Infectia cu Chlamydia (afecțiuni medicale)

Ce este infectia cu Chlamydia?

Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala frecventa, care poate sa apara atat la barbati, cat si la femei. Aceasta este cauzata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis. Daca nu este tratata, infectia cu Chlamydia poate provoca probleme grave de sanatate, inclusiv infertilitate si sarcina extrauterina. La femeile insarcinate, poate determina nastere prematura.
Utilizarea corecta si consecventa a prezervativului in timpul actului sexual este cel mai eficient mod de a preveni infectia cu Chlamydia.
In 2020, se estimeaza ca 128,5 milioane de noi infectii cu Chlamydia trachomatis au avut loc in intreaga lume in randul adultilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani. In anul 2020, prevalenta globala in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani a fost estimata la 4,0% pentru femei si 2,5% pentru barbati. Infectia cu Chlamidia este mai frecventa la tineri. O alta tulpina a Chlamydia provoaca trahomul, dar se transmite prin contactul cu scurgerile din ochi si nas, in special in randul copiilor mici.

 

Care sunt cauzele aparitiei infectiei cu Chlamiydia?

Chlamydia trachomatis face parte din genul Chlamydophila, un gen de bacterii gram-negative, anaerobe, intracelulare. Chlamydia trachomatis se diferentiaza in 18 tulpini care sunt corelate cu mai multe afectiuni medicale:
- tulpina A, B, Ba si C provoaca o afectiune numita trahom, care este o boala oculara grava, endemica in Africa si Asia. Aceasta se caracterizeaza prin conjunctivita cronica si poate provoca orbire.
- tulpinile D-K provoaca infectii ale tractului genital si infectii neonatale.
- tulpinile L1-L3 provoaca Lymphogranuloma venereum, care se coreleaza cu boala ulcerului genital in tarile tropicale.
Infectiile urogenitale cu Chlamydia sunt cele mai frecvent raportate si cea mai frecventa cauza a infectiilor cu transmitere sexuala din lume. 

 

Cum se raspandeste infectia cu Chlamydia?

Infectia cu Chlamiydia se transmite prin contact direct cu tesutul infectat, inclusiv prin sex vaginal, anal sau oral, si poate fi transmisa si de la mama infectata la nou-nascut in timpul nasterii.

 

Care sunt simptomele infectiei cu Chlamiydia?

Multe persoane infectate cu Chlamiydia pot fi asimptomatice sau pot avea simptome usoare. Uneori simptomele pot sa apara la aproximativ trei saptamani de la constactul sexual cu o persoana infectata.

La femei, simptomele frecvent intalnite pot fi:
- o modificare a secretiilor vaginale precum secretii albe, galbene sau de culoare gri care pot fi urat mirositoare
- sangerare intre perioadele menstruale sau dupa actul sexual
- durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior
- nevoie crescuta de a urina, senzatie de arsura la urinare si piurie (prezenta puroiului in urina)

La barbati, simptomele frecvent intalnite pot fi:
- senzatie de arsura la urinare
- secretii la nivelul glandului (secretii apoase asemanatoare mucusului sau secretii limpezi)
- durere sau disconfort la nivelul testiculelor

Infectia anala la femei si la barbati poate provoca durere, secretii si sngerare la nivelul rectului.
Infectia cu Chlamydia se poate localiza si la nivelul gatului si poate fi asimptomatica.
Mamele infectate cu Chlamydia pot transmite infectia nou-nascutilor si aceasta se poate manifesta prin prezenta unei infectii oculare sau prin pneumonie. Acestea pot fi tratate cu medicamente antibiotice pentru nou-nascuti.
Tipul Lymphogranuloma venereum al infectiei cu Chlamydia poate provoca inflamatie severa si poate duce la ulcer genital, marirea ganglionilor limfatici sau la inflamarea zonei ano-rectale cu scurgeri, crampe abdominale, diaree, constipatie, febra sau durere in timpul eliminarii scaunelor.

 

Care sunt complicatiile infectiei cu Chlamydia?

Infectia cu Chlamydia poate cauza probleme grave daca nu este tratata, in special in randul femeilor. Femeile pot dezvolta boala inflamatorie pelvina, pot experimenta dureri abdominale si pelvine, iar ulterior pot dezvolta infertilitate si sarcina extrauterina.
Barbatii pot dezvolta o infectie dureroasa la nivelul testiculelor numita epididimita. In cazuri rare, acest lucru poate duce la infertilitate. In plus, infectia cu Chlamydia poate provoca alte simptome, cum ar fi artrita si inflamati oculara.
Tipul Lymphogranuloma venereum al infectiei cu Chlamydia se poate manifesta ca o infectie invaziva, sistemica si, daca nu este tratata devreme, poate duce la leziuni cronice si scurgeri in jurul regiunii ano-rectale, stricturi sau dureri si umflaturi articulare reactive. Poate sa apara si ulceratie orala ce poate fi asociata cu umflarea ganglionilor limfatici.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul infectiei cu Chlamydia?

Cel mai frecvent test utilizat pentru diagnosticul infectiei cu Chlamydia este testul de amplificare al acidului nucleic (NAAT). Medicul preleva o proba vaginala/cervicala sau o proba de urina in cazul barbatilor. Apoi, proba este trimisa unui laborator pentru a fi analizata. 
Exista teste care se efectueaza in cadrul unui spital si teste care se pot efectua la domiciliu.
Deoarece majoritatea cazurilor de Chlamydia sunt asimptomatice, este importanta efectuarea unui screening pentru Chlamydia chiar daca nu se observa simptome. Ceters for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda ca femeile active sexual, care prezinta un risc ridicat de a contacta Chlamydia sa fie testate in mod regulat. Persoanele care prezinta un risc ridicat de a constacta infectia cu Chlamydia sunt:
- persoanele cu varsta sub 25 de ani
- persoanele insarcinate
- persoanele care au un nou partener
- persoanele care intretin relatii sexuale cu mai multi parteneri
- persoanele care au prezentat anterior infectii cu Chlamydia
Cand un pacient prezinta suspiciune de infectie cu Chlamydia, trebuie efectuate testari si pentru alte boli cu transmitere sexuala. 

 

Care este tratamentul infectiei cu Chlamydia?

Infectia cu Chlamydia este tratabila si vindecabila. Infectia cu Clamydia se trateaza cu antibiotice. 
Tratamentul infectiei uro-genitale necomplicate cu Chlamydia este azitromicina. Doxiciclina este o alternativa, dar azitromicina este preferata deoarece este o terapie in doza unica. Alte alternative includ eritromicina, levofloxacina si ofloxacina. Antibioticele se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si se administreaza conform recomandarilor medicului chiar daca simptomele se amelioreaza sau dispar inainte de incheierea tratamentului.
O parte din tratament o reprezinta si abstinenta sexuala, atat pe parcursul tratamentului, cat si sapte zile dupa terminarea acestuia, sau utilizarea corecta a prezervativului atunci cand se intretin relatii sexuale.

 

Cum poate fi prevenita infectia cu Chlamydia?

Utilizarea consecventa si corecta a prezervativelor atunci cand se intretin relatii sexuale este singura modalitate de a preveni infectia cu Chlamydia. De asemenea, in cazul femeilor insarcinate, testarea pentru Chlamydia si tratamentul prompt daca testul este pozitiv poate preveni transmiterea infectiei la copil.
Nu exista vaccinuri pentru prevenirea infectiei cu Chlamydia.

 

Bibliografie:

Chlamydia, World health Organization official website
Chlamydia, Cleveland Clinic official website
Mohseni M, Sung S, Takov V. Chlamydia. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Chlamydia, NHS official website
Chlamydia Infections, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 16-09-2024

Produse din categoria Infectia cu Chlamydia

Non-farma (4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Gel de dus intim, 200 ml, Doctor Fiterman

Gel de dus intim, 200 ml, Doctor Fiterman

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Gel de igiena intima cu efect antibacterian, 250 ml, Roge Cavailles

Gel de igiena intima cu efect antibacterian, 250 ml, Roge Cavailles

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Gel de igiena intima extra-delicat, 250, Roge Cavailles

Gel de igiena intima extra-delicat, 250, Roge Cavailles

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Gel de igiena intima pH 4.0, 200 ml, Frezyderm

Gel de igiena intima pH 4.0, 200 ml, Frezyderm

47,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale