Ce este HIV?
Virusul imunodeficientei umane (HIV) ataca celulele care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, crescand vulnerabilitatea persoanei infectate la alte infectii si boli. HIV vizeaza celulele albe din sange, scazand activitatea sistemul imunitar. HIV se raspandeste prin intermediul fluidelor corporale ale unei persoane infectate, inclusiv prin sange, lapte matern, material seminal si fluide vaginale. De asemenea, se poate raspandi de la mama la fat. HIV nu se raspandeste prin sarut, imbratisari sau prin impartirea alimentelor.
In 2023, aproximativ 630.000 de persoane au murit din cauze corelate cu HIV si se estimeaza ca 1,3 milioane de persoane au dobandit HIV.
HIV poate fi prevenit si tratat cu terapie antiretrovirala (ART). HIV netratat poate evolua spre SIDA, adesea dupa multi ani. Acest tip de tratament poate sa reduca incarcatura virala. Daca incarcatura virala a unei persoane este atat de scazuta incat un laborator standard nu o poate detecta, aceasta se numeste incarcatura virala nedetectabila. Persoanele cu o incarcatura virala nedetectabila pot duce o viata normala si nu transmit HIV partenerilor lor HIV negativi.
Nu exista tratament curativ pentru infectia cu HIV. Cu toate acestea, avand acces la metodele de preventie, diagnosticare, de tratamentul si de ingrijire eficace, inclusiv pentru infectiile oportuniste, infectia cu HIV este o afectiune cronica de sanatate gestionabila, permitand persoanelor care traiesc cu HIV sa duca o viata lunga si sanatoasa.
Daca nu este tratat, HIV poate conduce la boala SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite).
Ce este SIDA?
SIDA este etapa tardiva a infectiei cu HIV, care apare atunci cand sistemul imunitar al organismului este grav afectat de virus.
Se considera ca o persoana infectata cu HIV a evoluat spre SIDA atunci cand:
- numarul celulelor lor CD4 scade sub 200 de celule/mm3 (la o persoana sanatoasa cu un sistem imunitar sanatos, numarul de CD4 este intre 500 si 1.600 celule/mm3.)
- persoana dezvolta una sau mai multe infectii oportuniste, indiferent de numarul de CD4.
Fara medicatie specifica, persoanele cu SIDA supravietuiesc de obicei aproximativ 3 ani.
Cum se transmite infectia cu HIV/SIDA?
HIV poate fi transmis doar prin contact direct cu anumite fluide corporale de la o persoana cu HIV care are o incarcatura virala detectabila. Aceste fluide sunt:
- sange
- material seminal si preseminal
- fluide rectale
- fluide vaginale
- lapte matern
Pentru ca transmiterea sa aiba loc, HIV din aceste fluide trebuie sa intre in fluxul sanguin al unei persoane HIV negative printr-o membrana mucoasa (de la nivelul rectului, vaginului, organului sexual masculin sau cavitatii orale), prin taieturi sau rani deschise sau prin injectare (prin intermediul acelor sau seringilor).
Persoanele cu HIV care administreaza medicamente impotriva HIV asa conform prescriptiei si obtin si pastreaza o incarcatura virala nedetectabila pot trai o viata lunga si sanatoasa si nu vor transmite HIV partenerilor lor prin intermediul actului sexual.
Modalitati mai putin obisnuite de transmitere sunt:
- transmiterea HIV copilului in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. Utilizarea medicamentelor pentru tratamentul HIV si utilizarea altor strategii au contribuit la scaderea riscului de transmitere perinatala a HIV.
- transmiterea HIV prin intepatura de ac sau prin intermediul obiectelor ascutite. Acesta este un risc in principal pentru personalul din domeniul sanatatii. Riscul este foarte mic.
HIV se raspandeste numai in cazuri extrem de rare prin:
- Sex oral. Sexul oral prezinta un risc redus de a contacta sau de a transmite HIV. Factorii care pot creste riscul de transmitere a HIV prin sex oral sunt ulcerele bucale, sangerarea gingiilor, ranile genitale si prezenta altor boli cu transmitere sexuala, care pot fi sau nu vizibile. Cu toate acestea, riscul este mult mai mic decat in cazul sexului anal sau vaginal.
- Transfuzii de sange, produse din sange sau transplanturlei de organe sau de tesuturi care sunt contaminate cu HIV. Riscul este extrem de mic din cauza testarii riguroase ale rezervelor de sange si ale organelor si tesuturilor donate.
- Muscatura unei persoane cu HIV. Exista un numar foarte mic de cazuri documentate ce au implicat traume severe cu leziuni tisulare extinse si prezenta sangelui. Aceasta transmitere rara poate sa apara prin contactul dintre pielea lezata, rani sau membranele mucoase si sangele sau fluidele corporale de la o persoana infectata cu HIV. Nu exista cazuri documentate de transmitere a HIV prin saliva, deoarece HIV nu se transmite prin saliva.
- Sarutul profund daca ambii parteneri au rani sau sangerari ale gingiilor si sangele de la partenerul seropozitiv intra in fluxul sanguin al partenerului seronegativ. HIV nu se transmite prin saliva.
Cum NU se transmite HIV?
HIV nu se transmite prin:
- Aer sau apa
- Tantari, capuse sau alte insecte
- Saliva, lacrimi, transpiratie, fecale sau urina (daca nu sunt amestecate cu sangele unei persoane cu HIV)
- strangerea mainii, imbratisare, utilizarea toaletei la comun, folosirea in comun a veselei sau a paharelor de baut
- Alte activitati sexuale care nu implica schimbul de fluide corporale (de exemplu, atingerea).
- Donarea de sange
Care sunt factorii de risc pentru infectia cu HIV/SIDA?
Comportamentele si conditiile care expun oamenii la un risc mai mare de a contracta HIV includ:
- sex anal sau vaginal fara prezervativ
- alta infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi sifilis, herpes, chlamydia, gonoree si vaginoza bacteriana;
- folosirea in comun a acelor contaminate, a seringilor si a altor dispozitive de injectare cand se injecteaza droguri;
- transfuzii de sange sau transplant de tesut
- proceduri medicale care implica taiere sau perforare sau leziuni accidentale intepate de ac, inclusiv in randul personalului din domeniul sanatatii.
Care sunt simptomele infectiei cu HIV/SIDA?
Stadiul acut al infectiei este reprezentat de primele saptamani dupa ce o persoana contracteaza virusul HIV. In acest timp, virusul se reproduce rapid. Sistemul imunitar raspunde prin producerea anticorpilor specifici.
In aceasta etapa, unele persoane nu prezinta simptome. Cu toate acestea, multe persoane prezinta simptome in prima luna dupa contractarea virusului, dar adesea nu asociaza simptomele cu infectia cu virusul HIV deoarece simptomele stadiului acut pot fi foarte asemanatoare cu cele ale gripei sau ale altor infectii cu virusuri sezoniere. Aceste simptome pot fi: febra, frisoane, noduli limfatici inflamati, dureri generale, eruptii cutanate, durere de gat, durere de cap, greata, deranjamente gastrice.
Aproximativ dupa prima luna, HIV intra in stadiul de latenta clinica. Aceasta etapa poate dura de la cativa ani pana la cateva decenii. Unele persoane nu prezinta nici un simptom in acest timp, in timp ce alte persoane pot prezenta simptome minime sau nespecifice.
Aceste simptome nespecifice pot include: dureri de cap si alte tipuri de dureri, noduli limfatici inflamati, febra recurenta, transpiratii nocturne, oboseala, greata, varsaturi, diaree, pierdere in greutate, iritatii ale pielii, infectii fungice recurente orale sau vaginale, pneumonie, zona zoster.
Ca si in stadiul incipient, HIV este transmisibil in acest timp chiar si daca nu sunt prezente simptome.
Cum poate fi diagnosticata infectia cu HIV/SIDA?
Testarea HIV
Infectia cu HIV poate fi diagnosticata prin teste de diagnosticare rapida care ofera rezultate in aceeasi zi. Acest lucru faciliteaza foarte mult diagnosticul precoce. De asemenea, unele persoane pot utiliza autotestele HIV pentru a se testa. Cu toate acestea, nici un test nu poate oferi un diagnostic complet HIV pozitiv. Este necesara testarea de confirmare, efectuata de personalul medical calificat. Infectia cu HIV poate fi detectata cu mare acuratete folosind teste precalificate OMS in cadrul unei strategii si a unui algoritm de testare aprobat la nivel national.
Cele mai utilizate teste de diagnosticare HIV detecteaza anticorpii produsi de o persoana ca parte a raspunsului imunitar impotriva HIV. In cele mai multe cazuri, persoanele dezvolta anticorpi impotriva HIV in decurs de 28 de zile de la infectare.
In urma unui diagnostic pozitiv, persoanele ar trebui sa fie retestate inainte de a le fi administrate tratamente si ingrijire specifice si pentru a exclude orice potentiala eroare de testare sau de raportare.
Care este tratamentul infectiei cu HIV/SIDA?
Nu exista tratament curativ pentru infectia cu HIV. Infectia cu HIV se trateaza cu medicamente antiretrovirale, care impiedica replicarea virusului in organism. In prezent, terapia antiretrovirala trebuie administrata in fiecare zi pentru tot restul vietii.
Acest tip de terapie scade incarcatura virala din organism. Astfel, sunt reduse simptomele si persoanelor le este permis sa traiasca o viata normala. Persoanele care prezinta infectia cu HIV dar care administreaza terapie antiretrovirala si la care nu este detectat HIV in sange nu raspandesc virusul la partenerii sexuali.
Cum poate fi prevenita infectia cu HIV/SIDA?
HIV este o boala care poate fi prevenita. Riscul de infectie cu HIV poate fi redus prin:
- folosirea prezervativului in timpul actului sexual
- testare HIV si testarea pentru infectii cu transmitere sexuala
- circumcizie medicala voluntara masculina
- modalitati de reducere a riscurilor pentru persoanele care injecteaza si consuma droguri
Medicii pot sugera medicamente si dispozitive medicale pentru a ajuta la prevenirea infectiei cu HIV, inclusiv:
- medicamente antiretrovirale, inclusiv profilaxia orala preexpunere si produse cu actiune prelungita
- inele vaginale cu dapivirina
- cabotegravir injectabil cu actiune prelungita
Terapia antiretrovirala poate fi, de asemenea, utilizata pentru a preveni transmiterea HIV de la mama la fat. Persoanele care administreaza terapie antiretroviala si la care nu este detectat HIV in sange nu vor transmite HIV partenerilor lor sexuali.
Medicamentele antiretrovirale administrate persoanelor neinfectate cu HIV pot preveni infectia.
Bibliografie:
Who Is at Risk for HIV?; What Are HIV and AIDS?; How Is HIV Transmitted?, HIV.gov official website
HIV and AIDS, World Heath Organization official website
HIV/AIDS, Mayo Clinic official website
HIV & AIDS, Cleveland Clinic official website
HIV infection and AIDS, European Centre for Disease Prevention and Control
HIV, Medline Plus official website
A Comprehensive Guide to HIV and AIDS, Healthline official website
HIV Symptoms, WebMD official website
Treating AIDS, CDC official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona