Ce este infectia cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
Infectia cu Metapneumovirusul uman este o infectie a tractului respirator. Metapneumovirusul uman (hMPV) este unul dintre virusurile care provoaca infectia cailor respiratorii superioare si inferioare, fiind identificat pentru prima data in anul 2001. Virusul apartine familiei de virusuri Pneumoviridae. Cel mai adesea provoaca infectii ale cailor respiratorii superioare, dar uneori poate provoca infectii ale cailor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, poate declansa crize de astm sau poate agrava unele afectiuni respiratorii precum boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Infectiile cu hMPV sunt mai frecvente in timpul iernii si la inceputul primaverii.
Cat de frecventa este infectia cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
Cercetatorii estimeaza ca aproximativ 10% pana la 12% din bolile respiratorii la copii sunt cauzate de hMPV. Majoritatea cazurilor sunt usoare, dar aproximativ 5% pana la 16% dintre copii dezvolta o infectie a tractului respirator inferior, cum ar fi pneumonia.
Cum se raspandeste infectia cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
Infectia cu Metapneumovirusul uman (hMPV) se raspandeste similar cu alte infectii virale, prin particule respiratorii infectioase. Acest lucru inseamna ca hMPV se raspandeste de la o persoana infectata la alte persoane prin:
- secretii cauzate de tuse si stranut
- contact personal apropiat, cum ar fi atingerea sau strangerea mainii
- atingerea obiectelor sau suprafetelor care prezinta incarcatura virala, apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor
Care sunt simptomele infectiei cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
In general, persoanele infectate cu hMPV vor avea simptome asemanatoare racelii sau gripei precum:
- tuse
- febra
- durere de gat
- rinoree sau nas infundat
- dureri corporale
- dureri de cap
In cazul anumitor persoane, hMPV poate provoca pneumonie sau bronsiolita si bronsita. Simptomele unei afectari mai severe includ respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, dureri in piept, ameteli, oboseala severa, deshidratare sau febra persistenta care nu se amelioreaza.
Care sunt considerate complicatiile infectiei cu cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
Uneori, hMPV provoaca complicatii. Acestea pot fi grave si pot necesita spitalizare. Acestea includ:
- Bronsiolita
- Bronsita
- Pneumonie
- Crize de astm sau BPOC
- Infectie a urechii (otita medie)
Care sunt categoriile de persoane cele mai expuse riscului de infectare cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
Metapneumovirusul uman este o cauza frecventa a infectiilor cailor respiratorii superioare la sugari si copii cu varsta sub 5 ani. Orice persoana poate dezvolta o infectie cu hMPV, dar o persoana poate prezenta un risc mai mare de imbolnavire severa daca:
- are varsta sub 5 ani (in special copiii prematuri) sau mai mare de 65 de ani
- are un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni precum HIV, cancer sau tulburari autoimune, sau din cauza medicamentelor care suprima sistemul imunitar
- sufera de astm sau de boala obstructiva pulmonara cronica BPOC
Cum este diagnosticata infectia cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
In scopul diagnosticarii, medicul efectueaza un examen fizic detaliat si consulta istoricul medical personal si familial al pacientului. Acesta poate preleva probe de la nivelul nazofaringelui si poate solicita un test rapid de antigen sau un test PCR (test de reactie in lant a polimerazei) pentru a verifica prezenta virusului. Un test de reactie in lant a polimerazei (PCR) este cel mai fiabil mod de a diagnostica hMPV, oferind rezultate precise in cateva ore. Cu toate acestea, este posibil ca medicii sa nu sugereze acest test persoanelor cu simptome usoare, asemanatoare racelii sau gripei, deoarece nu exista un tratament specific pentru infectia cu hMPV si, in majoritatea cazurilor, provoaca o forma de boala usoara.
Daca simptomele sunt severe, medicul poate efectua o bronhoscopie sau radiografii toracice pentru a evalua afectarea pulmonara.
Care este tratamentul infectiei cu cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
In prezent, nu exista un medicament antiviral aprobat pentru tratamentul hMPV. Majoritatea persoanelor care contacteaza infectia cu hMPV se simt mai bine in cateva zile de la debutul acesteia. Daca simptomele se agraveaza, trebuie consultat medicul. Persoanele care prezinta un risc mai mare de complicatii trebuie sa consulte medicul, chiar daca simptomele nu sunt grave. HMPV este un virus ce cauzeaza de obicei o forma de raceala. Formle usoare se pot trata la domiciliu cu medicamente fara prescriptie medicala care pot ameliora simptome precum durerea, febra, nasul infundat si tusea. De asemenea, ajuta foarte mult odihna si hidratarea.
Intr-un numar mic de cazuri, unele persoane cu simptome grave trebuie spitalizate si li se pot administra tratamente precum:
- Terapia cu oxigen
- Fuide intravenoase
- Corticoterapie
Uneori, persoanele care dezvolta pneumonie cauzata de infectia cu hMPV dezvolta si o infectie bacteriana in acelasi timp (infectie secundara). In acest caz medicul poate prescrie antibiotice pentru a trata infectia secundara.
Cum poate fi prevenita infectia cu Metapneumovirusul uman (hMPV)?
In prezent, nu exista un vaccin autorizat pentru hMPV, dar cercetarile sunt in desfasurare.
Prevenirea infectiei cu hMPV este similara cu prevenirea altor boli respiratorii si se poate face prin masuri precum:
- purtarea mastii in spatiile aglomerate sau slab ventilate
- imbunatatirea ventilatiei acolo unde este posibil (cum ar fi prin deschiderea unei ferestre pentru a favoriza circularea fluxului de aer)
- curatarea mainilor in mod regulat, fie cu apa si sapun, fie cu un detergent pe baza de alcool
- evitarea atingerii ochilor, nasului sau a gurii fara a curata mainile anterior
Un sistem imunitar puternic poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor virale. O dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si un program de somn corespunzator poate sustine sanatatea sistemului imunitar.
Pentru a preveni raspandirea hMPV este recomandat:
- izolarea la domiciliu in perioada in care simptomele sunt prezente
- acoperirea nasului si a gurii cu un servetel atunci cand persoana stranuta sau tuseste sau tusitul si stranutatul in pliul cotului
- purtarea unei masti atunci cand persoana bolnava se afla in proximitatea altor persoane
- imbunatatirea ventilatiei, in special in spatiile comune
- curatarea regulata a mainilor si dezinfectarea suprafetelor atinse frecvent
Bibliografie:
Human metapneumovirus (hMPV) infection, World Health Organization official website
About Human Metapneumovirus, CDC official website
Human Metapneumovirus (HMPV), Cleveland Clinic official website
Human Metapneumovirus (HMPV), WebMD official website
Haas LE, Thijsen SF, van Elden L, Heemstra KA. Human metapneumovirus in adults. Viruses. 2013 Jan 8;5(1):87-110. doi: 10.3390/v5010087. PMID: 23299785; PMCID: PMC3564111.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona