Ce este ascaridioza sau infectia parazitara cu limbrici?
Ascaridioza este o infectie intestinala cauzata de un tip de paraziti numit Ascaris lumbricoides sau limbrici. Ascaris lumbricoides, agentul cauzal al ascaridiozei, este cel mai frecvent intalnit vierme parazit la om. Ascaridioza poate fi asimptomatica, provocand doar malnutritie si intarziere de crestere, sau se poate manifesta prin dureri abdominale, greata, varsaturi, balonare si diaree.
Aproximativ un miliard de oameni din intreaga lume se infecteaza anual cu Ascaris lumbricoides si peste 60.000 de oameni mor anual din cauza acestei boli. Acest tip de parazitoza apare frecvent in tarile tropicale si subtropicale din intreaga lume.
Care sunt cauzele ascaridozei sau a infectiei parazitare cu limbrici?
Ascaris lumbricoides, este o nematoda, un vierme parazit de dimensiuni mari care se transmite prin intermediul solului infestat cu ouale parazitului. Nematozii sunt viermi rotunzi de culoare roz, galben sau alba.
Femela adulta poate ajunge pana la 20-30 cm in lungime, iar masculii adulti pot atinge in lungime 15 - 20 cm. Femelele dezvolta un corp mai gros si un capat posterior drept. Masculii dezvolta un corp zvelt, cu un capat posterior curbat ventral, cu doua spicule retractile.
Durata de viata medie a parazitului adult este de un an, dupa care moare si este eliminat spontan pe masura ce se evacueaza prin tubul digestiv. Acesta este motivul pentru care o vindecare spontana a bolii se poate intampla daca nu exista reinfectie. Viermii adulti nu se inmultesc in gazda umana.
Ciclul de dezvoltare al Ascaris lumbricoides (limbric)
Parazitii adulti traiesc in lumenul intestinului subtire. O femela poate produce aproximativ 200.000 de oua pe zi, care sunt eliminate prin scaun. Ouale nefertilizate pot fi ingerate, dar nu sunt infectioase. Larvele devin infectioase dupa 18 zile, pana la cateva saptamani de la expulzare, in functie de conditiile de mediu (conditiile optime sunt solul umed, cald, umbrit). Dupa ce ouale infectate sunt inghitite, larvele eclozeaza, invadeaza mucoasa intestinala si sunt transportate prin circulatia sistemica catre plamani. Larvele se maturizeaza in continuare in plamani in 10 - 14 zile, patrund in peretii alveolari, urca spre arborele bronsic pana la nivelul gatului si sunt inghitite. Cand ajung in intestinului subtire, evolueaza in viermi adulti. Sunt necesare intre 2 si 3 luni de la ingestia oualor infectioase pana la depunera altor oua de catre femela adulta. Viermii adulti pot trai 1-2 ani.
Care sunt simptomele ascaridiozei sau ale infectiei parazitare cu limbrici?
Ascaridioza este una dintre cele mai frecvente infectii parazitare umane. Persoanele cu ascaridioza adesea nu prezinta simptome. Simptomele devin mai evidente atunci cand infestarea este mai masiva.
Simptomele ascaridiozei cu localizare pulmonara
Larvele ascaritilor pot infecta plamanii. In acest stadiu incipient al infectiei, este posibil sa apara simptome asemanatoare pneumoniei. Simptomele includ:
- respiratie suieratoare
- tuse
- dificultati de respiratie
- febra
- urticarie (rar)
Simptomele sunt dificil de diagnosticat in aceasta etapa si sunt similare cu simptomele multor altor boli.
Simptomele ascaridiozei cu localizare intestinala
Parazitii adulti se dezvolta la nivel intestinal. In aceasta etapa, este posibil sa apara simptome abdominale usoare sau mai intense, in functie de numarul de paraziti si de localizarea exacta a acestora si simptomele pot include:
- dureri abdominale severe
- umflarea abdomenului
- greata si varsaturi
- diaree ocazionala
- pierderea poftei de mancare
- pierdere in greutate inexplicabila
- neliniste
- probleme cu somnul
Care sunt complicatiile ascaridiozei sau ale infectiei parazitare cu limbrici?
Infectiile severe netratate pot duce la complicatii, in special la copii. Unele sunt potential fatale fara tratament, dar totusi acest lucru se intampla foarte rar. Principalele complicatii ce pot sa apara secundar infectarii parazitare cu limbrici sunt:
- Obstructie intestinala sau blocare a canalelor biliare: Un numar mare de viermi intestinali pot bloca partial sau complet caile biliare sau tractul intestinal. Este posibil sa aveti nevoie de ingrijiri medicale pentru a elimina obstructia.
- Inflamatie severa: Obstructiile pot duce la afectiuni inflamatorii severe si chiar care pot pune viata in pericol. Acestea includ pancreatita (inflamatia pancreasului), colecistita (inflamatia vezicii biliare) si colangita (inflamatia cailor biliare).
- Malnutritie: Infectia care se poate dezvolta secundar poate impiedica absorbtia nutrientilor de catre organism. Copiii pot avea probleme de crestere din cauza deficientelor nutritionale daca sunt infectati o perioada lunga de timp.
Cum se poate diagnostica ascaridioza sau infectia parazitara cu limbrici?
In general, medicul poate stabili diagnosticul examinand o proba din scaun prin efectuarea unui examen coproparazitologic.
In caz de ascaridioza, este posibil ca medicul sa recomande mai multe teste, cum ar fi:
- scanare CT
- ecografie
- scanare RMN
- endoscopie
Testele imagistice pot evidentia amloaprea infestatiei parazitare, numarul de paraziti ajunsi la maturitate si localizarea acestora.
Care este tratamentul ascaridiozei sau a infectiei parazitare cu limbrici?
Medicatia antiparazitara pentru limbrici sau ascaridoza
Medicamentele utilizate pentru tratamentul infectarii parazitare cu limbrici sau a ascaridiozei includ:
- Albendazol. Terapia medicala cu albendazol in doza unica este tratamentul de electie.
- Mebendazol.
- Piperazina
- Pirantel
- Ivermectina
Medicamentele sunt cele mai bune optiuni pentru a ucide formele parazitare adulte. Larvele nu sunt la fel de sensibile la tratamentul medicamentos si de aceea este posibil sa fie nevoie de administrarea unui alt tratament in aproximativ una pana la trei luni pentru a da timp larvelor sa se transforme in paraziti adulti.
Interventia chirurgicala
Daca este prezenta o obstructie intestinala totala, pacientul poate avea nevoie de laparotomie pentru efectuarea enterotomiei si pentru extractia viermilor intestinali, dar daca se constata necroza, poate fi necesara si o rezectie si reanastomoza. Odata ce operatia este efectuata si tranzitul intestinal este restabilit, trebuie administrat un tratament medical antiparazitar pentru a ucide eventualele oua reziduale.
Interventia chirurgicala este folosita in cazuri rare.
Cum poate fi prevenita infectia parazitara cu limbrici sau ascaridioza?
Daca o persoana locuieste sau calatoreste intr-o zona in care ascaridioza este frecvent intalnita este important sa:
- nu se atinga solul potential contaminat cu mainile goale, mai ales solul folosit pentru fertilizarea culturilor.
- se spele frecvent mainile cu apa si cu sapun inainte de a pregati sau a consuma alimente.
- se educe eficient copii in ceea ce priveste respectarea regulilor de igiena
- spalarea, curatarea si gatirea legumelor si fructelor crude, mai ales daca au crescut in sol fertilizat natural.
- evitarea raspandirii fecalelor in natura
Bibliografie:
Ascariasis, CDC official website
Ascariasis, Cleveland Clinic official website
de Lima Corvino DF, Horrall S. Ascariasis. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Ascariasis: Causes, Symptoms, and Treatments, Healthline official website
Ascariasis, Medline official website
Ascariasis, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona