Infectii bacteriene cutanate: Celulita, Erizipel, Foliculita, Furunculi si Carbunculi (afecțiuni medicale)

Definitie:

Infectiile comune ale pielii includ celulita, erizipelul, impetigo, foliculita si furunculi si carbunculi.

Celulita este o infectie a dermei si a tesutului subcutanat  si este de obicei cauzata de speciile de Streptococcus sau Staphylococcus.

Erizipelul este o forma superficiala de celulita cu margini bine delimitate si este cauzata aproape exclusiv de Streptococ.

Impetigo este, de asemenea, cauzat de Streptococcus sau Staphylococcus si poate duce la ridicarea stratului cornos, rezultand efectul bulos.

Foliculita este o inflamatie a foliculilor de par. Atunci cand infectia este de natura bacteriana mai degraba decat mecanica, cel mai frecvent este cauzata de stafilococ. Daca infectia foliculului este mai profunda si implica mai multi foliculi, aceasta trece in stadiile de furuncle si carbuncle si necesita de obicei incizie si drenaj.

1. Celulita-cauze, simptome, tratament

Celulita este o infectie dureroasa, eritematoasa a dermului si a tesuturilor subcutanate, care se caracterizeaza prin caldura, edem. Celulita apare de obicei in apropierea unor leziunii ale pielii, cum ar fi rani chirurgicale, traumatisme, infectii cu tinea  sau ulceratii, dar ocazional apare si pe pile normala. Pacientii pot avea febra si un numar crescut de globule albe. Celulita poate aparea in orice parte a corpului.

Cele mai multe cazuri de celulita superficiala se amelioreaza in decurs de o zi, insa daca are loc ingrosarea dermului, tratamentul poate fi extins la cateva zile de tratament antibiotic parenteral.Antibioticele trebuie mentinute timp de cel putin trei zile dupa rezolvarea inflamatiei acute.Terapia adjuvanta include urmatoarele: comprese reci, analgezice adecvate pentru durere,  imunizarea impotriva tetanosului si imobilizarea si ridicarea extremitatii afectate.

2. Erizipelul: Cauze, Simptome, Tratament

Erizipelul , cunoscut si sub denumirea de focul Sfantului Antonie, se prezinta de obicei ca o infectie eritematoasa, cu margini  clar delimitate si adesea cu striatii limfatice asociate . Cele mai frecvente parti ale corpului  pe care apar sunt picioarele si fata.Leziunile sunt precedate de simptome asemanatoare gripei. Incidenta erizipelului este in crestere, in special la copiii mici, la varstnici, la persoanele cu diabet zaharat, la persoanele alcoolice si la pacientii cu sistem imunitar compromis sau limfedem.

Erizipelul este cauzat aproape exclusiv de streptococul beta-hemolitic si astfel poate fi tratat cu doze standard de penicilina orala sau intravenoasa. Cu toate acestea, majoritatea medicilor trateaza aceasta infectie la fel ca celulita. Tratamentul adjuvant si complicatiile sunt aceleasi ca si in cazul celulitei.

3.Impetigo: Cauze, Simptome, Tratament

Impetigo este observat cel mai frecvent la copiii cu varsta intre doi si cinci ani si este clasificat ca bulos sau nonbulos . Tipul nebulos predomina si prezinta o eroziune si durere, un grup de eroziuni sau mici vezicule sau pustule care au o crusta galben-miere.Impetigo apare de obicei in zonele in care exista o ruptura a pielii, cum ar fi o rana, infectia cu herpes simplex unde Staphylococcus aureus poate invada direct pielea si poate provoca o infectie.

Unguentul topic de mupirocina  este la fel de eficient ca eritromicina orala in tratarea impetigo. Cu toate acestea, deoarece leziunile de impetigo bulos pot fi mari si ambele forme de impetigo pot avea leziuni la distanta, un antibiotic oral cu activitate impotriva S. aureus (stafilococ auriu) si a infectiei cu streptococ beta-hemolitic de grup A este justificat in cazurile nelocalizate. Din cauza dezvoltarii rezistentei, eritromicina nu mai este medicamentul de electie.
Impetigo poate fi raspandit prin contact direct de la persoana la persoana, asa ca este recomandata o igiena adecvata. Transportul nazal al S. aureus a fost identificat  ca si cauza a recurentei si poate fi redus prin aplicarea topica de mupirocina.

4. Foliculita: Cauze, Simptome, Tratament

Foliculii de par pot deveni inflamati din cauza unor leziuni fizice, iritatii chimice sau infectii, conducand la aparitia  foliculitei. Cea mai frecventa forma este foliculita superficiala, care se manifesta ca o pustula sensibila sau nedureroasa, ce se vindeca fara cicatrici.Firul de par va fi observat frecvent in centrul pustulei. Leziunile multiple sau unice pot aparea in orice zona cu pilozitate, inclusiv cap, gat, trunchi, fese si extremitati. Simptomele sistemice asociate sau febra sunt rare.

S. aureus este cel mai frecvent agent patogen .Ciupercile apar ocazional, in special la pacientii imunocompromisi. Aceste leziuni se remit de obicei spontan. Terapia topica cu eritromicina, clindamicina, mupirocina sau peroxid de benzoil poate fi administrata pentru a accelera procesul de vindecare.

Stafilococii vor invada ocazional portiunea mai profunda a foliculului, provocand umflaturi si eritem cu sau fara pustula la suprafata pielii. Aceste leziuni sunt dureroase si pot lasa cicatrici. Aceasta inflamatie a intregului folicul sau a portiunii mai profunde a foliculului de par  se numeste foliculita profunda.

Antibioticele orale sunt de obicei utilizate in tratament si includ cefalosporine de prima generatie, peniciline, macrolide si fluorochinolone.

5. Furunculi si Carbunculi: Cauza, Simptome, Tratament

Furunculii si carbunculii apar pe masura ce o infectie foliculara progreseaza mai profund si se extinde.

Cunoscut in mod obisnuit ca abces sau furuncul, un furuncul este o masa sensibila, eritematoasa, ferma sau fluctuanta de material purulent cu pereti, care provine din foliculul de par. Aceste leziuni pot aparea oriunde pe corp, dar au o predilectie pentru zonele expuse la frecare.

Agentul patogen este de obicei S. aureus. De obicei, furunculul se va dezvolta intr-o masa fluctuanta si in cele din urma se va deschide la suprafata pielii, permitand continutului purulent sa se scurga, fie spontan, fie dupa incizia furunculului.

Carbunculii sunt un agregat de foliculi de par infectati care formeaza mase largi, umflate, eritematoase, profunde si dureroase, care de obicei se deschid si se scurg prin mai multe tracturi. Simptomele , inclusiv febra si starea de rau, sunt frecvent asociate cu aceste leziuni, dar sunt rar intalnite in cazul furunculilor.  In cazurile severe, sunt necesare antibiotice parenterale, cum ar fi cloxacilina sau o cefalosporine de prima generatie, cum ar fi cefazolina . 

In concluzie, Majoritatea infectiilor bacteriene ale pielii sunt cauzate de bacteriile gram-pozitive Staphylococcus si Streptococcus. Antibioticele sunt utilizate empiric tinand cont de rezistenta bacteriana dezvoltata. Recomandarile actuale de antibiotice includ peniciline rezistente la penicilinaza, cefalosporine de prima generatie, azitromicina, claritromicina, amoxicilina-acid clavulanic sau fluorochinolone de a doua generatie .

 

Bibliografie:

Daniel L. Stulberg M.D., Marc A. Penrod M.D., Richard A. Blatny M.D, Common Bacterial Skin Infections, Am Fam Physician. 2002 Jul 1;66(1):119-125.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Infectii bacteriene cutanate: Celulita, Erizipel, Foliculita, Furunculi si Carbunculi

Vezi Politica de confidentialitate date personale