Keratita (afecțiuni medicale)

Definitie:

Keratita este o inflamatie a corneei - tesutul transparent, concav, din partea anterioara a ochiului, care acopera pupila si irisul. Keratita poate fi asociata sau nu cu o infectie. Keratita neinfectioasa poate fi cauzata de un traumatism minor, de purtarea prea lunga a lentilelor de contact sau de un corp strain . Keratita infectioasa poate fi cauzata de bacterii, virusi, ciuperci si paraziti.

Daca prezentati inrosirea ochilor sau alte simptome de keratita, faceti o programare la medicul oftalmolog. Cazurile usoare pana la moderate de keratita pot fi de obicei tratate eficient fara pierderea vederii. Daca este lasata netratata sau daca este vorba de o infectie  severa, keratita poate duce la complicatii grave care va pot afecta definitiv vederea.

Simptome

Semnele si simptomele keratitei includ:
-Inrosirea ochilor
-Durere oculara
-lacrimare excesiva sau alte scurgeri
-Dificultate la deschiderea pleoapei din cauza durerii sau iritatiei
-Vedere incetosata
-Scaderea acuiyatii vizuale
-Sensibilitate la lumina (fotofobie)
-Senzatia de corp strain in ochi

Cauze

Cauzele keratitei includ:
-Traumatism- Daca un obiect zgarie sau raneste suprafata corneei, poate aparea keratita neinfectioasa. In plus, o leziune poate permite microorganismelor sa aiba acces la corneea deteriorata, provocand cheratita infectioasa.
-Lentile de contact contaminate. Bacteriile, ciupercile sau parazitii - in special parazitul microscopic acanthamoeba - pot locui pe suprafata unei lentile de contact sau a unei cutii de transport pentru lentile de contact-Corneea se poate contamina atunci cand cristalinul este in ochi, ducand la cheratita infectioasa. Purtarea excesiva a lentilelor de contact poate provoca keratita, care poate deveni infectioasa.
-Virusi-Virusurile herpetice (herpes simplex si herpes zoster) pot provoca cheratita.
-Bacterii-Bacteria care provoaca gonoreea poate provoca cheratita.
-Apa contaminata-Bacteriile, ciupercile si parazitii din apa - in special in oceane, rauri, lacuri si cazi cu hidromasaj - pot patrunde in ochi cand inotati si pot produce keratita. Cu toate acestea, chiar daca sunteti expus la aceste bacterii, ciuperci sau paraziti, este putin probabil ca o cornee sanatoasa sa se infecteze, cu exceptia cazului in care a existat o deteriorare anterioara a suprafetei corneei - de exemplu, purtarea unei lentile de contact prea mult timp.

Diagnostic

Diagnosticarea keratitei implica de obicei urmatoarele:
-Examen oftalmologic
-Examen Penlight-Medicul dumneavoastra va poate examina ochiul folosind un penlight, pentru a verifica reactia pupilei, dimensiunea si alti factori. 
-Examen cu lampa cu fanta-Medicul dumneavoastra va va examina ochii cu un instrument special numit lampa cu fanta. Astfel poate stabili caracterul si amploarea keratitei, precum si efectul pe care il poate avea asupra altor structuri ale ochiului.
-Analize de laborator-Medicul dumneavoastra poate preleva o probapentru analize de laborator pentru a determina cauza keratitei si pentru a ajuta la elaborarea unui plan de tratament .

Tratament

-Keratita neinfectioasa
Tratamentul keratitei neinfectioase variaza in functie de severitate. De exemplu,  disconfortul usor cauzat de o zgarietura a corneei poate fi tratat cu lacrimi artificiale. Cu toate acestea, daca keratita provoaca lacrimare si durere semnificativa, pot fi necesare un plasture pentru ochi de 24 de ore si medicamente topice pentru ochi.

-Keratita infectioasa
Tratamentul keratitei infectioase variaza, in functie de cauza infectiei.
-Keratita bacteriana. Pentru cheratita bacteriana usoara, picaturile antibacteriene pentru ochi pot fi tot ce aveti nevoie pentru a trata eficient infectia. Daca infectia este moderata pana la severa, poate fi necesar sa luati antibiotice orale pentru a eradica infectia.
-Keratita fungica. Keratita cauzata de ciuperci/fungi necesita de obicei picaturi antifungice pentru ochi si medicamente antifungice orale.
-Keratita virala. Daca un virus provoaca infectia, picaturile antivirale pentru ochi si medicamentele antivirale orale pot fi eficiente. 
-Keratita Acanthamoeba. Keratita care este cauzata de  parazitul acanthamoeba poate fi dificil de tratat. Se folosesc picaturi pentru ochi cu antibiotice, dar unele infectii cu acanthamoeba sunt rezistente la medicamente. Cazurile severe de keratita cu acanthamoeba pot necesita un transplant de cornee.
Daca keratita nu raspunde la medicamente sau daca provoaca leziuni permanente ale corneei care afecteaza in mod semnificativ vederea, medicul dumneavoastra va poate recomanda un transplant de cornee.

 

Bibliografie:

Keratitis, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Keratita

Medicamente(1)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale