Ce este leucemia?
Leucemia reprezinta termenul utilizat pentru a descrie un proces de malignitate localizat la nivelul celulelor sangvine. Tipul de leucemie depinde de tipul de celula sangvina afectata, care devine canceroasa, si daca aceasta se inmulteste rapid sau lent. Aceasta crestere necontrolata are loc in maduva osoasa. Celulele leucemice sunt de obicei globule albe imature in curs de dezvoltare. Termenul de leucemie provine din cuvintele grecesti ,,alb" (leukos) si ,,sange" (haima). Exista mai multe tipuri de leucemie. Unele sunt mai frecvente la copii, in timp ce altele sunt mai frecvente la adulti. Tratamentul depinde de tipul de leucemie si de o multitudine de alti factori.
Debutul leucemiei poate fi acut (debut brusc) sau cronic (debut lent). In leucemia acuta, celulele canceroase se inmultesc rapid. In leucemia cronica, boala progreseaza lent si simptomele precoce pot fi foarte usoare. Leucemia este, de asemenea, clasificata in functie de tipul de celula care este afectata.
Tipuri de leucemie
Exista patru tipuri principale de leucemie:
- Leucemie mieloida acuta. Leucemia mieloida acuta poate sa apara la copii si la adulti. Rata de supravietuire dupa 5 ani pentru acest tip de leucemie este de 29,5 %.
- Leucemie limfocitara acuta. Leucemia limfocitara acuta apare in cea mai mare parte la copii. Rata de supravietuire dupa 5 ani pentru acest tip de leucemie este de 69,9 %.
- Leucemie mieloida cronica. Leucemia mieloida cronica afecteaza mai ales adultii. Rata de supravietuire dupa 5 ani este de 70,6 %.
- Leucemie limfocitara cronica. Leucemia limfocitara cronica afecteaza in general persoanele de peste 55 de ani. Este foarte rar intalnita la copii. Rata de supravietuire dupa 5 ani este de 87,2 %.
Leucemia cu celule paroase este un subtip foarte rar de leucemie limfocitara cronica. Exista si alte tipuri mai rare de leucemie precum sindroamele mielodisplazice si tulburarile mieloproliferative.
Care sunt cauzele leucemiei?
Leucemia debuteaza atunci cand apar modificari la nivelul materialului genetic (ADN-ului) din celulele maduvei osoase. Cauza acestor modificari genetice este necunoscuta. Cu toate acestea, exista unii factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.
Care sunt factorii de risc pentru leucemie?
S- au descoperit legaturi intre leucemie si diversi factori. Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma cu exactitate acest lucru, factorii de risc pot include:
- antecedente de anumite infectii, cum ar fi virusul Epstein-Barr
- expunerea la radiatii ionizante, de exemplu, in timpul terapiei cu radiatii pentru un cancer anterior, radiatii de fond
- greutate mare sau mica la nastere
- sexul masculin, deoarece ratele de diagnosticare a leucemiei sunt mai mari in randul barbatilor
- expunerea la pesticide si la poluarea aerului
- parinti fumatori
- operatia de cezariana inainte de inceperea travaliului
- tulburari genetice, cum ar fi sindromul Down sau sindromul Klinefelter
- expunerea la benzen
- istoric de chimioterapie
- diagnosticarea anterioara cu un tip de cancer de sange
Care sunt simptomele leucemiei?
Primele semne de leucemie pot varia in functie de tipul de leucemie. Unele forme de leucemie, este posibil sa nu genereze nici un simptom la inceput.
Simptomele leucemiei pot include:
- transpiratie excesiva, in special noaptea
- oboseala si slabiciune care nu dispar dupa odihna
- lesin si ameteli
- pierdere neintentionata in greutate
- dureri osoase si sensibilitate
- ganglioni limfatici nedurerosi, inflamati (in special la nivelul gatului si axilelor)
- ficat sau splina marita
- anemie
- pete rosii pe piele, numite petesii
- purpura (zone violete pe piele)
- sangerari nazale sau sangerari gingivale sau mici rani care sangereaza mult si se vindeca lent
- tendinta de sangerare si de invinetire rapida (leucemia afecteaza trombocitele din organism, ingreunand coagularea sangelui)
- febra sau frisoane
- dificultati de respiratie
- infectii frecvente (celulele albe din sange sunt esentiale pentru combaterea infectiilor; daca celulele albe din sange nu functioneaza corect, o persoana poate dezvolta infectii frecvente)
Leucemia poate provoca, de asemenea, simptome la nivelul organelor afectate de celulele canceroase. Modul in care se raspandeste cancerul depinde de tipul de leucemie si de cat de agresivitatea acestuia.Leucemia s e poate raspandi in alte parti ale corpului, inclusiv in plamani, tract gastrointestinal, inima, rinichi, testicule.
Cum poate fi diagnosticata leucemia?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul poate efectua urmatoarele investigatii:
- Examenul fizic. Medicul verifica daca exista simptome de leucemie, cum ar fi sangerare a gingiilor, echimoze, piele palida mai accentuate decat de obicei, febra sau inflamatie a ganglionilor limfatici, a splinei sau a ficatului. De asemenea, medicul poate pune intrebari despre orice alte simptome.
- Hemoleucograma completa. Acest test analizeaza numarul si maturitatea diferitelor tipuri de celule din sange. In cazul leucemiei, este posibil sa fie prezente mai multe globule albe decat in mod normal si este posibil sa existe mai putine globule rosii si trombocite.
- Alte analize de sange. Testele precum citometria in flux si analiza pe frotiuri de sange periferic verifica prezenta celulelor canceroase si a altor semne de leucemie, cum ar fi celulele imature. Aceste teste pot ajuta la determinarea tipului de leucemie. De asemenea, medicul ar putea efectua analize de sange pentru a va verifica starea ficatului si a rinichilor si pentru a verifica daca procesul de coagulare al sangelui decurge normal.
- Biopsie de maduva osoasa. Acest test verifica prezenta celulelor leucemice si a altor modificari ale maduvei osoase, locul unde sunt formate celulele sanguine. Aceasta procedura se realizeaza de obicei cu anestezie locala. Se utilizeaza un ac subtire pentru a preleva o mica proba de maduva osoasa din interiorul osului soldului. Ulterior, proba este analizata in cadrul unui laborator.
- Punctia lombara. Acest test verifica daca leucemia s-a raspandit la sistemul nervos. In cadrul acestui test, se efectueaza o punctie cu ajutorul unui ac in partea inferioara a spatelui. Se recolteaza o proba de lichid cefalo-rahidian si ulterior aceasta este analizata in cadrul unui laborator
- Teste imagistice. Testele precum tomografia computerizata, RMN-urile si radiografiile pot ajuta la diagnosticarea leucemiei.
Care este tratamentul leucemiei?
Exista multe optiuni diferite pentru tratarea leucemiei.
- Chimioterapia. Chimioterapia foloseste medicamente pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le impiedica inmultirea rapida. Aceste medicamente prezinta de obicei efecte secundare. Medicamentele pentru chimioterapie sunt disponibile sub forma de pastile, injectii, creme si solutii intravenoase.
- Radioterapia. Acest tratament foloseste radiatii pentru a ucide celulele canceroase. Medicul utilizeaza aparatura speciala pentru a indrepta un fascicul de energie catre anumite zone in care sunt localizate celulele canceroase. Radioterapia poate fi efectuata fie doar intr-o regiune a orpului, fie asupra intregului organism. Persoanele cu leucemie efectueaza adesea radioterapie inainte de a avea un transplant de celule stem. Radiatiile afecteaza si alte celule din corp, ceea ce inseamna ca pot sa apara si efecte secundare.
- Terapie biologica sau imunoterapia. Terapia biologica este un tip mai nou de tratament care ajuta sistemul imunitar sa identifice si sa ucida celulele canceroase. Acest tip de terapie poate stimula apararea naturala a organismului impotriva leucemiei. Exista diferite tipuri de terapie biologica. Doua terapii biologice care sunt utilizate pentru leucemie sunt terapia cu anticorpi monoclonali si terapia cu celule T cu receptorul antigen himeric (CAR).
Terapia cu anticorpi monoclonali este o modalitate de a suplimenta anticorpii naturali ai corpului. Uneori, acesti anticorpi sunt programati sa recunoasca si sa tinteasca parti specifice ale celulelor canceroase. Terapia cu celule T CAR functioneaza producand celulele T eficiente impotriva celulelor canceroase.
- Terapie tintita. Terapiile directionate pot ataca anumite gene sau proteine de care celulele canceroase au nevoie pentru a se dezvolta, pot opri semnalele pe care le folosesc pentru a se diviza si raspandi, pot intrerupe aprovizionarea cu nutrienti sau le pot ucide direct.
- Transplant de celule stem (numit si transplant de maduva osoasa sau transplant de celule hematopoietice). Un transplant de celule stem poate inlocui celulele leucemice din maduva osoasa cu celule noi, sanatoase. Daca transplantul functioneaza, maduva osoasa va copia celulele sangvine sanatoase fara a produce mai multe celule canceroase.
Un transplant de celule stem poate folosi celule de la un donator. Donatorii pot fi membri ai familiei sau alte persoane necunoscute ce prezinta material genetic similar cu cel al pacientului. Unele transplanturi folosesc sange din cordonul ombilical al bebelusilor recoltate imediat dupa nastere si stocate intr-o banca de celule stem. Medicii pot preleva uneori si celule sanatoase din propriul corp al pacientului.
- Chirurgie. Interventia chirurgicala nu este de obicei utilizata pentru a trata leucemia direct, ci pentru a interveni asupra altor zone afectate de leucemie.
Este posibil ca medicul sa utilizeze o combinatie de tratamente pentru a trata leucemia.
Bibliografie:
Leukemia, Mayo Clinic official website
Leukemia, Cleveland Clinic official website
Leukemia, WebMD official website
What to know about leukemia, Medical News today official website
Chennamadhavuni A, Lyengar V, Mukkamalla SKR, et al. Leukemia. [Updated 2023 Jan 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
A Guide to Leukemia, Healthline official website
Leukemia, Medline official website
Leukemia--Patient Version, National cancer Institute official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona