Litiaza renala (afecțiuni medicale)

Definitie:

Litiaza renala presupune formarea de calculi renali (pietre la rinichi).

Pietrele la rinichi (numiti si calculi renali, nefrolitiaza sau urolitiaza) sunt depozite dure formate din minerale si saruri care se formeaza in interiorul rinichilor.

Modificarea pozitiei acestora poate fi destul de dureroasa, dar, de obicei, pietrele nu provoaca afectiuni permanente daca sunt tratate la timp. 

Cauze:

Pietrele la rinichi nu au adesea o cauza certa, unica, desi mai multi factori pot favoriza aparitia acestora.
Calculii renali se formeaza atunci cand urina  este mai concentrata in substante ce pot forma cristale ( calciu, oxalat si acid uric ) si se depaseste capacitatea acesteia de a dilua aceste saruri. 

Tipuri de pietre la rinichi
Cunoasterea tipurilor de calculi renali pe care ii aveti ajuta la determinarea cauzei si astfel puteti dimunua riscul de aparitie al acestora. 

Tipurile de pietre la rinichi includ:

Pietre de calciu
Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de calciu, de obicei sub forma de oxalat de calciu. Oxalatul este o substanta produsa zilnic de ficat sau absorbita din alimentatie. Anumite fructe si legume, precum si nucile si ciocolata, au un continut ridicat de oxalat.

Factorii dietetici, dozele mari de vitamina D, operatia de bypass intestinal si mai multe tulburari metabolice pot creste concentratia de calciu sau oxalat in urina.

Pietrele de calciu pot aparea si sub forma de fosfat de calciu. Acest tip de calcul este mai frecvent in afectiuni metabolice, cum ar fi acidoza tubulara renala. De asemenea, poate fi asociat cu anumite medicamente utilizate pentru tratarea migrenelor sau convulsiilor, cum ar fi topiramatul .

Pietre de struvit
 Pietrele de struvit se formeaza ca raspuns la o infectie a tractului urinar. Aceste pietre pot creste rapid si pot deveni destul de mari, uneori manifestand putine simptome.

Pietre de acid uric
Pietrele de acid uric se pot forma la persoanele care pierd prea mult lichid din cauza diareei cronice sau a malabsorbtiei, la cei care urmeaza o dieta bogata in proteine   si la cei cu diabet sau sindrom metabolic. De asemenea, anumiti factori genetici pot creste riscul de aparitie a calculilor de acid uric.

Pietre de cistina-Aceste pietre se formeaza la persoanele cu o afectiune ereditara numita cistinurie, care determina rinichii sa excrete in urina un exces dintr-un  aminoacid numit cistina.

 

Factori de risc
Factorii care cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi includ:

Istoric familial sau personal
Daca cineva din familia a avut pietre la rinichi, este mai probabil sa dezvolti si tu. Daca ati avut deja una sau mai multe pietre la rinichi, aveti un risc crescut de a dezvolta din nou.

Deshidratare
Consumarea unei cantitati insuficiente de apa in fiecare zi poate creste riscul de a face pietre la rinichi. Oamenii care traiesc intr-un climat cald si uscat si cei care transpira mult pot prezenta un risc mai mare decat ceilalti.

Anumite diete
O dieta bogata in proteine, sodiu (sare) si zahar poate creste riscul de aparitie a unor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales in cazul unei diete bogate in sodiu. Prea multa sare in dieta ta creste cantitatea de calciu pe care rinichii tai trebuie sa o filtreze si creste semnificativ riscul de pietre la rinichi.


Obezitatea
Indicele de masa corporala (IMC) ridicat, circumferinta taliei si cresterea in greutate au fost corelate cu  un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.

Boli digestive si interventii chirurgicale
Operatia de bypass gastric, boala inflamatorie intestinala sau diareea cronica pot provoca modificari ale procesului digestiv ce pot afecta metabolismul calciului si apei, crescand cantitatile de substante care pot duce la formarea calculilor renali.
Alte afectiuni medicale, cum ar fi acidoza tubulara renala, cistinuria, hiperparatiroidismul si infectiile repetate ale tractului urinar, pot creste riscul de a face pietre la rinichi.
Anumite suplimente si medicamente, cum ar fi vitamina C, laxative (atunci cand sunt utilizate in exces), antiacide pe baza de calciu si anumite medicamente utilizate pentru a trata migrenele sau depresia, va pot creste riscul de a face pietre la rinichi.

Simptome:

O piatra la rinichi, de obicei, nu provoca simptome pana cand nu isi modifica pozitia sau nu avanseaza pe uretere. Ureterele sunt tuburile care fac legatura intre rinichi si vezica urinara.

Daca o piatra la rinichi se blocheaza in uretere, aceasta poate bloca fluxul de urina si poate cauza spasm, ceea ce poate fi foarte dureros. In acel moment, este posibil sa aveti urmatoarele simptome:
-Durere severa, ascutita in lateral si spate, sub coaste
-Durere care iradiaza in abdomenul inferior si in zona inghinala
-Durere care vine in valuri si fluctueaza in intensitate
-Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii
Alte semne si simptome pot include:
-Urina roz, rosie sau maro
-Urina tulbure sau urat mirositoare
-O nevoie persistenta de a urina, urinand mai des decat de obicei sau urinand in cantitati mici
-Greata si varsaturi
-Febra si frisoane daca este prezenta o infectie

Diagnosticare:

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti o piatra la rinichi, este posibil sa va recomande teste si proceduri de diagnosticare, cum ar fi:

Teste de sange
Testele de sange pot identifica o concentratie mare de calciu sau acid uric in sange. Rezultatele analizelor de sange ajuta la monitorizarea starii de sanatate a rinichilor dumneavoastra si va pot determina medicul sa verifice alte afectiuni medicale.

Testarea urinei
Testul de colectare a urinei de 24 de ore poate arata ca excretati prea multe minerale care formeaza pietre sau prea putine substante care previn calculul. Pentru acest test, medicul dumneavoastra va poate solicita sa efectuati doua colectari de urina timp de doua zile consecutive.

Imagistica
Testele imagistice pot arata pietre la rinichi in tractul urinar. Tomografia computerizata (CT)  poate dezvalui chiar si pietre mici. 
Ecografia, un test neinvaziv care este rapid si usor de efectuat, este o alta optiune imagistica pentru a diagnostica pietrele la rinichi.

 

Tratament:

Tratamentul pentru pietre la rinichi variaza, in functie de tipul de piatra si de cauza.

Majoritatea pietrelor la rinichi de dimensiuni mici nu vor necesita tratament invaziv, problema putand fi rezolvata prin:

-Aport suficient de apa- Daca beti intre 2-3 litri (1,8 pana la 3,6 litri) pe zi, urina se mentine diluata si  poate fi prevenita formarea pietrelor. Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda altfel, beti suficient lichid ( in mod ideal, mai ales apa) astfel incat sa va mentineti o urina limpede.
-Analgezice-Pentru a calma durerea usoara, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pentru calmarea durerii, cum ar fi ibuprofenul  sau naproxenul de sodiu .
-Terapie medicala-Medicul dumneavoastra va poate administra un medicament pentru a ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. Acest tip de medicament, cunoscut sub numele de alfa blocant, relaxeaza muschii ureterelor si nu numai, ajutandu-va sa depasiti mai usor durerea cauzata de piatra la rinichi. Exemple de alfa blocanti includ tamsulosin si combinatia de medicamente dutasterid si tamsulosin .

Daca pietrele la rinichi sunt prea mari pentru a trece de la sine sau daca provoca sangerare, leziuni renale sau infectii ale tractului urinar , pot necesita un tratament mai amplu. Procedurile pot include:

-Utilizarea undelor sonore pentru a sparge calculii renali-Pentru anumite pietre la rinichi ( in functie de dimensiune si locatie ) medicul dumneavoastra va poate recomanda o procedura numita litotritie extracorporeala cu unde de soc (ESWL-extracorporeal shock wave lithotripsy).

ESWL foloseste unde sonore pentru a crea vibratii puternice (unde de soc) care sparg pietrele in bucati minuscule care pot fi eliminate prin urina. Procedura dureaza aproximativ 45 pana la 60 de minute si poate provoca durere moderata.

-Chirurgie (pentru indepartarea pietrelor foarte mari de la rinichi)- O procedura numita nefrolitotomie percutanata  poate fi recomandata daca ESWL nu are succes.

-Uteroscop pentru indepartarea pietrelor- Pentru a indeparta o piatra mai mica din ureter sau rinichi, medicul dumneavoastra poate trece un tub subtire iluminat (ureteroscop) echipat cu o camera prin uretra si vezica urinara catre ureter.

-Chirurgia glandei paratiroide- Unele pietre de fosfat de calciu sunt cauzate de glandele paratiroide hiperactive, care sunt situate pe cele patru colturi ale glandei tiroide, chiar sub marul lui Adam. Cand aceste glande produc prea mult hormon paratiroidian (hiperparatiroidism), nivelul de calciu poate deveni prea mare si, ca urmare, se pot forma calculi renali.

 

Bibliografie:

Kidney stones, Mayo Clinic official website

Kidney stones, NHS UK official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Litiaza renala

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Urisept, 60 capsule, FarmaClass

Urisept, 60 capsule, FarmaClass

19,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
RenoStone, 120 capsule, Herbagetica

RenoStone, 120 capsule, Herbagetica

(1)
58,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Punarnava, tonic al cailor urinare, 60 capsule, Herba Ayurvedica

Punarnava, tonic al cailor urinare, 60 capsule, Herba Ayurvedica

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Aparedren, 60 capsule, Bionovativ

Aparedren, 60 capsule, Bionovativ

39,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Telom-R Nefroprotect, 120 capsule, DVR Pharm

Telom-R Nefroprotect, 120 capsule, DVR Pharm

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Struviren, 500 mg, 60 comprimate, Meditrina Pharmaceuticals

Struviren, 500 mg, 60 comprimate, Meditrina Pharmaceuticals

(1)
52,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Cozi de cirese extract, 60 capsule, Herbagetica

Cozi de cirese extract, 60 capsule, Herbagetica

24,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lithoren, 30 plicuri, Meditrina Pharmaceuticals

Lithoren, 30 plicuri, Meditrina Pharmaceuticals

(3)
71,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Radacina de Papadie, 100 capsule, Solgar

Radacina de Papadie, 100 capsule, Solgar

86,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Coada Calului extract, 30 capsule, Rotta Natura

Coada Calului extract, 30 capsule, Rotta Natura

(1)
12,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Kellagon, 30 capsule, Sprint Pharma

Kellagon, 30 capsule, Sprint Pharma

(3)
27,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Papadie, 40 capsule, Favisan

Papadie, 40 capsule, Favisan

13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Mesteacan, 40 capsule, Favisan

Mesteacan, 40 capsule, Favisan

(1)
15,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Coada calului, 30 capsule, Pro Natura

Coada calului, 30 capsule, Pro Natura

(1)
8,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai Diurosept, U60, 20 plicuri, Fares

Ceai Diurosept, U60, 20 plicuri, Fares

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Cystone, 60 tablete, Himalaya

Cystone, 60 tablete, Himalaya

(13)

Vezi Politica de confidentialitate date personale