Lupusul eritematos sistemic (afecțiuni medicale)

Ce este lupusul eritematos sistemic?

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boala autoimuna cronica cu implicare multisistemica (poate afecta multe parti ale corpului). Lupusul apare atunci cand sistemul imunitar, ataca in mod eronat propriile tesuturi. Acest atac provoaca inflamatie si, in unele cazuri, leziuni tisulare permanente, care pot fi larg raspandite afectand pielea, articulatiile, inima, plamanii, rinichii, celulele sangvine si creierul. Afectiunea are mai multe fenotipuri, cu manifestari clinice variate de la manifestari mucocutanate usoare pana la implicare multiorganica si severa a sistemului nervos central.

 

Care sunt cauzele aparitiei lupusului?

Mai multe cai imunopatogenice joaca un rol important in dezvoltarea lupusului eritematos sistemic. Patogeneza exacta a lupusului eritematos sistemic nu este inca bine cunoscuta.
Lupusul eritematos sistemic este o boala multisistemica cu etiologie necunoscuta. Cu toate acestea, mai multi factori genetici, imunologici, endocrini si de mediu joaca un rol in etiopatogenia acesteia.

- Factori genetici. Cercetarile au evidentiat ca anumite gene joaca un rol decisiv in dezvoltarea lupusului. Diferitele gene poarta informatii necesare sintezei unor proteine care pot afecta sistemul imunitar. Cercetatorii studiaza modul in care nivelurile ridicate sau scazute ale acestor proteine pot fi influenta dezvoltarea bolii.
- Factorii de mediu. Expunerea la anumiti factori din mediu, cum ar fi infectiile virale, lumina soarelui, anumite medicamente si fumatul, poate declansa lupusul.
- Factori imunologici si endocrini. Cercetatorii cred ca daca organismul nu indeparteaza celulele nefunctionale, afectate sau moarte in mod corespunzator, acest proces ar putea provoca un raspuns autoimun, care ar putea conduce la lupus. Reactia organismului la anumiti hormoni, in special la estrogen, poate favoriza dezvoltarea lupusului.

 

Care sunt simptomele lupusului eritematos sistemic?

Simptomele lupusului eritematos sistemic variaza de la o persoana la alta. Acestea pot sa para in episoade. In general, toate persoanele cu lupus eritematos sistemic prezinta dureri articulare si inflamatie la un moment dat, pe parcursul dezvoltarii bolii. Unele persoane dezvolta artrita. Lupusul eritematos sistemic afecteaza adesea articulatiile degetelor, mainilor, incheieturilor si genunchilor.
Alte simptome frecvente includ:
- Durere in piept 
- Oboseala
- Febra fara a fi prezenta o alta cauza
- Disconfort general, neliniste sau stare de rau
- Caderea parului
- Pierdere in greutate
- Afte bucale
- Sensibilitate la lumina soarelui
- Eruptie cutanata. O eruptie cutanata specifica in forma de fluture se dezvolta la aproximativ jumatate dintre persoanele cu lupus eritematos sistemic. Eruptia cutanata se observa mai ales la nivelul obrajilor si al nasului. Eruptia cutanata se poate raspandi si se poate agrava la contactul cu razele soarelui.
- Noduli limfatici inflamati

Alte simptome si semne depind de partea corpului afectata:
- Creier si sistem nervos: Dureri de cap, slabiciune, amorteala, furnicaturi, convulsii, probleme de vedere, modificari de memorie si personalitate
- Tractul digestiv: Dureri abdominale, greata si varsaturi
- Inima: Probleme la nivelul valvelor cardiace, inflamatie a muschiului inimii sau a pericardului
- Plamani:  Acumulare de lichid in spatiul pleural, dificultati de respiratie, tuse cu sange
- Piele: rani la nivelul mucoasei orale
- Rinichi: Umflarea picioarelor
- Circulatie: Cheaguri ce se pot forma la nivelul venelor sau arterelor, inflamatie a vaselor de sange, constrictie a arterelor ca raspuns la frig (fenomenul Raynaud)
- Anomalii ale sangelui, inclusiv anemie, numar scazut de globule albe sau de trombocite
Unele persoane pot dezvolta simptome doar la nivelul pielii. Acesta se numeste lupus discoid.

 

Cum este stabilit diagnosticul lupusului?

Societatea Americana de Reumatologie si Societatea Europeana de Reumatologie au publicat criterii de clasificare pentru a ajuta la diagnosticarea lupusului eritematos sistemic. Acestea includ simptomele specifice, testari fizice si teste de laborator. Aproape toate persoanele cu lupus eritematos sistemic prezinta un test pozitiv pentru anticorpi antinucleari (ANA). Cu toate acestea, un test pozitiv de anticorpii antinucleari nu inseamna neaparat un diagnostic cert de lupus eritematos sistemic.

In scopul diagnosticarii, medicul va efectua un examen fizic complet. Este posibil sa identifice o eruptie cutanata, artrita sau umflarea gleznelor. Pot exista anumite sunete cardiace anormale datorate afectarii inimii. Medicul poate solicita, de asemenea, un examen neurologic.
Testele utilizate pentru a diagnostica lupusul eritematos sistemic pot include:
- Anticorp antinuclear (ANA)
- Hemoleucograma completa 
- Radiografie pulmonara
- Creatinina serica
- Analiza urinei
Este posibil sa fie recomandate si teste suplimentare precum:
- Panoul de anticorpi antinucleari (ANA)
- Testarea serica a complementului  (C3 si C4)
- Anticorpi anti- ADN dublu catenar
- Testul Coombs direct
- Crioglobuline
- Viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH) si proteina C reactiva (CRP)
- Parametri serici pentru evaluarea functiei renale
- Parametri serici pentru evaluarea functiei hepatice
- Factorul reumatoid
- Anticorpi antifosfolipidici si test anticoagulant lupus
- Biopsie ( renala, a pielii, etc.)
- Teste imagistice ale inimii, creierului, plamanilor, articulatiilor, muschilor sau intestinelor
Diagnosticarea lupusului este dificila, deoarece semnele si simptomele variaza considerabil de la o persoana la alta. Semnele si simptomele lupusului se pot schimba in timp si se pot suprapune cu cele ale altor afectiuni.
Niciun test nu poate diagnostica cert lupusul. Combinatia de teste, semnele si simptomele, cat si constatarile examenului fizic pot conduce la diagnostic.

 

Care este tratamentul lupusului eritematos sistemic?

Nu exista tratament pentru vindecarea lupusului eritematos sistemic. Scopul tratamentului este mentinerea sub control a simptomelor. Simptomele severe care implica inima, plamanii, rinichii si alte organe necesita adesea tratament de specialitate. 
Formele usoare ale bolii pot fi tratate cu:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru simptomele articulare si pleurezie. 
- Doze mici de corticosteroizi, cum ar fi prednison, pentru simptomele pielii si artritei.
- Creme cu corticosteroizi pentru eruptii cutanate.
- Hidroxiclorochina, un medicament folosit si pentru tratarea malariei.
- Metotrexatul poate fi utilizat pentru a reduce doza de corticosteroizi.
Belimumab si anifrolumab sunt medicamente biologice care pot fi de ajutor pentru unele persoane cu lupus eritematos sistemic.

Tratamentele pentru lupus eritematos sistemic mai sever pot include:
- Corticosteroizi in doze mari
- Medicamente imunosupresoare (aceste medicamente suprima sistemul imunitar). Aceste medicamente sunt utilizate daca lupusul eritematos sistemic afecteaza sistemul nervos, rinichii sau alte organe. Ele pot fi, de asemenea, utilizate daca starea pacientului nu se imbunatateste dupa administrarea de corticosteroizi sau daca simptomele se agraveaza atunci cand este stopat tratamentul cu medicatie corticosteroida.
Medicamentele cel mai frecvent utilizate includ micofenolatul, azatioprina, ciclofosfamida si valcosporina. Din cauza toxicitatii sale, ciclofosfamida este limitata la cure scurte de 3 pana la 6 luni. Rituximab este utilizat in unele cazuri.
Anticoagulantele, cum ar fi warfarina, se administereaza pentru tulburarile de coagulare, cum ar fi sindromul antifosfolipidic.

Este indicat sfatul medicului inainte de a administra aceste medicamente.


Alte masuri pentru persoanele care sufera de lupus eritematos sistemic:
- purtarea unei imbracaminti adecvate de protectie solara, ochelari de soare si creme de protectie solara atunci cand se expun la soare
- evitarea fumatului si a consumului de alcool

 

Bibliografie:

Lupus (Systemic Lupus Erythematosus), Cleveland Clinic official website
Diseases & Conditions, Lupus, Mayo clinic official website
Justiz Vaillant AA, Goyal A, Varacallo M. Systemic Lupus Erythematosus. [Updated 2023 Aug 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Systemic Lupus Erythematosus (Lupus), NIH official website, National Resource Center on Lupus, National Resource Center on Lupus official website
Systemic lupus erythematosus, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-05-2024

Produse din categoria Lupusul eritematos sistemic

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale