Malaria (afecțiuni medicale)

Ce este malaria?

Malaria este o boala tropicala infectioasa cauzata de paraziti din genul Plasmonium, care se transmite prin muscatura femelei tantar infectate din specia Anopheles. Malaria este o boala acuta, care se manifesta cel mai frecvent prin febra, frisoane, dureri de cap si dureri musculare si care, daca nu este diagnosticata si tratata rapid, poate fi fatala.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2022, au fost inregistrate aproximativ 249 de milioane de cazuri de malarie, iar numarul estimat al deceselor cauzate de malarie a fost de 608 000. In anul 2022, pe continentul african s-au inregistrat 94- 95% dintre cazurile si decesele cauzate de malarie.
Copiii sub 5 ani sunt grupul cel mai vulnerabil afectat de malarie. In 2022, aproape 80% din toate decesele cauzate de malarie in Africa s-au inregistrat la aceasta categorie de varsta.

Care sunt cauzele malariei? De ce apare malaria?

Malaria este cauzata de parazitii din genul Plasmonium care se transmit de la tantar la om prin intepatura de tantar. Doar patru specii de Plasmonium infecteaza de obicei oamenii: Plasmonium falciparum, Plasmonium vivax, Plasmonium malariae si Plasmonium ovale
In plus, Plasmonium knowlesi, un tip de parazit care infecteaza macacii in Asia de Sud-Est, provoaca o infectie care se poate transmite ulterior de la animal la om. 
Plasmonium falciparum conduce cel mai frecvent la infectii severe si, daca nu este tratat prompt, poate duce la deces. Desi malaria poate fi o boala mortala, boala si decesul cauzate de malarie pot fi de obicei prevenite. 

Cum se transmite malaria?

De obicei, malaria se transmite prin muscatura de tantar infectat din specia Anopheles. Doar tantarii femela si doar specia Anopheles pot transmite malaria, daca au fost infectati anterior prin inteparea unei persoane infectate. Cand un tantar musca o persoana infectata, acesta preia o cantitate mica din sangele in care se gaseste parazitul ce a cauzat malaria. Aproximativ o saptamana mai tarziu, cand tantarul musca o alta persoana, acesti paraziti impreuna cu saliva tantarului sunt transmise prsoanei intepate.
Deoarece parazitii ce cauzeaza malaria se gasesc in sangele unei persoane infectate, malaria poate fi transmisa si prin transfuzie de sange, transplant de organe sau prin utilizarea in comun a acelor sau a seringilor contaminate cu sange de la o persoana infectata. Malaria se poate transmite si de la mama la fat  inainte sau in timpul nasterii (malaria ,,congenitala").

Este malaria o boala contagioasa?

Nu. Malaria nu se transmite de la o persoana la alta si nu poate fi transmisa pe cale sexuala. Malaria nu se transmite prin contact direct intre persoane.

Care sunt simptomele malariei?

Semnele si simptomele malariei se pot asemana cu simptomele gripei. 
Simptomele malariei includ:
- Febra si transpiratie
- Frisoane 
- Dureri de cap si dureri musculare
- Oboseala
- Dureri in piept, probleme respiratorii si tuse
- Diaree, greata si varsaturi 

Care sunt complicatiile malariei?

In functie de tipul de parazit, simptomele pot fi usoare. Insa, daca nu este tratata, malaria poate evolua spre o boala severa. In cazuri mai severe, complicatiile pot include:
- Coma
- Convulsii
- Insuficienta respiratorie
- Insuficienta renala
Pe masura ce malaria se agraveaza, poate provoca anemie si icter care se poate manifesta prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor.
Cea mai severa forma de malarie, care poate evolua spre coma, este cunoscuta sub numele de malarie cerebrala. Acest tip de malaria este cauza a aproximativ 15% dintre decesele la copii si aproape 20% dintre decesele adultilor.

Cand apar primele simptome ale malariei?

Simptomele malariei apar de obicei la 10 zile, pana la o luna de zile dupa ce persoana a fost infectata. Parazitii pot trai uneori in organism timp de cativa ani fara a provoca simptome.
Unele tipuri de malarie, in functie de tipul de parazit, pot recidiva. Doua tipuri de malarie, provocate de doua specii de paraziti, Plasmonium vivax si Plasmonium ovale, pot sa recidiveze. In infectiile provocate de acese doua specii de Plasmonium, unii paraziti pot ramane latenti in ficat timp de cateva luni pana la aproximativ 4 ani dupa ce o persoana este muscata de un tantar infectat. Cand acesti parazitidevin activi si invadeaza organismul, persoana se imbolnaveste din nou de malarie. 

Cum este diagnosticata malaria?

Diagnosticul rapid si precis al malariei este foarte important pentru eradicarea si pentru preveniea infectiei. De asemenea, ajuta la evitarea infectarilor ulterioare in comunitate prin intreruperea lantului de transmitere al malariei. Intarzierea diagnosticului si a tratamentului este o cauza principala de deces la pacientii cu malarie.

Tipurile de teste disponibile pentru diagnosticarea malariei sunt:

Testul la microscop (Examinarea microscopica a unui frotiu cu o proba de sange)
In cadrul acestui test, o mica proba de sange este prelevata de la un pacient si trimisa la un laborator pentru a fi examinata la microscop. Este cel mai bun mod de a confirma daca un pacient are malarie. Acest test poate fi efectuat numai de catre un cadru medical.

Testul rapid de diagnosticare al malariei
Testele de diagnosticare rapida a malariei sunt optiuni de testare utile atunci cand diagnosticul microscopic nu este posibil. Acestea detecteaza antigenele de la parazitii ce cauzeaza malaria.
Testele rapide sunt mai putin sensibile decat alte teste de laborator, dar pot oferi rezultate in mai putin de 15 minute.

Testarea PCR
Testele PCR sau testele de reactie in lant a polimerazei sunt mai sensibile decat testul la microscop si decat testul rapid, dar obtinerea rezultatelor dureaza mai mult, ceea ce le face mai putin ideale pentru diagnosticul si tratamentul initial. Cu toate acestea, testele PCR pot confirma specia exacta de parazit care a cauzat malaria si poate identifica infectiile mixte. Acest lucru ajuta la alegerea tratamentului potrivit.

Care este tratamentul malariei?

Debutul imediat al tratamentului este cea mai buna modalitate de a trata malaria si de a preveni complicatiile care pot pune viata in pericol. 
Tipul de medicamente prescrise si durata tratamentului depend de:
- tipul de malaria si etiologia infectiei
- locatia geografica in care probabil a avut loc infectarea (si probabilitatea rezistentei la anumite medicamente)
- varsta persoanei infectate
- daca persoana infectata este gravida sau alapteaza
- stadiul bolii la inceputul tratamentului
Unele medicamente sunt administrate in combinatie cu alte medicamente. Tipul de parazit va determina ce tipul medicamentului administrat si durata tratamentului.

Medicamentele antimalarice includ:
- Medicamente cu artemisinina (artemeter si artesunat). Cel mai bun tratament pentru malaria cu Plasmodium falciparum, daca este disponibil, este terapia combinata cu artemisinina.
- Atovaquone
- Clorochina. Exista paraziti care sunt rezistenti la acest medicament.
- Doxiciclina 
- Meflochina
- Chinina
- Primachina

Care sunt efectele secundare ale medicamentelor pentru tratamentul malariei?

Medicamentele antimalarice pot provoca efecte secundare. Pacientul trebuie sa informeze medicul despre alte medicamente pe care le administreaza, deoarece medicamentele antimalarice pot interfera cu acestea. 
In functie de medicament, reactiile adverse pot include:
- Probleme gastrointestinale, cum ar fi greata si diareea.
- Dureri de cap
- Sensibilitate crescuta la lumina soarelui
- Insomnie si cosmaruri
- Tulburari psihologice si probleme de vedere
- Tinitus
- Convulsii
- Anemie

Cum poate fi prevenita malaria?

In cazul in care persoana locuieste intr-o zona afectata de malaria sau in cazul in care efectueaza calatorii in zone in care malaria este frecventa, pot fi luate masuri pentru a evita contactarea bolii. 
Urmatoarele masuri pot ajuta la prevenirea muscaturilor de tantari:
- Utilizarea repelentilor aprobati de Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) care contin unul dintre urmatoarele ingrediente active: DEET, Picaridin (cunoscut sub numele de KBR 3023 si icaridin, IR3535, ulei de eucalipt si lamaie (OLE), para-mentan-diol (PMD), 2-undecanon. Trebuie consultat medicul sau prospectul produsului pentru a verifica de la ce varsta poate fi aplicat fiecare produs.
- Purtarea camasilor si a pantalonilor largi, cu maneci lungi.
- Se pot utiliza produse special concepute ce contin permetrina pentru a trata imbracamintea si echipamentul (cum ar fi cizme, pantaloni, sosete si corturi) sau se poate cumpara imbracaminte si echipament tratate cu permetrina. Nu se utilizeaza produse cu permetrin direct pe piele.
- Ferestrele si usile se pot tine inchise sau acoperite cu paravane 
- Golirea recipientelor cu apa statatoare cel putin o data pe saptamana 

Vaccin
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un vaccin impotriva malariei pentru copiii care traiesc in tari cu un numar mare de cazuri de malarie.
Cercetatorii continua sa dezvolte si sa studieze vaccinuri impotriva malariei pentru a preveni infectia.

Medicamente
Pentru preventia malariei se recomanda si utilizeaza de catre medici, de obicei, aceleasi medicamente care se recomanda si in tratamentul malariei.

Masuri pentru persoane care calatoresc in zone afectate de malarie
-Informarea, inainte de a calatori, in ceea ce priveste riscurile pentru sanatate si masurile de precautie pentru malarie si alte boli specifice zonei 
- Daca se calatoreste intr-o zona in care apare malaria, se va consulta medicul cu privire la medicamentele pentru preventia malariei.
- In timpul calatoriei, se va dormi sub plase tratate cu insecticide. Prevenirea muscaturilor de tantari se poate face prin masurile enumerate anterior.
Daca o persoana a calatorit intr-o zona in care exista malarie si prezinta febra, frisoane, dureri de cap, dureri corporale si oboseala, este indicat sa solicite asistenta medicala cat mai curand posibil. Este important sa mentioneze medicului zona in care s-a efectuat calatoria.

 


Bibliografia:
Malaria, CDC official website
Malaria, Mayo Clinic official website
Malaria, NHS official website
Malaria, Cleveland Clinic official website
Malaria, Stanford Medicine official website
Malaria, NHS inform official website
Malaria: Causes, Symptoms, and Treatment, WebMD official website
Malaria, World Health official website
What to know about malaria, Medical News Today official website
Crutcher JM, Hoffman SL. Malaria. In: Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996. Chapter 83. 
Diseases and conditions,  Malaria, Symptoms of malaria, Gouverment of Canada official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-02-2024

Produse din categoria Malaria

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale