Miopia (afecțiuni medicale)

Ce este miopia?

Miopia este o afectiune oftalmologica provocata de o eroare de refractie ce afecteaza vederea la distanta. Obiectele situate la distanta sunt vazute in ceata, neclar, in timp ce obiectele situate in apropiere sunt vazute clar, normal. Miopia este o tulburare foarte frecventa. 

Tipuri de miopie in functie de valoarea dioptriilor:

- Miopia usoara este diagnosticata daca pacientul prezinta maxim trei dioptrii.
- Miopia moderata este diagnosticata daca pacientul prezinta 3 pana la 6 dioptrii. 
- Miopia severa este diagnosticata daca pacientul prezinta mai mult de 6 dioptrii. 

De asemenea, miopia mai poate fi clasificata in:

Miopie simpla sau nepatologica
Acest tip de miopie debuteaza de obicei in copilarie sau in adolescenta. Dupa adolescenta, vederea se stabilizeaza de obicei. Lentilele de contact sau ochelarii de vedere pot corecta miopia simpla.

Miopie degenerativa, maligna sau patologica
Acesta este un tip rar de miopie carede obicei se mosteneste de la parinti. Globul ocular se alungeste foarte rapid si apare miopie severa, de obicei in adolescenta sau la inceputul anilor perioadei adulte. Acest tip de miopie se poate agrava pana la varsta adulta. Pe langa faptul ca vederea la distanta este afectata, este posibil sa creasca riscul pentru desprinderea de retina, de dezvoltare anormala a vaselor de sange la nivelul ochilor (neovascularizare coroida) si de glaucom. Miopia degenerativa este o cauza frecventa a orbirii.

 

Care sunt cauzele miopiei?

Miopia este cauzata de o eroare de refractie. O eroare de refractie apare atunci cand ochiul nu focalizeaza corect lumina. In cazul miopiei, ochiul concentreaza lumina in fata retinei si nu asupra ei, asa cum este normal. Retina este structura din partea anterioara a ochiului implicata in formarea imaginilor. Cand ochiul focalizeaza lumina in fata retinei, acest lucru poate provoca o vedere neclara. Aceasta eroare de refractie se poate intampla din cauza formei ochiului care poate fi usor diferita de cea normala. Globul ocular poate fi usor alungit sau corneea poate fi prea curbata. Aceste modificari structurale pot determina aparitia miopiei.

 

Care sunt factorii de risc pentru miopie?

Factorii de risc pentru miopie pot include:

- Varsta. Miopia poate debuta in jurul varstei de 6 -14 ani si si se poate agrava pana la varsta de 20 de ani. Adultii raman de obicei cu miopie daca daca sunt diagnosticati cu aceasta afectiune inca din copilarie.
- Stresul vizual frecvent. Lucrul pe computer sau citirea, pot provoca miopie temporara. In timp, pe o perioada indelungata, strezul vizual poate afecta permanent vederea la distanta.
- Istoricul familial. Miopia poate fi o afectiune mostenita. Daca unul sau ambii parinti sufera de miopie, este mai probabil ca si copii sa dezvolte aceasta afectiune.
- Timp limitat petrecut in aer liber. Dezvoltarea miopiei poate fi mai putin probabila la copiii care petrec mult timp in aer liber.
- Timp prelungit petrecut in fata ecranelor. Copiii de varsta scolara care petrec 7 ore sau mai mult folosind ecrane intr-o saptamana isi pot tripla riscul de a dezvolta miopie, potrivit unui studiu clinic.

 

Care sunt simptomele miopiei?

Simptomele miopie pot include:
- Vedere neclara sau in ceata la departare
- Dureri de cap
- Oboseala oculara
Copiii mai mici s-ar putea sa nu exprime dificultati de vedere ca si adultii, dar pot avea urmatoarele comportamente care sugereaza dificultati de vedere:
- Clipire frecventa
- Efort crescut in a distinge obiectele din departare
- Ignorarea obiectelor situate la distanta
- Frecarea ochilor
- Apropierea excesiva de ecrane sau de carti atunci cand privesc catre acestea
Unele persoane pot sa nu vada clar in lumina slaba sau pe timp de noapte. Aceasta afectiune se numeste miopie nocturna.

Este indicata solicitarea asistentei medicale de urgenta daca apar oricare dintre urmatoarele simptome:
- Aparitia brusca a mai multor elemente in campul vizual precum pete sau linii 
- Sclipiri de lumina in unul sau ambii ochi
- Umbre care acopera intregul camp vizual sau o parte din acesta
- Ingustarea campului vizual
Acestea sunt semne de avertizare ale unei posibile dezlipiri de retina. Aceasta afectiune este o urgenta medicala care necesita tratament prompt. Miopia semnificativa este asociata cu un risc crescut de dezlipire de retina.

 

Care sunt complicatiile miopiei?

Miopia este asociata cu o varietate de complicatii, cum ar fi:
- Probleme scolare. Copiii cu miopie sau cu alte probleme de vedere se pot confrunta cu intarzieri in citire sau in dezvoltarea altor abilitati corelate cu invatatura, dificultati in interactiunile sociale si stima de sine scazuta.
- Reducerea calitatii vietii. Daca miopia nu este corectata, acest lucru poate impiedica indeplinirea sarcinilor zilnice sau alte activitati obisnuite.
- Oboseala oculara. Necorectarea miopiei poate provoca oboseala persistenta a ochilor si dureri de cap.
- Afectarea sigurantei personale. Acest lucru poate fi deosebit de grav daca persoana desfasoara activitati precum condusul unei masini sau utilizarea unor echipamente periculoase sau grele. 
- Alte probleme oculare. Miopia severa poate creste riscul de dezlipire de retina, glaucom, cataracta si alte afectiuni grave ale ochilor.

 

Cum poate fi diagnosticata miopia?

Miopia poate fi diagnosticata ca parte a unui examen oftalmologic standard. Aceste examene monitorizeaza atat vederea, cat si sanatatea ochilor.
Un examen oftalmologic cuprinzator poate include teste precum:

Test de acuitate vizuala
Un test de acuitate vizuala verifica cat de clara este vederea pacientului la distanta. In cadrul acestui test se va citi o diagrama cu litere sau simboluri de diferite dimensiuni. 

Testul Phoroptor
In cadrul acestui test, se va citi o diagrama privind printr-un dispozitiv cu diferite lentile. Acest test ajuta la prescrierea unei retete adecvate pentru corectarea problemelor de vedere.

Alte teste care ajuta la evaluarea sanatatii ochilor includ:
- Raspunsul ochilor la lumina
- Urmarirea miscarii ochilor
- Evaluarea vederii periferice
- Evaluarea presiunii intraoculare
- Evaluarea starii corneei, a pupilei, a cristalinului si a pleoapelor

Examenul intern al ochiului
Medicul oftalmolog poate utiliza o lentila speciala cu lumina pentru a examina starea retinei si a nervului optic. Specialistul poate administra picaturi oculare cu efect midriatic (de dilatare al pupilei). Dilatarea pupilei permite o examinare mai buna a structurilor interne ale ochiului. Este posibil sa apara sensibilitate la lumina timp de cateva ore si de aceea este indicat ca dupa examinare sa se poarte ochelari de soare.

 

Care este tratamentul miopiei?

Scopul tratarii miopie este de a imbunatati vederea ajutand la concentrarea luminii asupra retinei cu lentile corective sau cu ajutorul interventiilor chirurgicale refractive. Gestionarea miopiei include, de asemenea, monitorizarea regulata a complicatiilor afectiunii, inclusiv a  glaucomului, cataractei si a dezlipirii de retina.

Lentile corective
Medicul poate prescrie lentile pentru a corecta vederea atunci cand exista miopie:
- Ochelari. Ochelarii sunt cea mai frecventa metoda de tratament. Aaceasta metoda corectiva utilizeaza lentile pentru a corecta viciul de refractie al ochiului.
- Lentile de contact. Lentilele de contact se fixeaza direct pe suprafata ochiului. Ca si ochelarii, acestea corecteaza defectul de focalizare al luminii, ajutand la focalizarea acesteia pe retina si ajutand la obtinerea unei vederi mai clare.

Chirurgie refractiva
Chirurgia refractiva elimina necesitatea purtarii ochelarilor sau a lentilelor de contact. Chirurgul utilizeaza de obicei un laser pentru a remodela corneea. Uneori, insa, poate fi necesara purtarea ochelarilor chiar si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale.
- Keratomileuzis in situ asistata cu laser (LASIK). In cadrul acestei proceduri, chirurgul oftalmolog efectueaza un decupaj in cornee. Chirurgul foloseste apoi un laser pentru a indeparta tesutul corneei si pentru a aplatiza curbura acesteia. Recuperarea dupa operatia LASIK este de obicei mai rapida si provoaca mai putin disconfort decat recuperarea dupa alte interventii chirurgicale pe cornee.
- Keratectomie subepiteliala asistata cu laser (LASEK). Chirurgul creeaza un lambou ultrasubtire doar in suprafata de protectie exterioara al corneei, numit epiteliu. Un laser este utilizat pentru a remodela corneea si pentru a aplatiza curbura excesiva a acesteia. Epiteliul este apoi plasat la loc.
- Keratectomie fotorefractiva (PRK). Aceasta procedura este similara cu LASEK, cu exceptia faptului ca chirurgul indeparteaza complet epiteliul. Apoi chirurgul foloseste laserul pentru a remodela corneea. O lentila de contact de protectie temporara va acoperi corneea pana cand epiteliul se reface in mod natural, adaptandu-se noii forme a corneei.
- Extractia lenticulelor cu incizie mica (SMILE). In cadrul acestei proceduri, este folosit un laser pentru a taia o mica portiune in forma de disc din cornee, numita lenticula. Lenticula este apoi indepartata printr-o mica incizie a corneei.
- Lentile collamer implantabile EVO (ICL): Folosind o incizie microscopica, o lentila de contact realizata dintr-un material moale, polimeric, este implantata la nivelul irisului. 
Tratamentele chirurgicale nu sunt o optiune pentru toti pacientii care sufera de miopie. Interventia chirurgicala este recomandata numai atunci cand dioptriile se stabilizeaza si miopia nu mai progreseaza. Medicul stabileste metoda de tratament cea mai potrivita in functie de fiecare situatie medicala.

Tratamente pentru incetinirea sau oprirea progresiei miopiei

Cercetatorii continua sa studieze abordari mai eficiente pentru a incetini progresia miopiei la copii si la adolescenti. Terapiile cele mai promitatoare includ:
- Atropina. Picaturile de atropina sunt utilizate in mod obisnuit pentru a dilata pupila, adesea ca parte a examenelor oftalmologice sau inainte si dupa interventii chirurgicale. Dozele mici de picaturi pentru ochi cu atropina pot, de asemenea, ajuta la incetinirea progresiei miopiei.
- Cresterea duratei de timp petrecute afara. Petrecerea timpului in aer liber in timpul copilariei, adolescentei si in primii ani de adulti poate sa scada riscul de a dezvolta miopie.
- Lentile de contact cu focus dublu. Un tip de lentila de contact cu focalizare dubla a demonstrat un anumit efect in incetinirea progresiei miopiei.
- Ortokeratologie. O lentila de contact rigida purtata noaptea remodeleaza temporar corneea. Lentila nu se poarta in timpul zilei. Studiile au aratat ca aceasta terapie poate incetini progresia miopiei.

 

Bibliografie:

Nearsightedness, Mayo Clinic official website
Nearsightedness (Myopia), National Eye Institute, NIH official website
What Is Myopia (Nearsightedness)?, WebMD official website
Nearsightedness: What Is Myopia?, American Academy of oftalmology official website
Nearsightedness (Myopia), Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 22-08-2024

Produse din categoria Miopia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale