Miozita (afecțiuni medicale)

Ce este miozita?

Miozita este o boala rara, caracterizata prin inflamatie si slabiciune a muschilor scheletici, care poate implica si organele interne, cum ar fi plamanii, inima si esofagul. In practica clinica cele mai frecvente miopatii sunt polimiozita si dermatomiozita. Miozita este considerata un tip de miopatie. Miopatia este un termen general care se refera la bolile care afecteaza muschii scheletici. 
Miozita afecteaza de obicei muschii implicati in miscarea bratelor si a umerilor, picioarelor si soldurilor, abdomenului si coloanei vertebrale.
Unele persoane cu miozita prezinta slabiciune musculara in apropierea ochilor, esofagului sau a diafragmei.

Tipuri de miozita
Exista mai multe forme de miozita:
- Miozita cu corpi de incluziune. Aceasta este cea mai frecventa forma de miozita si apare la persoanele cu vasta peste 50 de ani. Simptomele progreseaza lent si includ dificultati la mers si la urcatul scarilor.
- Dermatomiozita. Aceasta forma de miozita afecteaza persoane de toate varstele si sexele, dar este mai frecventa in randul femeilor. Se manifesta prin slabiciune musculara asociata cu o eruptie la nivelul pleoapelor, obrajilor, nasului, spatelui, partii superioare a pieptului, coatelor, genunchilor si degetelor.
- Polimiozita. Polimiozita apare de obicei la persoanele cu varsta de peste 20 de ani, afectand mai mult femeile decat barbatii. Simptomul predominant este slabiciunea musculara care debuteaza la nivelul trunchiului (gat, solduri, spate si umeri) si se agraveaza in timp.
- Miopatie necrozanta. Miopatia necrozanta mai este denumita si miopatie autoimuna necrozanta sau miopatie necrozanta mediata imun si implica slabiciune musculara asociata cu semne de necroza musculara. 
- Miozita juvenila. Aceasta forma de miozita este mai frecvent intalnita la copiii sub 18 ani si se caracterizeaza prin slabiciune musculara la nivelul gatului, umerilor, spatelui si trunchiului. Dermatomiozita juvenila se prezinta, de asemenea, printr-o eruptie cutanata rosie si pete.
Ca si in cazul multor boli rare, aceste tipuri de miozita pot fi dificil de diagnosticat, necesitand adesea teste extinse si o biopsie musculara, cutanata sau ambele. 

 

Care sunt cauzele miozitei?

Miozita este cauzata de orice afectiune care poate conduce la inflamarea muschilor. 
- Conditii inflamatorii si autoimune. Tipurile inflamatorii de miozita, cum ar fi polimiozita si dermatomiozita, sunt probabil rezultatul unui sistem imunitar care functioneaza necorespunzator. Sistemul imunitar, care ar trebui sa lupte impotriva invadatorilor ataca propriile celule si tesuturi, in acest caz muschii.
- Infectii. Infectiile virale sunt cele mai frecvente infectii care cauzeaza miozita. Rareori, infectiile bacteriene, cele fungice sau cele de alta natura pot provoca miozita. 
- Anumite medicamente. Multe medicamente pot provoca leziuni musculare temporare. Medicamentele care provoaca miozita sau miopatie includ: alfa-interferon, cocaina, colchicina, hidroxiclorochina, statinele.
Miopatia poate aparea imediat dupa debutul tratamentului sau poate sa apara dupa administrarea unui medicament pentru o perioada mai lunga de timp. Miozita severa cauzata de medicamente este rara.
- Efort fizic crescut. Exercitiile intense pot duce la dureri musculare si slabiciune timp de ore sau zile dupa un antrenament. Simptomele miozitei dupa efort sau ranire se rezolva aproape intotdeauna complet cu odihna si recuperare.
- Rabdomioliza. Rabdomioliza apare atunci cand fibrele musculare sufera o descompunere. Durerea musculara, slabiciunea si tumefierea sunt simptome ale rabdomiolizei. De asemenea, urina isi poate schimba culoarea si poate deveni maro inchis sau rosie.

 

Care sunt simptomele miozitei?

Principalul simptom al miozitei este slabiciunea musculara. Slabiciunea musculara poate fi vizibila sau poate fi identificata prin intermediul unor teste. Durerea musculara (mialgiile) poate fi prezenta sau nu.
Dermatomiozita, polimiozita si alte miozite tind sa provoace slabiciune muscularav care se agraveaza lent, progresiv, timp de saptamani sau luni. Slabiciunea afecteaza grupuri mari de muschi, inclusiv gatul, umerii, soldurile si spatele. Muschii de pe ambele parti ale corpului sunt de obicei afectati.
Slabiciunea musculara cauzata de miozita poate duce la caderi si poate face dificila ridicarea de pe scaun sau ridicarea dupa o cadere. 
Alte simptome care pot fi asociate miozitei includ:
- Eruptie cutanata
- Oboseala
- Ingrosarea pielii de pe maini
- Dificultati la inghitire
- Dificultate la respiratie
Persoanele cu miozita cauzata de un virus prezinta de obicei si simptome specifice unei infectii virale, cum ar fi rinoree, febra, tuse si dureri in gat sau greata si diaree. Dar simptomele infectiei virale pot sa dispara inainte ca simptomele miozitei sa apara.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul miozitei?

In scopul stabilirii diagnosticului, medicul va efectua un examen fizic, va analiza simptomele pacientului si va recomanda teste precum:
- Analize de sange. Nivelurile ridicate de enzime musculare, cum ar fi creatinkinaza, pot indica inflamatie musculara. Alte teste de sange pot identifica anticorpi specifici ai anumitor afectiuni autoimune.
- Rezonanta magnetica nucleara (RMN). O scanare RMN poate ajuta la identificarea zonelor de miozita si alte modificari ale muschilor ce pot sa apara in timp.
- Electromiografie (EMG). Prin intermediul acestei investigatii, medicul poate testa raspunsul muschilor la semnalele nervoase electrice. Electromiografia poate identifica muschii care sunt afectati de miozita.
- Biopsie musculara. Acesta este cel mai precis test pentru diagnosticarea miozitei. Medicul identifica un muschi afectat, face o mica incizie si preleva o mica proba de tesut muscular pentru testare. Biopsia musculara duce la un diagnostic final la majoritatea persoanelor cu miozita.
Exista multe cauze ale slabiciunii si durerii musculare mai frecvente decat miozita, iar diagnosticarea miozitei nu este un proces simplu. Din aceste motive, procesul de diagnosticare al miozitei poate fi unul indelungat.

 

Care este tratamentul miozitei?

Nu exista tratament curativ pentru miozita, dar simptomele pot fi gestionate. Tratamentul include o combinatie de medicamente si modificari ale stilului de viata.

Medicamente utilizate in tratamentul miozitei

In functie de tipul de miozita, medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre urmatoarele tipuri de medicamente:
- Corticosteroizi. Tratamentul poate debuta adesea cu doze mari de corticosteroizi pentru a reduce rapid inflamatia. In cazul miozitei, acestea sunt de obicei administrate injectabil.
- Medicamente imunosupresoare. Daca corticosteroizii nu amelioreaza simptomele, medicamentele care suprima sistemul imunitar pot fi prescrise pentru tipurile inflamatorii de miozita. Cele mai frecvente imunosupresoare utilizate pentru tratarea miozitei sunt metotrexatul si azatioprina.
- Imunoglobulina. Imunoglobulina se administreaza de obicei intravenos si poate ajuta la prevenirea deteriorarii fibrei musculare in urma atacului autoimun.
Miozita cauzata de o infectie se datoreaza de obicei unui virus si nu este necesar un tratament specific. Miozita cauzata de bacterii este mai putin frecventa si necesita, de obicei, antibioterapie. 
Desi rabdomioliza rezulta rar din miozita, poate provoca leziuni permanente ale rinichilor. Persoanele cu rabdomioliza sunt internate pentru a primi fluide intravenoase.

Miozita asociata unui medicament este tratata prin intreruperea tratamentului. In cazurile de miozita cauzata de medicamente cu statine, inflamatia musculara dispare de obicei in cateva saptamani dupa intreruperea medicamentului.

 

Bibliografie:

Types of Myositis, The Myositis Association official website
Myositis, Cleveland Clinic official website
About Myositis, The Myositis Association official website
Myositis, WebMD official website
National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine; Health and Medicine Division; Board on Health Care Services; Committee on Selected Immune Disorders and Disability. Selected Immune Disorders and Disability. Washington (DC): National Academies Press (US); 2022 May 24. 5, Myositis.
Myositis, Arthritis Foundation official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 24-10-2024

Produse din categoria Miozita

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale