Mononucleoza infectioasa (Boala sarutului) (afecțiuni medicale)

Ce este monuncleoza infectioasa sau boala sarutului?

Mononucleoza infectioasa este o afectiune virala contagioasa caracterizata prin dureri in gat, marirea ganglionilor limfatici cervicali, oboseala, febra si este cel mai des intalnita la adolescenti si adultii tineri. Boala poate fi declansata de o serie de agenti patogeni, dar frecvent este cauzata de o infectia primara cu virusul Epstein-Barr (EBV). Durata bolii este de cateva saptamani. 
Termenul de mononucleoza infectioasa a fost folosit pentru prima data in anii 1920 pentru a descrie o boala faringiana asociata cu limfocitoza si celule mononucleare atipice. 
Virusul Epstein-Barr este un herpesvirus care infecteaza cel putin 90% din populatia lumii si este raspandit prin contact oral intim intre adolescenti si adulti tineri. Nu se stie cu exactitate cum dobandesc preadolescentii virusul.

 

Care sunt cauzele mononucleozei infectioase (boala sarutului)?

Cauza mononucleozei infectioase este virusul Epstein-Barr. Acesta este un tip de herpesvirus care se raspandeste de regula prin secretia salivara. Durata prezentei sale in secretiile orale nu este determinate cu exactitate, dar nivelurile ridicate ale acestuia pot persista in medie 6 luni de la debutul bolii. 
Pe langa virusul Epstein-Barr, alte cauze includ:
- Citomegalovirus (CMV)
- Adenovirus
- Hepatita A
- HIV
- Toxoplasma
- Rubeola

 

Cum se transmite si cat de contagioasa este mononucleoza infectioasa (boala sarutului)?

Virusurile care provoaca mononucleoza infectioasa sunt foarte contagioase. Acestea se pot transmite prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, inclusiv cu saliva. Aceste virusuri se pot raspandi prin:
- Transfuzii de sange
- Tuse sau stranut
- Sarut
- Consumarea in comun a alimentelor si a bauturilor 
- Transplant de organe 
- Contact sexual
Virusul Epstein-Barr ramane in organism intr-o forma inactiva chiar si dupa ce simptomele mononucleozei infectioase dispar, insa majoritatea oamenilor dezvolta mononucleoza infectioasa o singura data. Daca Virusul Epstein-Barr se reactiveaza, rareori cauzeaza simptome. Cu toate acestea, este posibil ca acesta sa fie transmis involuntar altor persoane. Persoanele cu sistemul imunitar slabit pot dezvolta simptome specifice de mai multe ori.


Care sunt simptomele mononucleozei infectioase (boala sarutului)?

Simptomele mononucleozei variaza si pot fi usoare sau severe. Acestea se dezvolta, de obicei, treptat si pot dura patru saptamani sau mai mult. 
Simptomele precoce ale mononucleozei infectioase se aseamana mult cu cele ale gripei. Este posibil sa apara:
- Oboseala severa
- Durere de cap
- Durere in gat, care poate fi severa
- Frisoane urmate de febra
- Dureri musculare

Dupa o zi sau doua, este posibil sa apara si:
- Ganglioni limfatici si amigdale marite
- Eruptie cutanata asemanatoare rujeolei pe fata sau pe corp
- Pete mici rosii sau zone asemanatoare vanatailor in interiorul gurii, in special pe cerul gurii 
- Durere abdominala in partea din stanga sus cauzate de marirea splinei
Virusul are o perioada de incubatie de aproximativ patru pana la sase saptamani, desi la copiii mici aceasta perioada poate fi mai scurta. Perioada de incubatie se refera la perioada de timp necesara pentru ca simptomele sa apara dupa expunerea la virus. Semnele si simptomele, cum ar fi febra si durerea in gat, se reduc de obicei in cateva saptamani, dar oboseala, ganglionii limfatici mariti si cresterea in volum a splinei pot dura cateva saptamani mai mult.

 

Care sunt complicatiile mononucleozei infectioase (bolii sarutului)?

Complicatiile mononucleozei pot fi uneori grave si pot include:

Marirea splinei
Mononucleoza infectioasa poate determina marirea splinei. In cazuri extreme, poate avea loc ruptura de splina, care se manifesta prin durere ascutita si brusca in partea stanga a abdomenului superior. Daca apare o astfel de durere, este importanta solicitarea ajutorului medical deoarece este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala. 

Probleme hepatice
Mononucleoza infectioasa poate provoca si complicatii la nivel hepatic precum hepatita si icetrul.

Complicatii mai putin frecvente
Mononucleoza poate conduce, de asemenea, la complicatii mai putin frecvente, precum:
- Anemie 
- Trombocitopenie  (un numar scazut de trombocite)
- Miocardita
- Complicatii care implica sistemul nervos - meningita, encefalita si Sindrom Guillain-Barre
- Marirea amigdalelor
Virusul Epstein-Barr poate provoca boli mult mai grave la persoanele care prezinta imunodeficienta. Persoanele cu un sistem imunitar slabit pot include persoane infectate cu HIV sau persoane care administreaza medicamente pentru a suprima imunitatea dupa un transplant de organ.

 

Cand este necesara solicitarea ajutorului medical in cazul mononucleozei infectioase (bolii sarutului)?

Este necesara solicitara ajutorului medical daca persoana prezinta dureri severe de burta sau vedere incetosata, daca apare ameteala, confuzie sau lesin. Acestea sunt simptomele unei rupturi de splina.
Este necesar consultul medical daca:
- simptomele persista mai mult de 10 zile sau apare o durere severa in gat care dureaza mai mult de o zi sau doua
- apareo durere de cap severa care nu dispare insotita de intepenirea gatului, acestea putand fi semne de meningita
- apare o eruptie cutanata cu multe pete rosii minuscule (petesii), care ar putea fi un semn al lipsei de trombocite in sange sau al unei alte boli grave, cum ar fi meningita
- apare icterul (coloratia pielii si a albului ochilor devine galbena), care poate fi un semn de hepatita
- apar semne precum ganglioni limfatici mariti pe tot corpul, dificultati de respiratie, febra ridicata, de lunga durata sau slabiciune la nivelul bratelor si picioarelor.


Cum poate fi diagnosticata mononucleoza infectioasa (boala sarutului)?

Diagnosticul mononucleozei infectioase (boala sarutului)

Evaluarea simptomelor si examenul fizic in mononucleoza infectioasa 

Medicul poate evalua simptomele specifice mononucleozei infectioase (febra, durere in gat, oboseala) pentru a stabili un diagnostic. De asemenea, poate verifica in special ganglionii limfatici si semne ale splinei sau ficatului marite. Evaluarea initiala ar trebui sa includa evaluarea cailor respiratorii pentru a determina daca acestea sunt functionale si daca nu este prezenta ocluzia acestora. In cazuri rare, abcesele sau edemele pot impiedica intretinerea corespunzatoare a cailor respiratorii. De asemenea, determinarea stabilitatii hemodinamice este importanta pentru a exclude leziuni sau rupturi splenice in faza acuta a mononucleozei.

Teste de sange in mononucleoza infectioasa (boala sarutului)

Testele de sange detecteaza anticorpii pe care corpul ii produce pentru a lupta impotriva virusului Epstein-Barr. Medicul poate verifica, de asemenea, daca exista un numar mare de globule albe (limfocite) care indica o infectie.

Testul monospot (sau anticorpi heterofili) pentru mononucleoza infectioasa (boala sarutului)

Acesta este testul de diagnostic de electie in cazul mononucleozei infectioase si este aproape 100% specific pentru boala. Sensibilitatea acestui test este de aproximativ 85%. Daca pacientul este la inceputul bolii, testul poate fi fals negativ si ar trebui repetat mai tarziu in cursul bolii. Daca diagnosticul este neclar, pacientul trebuie sa fie supus si evaluarii infectiei streptococice prin testare rapida a antigenului sau culturii din gat.

Teste imagistice in mononucleoza infectioasa (boala sarutului)

In general, imagistica nu este necesara in evaluarea mononucleozei infectioase. 

Multe alte boli virale si unele boli rickettsiale au caracteristici similare cu Virusu Epstein Barr. Infectii virale cu simptome asemnantoare mononucleozei infectioase includ infectia cu citomegalovirus, infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV), cu herpesvirusul uman tip 6, hepatita B si bolile transmise de capuse, cum ar fi Boala Lyme. 

 

Care este tratamentul mononucleozei infectioase (bolii sarutului)?

Nu exista tratament curativ pentru mononucleoza infectioasa.  
Medicamentele utilizate pentru gestionarea simptomelor bolii sunt:
- Analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi paracetamolul sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, pentru gestionarea febrei si durerii
- Medicamente corticosteroide pentru gestionarea inflamatiei de la nivelul gatului

In cazul diagnosticarii cu mononucleoza infectioasa, nu trebuie sa se administreze peniciline precum ampicilina sau amoxicilina. 

Alte masuri de gestionare a mononucleozei infectioase la domiciliu pot include:
- Multa odihna
- Multe lichide
- Gargara cu apa sarata 
Deoarece splina poate fi marita ca urmare a mononucleozei infectioase, trebuie evitate sporturile de contact pana la recuperare completa. Participarea la sporturi de contact poate fi obositoare si poate provoca ruptura de splina.

 

Cum poate fi prevenita mononucleoza infectioasa (boala sarutului)?

Nu exista inca un vaccin pentru mononucleoza infectioasa.
Deoarece mononucleoza infectiaosa se transmite prin saliva, daca o persoana este infectata, poate preveni raspandirea virusului catre alte persoane evitand sarutarea acestora, impartirea alimentelor, utilizarea in comun a ustensilelor pentru mancat.  Spalarea frecventa a mainilor poate contribui la prevenirea raspandirii infectiei. Virusul Epstein-Barr poate persista in saliva luni de zile dupa infectie. 

 

Bibliografie:

Mohseni M, Boniface MP, Graham C. Mononucleosis. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Dunmire SK, Hogquist KA, Balfour HH. Infectious Mononucleosis. Curr Top Microbiol Immunol. 2015;390(Pt 1):211-40. doi: 10.1007/978-3-319-22822-8_9. PMID: 26424648; PMCID: PMC4670567.
Epstein-Barr Virus and Infectious Mononucleosis, About Infectious Mononucleosis (Mono), CDC official website
Mononucleosis, Mayo Clinic official website
Mononucleosis, Cleveland Clinic official website
Infectious Mononucleosis, Medline Plus official website
Mononucleosis (Kissing Disease): Symptoms and Treatment, WebMD official website
Mono Symptoms, WebMD official website
All about mononucleosis (mono), Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 16-10-2024

Produse din categoria Mononucleoza infectioasa (Boala sarutului)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale