Neuropatii (afecțiuni medicale)

Ce este neuropatia?

Neuropatia periferica, rezultatul lezarii si deteriorarii nervilor localizati in afara creierului si a maduvei spinarii (nervii periferici), provoaca adesea slabiciune, amorteala si durere, de obicei in maini si picioare. De asemenea, poate afecta alte zone si functii ale corpului, inclusiv digestia, urinarea si circulatia.
Sistemul nervos periferic trimite informatii din creier si maduva spinarii (sistemul nervos central) catre restul corpului. Nervii periferici transmit, de asemenea, informatii senzoriale catre sistemul nervos central.
Neuropatia periferica poate rezulta in urma unor leziuni traumatice, infectii, probleme metabolice, cauze mostenite si expunerea la toxine. Una dintre cele mai frecvente cauze este diabetul.
Persoanele cu neuropatie periferica descriu in general durerea ca injunghiere, arsura sau furnicatura. In multe cazuri, simptomele se amelioreaza, mai ales daca sunt cauzate de o afectiune tratabila. Medicamentele pot reduce durereacauzata de neuropatia periferica.

Care sunt cauzele neuropatiei?

Neuropatia periferica se poate declansa din cauza afectarii nervilor cauzata secundar unor afectiuni medicale. Conditiile de sanatate care pot provoca neuropatie periferica includ:
- Boala autoimuna: sindromul Sjogren, lupusul, artrita reumatoida, sindromul Guillain-Barre, polineuropatia demielinizanta inflamatorie cronica si vasculita.
- Diabet: Aceasta este cea mai frecventa cauza. Dintre persoanele cu diabet, mai mult de jumatate vor dezvolta un anumit tip de neuropatie.
- Infectii: Acestea includ anumite infectii virale sau bacteriene, inclusiv boala Lyme, zona zoster, virusul Epstein-Barr, hepatita B si C, lepra, difteria si HIV.
- Tulburari ereditare: Tulburarile precum boala Charcot-Marie-Tooth sunt tipuri ereditare de neuropatie.
- Tumori: Tumorile canceroase (maligne) si necanceroase (benigne), se pot dezvolta in jurul nervilor sau pot apasa pe nervi. De asemenea, polineuropatia poate aparea ca urmare a unor tipuri de cancer legate de raspunsul imun al organismului. Acestea sunt o forma de tulburare degenerativa numita sindrom paraneoplazic.
- Tulburari ale maduvei osoase: Acestea includ o proteina anormala in sange (gammopatii monoclonale), o forma de cancer osos (mielom), limfom si amiloidoza.
- Alte boli: Acestea includ boli de rinichi, boli hepatice, tulburari ale tesutului conjunctiv si o tiroida subactiva (hipotiroidism).
Alte cauze ale neuropatiilor includ:
- Alcoolism
- Expunerea la otravuri:  Substantele toxice includ substante chimice industriale si metale grele precum plumbul si mercurul.
- Medicamente: Anumite medicamente, in special cele utilizate pentru tratamentul cancerului (chimioterapia), pot provoca neuropatie periferica.
- Leziune sau presiune asupra nervului: Leziunile, cum ar fi accidentele de vehicule cu motor, caderile sau leziunile sportive, pot scinda sau deteriora nervii periferici. 
- Deficiente de vitamine: Vitaminele B - inclusiv B-1, B-6 si B-12 - vitamina E si niacina sunt esentiale pentru sanatatea nervilor.

Care sunt simptomele neuropatiei?

Fiecare nerv din sistemul dumneavoastra periferic are o functie specifica, astfel incat simptomele depind de tipul de nervi afectati. Nervii sunt clasificati in:
- Nervii senzoriali care primesc senzatii, cum ar fi temperatura, durerea, vibratia sau atingerea, pielii
- Nervii motori care controleaza miscarea muschilor
- Nervii autonomi care controleaza functii precum tensiunea arteriala, transpiratia, ritmul cardiac, digestia si functia vezicii urinare

Semnele si simptomele neuropatiei periferice sunt:
- Aparitia treptata a amortelii, intepaturi sau furnicaturi in picioare sau maini, care se pot raspandi in sus in picioare si brate
- Durere ascutita, zguduitoare, palpitanta sau arzatoare
- Sensibilitate extrema la atingere
- Durere in timpul activitatilor care nu ar trebui sa provoace durere, cum ar fi durerea in picioare cand puneti greutate pe ele sau la atingere
- Lipsa de coordonare si cadere
- Slabiciune musculara
- Paralizie atunci cand nervii motori sunt afectati

Daca nervii autonomi sunt afectati, semnele si simptomele pot include:
- Intoleranta la caldura
- Transpiratie excesiva sau imposibilitatea de a transpira
- Probleme intestinale, vezicii urinare sau digestive
- Scaderi ale tensiunii arteriale, provocand ameteli sau ameteli
Neuropatia periferica poate afecta un nerv (mononeuropatie), doi sau mai multi nervi in zone diferite (mononeuropatie multipla) sau multi nervi (polineuropatie). Sindromul de tunel carpian este un exemplu de mononeuropatie. Majoritatea persoanelor cu neuropatie periferica au polineuropatie.

Cum se stabileste diagnosticul de neuropatie?

Diagnostic
Neuropatia periferica are multe cauze potentiale. Pe langa un examen fizic, care poate include analize de sange, diagnosticul necesita de obicei:
- Un istoric medical complet. Medicul dumneavoastra va va revizui istoricul medical, inclusiv simptomele, stilul de viata, expunerea la toxine, obiceiurile alimentare si antecedentele familiale de boli ale sistemului nervos (neurologic).
- Examen neurologic. Medicul dumneavoastra va poate verifica reflexele tendinoase, puterea si tonusul muscular, capacitatea de a simti anumite senzatii, postura si coordonarea.
Teste
Medicul dumneavoastra va poate recomanda testari precum:
- Analize de sange. Acestea pot detecta deficiente de vitamine, diabet zaharat, functie imunitara anormala si alte indicii ale starilor care pot provoca neuropatie periferica.
- Teste imagistice. Scanarile CT sau RMN pot detecta hernii de disc, nervi comprimati, tumori sau alte anomalii care afecteaza vasele de sange si oasele.
- Teste corelate cu functia nervoasa. Electromiografia (EMG) inregistreaza activitatea electrica din muschi pentru a detecta leziunile nervoase. 
- Biopsie nervoasa. Aceasta implica indepartarea unei mici portiuni a unui nerv, de obicei un nerv senzorial, pentru a cauta anomalii.
- Biopsie de piele. Medicul dumneavoastra indeparteaza o mica portiune de piele pentru a cauta o intrerupere a terminatiilor nervoase.

Care este tratamentul neuropatiei?

Obiectivele tratamentului sunt de a gestiona cauza care provoaca neuropatia si de a ameliora simptomele. Daca testele dumneavoastra de laborator nu indica nicio afectiune de baza, medicul dumneavoastra poate urmari evolutia neuropatiei.

Medicamente
Pe langa medicamentele specifice tratamentului neuropatiei periferice, medicamentele utilizate pentru ameliorarea semnelor si simptomelor neuropatiei periferice includ:
- Analgezice. Medicamentele pentru durere fara prescriptie medicala, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, pot ameliora simptomele usoare. Pentru simptome mai severe, medicul dumneavoastra va poate prescrie analgezice.
Medicamentele care contin opioide pot conduce la dependenta, de aceea, aceste medicamente in general nu sunt prescrise decat daca toate celelalte tratamente esueaza.
- Medicamente anticonvulsivante. Medicamente precum gabapentina si pregabalina , dezvoltate pentru a trata epilepsia, pot ameliora durerile nervoase. Efectele secundare pot include somnolenta si ameteli.
- Tratamente topice. Crema cu capsaicina, care contine o substanta gasita in ardeiul iute, poate determina ameliorari modeste ale simptomelor neuropatiei periferice. Este posibil sa dezvoltati arsuri si iritatii ale pielii acolo unde aplicati crema, dar acest lucru se diminueaza de obicei in timp. Unii oameni, insa, nu o pot tolera.
- Plasturile cu antiinflamatoare si anestezice locale sunt un alt tratament care ar putea ameliora durerea. 
- Antidepresive. Anumite antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina si doxepina, s-au dovedit a ajuta la ameliorarea durerii, interferand cu procesele chimice din creier si maduva spinarii, care va fac sa simtiti durere.
Efectele secundare ale antidepresivelor pot include gura uscata, greata, somnolenta, ameteli, modificari ale apetitului, crestere in greutate si constipatie.
Terapii
Diverse terapii si proceduri ar putea ajuta la atenuarea semnelor si simptomelor neuropatiei periferice.
- Stimularea nervoasa electrica transcutanata 
- Schimb de plasma si imunoglobulina intravenoasa
Schimbul de plasma implica indepartarea sangelui, apoi indepartarea anticorpilor si a altor proteine din sange si reintroducerea sangelui in organism. In terapia cu imunoglobuline, primiti niveluri ridicate de proteine care functioneaza ca si anticorpi (imunoglobuline).
- Fizioterapie. Daca prezentati slabiciune musculara, fizioterapia va poate ajuta sa va imbunatatiti mobilitatea.
- Interventie chirurgicala. Daca aveti neuropatii cauzate de presiunea asupra nervilor, cum ar fi presiunea cauzata de tumori, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a reduce presiunea.

Bibliografie:

Peripheral neuropathy, Mayo Clinic official website

Peripheral neuropathy, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea SImona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-12-2022

Produse din categoria Neuropatii

FIXME('characteristics_non_otc_only') (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale