Nevralgia (afecțiuni medicale)

Ce este nevralgia?

Nevralgia reprezinta o durere de cauza nervoasa cauzata de boli sau de leziuni ale nervilor. Aceasta mai poate fi si rezultatul iritatiei, inflamatiei, traumatismului, degeneraii nervilor. Efectele nevralgiei pot varia de la usoare la severe. 

Exista mai multe tipuri de nevralgie si pot afecta multe zone diferite ale corpului.

Tipuri de nevralgie

Fiecare tip de nevralgie are un spectru specific de simptome, care poate implica o durata si o severitate specifica.

Nevralgie de trigemen

Nevralgia de trigemen provoaca dureri faciale severe, afectand de obicei doar o parte a fetei. Se poate dezvolta ca urmare a leziunilor nervului trigemen cauzate de probleme dentare, interventii chirurgicale sau fara niciun factor declansator cunoscut. Nervul trigemen este responsabil de aparita senzatiilor de la nivelul fetei si controleaza muschii implicati in procesul de masticatie.

Nevralgia de trigemen se imparte in doua subtipuri: tipul 1 si tipul 2.
- Nevralgia de trigemen de tip 1, cel mai frecvent tip, provoaca o senzatie dureroasa de arsura sau asemanatoare unui soc electric in anumite parti ale fetei. Persoanele cu nevralgie de trigemen de tip 1 prezinta simptomele episodic si brusc.
- Nevralgia de trigemen de tip 2 produce o senzatie constanta, surda, de durere la nivelul fetei.

Nevralgie postherpetica

Nevralgia postherpetica este o afectiune dureroasa care se poate dezvolta dupa un episod de zona zoster. Zona zoster este o eruptie dureroasa cauzata de reactivarea virusului herpetic care provoaca varicela. Majoritatea persoanelor care dezvolta zona zoster nu vor experimenta nevralgie postherpetica.
Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), neuralgia postherptica este cea mai frecventa complicatie a zonei zoster, afectand aproximativ 10-18% dintre persoanele care o dezvolta.

Nevralgie occipitala

Nevralgia occipitala este o afectiune rara care provoaca dureri de cap din cauza iritatiei nervului occipital, care este responsabil de aparitia senzatiilor de la nivelul scalpului. Nevralgia occipitala provoaca o durere pulsanta sau intepatoare care debuteaza in apropierea bazei craniului si radiaza de-a lungul scalpului. Durerea cauzata de nevralgia occipitala se poate manifesta si in spatele ochilor.
Nevralgia occipitala are numeroase cauze potentiale, inclusiv: mentinerea capului intr-o anumita pozitie pentru perioade mai lungi de timp, incordarea muschilor gatului, leziuni sau tumori la nivelul gatului, inflamarea unor vase de sange, infectii, guta, diabet, leziuni ale gatului sau ale capului.

Nevralgie periferica

De obicei, nevralgia periferica este o afectiune care provoaca durere la una sau la mai multe extremitati. Poate afecta mainile, picioarele, bratele sau gambele. Durerea se poate manifesta prin senzaie de arsura, de soc electric, furnicaturi, frig sau hipersensibilitate la atingere. Alte simptome pot include: contractii musculare involuntare sau crampe, pierderea coordonarii, dificultati in efectuarea sarcinilor motorii complexe, hipersensibilitate la atingere sau temperatura, transpiratie excesiva, probleme gastrointestinale, dificultati la mancat sau la inghitire, dificultati de vorbire.
Nevralgia periferica poate afecta un singur nerv sau grupuri de nervi.

Nevralgie intercostala

Nevralgia intercostala provoaca durere sub coaste si poate fi cauzata de traume, leziuni chirurgicale ale nervilor, zona zoster, infectii sau o tumora in jurul nervilor care controleaza senzatia in aceasta regiune a corpului. Nevralgia intercostala provoaca o durere ascutita, arzatoare, care afecteaza peretele toracic, abdomenul superior si partea superioara a spatelui. Anumite miscari fizice, cum ar fi respiratia, tusea sau rasul, pot agrava durerea. Simptomele suplimentare pot include: senzatie de strangere sau presiune care inconjoara pieptul, furnicaturi sau amorteala in partea superioara a pieptului sau a spatelui, contractii musculare.

Nevralgie glosofaringiana

Nevralgia glosofaringiana este o afectiune rara, similara cu nevralgia de trigemen, dar durerea se localizeaza la nivelul urechii, bazei limbii, amigdalelor si sub unghiul maxilarului.

 

Care sunt simptomele nevralgiei?

Simptomele nevralgiei pot varia, de obicei in functie de cauza si de tipul nevralgiei. Adesea, simptomele se pot modifica in timp. In general, durerea de cauza nervoasa este descrisa ca o durere neuropatica, care difera de durerea cauzata de un traumatism, de o ranire sau de o afectiune cronica.

Simptomele frecvente ale nevralgiei includ:
- disestezie (senzatii neobisnuite la nivelul pielii fara o cauza legata de piele, precum amorteala, furnicaturi sau senzatii de soc electric )
- hiperestezie (hipersensibilitate la atingere, la sunete sau la alti stimuli)
- alodinie (durere cauzata de o stimulare care in mod normal nu ar provoca durere, cum ar fi o atingere usoara)
- raspuns dureros, in general exagerat, neplacut
- atrofie musculara cauzata de reticenta prelungita de a misca o parte dureroasa a corpului.
Aceste simptome pot fi de lunga durata si persistente din cauza sensibilizarii sistemului nervos central, chiar daca motivul sau cauza principala a durerii a fost rezolvata sau inlaturata.

 

Care sunt cauzele nevralgiei si factorii de risc ce pot favoriza aparitia nevralgiei?

Orice afectiune medicala sau o trauma care afecteaza temporar sau permanent nervii, poate duce la nevralgie. Zona zoster este cea mai frecventa cauza a nevralgiei, dar exista multe alte afectiuni sau factori subiacenti care o pot provoca:

Infectiile

Desi infectiile nu cauzeaza in mod obisnuit nevralgie in mod direct, unele dintre acestea pot induce o reactie imuna care provoaca inflamatia si durerea neuropata. In plus, afectiunile post-infectioase, cum ar fi zona zoster sau nevralgia postherpetica, pot provoca dureri severe si persistente.

Presiune asupra nervilor

Presiunea asupra unui nerv poate provoca dureri neuropate. Nervii pot fi comprimati de o tumora, din cauza unei boli degenerative a coloanei vertebrale, a unor vase de sange anormale sau a unor abcese. Deseori, cauza poate ramane neidentificata.

Scleroza multipla 

Scleroza multipla este o boala neurologica inflamatorie care provoaca leziuni ale invelisului de mielina al nervilor. Durerea de cauza nervoasa este un simptom comun al sclerozei multiple. 

Diabetul

Una dintre cele mai frecvente cauze ale neuropatiei periferice este diabetul. Atunci cand diabetul nu este tratat corespunzator, acesta poate duce la modificari metabolice care provoaca leziuni ale nervilor. Nevralgia este o parte a neuropatiei diabetice. Alte simptome includ diminuarea senzatiei tactile si slabiciunea zonei respective.

Cauze intalnite mai putin frecvent

Leziunile nervoase traumatice, toxicitatea alcoolica, bolile renale, bolile hepatice si deficientele nutritionale pot provoca afectarea nervilor care poate duce la neuropatie si nevralgie.


Cum se stabileste diagnosticul de nevralgie?

Nevralgia este diagnosticata pe baza istoricului medical, a examenului fizic si pe baza testelor de diagnostic. Procesul de diagnostic implica identificarea tipului si cauzei nevralgiei, precum si a zonelor corpului afectate de aceasta.
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul va investiga istoricul medical si va efectua un examen fizic pentru a identifica factorii de risc si a determina daca pacientul prezinta afectare a anumitor parti ale corpului sau hipersensibilitate, precum si modificari ale fortei, reflexelor, coordonarii si capacitatii de mers.

Testele de diagnostic utilizate in evaluarea nevralgiei includ:
- Hemoleculograma completa: Un test de sange poate identifica semne de inflamatie sau de infectie, ceea ce poate ajuta la stabilirea diagnosticului de nevralgie in anumite situatii.
- Teste de laborator pentru electroliti: Anomalii semnificative ale nivelurilor de minerale pot indica tulburari care ar putea provoca nevralgie, cum ar fi bolile renale sau infectiile care pot necesita tratament.
- Examen urinar: Acest test  poate detecta anumite modificari ale urinei, cum ar fi glicemia ridicata sau proteinele, care ar putea fi un semn al bolii renale.
- Teste ale functiei hepatice: Toxicitatea cauzata de alcool poate duce la neuropatie periferica, precum si la leziuni hepatice. In plus, alte tipuri de boli hepatice pot fi, de asemenea, asociate cu neuropatia.
- Teste ale functiei renale: Boala renala severa poate duce la acumularea de toxine in organism, care ar putea provoca neuropatie.
- Studii de conducere nervoasa si electromiografie: Aceste teste masoara functia nervoasa si pot identifica diferite tipuri de leziuni ale nervilor.
- Studii de imagistica cerebrala: Unele tulburari neurologice provoaca modificari ale structurii creierului care pot fi detectate cu teste de imagistica cerebrala.
- Punctie lombara: Acest test este invaziv, deci nu este utilizat in mod obisnuit in diagnosticarea nevralgiei. O punctie lombara implica prelevarea unei probe din lichidul care inconjoara creierul si maduva spinarii. Acest test poate ajuta la identificarea proteinelor anormale din lichidul cefalorahidian, care ar putea indica anumite boli neurologice sau infectioase.
- Testare genetica: Analizele de sange specializate pot identifica boli genetice sau ereditare care pot provoca leziuni ale nervilor.

Factorii declansatori ai nevralgiei

Simptomele nevralgiei pot fluctua. Odihna suficienta, gestionarea stresului, mentinerea hidratarii si mentinerea confortului fizic pot ajuta la evitarea factorilor declansatori care agraveaza durerea nevralgica.

 

Care sunt optiunile de tratament pentru nevralgie?

Pot fi utilizate diverse tratamente pentru a controla nevralgia si a trata cauza care sta la baza acesteia. Tratamentele pentru durerea de tip nevralgic pot include medicamente sau proceduri care ajuta la ameliorarea durerii.

Medicatie pentru gestionarea durerii

Tratamentele standard pentru durere pot include medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul, dar si creme sau spray-uri topice cu anestezice locale. Efectele analgezice ale acestor tratamente dureaza de obicei 5 pana la 12 ore.
Medicamentele eliberate pe baza de reteta care sunt utilizate pentru tratarea durerii neuropatice pot fi mai eficiente pentru tratarea nevralgiei si includ de obicei antidepresive, cum ar fi amitriptilina, medicamente anticonvulsivante precum carbamazepina, topiramat, lamotrigina, miorelaxante precum baclofen si stabilizatoare de membrana precum gabapentina. Aceste terapii trebuie administrate zilnic pentru a preveni durerea neuropata, deoarece nu functioneaza daca sunt administrate la nevoie.

Tratamente injectabile

Anestezicele injectabile pot ajuta la ameliorarea durerii nevralgice timp de saptamani, luni sau chiar pentru perioade mai lungi de timp.
Tratamentele pentru blocarea functiei unui nerv pot ajuta la ameliorarea durerii timp de luni de zile. In cazul unui blocaj nervos, nervul nu este capabil sa perceapa senzatia. Uneori, sunt necesare injectii repetate atunci cand efectul terapiei de blocare a nervului dispare.

Interventii chirurgicale si stimularea nervoasa

Interventiile chirurgicale pentru durerea neuropatica pot include indepartarea unei structuri care comprima nervul, cum ar fi o tumora. In unele situatii, interventia chirurgicala pentru durerea nevralgica poate implica sectionarea permanenta a unui nerv senzorial pentru a-l impiedica sa mai functioneze in viitor.
Exemple de proceduri chirurgicale care pot ajuta la tratarea nevralgiei mai includ:
- Decompresie microvasculara: Aceasta ajuta la indepartarea unui vas de sange deformat care apasa pe un nerv. Procedura implica plasarea unui tampon moale intre vasul de sange si nervul afectat.
- Chirurgie stereotactica: Aceasta este o procedura neinvaziva care emite fascicule de radiatii foarte concentrate la radacina unui nerv deteriorat. Radiatia perturba transmiterea semnalelor de durere catre creier.
- Compresia nervului: Aceasta implica introducerea unui balon mic in nervul afectat. Balonul se umfla, rezultand o leziune controlata si intentionata a nervilor. Aceasta procedura impiedica nervul afectat sa trimita semnale de durere catre creier. Cu toate acestea, efectele procedurii dispar de obicei dupa 1-2 ani.
Stimularea nervoasa este uneori utilizata ca o optiune pentru tratamentul nevralgiei. Exista diferite metode de stimulare nervoasa. Aceasta poate include aplicarea de semnale electrice superficiale intr-o regiune a corpului care este asociata cu durerea nervoasa pentru a diminua semnalele de durere provenite de la nervul afectat.

 

Bibliografie:

Neuralgia (Nerve Pain), Healthline official website
What to know about neuralgia, Medical Nwes Today official website
Neuralgia, Medline Plus official website
Neuralgia: Types, Causes, Treatment, and Outlook, VeryWell Health official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2025

Vezi Politica de confidentialitate date personale