Ce este obezitatea?
Obezitatea este o boala complexa care implica un exces de grasime corporala. Obezitatea nu reprezinta doar o problema estetica, ci este o problema medicala care creste riscul de aparitie al altor boli, cum ar fi bolile de inima, diabetul, hipertensiunea arteriala si anumite tipuri de cancer.
Supraponderabilitatea este corelata tot cu cresterea greutatii corporale, datorate unei cumulari in exces a tesutului adipos. O persoana supraponderala poate dezvolta ebezitate, daca nu sunt instituite masuri pentru reducerea kilogramelor in plus.
Ce este supraponderabilitatea?
Desi exista influente genetice, comportamentale, metabolice si hormonale asupra greutatii corporale, obezitatea si supraponderabilitatea apar atunci cand alimentatia zilnica furnizeaza mai multe calorii decat cele consumate prin activitatile zilnice normale si prin exercitiile fizice. Corpul stocheaza aceste calorii in exces sub forma de grasime.
Ce cauzeaza obezitatea si supraponderabilitatea?
Obezitatea si supraponderabilitatea rezulta de obicei dintr-o combinatie de cauze si factori :
Mostenirea si influentele familiei
Genele mostenite de la parinti pot influenta cantitatea si modul in care este distribuit tesutul adipos. Genetica poate juca, de asemenea, un rol important in modul in care corpul metabolizeaza alimentele, regleaza apetitul si in modul in care arde caloriile in timpul exercitiilor fizice.
Obezitatea tinde sa apara in familii. Acest fapt nu este legat doar de genele mostenite. Membrii familiei tind, de asemenea, sa impartaseasca obiceiuri alimentare si activitati similare.
Stil de viata
-Dieta nesanatoasa- O dieta bogata in calorii, lipsita de fructe si legume, pe baza de fast-food, bauturi bogate in calorii si portii supradimensionate contribuie la cresterea in greutate.
-Calorii lichide- Oamenii pot aduce un aport semnificativ de calorii fara sa se simta satui din alimente lichide, in special din alcool. Alte bauturi bogate in calorii, cum ar fi bauturile racoritoare cu zahar, pot contribui la cresterea semnificativa in greutate.
-Inactivitate- Un stil de viata sedentar presupune un numar mai mic de calorii consumate prin intermediul activitatii fizice. Privitul ecranelor este, de asemenea asociat cu cresterea in greutate.
Anumite boli si medicamente
La unii oameni, obezitatea poate fi determinata de o cauza medicala, cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing sau alte afectiuni. Problemele medicale, cum ar fi artrita duc, de asemenea, la scaderea activitatii, ceea ce genereaza crestere in greutate.
Unele medicamente pot duce la cresterea in greutate daca nu se compenseaza acest neajuns prin dieta sau activitate. Aceste medicamente includ unele antidepresive, medicamente anti-convulsii, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi si beta-blocante.
Probleme sociale si economice
Factorii sociali si economici sunt legati de obezitate. Evitarea obezitatii este dificila daca nu exista facilitati pentru a face miscare, pentru a gati sanatos sau daca nu exista acces la alimente mai sanatoase. In plus, anturajul poate influenta cresterea in greutate.
Varsta
Obezitatea poate aparea la orice varsta, chiar si la copiii mici. Dar, odata cu inaintarea in varsta, schimbarile hormonale si un stil de viata mai putin activ cresc riscul de obezitate. In plus, cantitatea de muschi din corp tinde sa scada odata cu varsta. In general, scaderea masei musculare duce la o incetinire a metabolismului. Aceste modificari reduc, de asemenea, necesarul de calorii si pot face mai dificila mentinerea unei greutati normale.
Alti factori:
Sarcina- Cresterea in greutate este frecventa in timpul sarcinii. Aceasta crestere in greutate poate contribui la dezvoltarea obezitatii la femei.
Renuntarea la fumat- Renuntarea la fumat este adesea asociata cu cresterea in greutate. De multe ori se apeleaza la alimente ca si substitut pentru acest obicei. Pe termen lung, insa, renuntarea la fumat aduce beneficii mai mari decat inconvenientul cresterii in greutate.
Lipsa de somn- Lipsa somnului poate crea un dezechilibru hormonal ce poate afecta controlul apetitului. De asemenea, s-ar putea manifesta o pofta pentru alimente bogate in calorii si carbohidrati, care pot contribui la cresterea in greutate.
Stres- Multi factori externi care afecteaza starea de spirit si bunastarea pot contribui la obezitate. Oamenii cauta adesea mai multe alimente bogate in calorii atunci cand se confrunta cu situatii stresante.
Microbiomul- Bacteriile intestinale sunt afectate de alimentele consumate si pot contribui la cresterea in greutate sau la dificultati in procesul de slabire.
Chiar daca sunt prezenti unul sau mai multi dintre acesti factori de risc, nu inseamna ca se va dezvolta obezitatea. Mjoritatea factorilor de risc pot fi contracarati prin dieta si activitate fizica.
Care sunt simptomele obezitatii si supraponderabilitatii si cum se diagnosticheaza acestea?
IMC sau indecele de masa corporala - este un indicator oficial al greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. In primul rand, indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana - gradul de obezitate. De asemenea, indicele de masa corporala poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala, pentru inaltimea sa.
In functie de valoarea IMC se pot clasifica:
- <18,49 - subponderal
- intre 18,50 si 24,99 - greutate normala
- intre 25,00 si 29,99- supraponderal
- intre 30-34.99-obezitate grad I
- intre 35-39.99- obezitate grad II
- > 40 -obezitate morbida
Pentru a diagnostica obezitatea, medicul va efectua un examen fizic si poate recomanda mai multe investigatii.
Consultarea istoricului medical- Medicul dumneavoastra poate consulta istoricul greutatii, obiceiurile de activitate fizica si exercitii fizice, tiparele alimentare si controlul apetitului, istoricul afectiunilor, medicamentele administrate, nivelul de stres si alte probleme legate de sanatate. De asemenea, medicul poate revizui istoricul de sanatate al familiei a pentru a vedea daca exista predispozitie pentru anumite afectiuni.
Examen fizic general- Aceasta include masurarea inaltimii, verificarea semnelor vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura, auscultarea inimii si plamanilor si examinarea abdomenului.
-Calcularea IMC-ului - Medicul poate verifica indicele de masa corporala (IMC). Un IMC de 30 sau mai mare este considerat obezitate.
-Masurarea circumferintei taliei- Grasimea stocata in jurul taliei, numita grasime viscerala sau grasime abdominala, poate creste si mai mult riscul de boli de inima si diabet. Femeile cu o circumferinta mai mare de 89 centimetri si barbatii cu o masura a taliei de peste 102 centimetri pot prezenta mai multe riscuri pentru sanatate decat persoanele cu talia mai mica. La fel ca masurarea IMC, circumferinta taliei trebuie verificata cel putin o data pe an.
-Verificarea altor probleme de sanatate- Daca exista probleme de sanatate cunoscute, medicul le poate evalua. Medicul va verifica, de asemenea, alte posibile probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiune arteriala, colesterolul ridicat, tiroida inactiva, probleme hepatice si diabetul.
Care este tratamentul obezitatii si supraponderabilitatii?
Tratamentele obisnuite pentru supraponderalitate si obezitate includ pierderea in greutate prin alimentatie sanatoasa, activitate fizica si alte modificari in obiceiurile zilnice.
Programele pentru controlul greutatii pot ajuta unii oameni sa slabeasca sau sa isi recapete greutatea obisnuita. Unele persoane care sufera de obezitate nu pot slabi suficient pentru a-si imbunatati starea de sanatate sau nu reusesc sa-si recapete greutatea anterioara. In astfel de cazuri, un medic poate lua in considerare adaugarea altor tratamente, inclusiv medicamente pentru slabit, dispozitive pentru slabit sau chirurgie bariatrica.
Expertii recomanda poerderea a 5 - 10% din greutatea corporala in primele 6 luni de tratament. Pierderea in greutate poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta probleme de sanatate legate de supraponderalitate si obezitate, cum ar fi hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat de colesterol.
Optiunile de tratament includ:
♦ Un plan de alimentatie asociat cu activitate fizica regulata
Instituirea concomitenta a unui plan de nutritie si a unui program de activitate fizica creste sansa de a scade numarul kilogramelor in exces. Regimul hipocaloric asociat cu sportul, care, de asemenea, arde calorii, reduc in timp numarul kilogramelor in exces.
♦ Programe complexe pentru slabit
Programele pentru slabit includ de regula un plan de nutritie, un program de activitate fizica si o rutina implementata .
♦ Medicamente pentru slabit
Medicamentele sau suplimentele pentru slabit se prescriu de catre medic in momentul in care regimul alimentar si activitatea fizica regulata nu dau rezultat. Medicamentele se administreaza numai la recomandarea medicului.
♦ Dispozitive medicale pentru slabit:
- dispozitiv de stimulare electrica ce poate intrerupe comunicarea electrica a nervilor ce fac legatura intre sistemul digestiv si creier;
- balonul gastric, dispozitiv ce este plasat in interiorul stomacului, reducand capacitatea de umplere a stomacului;
- sistemul de golire gastrica ce consta intr-o pompa ce asigura golirea continutului stomacului, dupa masa.
♦ Interventie chirurgicala:
Chirurgia bariatrica sau operatia de miscorare a stomacului se adreseaza persoanelor care sufera de obezitate morbida sau de obezitate de grad I si II, dar care au asociate si comorbiditati precum diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare, apnee.
Bibliografie:
Obesity, Mayo Clinic official website
Treatment for overwight and obesity, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease (NIDDK), part of the National Institutes of Health, official website
Obesity, NHS official website
Dr. Raluca Sanda Visan, Indicele de masa corporala, Centrul de Medicina si Diagnostic "Victor Babes"
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona