Onicomicoza (Ciuperca unghiei) (afecțiuni medicale)

Ce este onicomicoza?
Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infectie comuna a unghiei. Se manifesta initial ca o pata alba sau galben-maronie sub varful unghiei de la maini sau de la picioare. Pe masura ce infectia fungica avanseaza, unghia se poate decolora, se poate ingrosa si se poate desprinde de patul unghial. Netratata, ciuperca se poate raspandi si la celelalte unghii
Cand ciuperca infecteaza si zonele dintre degetele de la picioare si pielea picioarelor, poarta denumirea de picior de atlet sau tinea pedis.
 
Care sunt cauzele onicomicozei?
Ciuperca unghiei este cauzata de diferite organisme fungice (ciuperci). Cea mai frecventa ciuperca ce poate cauza onicomicoza se numeste dermatofit. Drojdiile, bacteriile si mucegaiurile pot provoca, de asemenea, infectii ale unghiilor. 
Infectia fungica a piciorului (piciorul atletului) se poate raspandi si la nivelul unghiilor, iar o infectie fungica a unghiei se poate raspandi si la nivelul pielii piciorului. De asemenea, infectiile fungice pot fi contactate de pe anumite suprafete pe care ciupercile au toate conditiile sa se inmulteasca, cum ar fi gresia de la un dus, suprafete din sali de sport sau zona din interiorul pantofilor.
 
Care sunt factorii de risc pentru onicomicoza?
Factorii care pot creste riscul de a dezvolta ciuperca unghiei sunt:
- varsta inaintata;
- pantofi care provoaca transpiratia puternica a picioarelor;
- istoric de onicomicoze;
- mersul descult in zone publice umede, cum ar fi piscine, sali de sport si cabine de dus;
- leziuni minore ale pielii sau ale unghiilor;
- afectiuni ale pielii care afecteaza unghiile, cum ar fi psoriazisul;
- diabet, probleme cu fluxul sangvin sau un sistem imunitar slabit.

Care sunt complicatiile onicomicozei?
Un caz sever de ciuperca a unghiilor poate fi dureros si poate provoca leziuni permanente ale unghiilor si poate duce la alte infectii grave care se raspandesc daca se asociaza cu un sistem imunitar suprimat din cauza medicamentelor, diabetului sau altor afectiuni.
 
Care sunt simptomele onicomicozei?
O unghie afectata de o ciuperca poate avea cel putin unul din urmatoarele aspecte:
- ingrosat;
- decolorat;
- casant, sfaramicios;
- diform;
- separata de patul unghial.

Cand este cazul unui consult medical?
Este recomandat consultul medical daca masurile de autoingrijire nu ajuta si unghia devine din ce in ce mai decolorata, ingrosata sau diforma. De asemenea, un consult medical este necesar daca:
- persoana in cauza are diabet si dezvolta in paralel ciuperca unghiei;
- sunt prezente sangerari in jurul unghiilor;
- apare durere in jurul unghiilor;
- mersul devine dificil.
 
Cum se stabileste diagnosticul de onicomicoza?
Medicul va examina unghiile si poate preleva probe pentru laborator in vederea identificarii cauzei simptomelor deoarece si alte afectiuni, cum ar fi psoriazisul, pot imita o infectie fungica a unghiei. Cunoasterea cauzei infectiei ajuta la alegerea celui mai bun tratament.

Care este tratamentul onicomicozei?
Uneori, metodele de autoingrijire si medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt eficiente. Tratamentul depinde de severitatea starii si de tipul de ciuperca ce o cauzeaza. Tratamentul poate dura cateva luni si, chiar daca starea unghiilor se imbunatateste, reinfectarile sunt frecvente.

Metode de tratament:
Medicamente:
- medicul poate prescrie medicamente antifungice care se administreaza pe cale orala sau care se aplica pe unghie.
- aceste medicamente reprezinta adesea prima metoda aleasa de tratament.
- poate dura patru luni sau mai mult pentru a elimina o infectie. Rata de succes a tratamentului cu aceste medicamente pare sa fie mai scazuta la adultii cu varsta de peste 65 de ani.
- medicamentele antifungice orale pot provoca reactii adverse, cum ar fi eruptii cutanate si leziuni hepatice. Medicamentele antifungice orale pot interfera cu alte medicamente eliberate pe baza de reteta. 

Lac de unghii antifungic:
Medicul poate prescrie pacientului un lac de unghii antifungic. Se aplica pe unghiile infectate si pe pielea din jur o data pe zi. Este posibil sa fie nevoie de utilizarea acestui tip de lac de unghii zilnic timp de aproape un an.

Crema de unghii antifungica:
Medicul poate prescrie o crema antifungica. Acest produs se aplica pe unghiile si sub unghiile infectate dupa inmuierea si uscarea acestora. Aceste creme pot functiona mai bine daca mai intai unghiile sunt taiate si pilite. Acest lucru ajuta medicamentul sa treaca prin suprafata tare a unghiei pana la ciuperca de la baza.

Terapia cu laser:
Exista mai multe tipuri de tratamente cu laser ce pot fi utilizate pentru a trata ciuperca unghiilor de la picioare. Unele tipuri de terapii laser folosesc radiatie luminoasa si altele folosesc dioxid de carbon. Dispozitivele laser emit impulsuri de energie care produc caldura. Cand este utilizat pentru a trata onicomicoza, laserul este directionat astfel incat caldura sa patrunda in unghie pana la patul unghial unde se afla ciuperca.
Ca raspuns la caldura, tesutul infectat se transforma intr-un gaz si se descompune, distrugand ciuperca. Tratamentul cu laser are, de asemenea, si un efect de sterilizare, care ajuta la prevenirea recidivei si dezvoltarea de noi culturi fungice. Tratamentul cu laser al onicomicozei necesita de obicei mai multe sedinte de tratament pentru a se observa rezultate pozitive. Poate dura sase pana la 18 luni de tratament constant pentru ca terapia cu laser sa fie eficienta impotriva ciupercii unghiilor de la picioare.
Cercetarile au aratat ca exista o ameliorare a onicomicozei unghiilor de la picioare cu aproximativ 45% cand i se asociaza medicatie topica si cu aproximativ 40% pana la 66% cand i se asociaza medicatie orala.

Interventie chirurgicala:
Medicul poate recomanda indepartarea temporara a unghiei, astfel incat medicamentul antifungic sa poata fi aplicat in contact direct cu infectia de sub unghie.
Cea mai eficienta, dar si cea mai putin utilizata optiune este interventia chirurgicala pentru indepartarea definitiva a unghiei si a radacinii acesteia.

Remedii care pot fi utilizate acasa:
Creme si unguente antifungice pentru unghii eliberate fara prescriptie medicala:
Sunt disponibile mai multe produse in farmacii. Daca se observa semne de onicomicoza pe suprafata unghiilor, acestea se pilesc, se tin in apa, se usuca si apoi se aplica crema sau lotiunea medicamentoasa. Chiar daca acest lucru atenueaza simptomele, este ceva obisnuit ca infectia sa revina.

Taierea si subtierea unghiei:
Acest lucru ajuta la reducerea durerii prin reducerea presiunii asupra unghiilor. De asemenea, daca se taie si se subtiaza unghia inainte de a aplica un antifungic, medicamentul poate ajunge in straturile mai adanci ale unghiei.
Inainte de a scurta unghiile sau de a folosi o pila de unghii pentru a subtia unghiile groase, pot fi folosite si creme care contin uree. 

Medicina alternativa:
Unele cercetari sustin ca suplimentele ce contin biotina ar putea ajuta la intarirea unghiilor slabe sau fragile. Este recomandat sfatul medicului inainte de a administra orice supliment alimentar pe baza de biotina. 
De asemenea, unele cercetari arata ca uleiul de arbore de ceai are efecte antifungice. Este adesea folosit pentru a trata ciuperca unghiilor.

Cum poate fi prevenita micoza unghiei?
Urmatoarele obiceiuri pot ajuta la prevenirea onicomicozei si a reinfectarilor:
- pastrarea unghiilor curate si uscate, spalarea mainilor si picioarelor in mod regulat, spalarea mainilor dupa atingerea unei unghii infectate, uscarea acestora si aplicarea unei pudre antifungice pentru picioare si hidratarea unghiilor;
- taierea unghiilor drept, netezirea marginilor cu o pila si pilirea zonelor ingrosate;
- purtarea unor sosete absorbante, din materiale naturale sau schimbarea sosetelor pe parcursul zilei;
- alegerea unor pantofi din materiale care respira;
- tratarea cu dezinfectanti sau cu pudre antifungice a incaltamintii vechi;
- purtarea incaltamintii in zonele de piscina si in vestiare;
- alegerea unui salon de manichiura care foloseste instrumente de manichiura sterilizate pentru fiecare client sau dezinfectarea instrumentelor care sunt folosite pentru pedichiura de acasa;
- renuntarea la lacurile de unghii si la unghiile artificiale.

Bibliografie:
Nail fungus, Mayo Clinic official website
Fungal Nail Infections, CDC official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-06-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Onicomicoza (Ciuperca unghiei)

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Biotina 5000mg, 60 tablete, Swanson

Biotina 5000mg, 60 tablete, Swanson

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Biotina lichida 10.000mcg, 500 ml, Swedish Nutra

Biotina lichida 10.000mcg, 500 ml, Swedish Nutra

(1)
71,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 15%
Biotina 300 mcg (255811), 100 tablete, GNC

Biotina 300 mcg (255811), 100 tablete, GNC

79,00 LEI 67,15 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 15%
Biotina 5000 mcg (289413), 120 capsule, GNC

Biotina 5000 mcg (289413), 120 capsule, GNC

(1)
199,00 LEI 169,15 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Biotina 300 mcg, 100 tablete, Solgar

Biotina 300 mcg, 100 tablete, Solgar

(1)
48,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Biotin 1000 mcg, 50 capsule, Solgar

Biotin 1000 mcg, 50 capsule, Solgar

(2)
52,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale