Osteoporoza (afecțiuni medicale)

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune osoasa caracterizata prin densitate osoasa scazuta, deteriorarea structurii osoase si compromiterea rezistentei osoase, predispunanad la fracturi.
Fracturile de cauza osteoporotica sunt cel mai frecvent intalnite la nivelul soldului, coloanei vertebrale sau la nivelul incheieturii mainii, dar si si la nivelul altor oase. Pe langa faptul ca provoaca dureri permanente, osteoporoza poate contribui si la pierderea in inaltime. Cand osteoporoza afecteaza vertebrele sau oasele coloanei vertebrale, deseori duce la o postura aplecata sau cocosata. Osteoporoza poate limita mobilitatea, ceea ce duce adesea la izolare sau la depresie.
Potrivit Fundatiei Internationale pentru Osteoporoza, aceasta boala afecteaza 21,2% dintre femeile de peste 50 de ani si 6,3% dintre barbatii peste 50 de ani din intreaga lume.


Care sunt cauzele osteoporozei?

Pierderea osoasa apare atunci cand resorbtia osoasa (realizata de celule numite osteocite si osteoclaste) depaseste capacitatea de formare a tesutului osos nou (functie realizata de osteoblaste).
Metabolismul osos este controlat si influentat de o varietate de semnale din mediu. Procesele celulare de la nivelul tesutului osos raspund la aceste semnale prin modularea echilibrului dintre formarea de tesut osos nou si resorbtia osoasa. Cele trei tipuri de celule osoase (osteoblaste, osteocite si osteoclaste) sunt importante in mentinerea homeostaziei osoase. 

O serie de factori pot creste probabilitatea de a dezvolta osteoporoza:
Genul:
Femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea osteoporozei fata de barbati.
Varsta:
Odata cu inaintarea in varsta, riscul de osteoporoza creste.
Rasa:
Persoanele de origine asiatica sau rasa alba prezinta cel mai ridicat risc de osteoporoza.
Istoricul familial:
Daca afectiunea este prezenta in istoricul familial al persoanei, exista un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza, mai ales daca exista si istoric de fracturi ososase asociate osteoporozei.
Statura
Barbatii si femeile care au o statura mica tind sa aiba un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza, deoarece pot prezenta masa osoasa redusa.

Alte cauze ale aparitiei osteoporozei ar putea fi:

Cauze hormonale ale osteoporozei

Osteoporoza este mai frecventa la persoanele care prezinta dezechilibre hormonale. 
Hormonii sexuali
Nivelurile scazute al anumitor hormoni sexuali pot conduce la fragilitate ososasa. Scaderea nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauza este unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei. Tratamentele pentru cancerul de prostata care reduc nivelul de testosteron la barbati si tratamentele pentru cancerul de san care reduc nivelul de estrogen la femei sunt susceptibile de a accelera pierderea osoasa.
Probleme la nivelul glandei tiroide
Hipertiroidismul poate provoca pierderi ale masei osoase. Acest fenomen se poate dezvolta daca tiroida este hiperactiva sau daca se administreaza o doza mare de medicamente ce contin hormoni tiroidieni (medicatie de substitutie hormonala).
Dereglari la nivelul altor glande
Osteoporoza a fost, de asemenea, asociata cu paratiroidia si cu hiperactivitatea glandelor suprarenale. 

Cauze dietetice ale osteoporozei

Osteoporoza este mai probabil sa apara la persoanele cu:
Aport scazut de calciu:
Lipsa de calciu pe tot parcursul vietii joaca un rol important in dezvoltarea osteoporozei. Aportul scazut de calciu contribuie la scaderea densitatii osoase, la pierderea precoce a masei osoase si la un risc crescut de fracturi.
Tulburari de alimentatie
Restrictionarea severa a aportului de alimente si subponderabilitatea conduce la fragilizarea oaselor atat la barbati, cat si la femei.
Chirurgie gastrointestinala
Interventia chirurgicala pentru a reduce dimensiunea stomacului sau pentru a elimina o parte a intestinului limiteaza suprafata de absorbtie disponibila pentru absorbtia nutrientilor, inclusiv calciul. 

Cauze medicamentoase ale osteoporozei

Unele medicamente pot favoriza aparitia osteoporozei. Acestea includ: antiacidele care contin aluminiu, unele medicamente anticonvulsivante cum ar fi fenobarbitalul, inhibitori de aromataza, medicamente chimioterapeutice pentru cancer, ciclosporina A si tacrolimus, hormonul de eliberare a gonadotropinei, heparina, litiu, metotrexat, inhibitori ai pompei de protoni (IPP), inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), steroizi (glucocorticoizi), cum ar fi cortizonul si prednisonul, tamoxifen, tiazolidindione, hormoni tiroidieni in exces.

Cauzele patologice si boli asociate cu osteoporoza

Exista multe afectiuni sau proceduri medicale care cresc probabilitatea de osteoporoza precum:
Afectiuni medicale:
Tulburari autoimune precum artrita reumatoida, lupus, scleroza multipla, spondilita anchilozanta, tulburari digestive si gastro-intestinale precum boala celiaca si boala inflamatorie intestinala.
Proceduri medicale:
Gastrectomie, proceduri de bypass gastrointestinal.
Tulburari oncologice:
Cancer mamar, cancer de prostata.
Tulburari hematologice:
Leucemie si limfom, mielom multiplu, siclemie.
Tulburari neurologice/sistem nervos:
Accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multipla, leziuni ale maduvei spinarii.
Tulburari ale sangelui si maduvei osoase:
Talasemia.
Boli mintale:
Depresie, tulburari de alimentatie psihogene.
Tulburari endocrine/hormonale:
Diabet, hiperparatiroidism, hipertiroidismul, sindromul Cushing, tireotoxicoza, perioadele menstruale neregulate, menopauza prematura, niveluri scazute de testosteron si estrogen.
Alte boli si afectiuni:
SIDA/HIV, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), triada de atleta de sex feminin (include pierderea perioadelor menstruale, tulburare de alimentatie si exercitii fizice excesive), boala cronica de rinichi, boli hepatice, inclusiv ciroza biliara, transplant de organe, poliomielita si sindromul post-polio, malnutritie, scolioza, pierdere in greutate.

Osteoporoza asociata sarcinii si alaptarii

Scaderile temporare ale densitatii osoase sunt o parte normala a sarcinii si alaptarii, dar fracturile in aceasta perioada sunt extrem de rare. Fracturile coloanei vertebrale asociate cu dureri severe de spate sunt cel mai frecvent descrise, dar afectiunea poate fi asociata si cu fracturi de sold sau alte tipuri de fracturi. In cel mai frecvent scenariu, boala este descoperita dupa ce o femeie insarcinata sau care alapteaza dezvolta dureri severe de spate, iar imagistica releva multiple fracturi vertebrale.
Unele femei cu osteoporoza asociata sarcinii si alaptarii au un diagnostic de osteoporoza inainte de sarcina, dar majoritatea femeilor cu osteoporoza asociata sarcinii si alaptarii nu au fost diagnosticate anterior cu osteoporoza si nu au efectuat niciodata o evaluare osoasa inainte de aparitia simptomelor.


Care sunt simptomele osteoporozei?
De obicei, nu exista simptome semnificative in stadiile incipiente ale osteoporozei. Dar, odata ce boala avanseaza, este posibil sa apara semne si simptome evidente.

Semne si simptome ale osteoporozei in stadiu incipient
Semnele precoce, detectabile ale osteoporozei incipiente sunt rare. Cu toate acestea, unele semne si simptome pot indica o potentiala pierdere osoasa, cum ar fi:
Retractie gingivala
Gingiile se pot retrage din cauza pierderii osoase de la nivelul maxilarului.
Forta de prindere redusa
Atunci cand puterea de prindere este mai mica, riscul de cadere este mai mare. Intr-un studiu efectuat pe femei aflate la postmenopauza forta de prindere redusa a fost asociata cu densitatea minerala osoasa scazuta. *
Unghii fragile si casante
Rezistenta unghiilor poate oferi indicii despre sanatatea oaselor. Insa aspectul unghiilor poate fi influentat si de alti factori precum expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, utilizarea frecventa a dizolvantilor de lac de unghii, unghiile acrilice sau mentinerea unghiilor in apa pentru perioade lungi de timp. In afara de modificarile densitatii osoase, osteoporoza nu provoaca de obicei foarte multe simptome initiale.

Semne si simptome ale osteoporozei in faza avansata
Simptomele mai evidente, ce apar odata cu evolutia bolii, pot fi:
Pierderea in inaltime
Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale conduc la miscorarea staturii. Acesta este unul dintre cele mai vizibile simptome ale osteoporozei.
Fracturi cauzate de caderi
O fractura este unul dintre cele mai frecvente semne ale osteoporozei. Fracturile pot sa apara din cauza caderilor sau chiar din cauza unor miscari normale. Unele fracturi cauzate de osteoporoza pot fi declansate chiar de un stranut sau de tuse puternica.
Dureri de spate sau de gat:
Osteoporoza poate provoca fracturi de compresie ale coloanei vertebrale. Aceste fracturi pot fi foarte dureroase, deoarece vertebrele pot exercita compresie pe anumiti nervi.
Postura aplecata sau cocosata
Compresia vertebrelor poate provoca, de asemenea, o usoara curbare a spatelui. Curbarea excesiva a coloanei vertebrale poate afecta chiar si respiratia din cauza presiunii suplimentare asupra cailor respiratorii si a expansiunii limitate a plamanilor.


Cum poate fi stabilit diagnosticul osteoporozei?

In scopul stabilirii diagnosticului, medicul efectueaza un examen fizic si anamneza pacientului.
Examenul fizic poate pune in evidenta durerea de la nivel osos, modificari posturale, cum ar fi cifoza si reducerea inaltimii (>3,8 cm).
Suplimentar, medicul poate recomanda urmatoarele investigatii pentru evaluarea osteoporozei:
Teste de laborator:
Hemoleucograma completa, creatinina, azot ureic sangvin, calciu, fosfor, electroliti, fosfataza alcalina, albumina, TSH, testosteron total (pentru barbati), 25-OH-vitamina D si concentratia urinara de calciu si de fosfor pe 24 ore.
Densitatea osoasa
Poate fi masurata cu ajutorul unui aparat care utilizeaza niveluri scazute de raze X pentru a determina proportia de minerale osoase. In timpul acestui test, cu ajutorul unui scaner se verifica densitatea osoasa din anumite zone ale corpului. In cele mai multe cazuri, doar anumite oase sunt scanate, de obicei oasele soldului si cele ale coloanei vertebrale.


Care este tratamentul osteoporozei?

Recomandarile de tratament se bazeaza adesea pe o estimare a riscului de a dezvolta osteoporoza in urmatorii 10 ani, cum este Testul FRAX dezvoltat de Organizatia mondiala a Sanatatii (OMS) pe baza factorilor de risc precum varsta, rasa, etnia, sexul, istoricul, IMC, fumatul, consumul de alcool, densitatea mineral-osoasa, etc. Daca riscul nu este mare, este posibil ca tratamentul sa nu includa medicamente si s-ar putea concentra in schimb pe modificarea factorilor de risc pentru preventia pierderii osoase si pentru prevenirea fracturilor.

Tratamente medicamentoase pentru osteoporoza

Bifosfonati
Atat pentru barbati, cat si pentru femeile cu risc crescut de fractura, cele mai prescrise medicamente pentru osteoporoza sunt bifosfonatii. Exemplele includ:
● Alendronat
● Ibandronat
● Risedronat
● Acid zoledronic
Efectele secundare includ greata, dureri abdominale si simptome asemanatoare arsurilor gastrice. Riscul de aparitie al acestora este mai redus daca medicamentul este administrat in mod corespunzator. Formele intravenoase de bifosfonati nu provoaca tulburari gastrice, dar pot provoca febra, dureri de cap si dureri musculare.

Denosumab
Comparativ cu bifosfonatii, denosumab produce rezultate similare sau mai bune asupra densitatii osoase si reduce riscul tuturor tipurilor de fracturi. Denosumab este administrat prin injectare la fiecare sase luni.

Terapia hormonala

Estrogenul
Atunci cand este administrat imediat dupa menopauza, poate ajuta la mentinerea densitatii osoase. Cu toate acestea, terapia cu estrogeni poate creste riscul de cancer de san si de formare al cheagurilor de sange (hipercoaguabilitate), care pot provoca accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, estrogenul este utilizat in mai frecvent la femeile mai tinere sau la femeile ale caror simptome de menopauza necesita si tratament.

Raloxifenul
Imita efectele benefice ale estrogenului asupra densitatii osoase la femeile aflate in postmenopauza, fara a prezenta unele dintre riscurile asociate estrogenului. Utilizarea acestui medicament poate reduce riscul unor tipuri de cancer de san. Bufeurile sunt un posibil efect secundar. De asemenea, raloxifenul poate creste riscul de formare al cheagurilor de sange.
La barbati, osteoporoza ar putea fi asociata cu o scadere treptata a nivelului de testosteron, legata de varsta.

Medicamente pentru stimularea sintezei osoase
In cazul osteoporozei severe sau daca tratamentele uzuale pentru osteoporoza nu dau rezultate suficient de bune, medicul poate recomanda administrarea urmatorarelor substante:

Teriparatida
Acest medicament este similar hormonului paratiroidian si stimuleaza sinteza osoasa. Se administreaza injectabil, zilnic, timp de pana la doi ani.

Abaloparatida
Este un alt medicament similar hormonului paratiroidian. Acest medicament poate fi administrat o perioada de maxim doi ani.

Romosozumab
Acesta este cel mai nou medicament pentru tratamentul osteoporozei. Se administreaza injectabil de catre personal medical calificat in fiecare luna si este limitat la un an de tratament.

Suplimente cu vitamine si minerale pentru osteoporoza
Este posibil sa fie necesara administrarea suplimentelor care contin calciu sau vitamina D. Medicul poate stabili doza si alte particularitati ale tratamentului.


Cum poate fi prevenita osteoporoza?

Exista anumite masuri care pot fi adoptate la orice varsta pentru a preveni osteoporoza:
Consumul alimentelor care sustin sanatatea oaselor
Aportul necesarului zilnic de calciu, vitamina D si proteine este foarte important pentru sanatatea sistemului osos. Lactatele cu continut scazut de grasimi, legume cu frunze verzi, pestele si alimentele fortificate cu vitamina D si calciu sunt alimente adecvate pentru alimentatia persoanelor cu risc de osteoporoza.
Activitatea fizica
Exercitiile cu greutati, cum ar fi antrenamentele de forta, mersul pe jos, drumetiile, joggingul, urcatul scarilor, tenisul, dansul pot ajuta la consolidarea si la intretinerea sistemului osos.
Stoparea fumatului
Fumatul poate creste riscul de osteoporoza. 
Limitarea consumului de alcool
Excesul de alcool poate dauna sanatatii sistemului osos. 

 

What Are the Symptoms of Osteoporosis?, Healthline official website
Osteoporosis, Cleveland clinic official website
Osteoporosis, National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease, NIH official website
Osteoporosis, National Institute of Aging, NIH official website
Osteoporosis, Mayo Clinic official website
Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019
Osteoporosis, NHS official website
What is Osteoporosis and What Causes It?, Bone health and osteoporosis official website
Wawrzyniak A, Balawender K. Structural and Metabolic Changes in Bone. Animals (Basel). 2022 Jul 31;12(15):1946. doi: 10.3390/ani12151946. PMID: 35953935; PMCID: PMC9367262.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-10-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Osteoporoza

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Coral Ionic, 90 capsule, Rotta Natura

Calciu Coral Ionic, 90 capsule, Rotta Natura

(2)
31,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu cu Vitamina C, 30 capsule, FarmaClass

Calciu cu Vitamina C, 30 capsule, FarmaClass

(1)
9,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Magneziu Zinc + Vit. D2 naturala, 30 capsule, Rotta Natura

Calciu Magneziu Zinc + Vit. D2 naturala, 30 capsule, Rotta Natura

11,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Organic cu alga calcaroasa, 60 capsule, Herbagetica

Calciu Organic cu alga calcaroasa, 60 capsule, Herbagetica

24,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Dolomit cu Calciu si Magneziu, 30 comprimate, Pharmex

Dolomit cu Calciu si Magneziu, 30 comprimate, Pharmex

14,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu lactic, 60 comprimate, Alevia

Calciu lactic, 60 comprimate, Alevia

(2)
9,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calmindolor, 60 comprimate, Dacia Plant

Calmindolor, 60 comprimate, Dacia Plant

25,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
CaMgZn + Vitamina C, 50 comprimate, Zdrovit

CaMgZn + Vitamina C, 50 comprimate, Zdrovit

24,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu + D3, 50 comprimate, Zdrovit

Calciu + D3, 50 comprimate, Zdrovit

19,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calcidin, Calciu 600mg, 56 comprimate, Zdrovit

Calcidin, Calciu 600mg, 56 comprimate, Zdrovit

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Vitamina D3 Nature's Way, 2000 UI, 30 capsule, Secom

Vitamina D3 Nature's Way, 2000 UI, 30 capsule, Secom

(12)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
CaMgZn D3 + Vitamina C Solix, 20 comprimate efervescente, Health Advisors

CaMgZn D3 + Vitamina C Solix, 20 comprimate efervescente, Health...

(6)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calcidin, 60 plicuri, Zdrovit

Calcidin, 60 plicuri, Zdrovit

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ulei din ficat de cod Omega 3 cu vitamina D si A, 80 capsule, Lysi

Ulei din ficat de cod Omega 3 cu vitamina D si A, 80 capsule,...

(5)
47,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Marin + Vitamina D2 naturala, 30 capsule, Rotta Natura

Calciu Marin + Vitamina D2 naturala, 30 capsule, Rotta Natura

13,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu D3 masticabil, 30 comprimate, Alevia

Calciu D3 masticabil, 30 comprimate, Alevia

(1)
22,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Lactic, 50 comprimate, Biofarm

Calciu Lactic, 50 comprimate, Biofarm

(1)
14,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ca Mg Zn + Vitamina C, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

Ca Mg Zn + Vitamina C, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

22,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu Magneziu Zinc Fosfor, 40 capsule, Favisan

Calciu Magneziu Zinc Fosfor, 40 capsule, Favisan

18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu biologic, 30 capsule, Pro Natura

Calciu biologic, 30 capsule, Pro Natura

10,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calcidin 600 mg, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

Calcidin 600 mg, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calcium Magnezium Zinc, 100 tablete, Walmark

Calcium Magnezium Zinc, 100 tablete, Walmark

53,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calcium With Magnesium pentru copii Childlife Essentials, 474ml, Secom

Calcium With Magnesium pentru copii Childlife Essentials, 474ml,...

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Coral, 30 capsule, Pro Natura

Calciu Coral, 30 capsule, Pro Natura

10,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Magneziu + Calciu + D3, 15 comprimate efervescente, Doppelherz

Magneziu + Calciu + D3, 15 comprimate efervescente, Doppelherz

21,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

Calciu, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Calciu Magneziu Zinc Seleniu, 30 capsule, Pro Natura

Calciu Magneziu Zinc Seleniu, 30 capsule, Pro Natura

20,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Calciu + Vitamina D3, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

Calciu + Vitamina D3, 20 comprimate efervescente, Zdrovit

19,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale