Panaritiul (Paronichia) (afecțiuni medicale)

Ce este panaritiul/paronichia?

Pananaritiul sau paronichia este o infectie a a pielii care inconjoara unghia. Aceasta se poate localiza la radacina unghiei sau in partile laterale ale acesteia.
Exista doua tipuri de paronichie:

Paronichia acuta

Aceasta apare de obicei brusc, este foarte dureroasa si se manifesta printr-un fenomen inflamatoriu caracterizat de edem, roseata si incalzirea zonei afectate. Paronichia acuta este de obicei cauzata de o infectie bacteriana. 

Paronichia cronica 

Afectiunea este cauzata de inflamatia care se dezvolta de obicei lent, provocand edem ce se accentueaza treptat, sensibilitate si inrosire a pielii din jurul unghiilor. Paronichia cronica afecteaza adesea mai multe degete ale aceleiasi maini. Persoanele predispuse la dezvoltarea panaritiului cronic sunt persoanele cu diabet zaharat sau persoanele care lucreaza intr-un mediu ce presupune expunerea mainilor in mod constant la apa, substante chimice iritante sau substante cu potential alergen. 

 

Care sunt cauzele panaritiului/paronichiei?

Exista multiple cauze ale paronichiei acute si cronice. Cauzele principale pot fi infectiile bacteriene, infectiile fungice cu specii de Candida sau o combinatie a celor doua. Poarta de intrare a virusurilor si a bacteriilor poate fi o leziune la nivelul pielii din jurul unghiei. Leziunea poate fi cauzata de o unghie incarnata, de manichiura (in special taierea sau ruperea cuticulei). De asemenea, poate rezulta din roaderea unghiilor sau a pielii din jurul unghiilor, strangerea pielii din apropierea unghiilor sau suptul degetelor.

Clasificarea paronichiei dupa etiologie:
- Paronichia bacteriana, cauzata de obicei de stafilococi
- Paronichia virala, cauzata de obicei de virusul Herpes simplex
- Paronichia fungica, cauzata de obicei de specii de Candida
- Paronichia neinfectioasa, cauzata de obicei de substante iritante de contact, de umiditate excesiva si de reactii cutanate la unele medicamente (retinoizi, medicamente utilizate in terapia anticanceroasa, medicamente pentru HIV si unele antibiotice).


Care sunt simptomele panaritiului/paronichiei?

Simptomele paronichiei acute si cronice sunt foarte asemanatoare. Cele doua forme de panaritiu se disting in principal prin durata si viteza de debut a infectiei. Paronichia acuta are o durata mai mica de sase saptamani si se manifesta de obicei prin durere intensa si secretie purulenta. Infectiile cronice apar lent si dureaza mai multe saptamani. Ambele infectii sunt caracterizate de urmatoarele simptome:
- roseata a pielii din jurul unghiei
- sensibilitate a pielii din jurul unghiei
- vezicule cu secretie purulenta
- modificari ale formei, culorii sau texturii unghiilor
- desprinderea unghiei 

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de panaritiu/paronichie?

Diagnosticul de paronichie se poate baza pe istoricul antecedentelor de traumatisme minore si pe constatarile din cadrul examinarii fizice a unghiilor si a tesuturilor din jurul unghiei. Testul de presiune digitala poate fi util in stadiile incipiente ale infectiei, atunci cand exista indoieli cu privire la prezenta unui abces. La pacientii cu infectie severa sau abces, trebuie prelevata o proba pentru a identifica agentul patogen responsabil si pentru a exclude infectia cu S. aureus rezistent la meticilina (MRSA).

 

Care este tratamentul panaritiului/paronichiei?

Panaritiul sau paronichia sunt tratate de obicei prin incizie si drenaj sau cu antibioterapie. Daca exista inflamatie neinsotita de abces, tratamentul poate consta in introducerea zonei afectate in apa calda (10-15 minute) sau aplicarea topica de solutii antiseptice (clorhexidina, iod-povidona) si antibiotice. Paracetamolul sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi administrate pentru ameliorarea simptomatica a afectiunii. Cazurile usoare pot fi tratate cu un unguent pentru panaritiu cu antibiotic ( ce poate continue mupirocina, gentamicina, bacitracina/neomicina/polimixina B) in monoterapie sau in combinatie cu un corticosteroid topic. 
Pentru leziunile persistente, terapia antibiotica antistafilococica orala poate fi utilizata in combinatie cu introducerea zonei afectate in apa calda. Pacientii cu expunere la flora orala prin sugerea degetelor sau roaderea unghiilor sunt tratati impotriva bacteriilor anaerobe cu un antibiotic oral cu spectru larg.
Daca este prezent un abces, infectia va necesita drenaj. Daca abcesul se extinde pana la patul unghial sau este asociat cu o unghie incarnata, poate fi necesara indepartarea partiala a unghiei. Daca abcesul nu este drenat, acesta se poate raspandi sub unghie si in acest caz poate fi necesara indepartarea completa a unghiei pentru a permite drenajul si tratamentul adecvat. 
In paronichia cronica, pacientul trebuie sa evite pe cat posibil traumatismele la nivelul mainilor si este recomandata purtarea manusilor in cazul expunerii la conditii de mediu favorizante pentru dezvoltarea panaritioului. Tratamentul paronichiei este de obicei de etiologie fungica, deoarece factorul etiologic in tipul cronic al afectiuni este in principal Candida. Agentii antifungici topici si sistemici, cum ar fi itraconazolul si terbinafina, reprezinta optiuni de tratament. Alte boli inflamatorii ale degetelor, cum ar fi unghiile incarnate, psoriazisul, ar trebui tratate cu prioritate. In paronichia cronica dificil de tratat, alte cauze, cum ar fi malignitatea, pot fi investigate.

 

Bibliografie:

Dulski A, Edwards CW. Paronychia. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Paronychia, Harvard Health Publishing official website
Paronychia, Healthline official website
Rigopoulos D, Larios G, Gregoriou S, Alevizos A. Acute and chronic paronychia. Am Fam Physician. 2008 Feb 1;77(3):339-46. PMID: 18297959.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-10-2023

Produse din categoria Panaritiul (Paronichia)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale