Pancreatita (afecțiuni medicale)

Ce este pancreatita?

Pancreatita reprezinta aparitia inflamatiei la nivelul pancreasului. 
Pancreasul este o glanda localizata anterior stomacului, aproape de prima parte a intestinului subtire, numita duoden. Pancreasul are doua functii principale. Una dintre acestea este productia de insulina, un hormon important in controlul nivelului de gluzoza din sange, si cealalta consta in productia de sucuri digestive sau de enzime pancreatice importante in procesul de digestie. 

Tipuri de pancreatita:

Pancreatita acuta

Pancreatita acuta este o afectiune temporara, pe termen scurt. Majoritatea persoanelor care sufera de pancreatita acuta se recupereaza complet in decurs de cateva zile prin aplicarea unor masuri de ingrijire de sustinere a organismului precum odihna, hidratare si tratament simptomatic al durerii. Pancreatita acuta este mult mai frecventa la adulti decat la copii. Calculii biliari sunt cauza principala a pancreatitei acute la adulti. Afectiunea poate evolua si catre pancreatita cronica, mai ales in cazul abuzului de tutun si de alcool. Exista si cazuri foarte severe de pancreatita acuta care pot provoca complicatii grave de sanatate, unele dintre ele punand viata in pericol.

Pancreatita cronica

Pancreatita cronica este o afectiune pe termen lung, progresiva. Cel mai adesea aceasta apare dupa un episod de pancreatita acuta. Aceasta nu dispare de la sine si se agraveaza in timp. Pancreatita cronica provoaca leziuni de durata ale pancreasului si poate avea o durata de mai multi ani. Inflamatia constanta cauzeaza cicatrizarea tesuturilor pancreasului (fibroza), ceea ce le impiedica sa produca enzime si hormoni.
Consumul intens de alcool pe termen lung poate provoca pancreatita cronica la adulti. Bolile autoimune si genetice, cum ar fi fibroza chistica, pot provoca, de asemenea, pancreatita cronica la unele persoane. 

Pancreatita necrozanta

Cazurile severe de pancreatita acuta se pot transforma in pancreatita necrozanta, care provoaca si moartea celulelor pancreatice. Acest lucru se intampla in aproximativ 10% din cazurile de pancreatita acuta, de obicei atunci cand aceasta nu este tratata corespunzator. Inflamatia cauzata de pancreatita poate determina revarsarea enzimelor digestive in pancreas. Acest lucru poate duce la afectarea si moartea tesutului, ducand in cele din urma la pancreatita necrozanta. Infectarea tesutului mort creste riscul de deces din cauza pancreatitei necrozante, asa ca este foarte important tratamentul imediat al acesteia.

 

Care sunt cauzele pancreatitei?

Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute si cronice sunt:

- calculii biliari
- consum excesiv de alcool
- tulburari pancreatice genetice 
- unele medicamente

Alte cauze includ:
- infectii 
- leziuni sau traumatisme abdominale
- cancer pancreatic 
- efectuarea unei proceduri numite colangiopancreatografie retrograda endoscopica 
- pancreas divisum 

Pancreatita acuta

Cea mai frecventa cauza a pancreatitei acute este reprezenta de aparitia calculilor biliari. Calculii biliari provoaca inflamarea pancreasului pe masura ce acestia migreaza si se blocheaza intr-un canal biliar sau intr-un canal pancreatic. Aceasta afectiune se numeste pancreatita biliara.

Pancreatita cronica

Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei cronice sunt:
- consum excesiv de alcool
- tulburari genetice pancreatice (pancreatita ereditara)

Alte cauze includ:
- blocaj in ductul pancreatic
- niveluri ridicate de lipide in sange (dislipidemie)
- nivel ridicat de calciu in sange (hipercalcenie)
In multe cazuri, medicii nu pot identifica o cauza specifica a pancreatitei. Aceasta se numeste pancreatita idiopatica.

 

Care sunt simptomele pancreatitei?

Majoritatea persoanelor care sufera de pancreatita acuta sau cronica se confrunta, ca si simptom principal, cu dureri abdominale localizate in partea din mijloc, in stanga abdomenului superior. Duerea se poate intensifica la efort, in momentul tusei sau in pozitia intins pe spate.
Unele persoane cu pancreatita cronica pot prezenta inflamatie in cadrul scanarilor imagistice, dar pot sa nu prezinte simptome.

Simptome cele mai frecvente de pancreatita acuta sunt:
- durere care debuteaza lent sau brusc in partea superioara a abdomenului
- durere care se poate extinde spre zona posterioara, catre spate
- durerea poate avea caracter usor sau sever si poate dura cateva zile
- febra
- greata
- varsaturi
- abdomen umflat sau sensibil
- ritm cardiac rapid
- respiratie rapida

Simptomele frecvente ale pancreatitei cronice sunt:
- indigestie si durere imediat dupa masa
- durere in abdomenul superior sau absenta durerii
- durere care se poate extinde catre spate
- durere care se poate agrava dupa masa
- diaree
- greata
- pierdere in greutate
- varsaturi
- ameteli cauzate de tensiunea arteriala scazuta
Persoanele care sufera de pancreatita cronica pot prezenta si steatoree care se manifesta prin scaune grase urat mirositoare. 

 

Care sunt posibilele complicatii ale pancreatitei?

Majoritatea cazurilor de pancreatita acuta nu prezinta complicatii. Cazurile severe de pancreatita pot duce la complicatii grave, inclusiv la deces. Pancreatita cronica provoaca, de asemenea, complicatii, dar acestea se dezvolta mai lent si nu pun direct viata in pericol. Cele mai multe complicatii sunt gestionabile cu ajutorul tratamentului.

Pancreatita acuta

Complicatiile pancreatitei acute severe includ:
- Necroza, infectarea tesutului necrzat si septicemie. Unul din trei cazuri de pancreatita acuta severa cauzeaza inflamatie accentuata care poate intrerupe o parte din fluxul sangvin catre pancreas. Intreruperea irigarii cu sange a pancreasului poate produce necroza in anumite regiuni ale pancreasului. Aceste tesuturi necrozate se pot suprainfecta, bacteriile pot ajunge in circulatia sistemica si pot declansa un soc septic.
- Pseudochisturi pancreatice. Inflamatia pancreasului poate afecta functionalitatea canalului pancreatic care alimenteaza intestinul cu sucuri pancreatice. Acest lucru poate face ca sucul pancreatic sa intre in contact cu tesuturile din jurul pancreasului si poate provoca inflamarea acestora. In timp, zona inflamata formeaza o capsula intarita in jurul lichidului, numita pseudochist. Multe pseudochisturi nu provoaca simptome si nu necesita tratament. Dar, ocazional, se pot infecta sau deveni suficient de mari pentru a provoca disconfort. Rareori, un vas de sange poate fi afectat de un pseudochist si poate produce sangerare in interiorul chistului. In aceste cazuri, este posibil ca medicul sa intervina pentru a drena chistul sau pentru a opri sangerarea.
- Pancreatita cronica si fibroza. Episoadele repetate de pancreatita acuta pot duce la pancreatita cronica. Inflamatia constanta a pancreasului poate duce in cele din urma la cicatrizarea tesuturilor  si la fibroza. 

Pancreatita cronica

Complicatiile pancreatitei cronice se dezvolta in timp si pot include:
- Insuficienta pancreatica exocrina, malabsorbtie si malnutritie. Pe masura ce fibroza pancreatica progreseaza, pancreasul produce din ce in ce mai putine enzime pancreatice. Acest lucru cauzeaza malabsorbtia nutrientilor in intestinul subtire, in special a grasimilor si a vitaminelor liposolubile. Grasimile in exces ajung in scaun, provocand scaune grase si, eventual, diaree cronica. 
- Hipoglicemie, hiperglicemie si diabet de tip 1. Pancreatita cronica poate determina, de asemenea, pancreasul sa produca mai putini hormoni care regleaza glicemia. In functie de afectare, pot sa apara simptome precum hipoglicemie cauzate de lipsa glucagonului sau hiperglicemie provocata de lipsa de insulina. In timp, se poate instala si diabetul zaharat de tip 1.
- Durere cronica. Unii pacienti experimenteaza o agravare progresiva a durerii urma devine constanta. 
- Risc crescut de cancer pancreatic. Inflamatia cronica este un factor de risc pentru cancer. La persoanele cu pancreatita cronica, riscul de adenocarcinom pancreatic este intre 1% si 2%. Medicii recomanda ca persoanele cu pancreatita cronica sa efectueze un screening regulat pentru cancer pancreatic.

 

Cum poate fi diagnosticata pancreatita?

Pentru a diagnostica pancreatita si pentru identifcarea cauzelor acesteia, medicul efectueaza de obicei:
- un examen fizic
- analiza istoricului medical al pacientului
- teste de laborator si teste imagistice

Teste de laborator

Testele de laborator pentru a ajuta la diagnosticarea pancreatitei includ urmatoarele:

Analize de sange
Medicul poate solicita prelevarea unei probe de sange si si analiza acesteia in cadrul unui laborator in scopul verificarii:
- unor niveluri ridicate de amilaza si lipaza - enzime digestive produse de pancreas
- glicemiei crescute
- nivelurilor ridicate de grasimi din sange
- semnelor de infectie sau de inflamatie a cailor biliare, pancreasului, vezicii biliare sau a ficatului
- cancerului pancreatic

Teste din scaun
Medicul poate solicita o proba de scaun pentru a verifica daca o pacientul prezinta steatoree.

Teste imagistice

Ecografia
Ecografia foloseste un dispozitiv numit traductor, care emite si transmite unde sonore nedureroase la nivelul organelor interne pentru a crea o imagine a structurii acestora. Ecografia poate identifica calculii biliari.

Tomografie computerizata (CT)
Scanarile CT creeaza imagini detaliate ale pancreasului, vezicii biliare si cailor biliare. Scanarile CT pot evidentia atat pancreatita, cat si cancerul pancreatic.

Colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP)
Acest test utilizeaza un aparat de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) care creeaza imagini ale organelor si tesuturilor moi. Medicul poate utiliza aceasta investigatie pentru a examina pancreasul, vezica biliara si caile biliare pentru a identifica posibilele cauze ale pancreatitei.

Ecografie endoscopica 
In cadrul acestei investigatii, medicul utilizeaza un endoscop, un tub subtire, flexibil, pe care il introduce in corp prin cavitatea orala, gat, stomac si in intestinul subtire. Medicul porneste un un dispozitiv atasat endoscopului ce emite ultrasunete pentru a crea imagini ale pancreasului si ale cailor biliare. 

Testul functiei pancreatice 
Medicul poate utiliza acest test pentru a evalua modul in care pancreasul raspunde la secretina, un hormon produs de intestinul subtire. 

 

Care este tratamentul pancreatitei?

Tratamentul pentru pancreatita acuta sau cronica poate include:
- spitalizare pentru a trata deshidratarea cu lichide intravenoase sau lichide pe cale orala
- medicamente pentru durere si antibiotice pe cale orala sau intravenos daca exista si o suprainfectare secundara pancreatitei
- o dieta cu continut scazut de grasimi sau alimentatie prin sonda sau intravenoasa daca pacientul nu se poate hrani normal

Pancreatita acuta

Pancreatita acuta usoara sa dispara de obicei in cateva zile cu ajutorul odihnei si al tratamentului adecvat. Daca pancreatita este mai severa, tratamentul poate include, de asemenea:

Interventie chirurgicala
Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare, numita colecistectomie, daca calculii biliari cauzeaza pancreatita. 
Medicul poate drena lichidul din abdomen daca exista un abces sau un pseudochist infectat sau un pseudochist mare care provoaca durere sau sangerare. Medicul poate indeparta tesutul afectat din pancreas.

Colangiopancreatografia endoscopica 
Medicii utilizeaza aceasta procedura pentru a trata atat pancreatita acuta, cat si pancreatita cronica. Aceasta procedura combina endoscopia gastrointestinala superioara si rdiografia pentru a trata ingustarea sau blocarea unui canal biliar sau pancreatic. Gastroenterologul poate utiliza colangiopancreatografia endoscopica pentru a indeparta calculii biliari care blocheaza canalele biliare sau pancreatice.

Pancreatita cronica

Tratamentul pentru pancreatita cronica poate ajuta la ameliorarea durerii, la imbunatatirea functionarii pancreasului si la gestionarea complicatiilor.

In cazul pancreatitei cronice, medicul poate prescrie urmatoarele:
- Anumite medicamente si vitamine. Medicul poate recomanda medicamente sau suplimente care contin enzime pentru a ajuta procesul de digestie sau vitamine precum vitamina A, D, E si K, in caz de malabsorbtie. 
- Tratament pentru diabet. Pancreatita cronica poate provoca diabet. Daca pacientul sufera de diabet, medicul poate colabora cu medicul diabetolog si cu un medic nutritionist pentru a crea un plan alimentar si un plan de tratament, poate recomanda monitorizarea glicemiei si controale regulate.
- Tratament chirurgical. Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a reduce presiunea sau blocajul de la nivelul ductului pancreatic sau pentru a indeparta o parte de tesut pancreatic infectat sau deteriorat. 

 

Bibliografie:

Pancreatitis, NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases official website
Pancreatitis, Cleveland clinic official website
Pancreatitis, WebMD official website
Pancreatitis, Mayo Clinic official website
Pancreatitis, Medline Plus official website
Everything You Need to Know About Pancreatitis, Healthline official website
Pancreatitis, Johns Hopkins official website official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 02-09-2024

Produse din categoria Pancreatita

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale