Paralizia cerebrala (afecțiuni medicale)

Ce este paralizia cerebrala?

Paralizia cerebrala reprezinta un grup de tulburari neurologice care apar in copilarie sau in copilaria timpurie si care afecteaza permanent atat functia motorie, cat si coordonarea musculara. Paralizia cerebrala este cauzata de leziuni sau anomalii ale creierului care se afla in curs de dezvoltare, care perturba capacitatea creierului de a controla miscarea si de a mentine postura si echilibrul. Tulburarea nu este progresiva, ceea ce inseamna ca nu se agraveaza in timp, dar unele simptome se pot modifica pe masura inaintarii in varsta.
Nu exista un remediu pentru paralizia cerebrala, dar exista tratamentele de sustinere, medicamentele si interventiile chirurgicale pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.


Care sunt principalele tipuri de paralizie cerebrala?
Medicii clasifica paralizia cerebrala in functie de tipul de tulburare de miscare implicata:
Paralizie cerebrala spastica
Paralizia cerebrala diskinetica
Paralizia cerebrala ataxica
In plus, pot sa apara si alte simptome suplimentare, cum ar fi pareza sau paralizia.

Paralizia cerebrala spastica este cel mai frecvent tip de palralizie cerebrala. Formele de paralizie cerebrala spastica includ:
Hemiplegia sau hemipareza spastica afecteaza de obicei bratul de pe o singura parte a corpului, dar poate afecta si piciorul. Copiii cu hemiplegie spastica merg in general mai tarziu si prezinta un mers atipic pe varful degetelor. Bratul si piciorul partii afectate sunt adesea mai scurte si mai subtiri. Unii copii dezvolta scolioza, o curbura anormala a coloanei vertebrale. Vorbirea este intarziata, dar inteligenta este de obicei normala.
Diplegia sau dipareza spastica implica rigiditate musculara care se manifesta in principal la nivelul picioarelor si afecteaza mai putin bratele si fata. Reflexele tendinoase la nivelul picioarelor sunt hiperactive. Contractarea anumitor muschi ai picioarelor face ca picioarele sa se miste ca bratele unei foarfece. Inteligenta si abilitatile lingvistice sunt de obicei normale.
Tetraplegia sau quadripareza spastica este cea mai severa forma de paralizie cerebrala si este adesea asociata cu dizabilitate intelectuala moderata pana la severa. Este cauzata de leziuni larg raspandite la nivelul creierului sau de malformatii semnificative ale creierului. Copiii prezinta adesea rigiditate severa la nivelul membrelor. Rareori pot merge si vorbitul este dificil. Convulsiile pot fi frecvente si greu de controlat.

Paralizia cerebrala diskinetica se caracterizeaza prin convulsii lente si incontrolabile sau prin miscari sacadate ale bratelor sau picioarelor. De asemenea, se caracterizeaza prin hiperactivitatea muschilor fetei si ai limbii. Unii copii au probleme cu auzul, controlul respiratiei si coordonarea miscarilor musculare necesare vorbirii. Inteligenta este rareori afectata.

Paralizia cerebrala ataxica afecteaza echilibrul si perceptia profunzimii spatiului. Copiii cu paralizie cerebrala ataxica prezinta adesea o coordonare slaba si un mers instabil. Deseori, copii care sufera de paralizie cerebrala ataxica prezinta dificultati in efectuarea miscarilor precise.

Tipurile mixte de paralizie cerebrala se refera la simptome care nu corespund unui singur tip de paralizie cerebrala, si pot avea particularitati din mai multe tipuri.


Care sunt cauzele paraliziei cerebrale?

Paralizia cerebrala este cauzata de leziuni ale unor parti ale creierului care controleaza miscarea. Este posibil ca leziunea sa nu afecteze doar aceasta functie, ci sa cauzeze si alte probleme. Aceasta afectare cerebrala poate sa apara in momente diferite, inclusiv inainte, in timpul sau dupa nastere. Leziunile se produc inainte de nastere in aproximativ 80% dintre cazuri. Leziunile care se produc dupa nastere reprezinta aproximativ 10% dintre cazuri.

Cauzele paraliziei cerebrale corelate cu nasterea si cu perioada intrauterina sunt:
Nasterea prematura 
Malformatii congenitale cauzate de perturbari in dezvoltarea creierului fetal
Infectii la nivelul sistemului nervos central 
Accident vascular cerebral care afecteaza creierul in curs de dezvoltare
Probleme genetice care afecteaza dezvoltarea fetala
Lipsa fluxului sangvin sau absenta alimentarii cu oxigen a creierului fetal
Kernicterus (leziuni cerebrale cauzate de acumularea toxica a bilirubinei, o substanta produsa in ficat)
Aspiratia de meconiu
Hipoglicemia nou-nascutului

Cauzele paralieziei cerebrale corelate cu perioada neonatala si cu copilaria:
Aceste cauze sunt adesea legate de vatamare sau de ranire. Evenimentele cauzatoare de paralizie cerebrala corelate cu paralizia cerebrala sunt:
Leziuni accidentale
Abuz fizic
Asfixiere
Infectie, accidente vasculare cerebrale sau sangerari la nivel cerebral
Icter si kernicterus


Care sunt factorii de risc pentru paralizia cerebrala?
Unele evenimente sau probleme medicale din timpul sarcinii pot creste riscul de paralizie cerebrala congenitala. Acesti factori de risc includ:
Greutate mica la nastere sau nastere prematura. Sugarii nascuti prematur si sugarii care cantaresc mai putin de 5,5 kg la nastere sunt expusi unui risc mai mare de paralizie cerebrala. 
Sarcina multipla. Gemenii, tripletii si alte nasteri multiple prezinta un risc mai mare de paralizie cerebrala. 
Tratamente pentru infertilitate. Sugarii nascuti din sarcini rezultate din utilizarea anumitor tratamente pentru infertilitate prezinta un risc mai mare de paralizie cerebrala. O mare parte din acest risc crescut se poate datora faptului ca este mai probabil ca tratamentele pentru infertilitate sa duca la nastere prematura si sarcina multipla.
Infectii in timpul sarcinii. Toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul si herpesul pot infecta uterul si placenta, ducand la leziuni ale creierului fatului.
Febra in timpul sarcinii. Uneori, febra la mama in timpul sarcinii sau al nasterii poate duce la leziuni ale creierului fatului, ducand la paralizie cerebrala.
Diferenta de Rh intre mama si fat. Daca factorul Rh al unei mame este diferit de cel al fatului, sistemul ei imunitar poate ataca celulele sangvine ale fatului, inclusiv celulele sangvine din creier, ceea ce poate duce la leziuni ale creierului.
Expunerea la substante chimice toxice. Daca o mama este expusa la o substanta toxica in timpul sarcinii, cum ar fi niveluri ridicate de mercur (care se gaseste in unele termometre si in unele fructe de mare) fatul prezinta un risc mai mare de paralizie cerebrala.
Conditii medicale materne care pot creste riscul de paralizie cerebrala sunt: functie anormala a glandei tiroide, dizabilitate intelectuala si de dezvoltare, cantitate crescuta de proteine in urina, convulsii.
Travaliu complicat si nastere prematura. Problemele cardiace sau respiratorii ale sugarului in timpul travaliului si nasterii si imediat dupa nastere cresc riscul de paralizie cerebrala.
Icter sever. Icterul apare atunci cand o substanta numita bilirubina se acumuleaza mai repede decat o poate elimina ficatul din organism. Aceasta afectiune este frecventa si de obicei nu este grava. Cu toate acestea, in cazurile de icter sever, netratat, excesul de bilirubina poate afecta creierul si poate provoca paralizie cerebrala.
Convulsii. Sugarii care au convulsii prezinta un risc mai mare sa fie diagnosticati cu paralizie cerebrala mai tarziu in copilarie.


Care sunt simptomele paraliziei cerebrale?

Sugarii cu paralizie cerebrala prezinta frecvent intarzieri de dezvoltare, invata lent sa isi intoarca corpul, sa stea in sezut, sa se tarasca sau sa mearga. 

Simptome fizice

Simptomele fizice se refera la tonusul muscular si la capacitatea de coordonare, care pot afecta functiile de baza ale corpului si mobilitatea.
Simptomele fizice ale paraliziei cerebrale includ:
Contracturi musculare
Dificultati la inghitire sau la supt in cazul sugarilor
Salivatie
Reflexe exagerate sau sacadate
Probleme gastrointestinale legate de digestia alimentelor
Incontinenta urinara
Miscari involuntare sau tremor
Lipsa de coordonare si de echilibru
Probleme cu miscarea pe o parte a corpului
Rigiditate musculara

Simptome neurologice

Simptomele neurologice apar din cauza afectarii creierului si a sistemului nervos, ducand la dificultati de invatare, de comunicare si de procesare senzoriala.
Simptomele neurologice ale paraliziei cerebrale includ:
Hidrocefalie
Probleme de comportament
Intarzierea dezvoltarii abilitatilor motorii
Dificultate in vorbire si in dezvoltarea limbajului
Deficiente senzoriale
Deficiente de vedere si auz
Parintii ar trebui sa monitorizeze cronologia etapelor de dezvoltare ale copilului, deoarece bebelusii cu paralizie cerebrala pot avea intarzieri de dezvoltare care trec neobservate.

Paralizie cerebrala si afectiunile coexistente

Afectarea creierului in curs de dezvoltare poate provoca o serie de complicatii care nu sunt un rezultat direct al paraliziei cerebrale. Prin urmare, bebelusii cu paralizie cerebrala pot dezvolta si alte conditii medicale coexistente.
Conditiile medicale care pot sa apara alaturi de paralizia cerebrala includ:
Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)
Tulburare a spectrului autist (ASD)
Durere cronica
Epilepsie
Dizabilitati intelectuale
Tulburari de sanatate mintala
Tulburari de vorbire
Deficiente de vedere sau de auz


Cum poate fi stabilit diagnosticul paraliziei cerebrale?

Majoritatea copiilor cu paralizie cerebrala sunt diagnosticati in primii doi ani din viata.
Dar, daca simptomele sunt usoare, poate fi dificil de stabilit un diagnostic cert inainte de varsta de 4 sau 5 ani.
Medicii pot recomanda o serie de analize pentru a evalua abilitatile motorii ale copilului. In timpul vizitelor regulate, medicul va monitoriza dezvoltarea copilului, cresterea in inaltime, tonusul muscular, controlul motor adecvat varstei, auzul si vederea, postura si coordonarea, pentru a exclude alte tulburari care ar putea provoca simptome similare. Desi simptomele se pot schimba in timp, paralizia cerebrala nu este progresiva.

Testele de imagistica cerebrala pot identifica leziuni sau zone cu dezvoltare anormala la nivel cerebral. Aceste teste pot include urmatoarele:
Rezonanata magnetica nucleara (RMN). Aceasta testare imagistica produce imagini detaliate 3D sau in sectiune transversala ale creierului. Acest test este nedureros, dar este zgomotos si poate dura pana la o ora. Copilul poate primi cel mai probabil un sedativ sau o anestezie generala usoara in prealabil.
Ecografia craniana. O ecografie craniana foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini ale creierului. O ecografie nu produce o imagine detaliata, dar poate fi folosita pentru ca este rapida si poate oferi o evaluare preliminara a creierului.
Electroencefalograma (EEG). Daca copilul prezinta suspiciuni de convulsii, o electroencefalograma poate fi necesara. Convulsiile se pot dezvolta daca pacientul sufera de epilepsie. In cadrul acestei investigatii, o serie de electrozi sunt atasati de scalp. Electroencefalograma inregistreaza activitatea electrica a creierului. Schimbari in tiparele undelor cerebrale apar frecvent in epilepsie.
Teste suplimentare. Daca copilul este diagnosticat cu paralizie cerebrala, pot fi recomandate testari de specialitate care sa evalueze vederea, functia auditiva, intelectul si dezvoltarea limbajului.


Care este tratamentul paraliziei cerebrale?

Paralizia cerebrala nu beneficiaza de tratament curativ, insa unele terapii pot ajuta la gestionarea simptomelor. 
Nu exista o terapie standard care sa functioneze pentru fiecare persoana cu paralizie cerebrala.

Terapii utilizate in gestionarea paraliziei cerebrale

Kinetoterapia, efectuata de obicei in primii ani de viata, este o parte importanta a tratamentului paraiziei cerebrale. Seturi specifice de exercitii precum activitatile de intindere, de rezistenta sau antrenamente de forta, pot mentine sau imbunatati forta musculara, echilibrul si abilitatile motorii si pot preveni contracturile musculare. 
Terapia ocupationala se concentreaza pe optimizarea functiilor corpului, imbunatatirea posturii si a mobilitatii copilului. 
Terapia de recreere incurajeaza participarea la programe artistice si culturale, sporturi si alte evenimente care ajuta la extinderea abilitatilor fizice si cognitive. Parintii copiilor care participa la terapii recreative observa de obicei o imbunatatire a limbajului si a comunicarii, a stimei de sine si a starii emotionale a copilului.
Terapia pentru dezvoltarea vorbirii si a limbajului poate imbunatati capacitatea copilului de a vorbi, poate reduce tulburarile de deglutitie si poate imbunatati modul de a comunica, cum ar fi utilizarea limbajului semnelor sau poate implica dispozitive speciale de comunicare, cum ar fi un computer cu sintetizator de voce.
Tratamentele pentru problemele legate de alimentatie si salivatie excesiva sunt adesea necesare atunci cand copiii cu paralizie cerebrala au dificultati in alimentatie, deoarece au putin control asupra muschilor implicati in miscarea gurii, a maxilarului si a limbii.

Tratamente medicamentoase utilizate in gestionarea paraliziei cerebrale

Medicamentele orale, cum ar fi diazepamul, baclofenul, dantrolen si tizanidina sunt de obicei utilizate ca prima linie de tratament pentru a relaxa muschii contractati sau hiperactivi. Unele medicamente au efecte secundare, cum ar fi somnolenta, modificari ale tensiunii arteriale si risc de afectare a ficatului, care necesita monitorizare continua. 
Toxina botulinica, injectata local in muschi, a devenit un tratament standard pentru muschii hiperactivi la copiii cu paralizie cerebrala spastica. Acest tratament relaxeaza muschii contractati, impiedicand activarea excesiva a celulelor nervoase. Efectele relaxante dureaza aproximativ trei luni. Efectele secundare includ durere la injectare si ocazional simptome usoare asemanatoare gripei. 
Terapia intratecala cu baclofen utilizeaza o pompa implantabila pentru a administra baclofen, un relaxant muscular, in lichidul din jurul maduvei spinarii. Baclofenul scade excitabilitatea celulelor nervoase din maduva spinarii, ceea ce reduce apoi spasticitatea musculara in intregul corp. 

Tratamente chirurgicale pentru gestionarea paraliziei cerebrale

Chirurgia ortopedica este adesea recomandata atunci cand spasticitatea si rigiditatea sunt severe si atunci cand mersul si miscarea devin dureroase. Prin intermediul acestor proceduri se pot alungi muschii si tendoanele care sunt prea scurte, ceea ce poate imbunatati mobilitatea si poate reduce durerea. Chirurgia poate, de asemenea, corecta sau imbunatati foarte mult deformarile coloanei vertebrale.
Interventia chirurgicala pentru taierea nervilor sau rizotomia dorsala selectiva este o procedura chirurgicala recomandata pentru cazurile de spasticitate severa, cand toate tratamentele conservatoare nu au ajutat. Un chirurg localizeaza si separa selectiv nervii supraactivati de la baza coloanei vertebrale. Efectele secundare potentiale includ pierderea functiei senzoriale si amorteala.

Terapii complementare si alternative

Multi copii si adolescenti cu paralizie cerebrala folosesc o forma de medicina complementara sau alternativa. Astfel de terapii includ tratamentul cu oxigen hiperbaric, imbracaminte speciala purtata in timpul antrenamentului de rezistenta, anumite forme de stimulare electrica a muschilor si suplimente alimentare, cum ar fi produsele pe baza de plante. Cele mai multe studii clinice controlate care au implicat aceste terapii au fost neconcludente sau nu au aratat beneficii pentru pacient. Familiile copiilor cu paralizie cerebrala trebuie sa solicite sfatul medicului inainte de a utiliza o terapie complementara.


Poate fi prevenita paralizia cerebrala?

Adesea, paralizia cerebrala nu poate fi prevenita, dar pot fi redusi factorii de risc. Paralizia cerebrala legata de anomalii genetice nu poate fi prevenita, dar unii factori de risc pentru paralizia cerebrala congenitala pot fi gestionati sau evitati. De exemplu, rubeola poate fi prevenita daca mamele sunt vaccinate impotriva bolii inainte de a ramane insarcinate. Paralizia cerebrala dobandita, adesea din cauza ranirii la cap, poate fi prevenita folosind masuri de siguranta obisnuite. Evitarea alcoolului, tutunului si drogurilor ilegale poate sa reduca riscul de paralizie cerebrala.

Cerebral palsy, Mayo clinic official website
Cerebral Palsy, National Institute of Neurological Disorders and Stroke official website
Cerebral Palsy, Clevelnad Clinic official website
Cerebral Palsy, CDC official website
Cerebral palsy, Cerebral palsy guide official website
Cerebral Palsy, Healthline official website

What are the risk factors for cerebral palsy?, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Hyman Development official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 04-10-2024

Produse din categoria Paralizia cerebrala

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale