Parazitoze intestinale (infestari cu paraziti intestinali) (afecțiuni medicale)

Ce sunt parazitii intestinali?

Viermii intestinali, cunoscuti si sub denumirea de paraziti intestinali, sunt unul dintre principalele tipuri de paraziti prezenti la oameni. Majoritatea infectiilor cu paraziti intestinali cauzeaza doar afectiuni usoare si pot fi tratate cu medicamente.

Care sunt simptomele parazitozei intestinale?

Simptomele comune ale infestarii cu viermi intestinali sunt:
- durere abdominala
- diaree, greata sau varsaturi
- gaze si balonare
- oboseala
- pierdere inexplicabila in greutate 
- dureri abdominale sau sensibilitate la palpare
O persoana infestata cu paraziti intestinali poate prezenta si dizenterie. Dizenteria reprezinta o  infectie intestinala manifestata prin diaree cu sange si mucus in scaun. Viermii intestinali pot provoca, de asemenea, o eruptie cutanata sau mancarime in jurul rectului sau vulvei. In unele cazuri, parazitii intestinali pot fi prezenti si in scaun.
Unii oameni pot avea viermi intestinali ani de zile fara a prezenta niciun simptom.
Viermii din intestin trec in cele din urma prin sistemul digestiv si sunt excretati in fecale. Chiar daca nu aveti niciun simptom, este posibil sa ii gasiti in scaun.
Un medic poate analiza o proba din scaun intr-un laborator pentru semne de viermi sau oua care pot confirma diagnosticul.

Care sunt cele mai comune tipuri de paraziti intestinali?

1.Tenia

Tenia este un tip de vierme plat care traieste in intestin, unde se ataseaza de peretele intestinal.
Exista mai multe tipuri de tenie:
- Taenia solium (T. solium) provine din carne de porc cruda sau insuficient gatita. Este mai frecventa in America Latina, Europa de Est, Africa subsahariana, India si Asia, dar apare si in S.U.A.
- T. asiatica provine din ficat de vita sau de porc si se gaseste mai ales in Coreea, China, Taiwan, Indonezia si Thailanda.
- T. saginata provine din ficat de vita sau de porc si apare in principal in locurile in care oamenii mananca carne de vita cruda, cum ar fi Europa de Est, Rusia, Africa de Est si America Latina.
Potrivit sursei de incredere a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), doar T. solium are un impact semnificativ asupra sanatatii.
Fara tratament, larvele de T. solium pot provoca chisturi la nivelul pielii, ochilor, muschilor si SNC. In creier, acestea pot duce la:
- o durere de cap severa
- pierderea vederii
- convulsii
- moarte
Expertii considera ca in zonele in care apare, este responsabila de pana la 70% din cazurile de epilepsie.
Ouale de tenie pot fi, de asemenea, prezente in apa si pot patrunde in organism daca o persoana consuma apa contaminata.
Substanta farmaceutica praziquantel poate elimina tenia. Acest medicament paralizeaza viermele, fortandu-l sa se desprinda de peretele intestinal. Apoi ajuta la dizolvarea viermelui, astfel incat sa poata trece prin sistemul digestiv si sa paraseasca corpul in timpul miscarii intestinale.

2. Anchilostoma

Anchilostoma traiesc in intestinul subtire. Numele lor se refera la modul in care un capat al corpului se ingusteaza intr-o forma de ac sau carlig.
Exista doua tipuri :
- N. americanus 
- A. duodenale 
Acestia apar numai la oameni.
Anchilostoma patrund in corp prin piele si depun ouale in intestinul subtire.
Potrivit CDC, acest parazit afecteaza aproximativ 576-740 de milioane de oameni din intreaga lume. In trecut, acesta era obisnuit in sud-estul SUA, dar numarul a scazut din cauza imbunatatirii conditiilor de viata.
Majoritatea persoanelor cu anchilostoma nu au simptome. Unele persoane pot avea simptome gastrointestinale. Complicatiile mai grave includ anemia datorata pierderii de sange.
Medicii pot prescrie medicamente, cum ar fi albendazolul si mebendazolul, pentru a trata anchilostoma, de obicei timp de 1-3 zile.

3. Viermele de galbeaza

Acesta este un tip de vierme plat. Viermele de galbeaza poate afecta plamanii, intestinele, ficatul si alte parti ale corpului. De regula afecteaza ficatul, vezica biliara si caile biliare.
Doua tipuri de vierme de galbeaza: Clonorchis si Opisthorchis. Acestia pot patrunde in organism atunci cand o persoana mananca mancare contaminata cruda sau insuficient gatita precum:
- peste
- crabi
- languste
Majoritatea oamenilor nu vor avea simptome, dar o infectie care dureaza mult timp poate duce la simptome si complicatii severe. Fara tratament, infectia poate dura pana la 25-30 de ani, care este durata de viata a acestor paraziti.
Daca o persoana cu Opisthorchis are simptome, poate prezenta:
- indigestie
- durere abdominala
- diaree sau constipatie
- greata

4. Oxiuri

Oxiurul este un vierme rotund mic, subtire.
Oxiurii sunt relativ inofensivi si pot trai in colonul si rectul oamenilor. O persoana poate transmite viermii altcuiva prin contact direct sau prin impartasirea unui obiect contaminat cu ei, cum ar fi alimente, imbracaminte sau lenjerie de pat.
Oxiurii provoaca de obicei mancarime in jurul anusului, care poate afecta somnul. Cand o persoana doarme, oxiurii femele parasesc anusul pentru a-si depune ouale pe pielea din jur.
Multi oameni cu oxiuri nu prezinta simptome sau prezinta simptome usoare.
Exista medicamente care pot elimina oxiurii. Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa solicite intotdeauna sfatul medicului inainte de a incepe tratamentul. O persoana va avea nevoie de doua doze, iar una va fi la 2 saptamani dupa cealalta. Intreaga gospodarie va avea nevoie de tratament.
Spalarea regulata a mainilor si baia zilnica pot ajuta la prevenirea raspandirii.

5. Ascaris

Ascaris este unul dintre cei mai comuni paraziti, afectand pana la 1,2 miliarde de oameni la nivel global. Provoaca boala numita ascaridioza.
Ascaris este asemanator cu un vierme, dar are numai cativa centimetri lungime. Traieste in sol contaminat. Poate patrunde in organism atunci cand oamenii ingereaza ouale de pe fructe sau legume care nu au fost spalate, curatate sau gatite cu grija.
In interiorul corpului, traieste in intestin. O persoana cu Ascaris poate transmite ouale in fecale.
Persoanele cu o infectie cu ascariazis pot manifesta simptome precum:
- fara simptome
- durere abdominala usoara sau disconfort
De asemenea, poate afecta cresterea copiilor.
Medicamentele antihelmintice, care au ca scop eliminarea viermilor din organism, pot trata ascariaza. Un medic poate prescrie albendazol sau mebendazol timp de 1-3 zile.

6. Trichinella

Trichinella este un tip de vierme rotund. O persoanail poate ingera mancand carne insuficient gatita sau cruda de la animale cum ar fi porcii sau mistretii. Carnea contaminata contine larve vii. Larvele cresc apoi in intestine.
La atingerea dimensiunii lor complete, viermii Trichinella pot parasi intestinele si traiesc in alte tesuturi, cum ar fi muschii.
Simptomele abdominale pot aparea la 1-2 zile dupa consumul de carne contaminata, iar alte simptome pot aparea 2-8 saptamani mai tarziu.
Simptomele includ:
- greata si varsaturi
- diaree
- durere abdominala
- frisoane si febra
- durere de cap
- tuse
- dureri musculare
- dureri articulare
- umflarea fetei sau a ochilor
- mancarime
- constipatie
- respiratie dificila
- Probleme cu inima
Cazurile severe pot fi fatale.
Infectia cu Trichinella este rara in SUA, dar ii poate afecta pe cei care mananca carne salbatica sau de vanat, inclusiv mezeluri.
Medicamentele eliberate pe baza de reteta pot trata infectia cu Trichinella. O persoana ar trebui sa solicite ajutor medical cat mai curand posibil daca observa simptome.

Care sunt cauzele aparitiei parazitilor intestinali?

O modalitate de infectare cu paraziti intestinali este sa consumul de carne insuficient gatita de la un animal infectat. Alte cauze posibile care duc la infectie cu paraziti intestinali includ:
- consumul de apa contaminata
- contactul cu sol contaminat
- contactul cu fecalele contaminate
- igiena precara
Odata ce ati consumat substanta contaminata, parazitul calatoreste in intestine. Apoi se reproduce si creste in intestin. Parazitii intestinali, odata ce se reproduc si devin mai mari si mai numerosi, pot aparea simptome.

Care sunt factorii de risc pentru parazitii intestinali?

Copiii sunt deosebit de sensibili la paraziti intestinali, deoarece se joaca adesea in medii cu sol contaminat, cum ar fi cutiile cu nisip si locurile de joaca ale scolilor. Adultii in varsta sunt, de asemenea, expusi unui risc crescut din cauza sistemului imunitar slabit.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se estimeaza ca 24% din populatia lumii este infectata cu paraziti transmisi prin sol. Infectiile sunt cele mai frecvente in regiunile tropicale si subtropicale, in special, in Africa Subsahariana, Americi, China si Asia de Est.
Oamenii care traiesc si viziteaza tarile in curs de dezvoltare sunt expusi celui mai mare risc din cauza apei potabile din surse contaminate si a nivelului scazut de salubritate.

Posibile complicatii
Viermii intestinali cresc riscul de anemie si blocaje intestinale, precum si de malnutritie. Complicatiile apar frecvent la adultii in varsta si la persoanele care au un sistem imunitar suprimat, cum ar fi persoanele cu infectie HIV/SIDA.
Infectiile cu viermi intestinali pot prezenta un risc mai mare daca sunteti insarcinata. Daca sunteti insarcinata si se constata ca aveti o infectie cu viermi intestinali, medicul dumneavoastra va determina ce terapie cu medicamente antiparazitare este sigura pentru administrare in timpul sarcinii si va va monitoriza indeaproape.

Este indicat sa consultati medicul daca:
- aveti sange sau puroi in scaun
- vomitati zilnic sau frecvent
- aveti febra
- sunteti extrem de obositi si deshidratat
- slabiti fara un motiv evident
- va simtiti rau, aveti diaree sau aveti dureri de stomac mai mult de 2 saptamani
- aveti o eruptie rosie si mancarime pe piele in forma de vierme

Cum se stabileste diagnosticul de parazitoza intestinala?

Daca aveti oricare dintre semnele de mai sus, si mai ales daca ati calatorit recent in afara tarii, ar trebui sa va programati la un medic. Un medic va poate examina apoi scaunul. Pot fi necesare mai multe probe de scaun pentru a confirma prezenta parazitului.
Un alt test este testul ,,Scotch tape", care presupune aplicarea de banda adeziva pe anus de mai multe ori pentru a preleva ouale de oxiuri, care pot fi identificate la microscop.
Daca nu sunt detectati viermi sau oua, un medic poate efectua un test de sange pentru a cauta anticorpii pe care corpul dumneavoastra ii produce atunci cand este infectat cu un parazit. Cu toate acestea, doar unii paraziti sunt detectabili prin teste de sange.
In plus, un medic poate efectua o radiografie sau poate utiliza teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), in functie de amploarea sau locatiile afectiunii suspectate.

Care este tratamentul parazitozelor intestinale?

Unele tipuri de viermi intestinali, cum ar fi viermii, pot disparea de la sine daca aveti un sistem imunitar puternic si o dieta si un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, in functie de tipul de infectie cu viermi intestinali, este posibil sa aveti nevoie de tratament cu un medicament antiparazitar.
Planul dumneavoastra de tratament va fi determinat in functie de tipul de vierme intestinal pe care il aveti si de simptomele dumneavoastra.
Infectiile cu tenia sunt de obicei tratate cu un medicament oral, cum ar fi praziquantel, care:
- paralizeaza teniile adulte
- determina desprinderea teniilor din intestin
- dizolva parazitul
- ajuta la eliminarea acestuia din corp prin scaun
Tratamentele comune pentru o infectie cu viermi rotunzi includ mebendazol  si albendazol.
Medicamentele pentru viermi intestinali sunt de obicei administrate timp de 1 pana la 3 zile. Simptomele incep de obicei sa se amelioreze in cateva saptamani. Cel mai probabil, medicul dumneavoastra va preleva si va analiza o alta proba de scaun dupa terminarea tratamentului pentru a vedea daca parazitii au disparut.

Prevenirea viermilor intestinali

Pentru a preveni viermii intestinali, spalati-va in mod regulat mainile cu sapun si apa fierbinte inainte si dupa folosirea toaletei si inainte de a pregati sau manca alimente.
De asemenea, ar trebui sa va preocupe siguranta alimentara:
- evitati pestele crud si carnea
- gatiti bine carnea la temperaturi de cel putin 145degF (62.8degC) pentru bucati intregi de carne si 160degF (71degC) pentru carnea tocata si pasarile de curte
- lasati carnea fiarta sa se odihneasca timp de 3 minute inainte de a o taia sau a o consuma
- congelati pestele sau carnea la -4degF (-20degC) timp de cel putin 24 de ore
- spalati, curatati sau gatiti toate fructele si legumele crude
- spalati sau reincalziti orice mancare care cade pe podea
Daca vizitati tari in curs de dezvoltare, gatiti fructe si legume cu apa fiarta sau purificata inainte de a manca si evitati contactul cu solul care poate fi contaminat cu fecale umane.

 

Bibliografie:

Cynthia Taylor, What Are Intestinal Worms?, Healthline official website

Angelica Balingit, Intestinal worms in humans and their symptoms, Medical News today official mwebsite

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 28-12-2022

Produse din categoria Parazitoze intestinale (infestari cu paraziti intestinali)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale