Pielonefrita (afecțiuni medicale)

Ce este pielonefrita?

Pielonefrita este o infectie bacteriana care provoaca inflamatia rinichilor. Pielonefrita este, in general, o complicatie a unei infectii ascendente a tractului urinar care se raspandeste de la vezica urinara catre rinichi. Simptomele includ de obicei febra, dureri in zona rinichilor, greata, varsaturi, senzatie de arsura la urinare, cresterea frecventei urinare si senzatie urgenta de urinare. 

 

Care sunt cauzele pielonefritei?

Bacterii intestinale pot patrunde in tractul urinar prin uretra si pot ajunge in vezica urinara. Cand se intampla acest lucru, poate sa para cistita sau inflamarea vezicii urinare. De asemenea, bacteriile pot provoca o infectie a tractului urinar. Virusurile pot provoca de asemenea infectii urinare, dar acest lucru este mai rar intalnit la persoanele sanatoase. Unele tipuri de bacterii care provoaca infectii renale includ: E. coli, Proteus mirabilis, enterobacterii, stafilococi. Daca infectia avanseaza pana la la nivelul rinichilor, acestea pot provoca o infectie renala. Aceasta problema nu este frecventa, dar poate fi grava. 
Infectiile renale sunt mai frecvente la persoanele care dezvolta des infectie ale vezicii urinare sau daca exista probleme structurale la nivelul tractului urinar. Daca fluxul de urina este blocat pot sa apara, de asemenea, infectii. Fluxul de urina poate fi blocat atunci cand sunt prezente:
- pietre la rinichi sau calculi renali
- tumori in interiorul sau in exteriorul tractului urinar 
- probleme structurale ale tractului urinar
Persoanele cu diabet zaharat sau cu un sistem imunitar slab sunt expuse unui risc crescut de infectii urinare. Femeile insarcinate cu infectie urinare trebuie consultate de catre medic si tratate cat mai curand posibil. O infectie renala la o femeie insarcinata poate fi foarte grava.

 

Care sunt factorii de risc pentru pielonefrita?

Factorii de risc pentru pielonefrita includ:
- Blocaj renal. Orice obstacol care impiedica goliea vezicii urinare poate permite bacteriilor sa se inmulteasca. Aceste obstacole pot include pietre la rinichi, prostata marita si prolaps uterin. Presiunea asupra vezicii urinare in timpul sarcinii poate creste, de asemenea, riscul de blocaj renal.
- Reflux vezico-ureteral. Aceasta este o conditie medicala in care urina urmeaza un curs gresit si se retrage din vezica urinara.
- Conditii medicale care expun la un risc crescut de infectii. Acestea includ diabetul, HIV si utilizarea medicamentelor imunosupresoare.
- Genul feminin. Femeile prezinta o uretra mai scurta, ceea ce face mai usoara deplasarea bacteriilor in vezica urinara si la nivelul rinichilor.

 

Care sunt simptomele pielonefritei?

Simptomele infectiilor renale variaza in functie de varsta. Simptomele pot include:
- frisoane
- febra
- dureri de spate, dureri in laterale corpului sau dureri inghinale
- greata
- varsaturi
- urina tulbure, inchisa la culoare, cu sange sau urat mirositoare
- urinare frecventa, dureroasa
Copiii cu varsta sub 2 ani care prezinta infectie renala pot prezenta doar febra mare.
Persoanele cu varsta de peste 65 de ani cu o infectie renala pot sa nu prezinte simptome specifice, in schimb pot prezenta simptome neurologice precum: 
- confuzie
- halucinatii
- vorbire confuza
O infectie a rinichilor poate duce uneori la o afectiune periculoasa numita sepsis, care poate pune viata in pericol. Simptomele sepsisului includ febra, frisoane, respiratie si ritm cardiac rapid, eruptii cutanate si confuzie.
O infectie a rinichilor care devine cronica sau de lunga durata poate provoca leziuni permanente ale rinichilor.

 

Care sunt complicatiile pielonefritei?

Uneori, infectiile renale pot duce la complicatii care pun viata in pericol, in special la persoanele cu un sistem imunitar slabit sau alte probleme de sanatate subiacente. Acestea complicatii includ:
- Pielonefrita emfizematoasa. Aceasta este o conditie medicala in care bacteriile distug zone ale rinichilor si produc acumulare de gaze in tesut. Aceasta complicatie este frecventa la persoanele cu diabet.
- Necroza papilara renala. Necroza papilara renala reprezinta moartea celulelor. Aceste zone de tesut mort reduc functia rinichilor si pot conduce la insuficienta renala.

 

Cum poate fi diagnosticata pielonefrita?

Pentru a diagnostica pielonefrita, medicul poate efectua urmatoarele teste:
- Istoricul medical. In cadrul istoricului medical se verifica istoricul de infectii urinare, dar si alte afectiuni, se vor analiza simptomele, specificul acestora, dar si momentul aparitiei lor.
- Examenul fizic. Se efecueaza de regula un examen medical general si se pot colecta probe de sange si de urina. Medicul poate palpa abdomenul pentru a verifica daca exista semne de durere sau de sensibilitate.
- Sumar de urina. O mostra de urina poate fi testata pentru identificarea semnelor de infectie.
- Urocultura. In cadrul uroculturii este testata prezenta bacteriilor in urina, sunt identificate bacteriile si se efectueaza si o antibiograma pentru ca medicul sa poata alege cel mai potrivit tratament.
- Hemocultura. Prin hemocultura, medicul verifica daca infectia s-a raspandit in sange.
- Tomografieacomputerizata (CT). O scanare CT nu este necesara pentru a diagnostica infectia renala, dar in cadrul acestei investigatii sunt produse imagini 3D detaliate ale tractului urinar si ale rinichilor pentru a detecta alte probleme renale, cum ar fi un blocaj renal care necesita tratament.
- Ecografie renala. Ecografia renala poate ajuta la vizualizarea rinichilor si ureterelor pentru a identifica leziuni, calculi sau alte probleme structurale sau de alta natura care blocheaza tractul urinar. Aceste informatii pot ajuta la alegerea celei mai bune metode de tratament.
- Cistouretrograma de golire este o radiografie a vezicii urinare si a uretrei realizata in timp ce vezica urinara este plina si in timpul urinarii. Se utilizeaza o substanta de contrast pentru a vizualiza mai bine tractul urinar. Acest test poate indica probleme la nivelul uretrei si ale vezicii urinare.
- Examen digital rectal - este un examen fizic al prostatei care poate fi efectuat barbatilor cu suspiciune de infectie renala.
- Scintigrafie cu acid dimercaptosuccinic. Acest test foloseste cantitati mici de material radioactiv pentru a analiza gradul de functionare al rinichilor. 

 

Care este tratamentul pielonefritei?

In cazul unei infectie renale, medicul va prescrie de regula antibiotice.  Daca o piatra la rinichi sau o prostata marita blocheaza tractul urinar, medicul poate trata problema prin interventie chirurgicala sau prin intermediul altei proceduri.

Medicul repeta adesea urocultura dupa terminarea tratamentului pentru a se asigura ca infectia a disparut complet si nu a revenit. Daca un test repetat arata o infectie, poate fi prescris din nou tratament antibiotic. 
Daca medicul prescrie un tratament antibiotic, este important ca acesta sa fie administrat conform prescriptiei medicale. Chiar daca simptomele se amelioreaza este important ca pacientul sa respecte atat modul de administrare al antibioticului, cat si durata tratamentului.

 

Cum pot preveni o infectie la rinichi?

Multe infectii ale rinichilor debuteaza ca o infectie a vezicii urinare, astfel incat prevenirea infectiilor vezicii urinare poate ajuta la prevenirea infectiilor renale. Cele mai bune modalitati de a preveni infectiile vezicii urinare sunt:
- Consum crescut de lichide, in special de apa. Lichidele pot ajuta la eliminarea bacteriilor din sistemul urinar. Majoritatea persoanelor ar trebui sa consume pana la opt pahare de lichide in fiecare zi. Daca persoana trebuie sa consume mai putina apa din cauza altor afectiuni de sanatate, cum ar fi probleme de control ale vezicii urinare, insuficienta renala sau boli de inima, este bine sa fie consultat medicul pentru recomandari persoanlizate.
- Igiena locala dupa defecatie ar trebui efectuata din fata catre spate pentru a impiedica bacteriile sa patrunda in uretra. 
- Urinarea frecventa atunci cand apare nevoia de urinare. Urinarea la  fiecare 3 - 4 ore poate ajuta la prevenirea multiplicarii bacteriilor din urina deoarece acestea se inmultesc de regula cand bacteriile stagneaza prea mult in tractul urinar.
- Urinarea imediata dupa intretinerea unui raport sexual. Atat femeile, cat si barbatii ar trebui sa urineze la scurt timp dupa actul sexual pentru a elimina bacteriile care ar fi putut patrunde in uretra in timpul acestuia.

 

Bibliografie:

Kidney Infection (Pyelonephritis), Cleveland Clinic official website
Renal Papillary Necrosis, Cleveland Clinic official website
Belyayeva M, Leslie SW, Jeong JM. Acute Pyelonephritis. [Updated 2024 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Kidney (Renal) Infection - Pyelonephritis, Urology Care Foundation (American Urological Association) official website
Pyelonephritis, Healthline official website
Treatment for Kidney Infection (Pyelonephritis), National Institute of Diabetes and Digestive and Kidneys Disease official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-12-2024

Produse din categoria Pielonefrita

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale