Poliarterita nodoasa (afecțiuni medicale)

Ce este poliarterita nodoasa?

Poliarterita nodosa (PAN) este o forma de vasculita. Vasculita reprezinta un grup de boli rare caracterizate prin inflamarea vaselor de sange, inflamatie ce poate restrictiona fluxul sangvin si poate afecta organele si tesuturile vitale. 
Poliarterita nodoasa afecteaza vasele de sange de dimensiuni medii, provocand inflamatii ale pielii, ale sistemului nervos, ale articulatiilor, rinichilor, tractului gastrointestinal si inimii, dar si a altor organe. In functie de forma bolii, poliarterita nodoasa poate afecta numai pielea, un singur organ al corpului sau mai multe sisteme de organe.

Subtipuri de poliarterita nodoasa si afectiuni asociate acesteia

- Poliarterita nodoasa asociata cu infectii: Poliarterita nodoasa poate fi asociata cu infectia cu virusul hepatitei B si mai rar cu alte infectii virale, precum ar fi HIV sau hepatita C. Poate exista un istoric cunoscut de contractare a acestor infectii.
- Poliarterita nodoasa asociata cu boli genetice: Poliarterita nodoasa poate fi asociata cu forme mostenite genetic de sindroame febrile periodice, in special cu o afectiune numita Febra Mediteraneana Familiala, care este frecvent intalnita in special la pacientii din Estul Mediteranei. In aceasta forma simptomele specifice sunt durerile abdominale, durerile musculare si sangerarea la nivel renal. Alte boli genetice care pot conduce la afectiuni asemanatoare poliarteritei nodoase se pot intalni la pacientii cu defecte ale unei gene numite DAD2. In aceasta forma, durerile articulare si accidentele vasculare cerebrale sunt frecvente.
In toate aceste cazuri genetice poate exista un istoric familial de probleme similare, desi acestea nu apar intotdeauna la membrii apropiati ai familiei, deoarece afectiunea poate fi mostenita recesiv, astfel incat uneori anumite generatii pot fi sarite.
- Poliarterita nodoasa clasica este diagnositcata la pacienti care nu prezinta asocieri evidente de alte afectiuni.
- Poliarterita nodoasa cutanata este o forma limitata de poliarterita nodoasa care, cel putin initial, este limitata la manifestari cutanate. Se pare ca poliarterita nodoasa cutanata nu duce adesea la o raspandire a simptomelor si la alt nivel, dar pot exista unele simptome limitate in afara de problemele cutanate. Unele forme cutanate de poliarterita nodoasa pot fi corelate cu expunerea la anumite medicamente (cum ar fi antibioticul minociclina)
- Poliarterita nodoasa asociata cu alte boli reumatice autoimune: Vasculita vaselor medii poate fi intalnita si in alte boli reumatismale, cum ar fi Sindromul Sjogren si artrita reumatoida, desi acestea pot fi boli autoimune separate la acelasi pacient sau manifestari ale unei singure boli reumatice.

 

Care sunt cauzele poliarteritei nodoase?

Nu se cunoaste cu exactitate cauza poliarteritei nodoase. Aceasta poate avea o cauza genetica sau poate fi corelata cu diferite tulburari hematologice. Poliarterita nodoasa este o forma de vasculita, iar vasculita este clasificata ca o tulburare autoimuna, o boala care apare atunci cand sistemul natural de aparare al corpului ataca in mod gresit tesuturi sanatoase. Procesul inflamator poate fi declansat de o reactie la anumite medicamente sau de o infectie bacteriana sau virala. Poliarterita nodoasa a fost asociata cu infectia cu hepatita B. In cele mai multe cazuri, insa, cauza este necunoscuta.

 

Care sunt factorii de risc pentru poliarterita nodoasa?

Factorii de risc pentru poliarterita nodoasa includ:
- sexul barbatesc
- varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani
- o infectie cu hepatita B

 

Care sunt simptomele poliarteritei nodoase?

Deoarece poliarterita nodoasa poate afecta atat de multe sisteme de organe, simptomele sale pot fi variate. La debut, pacientii pot prezenta febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate, rani localizate la nivelul pielii si dureri musculare si articulare severe care se dezvolta pe o perioada de saptamani sau luni.
Alte simptome frecvente includ:
- stare de oboseala si pierderea poftei de mancare
- durere abdominala
- hipertensiune arteriala
- prezenta sangelui in scaun
- durerea testiculara la barbati
- dureri in piept
- dificultate la respiratie
- amorteala sau furnicaturi ale mainilor sau picioarelor
- pierderea brusca a fortei in maini sau picioare

 

Care sunt complicatiile poliarteritei nodoase?

Complicatiile poliarteritei nodoase pot include:
- Anevrisme in arterele hepatice si renale
- Cheaguri de sange 
- Deteriorarea tesuturilor din cauza lipsei oxigenului si a nutrientilor
- Gangrena
- Insuficienta cardiaca 
- Insuficienta renala 

 

Cum este diagnosticata poliarterita nodoasa?

Ca si in cazul altor tipuri de vasculita, nu exista un singur test de diagnosticare.
Diagnosticul se bazeaza pe simptomele descrise de pacient, examenul fizic, diverse analize de laborator si eventual biopsia zonei afectate. In formele genetice ale bolii, sunt necesare teste genetice specifice pentru a pune diagnosticul corect. De asemenea, medicul va incerca sa excluda alte patologii cu simptome sau caracteristici similare. Testele de laborator pot ajuta la stabilirea unui diagnostic de poliarterita nodoasa, dar nu sunt concludente. Un diagnostic definitiv necesita de obicei un studiu imagistic specializat sau o biopsie tisulara.

- Teste de sange: In poliarterita nodoasa markerii inflamatori pot fi crescuti.
- Imagistica: Daca se suspecteaza poliarterita nodoasa, o angiografie poate ajuta la confirmarea diagnosticului. O angiografie poate detecta ingustarea vaselor de sange sau anevrismele. Angiografia tomografica computerizata (CTA) sau angiografia prin rezonanta magnetica (MRA) cu colorant pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica modificari ale vaselor de sange.
- Biopsie: O biopsie a tesutului afectat este uneori efectuata pentru a confirma diagnosticul. Pentru poliarterita nodoasa, majoritatea biopsiilor sunt prelevate din piele, tesut nervos sau muscular.

 

Care este tratamentul poliarteritei nodoase?

Tratamentul pentru poliarterita nodoasa consta in glucocorticoizi, cum ar fi prednison, pentru a reduce inflamatia. In cazuri mai severe, prednisonul este combinat cu ciclofosfamida, un medicament chimioterapic care blocheaza cresterea anormala a anumitor celule, sau cu alte medicamente imunosupresoare precum metotrexat, micofenolat de mofetil sau azatioprina. Scopul tratamentului este de a diminua inflamatia si de a intra in remisie. Odata ce starea de sanatate se imbunatateste, se va reduce reduce treptat doza de medicamente si, in cele din urma, se va renunta la tratament. De obicei, ciclofosfamida se administreaza doar pana la remisia bolii (in jur de trei pana la sase luni). Apoi, tratamentul poate fi modificat de catre medic la un alt agent imunosupresor, cum ar fi metotrexat sau azatioprina, pentru a mentine remisia bolii.

Cand poliarterita nodoasa este legata de hepatita B, tratamentul implica adesea glucocorticoizi, medicamente antivirale pentru tratarea hepatitei si uneori schimb de plasma. 

Cum poate fi prevenita poliarterita nodoasa?

Factorii care expun o persoana riscului de a dezvolta poliarterita nodosa nu pot fi controlati. Dar, vaccinarea poate proteja de infectia cu hepatita B care poate declansa poliarterita nodoasa la unii oameni.

 

Bibliografie:

Polyarteritis Nodosa (PAN), Cleveland Clinic official website
tanton M, Tiwari V. Polyarteritis Nodosa. [Updated 2023 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
Polyarteritis nodosa, Medline Plus official website
About Polyarteritis Nodosa, Vasculitis Foundation official website

Polyarteritis Nodosa (PAN), Vasculitis UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 31-01-2025

Produse din categoria Poliarterita nodoasa

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale