Poliartrita reumatoida (afecțiuni medicale)

Ce este poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna, inflamatorie, cronica, in care sistemul imunitar ataca articulatiile si tesuturile adiacente provocand durere si inflamatie. Poliartrita reumatoida poate afecta orice articulatie, dar cel mai adesea afectiunea debuteaza la nivelul articulatiilor mici ale mainilor si picioarelor. In multe cazuri, artrita reumatoida va afecta articulatiile de pe ambele parti ale corpului.

 

Care sunt cauzele poliartritei reumatoide?

Poliartrita reumatoida este rezultatul unui raspuns imun in care sistemul imunitar al organismului isi ataca propriile celule sanatoase. Sistemul imunitar ataca membrana sinoviala (membrana care captuseste cavitatea articulara) si determina cresterea in exces a acesteia, cu erodarea capetelor osoase, limitarea mobilitatii, durere, ducand in timp la deformarea articulatiilor si pierderea functionalitatii acestora. Cauzele specifice ale poliartritei reumatoide sunt necunoscute, dar unii factori pot creste riscul de a dezvolta boala.

 

Care sunt factorii de risc pentru artrita reumatoida?

Factorii care pot creste riscul de artrita reumatoida includ:
- Sexul. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte artrita reumatoida.
- Varsta. Artrita reumatoida poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent debuteaza la persoanele de varsta mijlocie.
- Istoricul familial. Daca un membru al familiei are poliartrita reumatoida, este posibil sa existe un risc mai crescut de a dezvolta boala.
- Fumatul. Fumatul creste riscul de a dezvolta poliartrita reumatoida, in special daca exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea bolii. De asemenea, fumatul pare fi asociat cu simptome mai severe ale bolii.
- Greutatea excesiva. Persoanele supraponderale par sa aiba un risc mai mare de a dezvolta poliartrita reumatoida.

 

Care sunt simptomele poliartritei reumatoide?

Articulatiile cel mai frecvent afectate de poliartrita reumatoida sunt cele de la maini, incheieturi, picioare, glezne, genunchi, umeri si coate. Boala provoaca adesea inflamatii in aceleasi zone de pe ambele parti ale corpului. Simptomele pot debuta brusc sau lent, in timp. Simptomele fiecarei persoane pot varia si pot include:
- Durere articulara
- Rigiditatea articulatiilor, mai ales dimineata
- Umflarea articulatiilor
- Reducerea capacitatii de miscare
- Durere care se agraveaza odata cu miscarea articulatiilor
- Oboseala extrema (epuizare) si lipsa de energie 
- Febra ocazionala
- Senzatie de caldura la nivelul articulatiilor afectate

 

Care sunt complicatiile poliartritei reumatoide?

Artrita reumatoida creste riscul de a dezvolta:
- Osteoporoza. Osteoporoza este o afectiune ce conduce la fragilitate osoasa si la demineralizare osoasa.
- Deformari articulare
- Uscaciunea ochilor si a gurii. Persoanele care sufera de poliartrita reumatoida sunt mult mai predispuse sa dezvolte sindromul Sjogren, o tulburare care conduce la uscarea ochilor si a gurii.
- Infectii. Artrita reumatoida poate afecta sistemul imunitar, ducand la cresterea frecventei infectiilor.
- Sindromul de tunel carpian. Daca poliartrita reumatoida afecteaza incheieturile, inflamatia poate comprima nervul.
- Boli pulmonare. Persoanele cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de inflamatie a tesuturilor pulmonare.
- Boli cardiace.  Ateroscleroza accelerata conduce la un risc crescut de complicatii cardio-vasculare datorita starii persistente de inflamatie.
- Limfom. Artrita reumatoida creste riscul de limfom, un grup de cancer de sange care se dezvolta in sistemul limfatic.

 

Cum poate fi diagnosticata poliartrita reumatoida?

Medicul reumatolog diagnosticheaza persoanele cu artrita reumatoida pe baza unei anameze si pe baza unei analize a mai multor factori. Medicul va efectua un examen fizic si va intreba despre istoricul si despre simptomele medicale. Reumatologul poate recomanda analize de sange si analize imagistice.
Testele de sange vizeaza dozarea markerilor inflamatori si a anticorpilor, care sunt semne ale instalarii poliartritei reumatoide:
- Rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) .
- Proteina C reactiva (CRP).
- Aproximativ 80% dintre persoanele cu RA testeaza pozitiv pentru factorul reumatoid.
- Aproximativ 60% pana la 70% dintre persoanele care traiesc cu artrita reumatoida au anticorpi impotriva peptidelor citrulinate ciclice (CCP).
Reumatologul poate recomanda si teste imagistice pentru a evalua  afectarea articulatiilor. Artrita reumatoida poate duce la uzura capetelor oasoase din articulatii. Testele imagistice pot include:
- Radiografii
- Ecografii
- Scanari imagistice prin rezonanta magnetica (RMN).

 

Care sunt criteriile de diagnostic pentru artrita reumatoida?

Criteriile de diagnosticare sunt un set de semne, simptome si rezultate ale testelor pe care medicul le urmareste inainte de a stabili diagnosticul de poliartrita reumatoida. In general, criteriile de diagnostic pentru artrita reumatoida includ:
- Artrita inflamatorie in doua sau mai multe articulatii mari (umeri, coate, solduri, genunchi si glezne).
- Artrita inflamatorie la nivelul articulatiilor mai mici.
- Teste pozitive cu biomarkeri, cum ar fi factorul reumatoid (RF) sau anticorpii CCP.
- Niveluri crescute de CRP sau o rata crescuta de sedimentare a eritrocitelor.
- Simptome care dureaza de mai mult de sase saptamani.


Care este tratamentul poliartritei reumatoide?

In prezent nu exista tratament curativ pentru poliartrita reumatoida, dar exista tratament care poate ajuta la remisia bolii si care poate preveni sechelele (deformari articulare, reducerea mobilitatii si a capacitatii functionale).

Terapie medicamentoasa pentru poliartrita reumatoida

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene reduc durerea si inflamatia. Acestea includ substante precum: Ibuprofen, Naproxen, Acid acetilsalicilic.

Inhibitori de COX-2

Inhibitorii COX-2 sunt un alt tip de AINS ce au efecte secundare hemoragice mai reduse asupra stomacului decat AINS obisnuite.

Corticosteroizi

Corticosteroizii, cunoscuti si sub numele de steroizi, pot, de asemenea, ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei. Acestea includ prednison si cortizon.

Medicamente antireumatice modificatoare de boala (DMARD)

Spre deosebire de alte AINS, DMARD-urile pot incetini progresia bolii intervenind asupra sistemului imunitar. Medicul poate prescrie DMARD singur si in combinatie cu steroizi sau alte medicamente. DMARD includ: Metotrexat, Hidroxiclorochina, Sulfasalazina, Leflunomida.

Inhibitori de janus kinazei (JAK)

Inhibitorii JAK sunt un alt tip de DMARD. Reumatologii prescriu adesea inhibitori JAK pentru persoanele care nu pot controla poliartrita reumatoida prin administrarea de metotrexat in monoterapie. Aceste substante includ: Tofacitinib, Baracitinib.

Produse biologice

Daca pacientul nu raspundeti bine la DMARD, medicul poate prescrie produse biologice. Produsele biologice vizeaza moleculele care provoaca inflamatie in articulatii. Aceste substante includ: Etanercept, Infliximab, Adalimumab, Anakinra, Abatacept, Rituximab, Certolizumab, Golimumab, Tocilizumab.

Interventie chirurgicala

Daca medicamentele nu reusesc sa previna sau sa incetineasca evolutia bolii, medicul poate lua in considerare o interventie chirurgicala pentru a interveni asupra articulatiilor afectate. Interventia chirurgicala poate reduce durerea si poate imbunatati functia articulara.

Interventii chirurgicale (operatie) pentru poliartrita reumatoida

- Sinovectomie. Interventia chirurgicala pentru indepartarea sinovialei inflamate a articulatiei poate ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea flexibilitatii articulatiei.
- Repararea tendonului. Inflamatia si uzura articulatiilor poate cauza slabirea sau ruperea tendoanelor din jurul articulatiei. Tendonul afectat poate fi refacut prin interventie chirurgicala.
- Inlocuirea totala a articulatiei. In timpul interventiei chirurgicale de inlocuire a articulatiei, chirurgul indeparteaza partile afectate ale articulatiei si introduce o proteza medicala. 
- Fuziunea articulara

Masuri de autoingrijire la domiciliu

- Activitatea fizica. Activitatea fizica moderata timp de 150 de minute pe saptamana, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau ciclismul timp 30 de minute pe zi,  timp de cinci zile pe saptamana sunt indicate. 
- Renuntatul la fumat. 
- Mentinerea unei greutati corporale normale. Obezitatea poate cauza numeroase probleme de sanatate persoanelor cu poliatrita reumatoida, si, prin urmare, este importanta mentinerea unei greutati normale.

 

Bibliografie:

Rheumatoid arthritis, Mayo clinic official website
Rheumatoid Arthritis, Cleveland Clinic official website
Rheumatoid Arthritis: Causes, Symptoms, Treatments and More, Arthritis Foundation official website
Rheumatoid arthritis, NHS official website
Rheumatoid arthritis, CDC official website
Rheumatoid arthritis, Hopkins Medicine official website
Rheumatoid arthritis, OrthoInfo official website
Rheumatoid arthritis, Medline Plus official website
Rheumatoid arthritis, WHO official website
DR. Magdalena Zidu, Poliartrita reumatoida, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament DR. Victor Babes

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 19-12-2023

Produse din categoria Poliartrita reumatoida

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale