Ce este poliomielita?
Poliomielita este o boala virala foarte infectioasa care afecteaza majoritar copiii cu varsta sub 5 ani. Virusul se transmite de la persoana la persoana in principal pe cale fecal-oral sau, mai rar, prin apa sau alimentele contaminat. Virusul se multiplica in intestin, de unde poate invada sistemul nervos si poate provoca paralizie.
Tipuri de poliomielita
- Poliomielita abortiva provoaca simptome asemanatoare gripei si simptome intestinale. Durata acesteia este de cateva zile si nu provoaca probleme medicale de lunga durata.
- Poliomielita non-paralitica poate provoca meningita aseptica, o inflamare a zonei din jurul creierului. Aceasta forma de poliomielita provoaca mai multe simptome decat poliomielita abortiva si poate necesita internare in spital.
- Poliomielita paralitica apare atunci cand poliovirusul afecteaza creierul si maduva spinarii. Acest lucru poate conduce la paralizia muschilor care controleaza respiratia, vorbirea, inghitirea si miscarea membrelor. In functie de partile corpului care sunt afectate, pot exista doua subtipuri: poliomielita spinala sau poliomielita bulbara. Poliomielita spinala si bulbara pot sa apara si impreuna (poliomielita bulbospinala). Mai putin de 1% dintre persoanele cu poliomielita sufera de poliomielita paralitica.
- Polioencefalita este un tip rar de poliomielita care afecteaza mai ales sugarii. Acest tip de poliomielita provoaca inflamarea creierului.
- Sindromul post-polio este atunci cand simptomele poliomielitei revin dupa ani de zile de la infectia primara.
Care sunt cauzele poliomielitei?
Poliomielita este cauzata de poliovirus. Poliovirusu este un virus ARN care apartine familiei Picornaviridae si se reproduce numai la oameni si la unele specii de maimute mari. Virusul poliomielitei este extrem de contagios.
Poliovirusul salbatic are 3 serotipuri distincte (1, 2 si 3). Supravietuirea unei infectii confera imunitate completa si pe tot parcursul vietii, dar numai serotipului infectant specific.
Cum se transmite poliomielita?
Boala este foarte contagioasa si se transmite de la persoana la persoana prin picaturi de saliva sau aerosoli sau prin contaminarea fecala a mainilor, ustensilelor, alimentelor si a apei.
Factorii care contribuie la transmiterea poliomielitei includ:
- densitatea mare a populatiei
- infrastructura slaba a serviciilor de sanatate
- salubritate precara
- incidenta mare a bolilor diareice
- rata de vaccinare scazuta
Care sunt simptomele poliomielitei?
Intre 70% si 95% dintre persoanele infectate cu poliovirus nu prezinta simptome. Dintre persoanele care prezinta simptome, majoritatea persoanelor dezvolta cea mai usoara forma, poliomielita abortiva. Poliomielita paralitica provoaca cele mai grave simptome, inclusiv paralizia.
Simptomele poliomielitei abortive
Simptomele poliomielitei abortive sunt similare cu cele ale altor afectiuni. Simptomele debuteaza la trei pana la sapte zile dupa infectare si dureaza cateva zile. Simptomele poliomielitei abortive includ:
- oboseala
- febra
- durere de cap
- varsaturi
- diaree sau constipatie
- durere de gat
Simptomele poliomielitei non-paralitice
Poliomielita non-paralitica debuteaza cu aceleasi simptome ca si poliomielita abortiva. Simptomele suplimentare debuteaza in cateva zile, inclusiv:
- rigiditatea gatului
- durere sau senzatie de furnicaturi in brate si picioare
- cefalee severa
- sensibilitate la lumina (fotofobie)
Simptomele poliomielitei paralitice
Poliomielita paralitica debuteaza cu simptome similare poliomielitei abortive sau similare poliomielitei neparalitice. Simptome suplimentare pot aparea la cateva zile sau saptamani mai tarziu, inclusiv:
- sensibilitate la atingere
- spasme musculare
Poliomielita spinala poate provoca paralizie la nivelul mainilor si picioarelor.
Poliomielita bulbara ingreuneaza respiratia, inghitirea si vorbirea.
Poliomielita bulbospinala se manifesta prin simptome specifice atat ale poliomielitei spinale, cat si poliomielitei bulbare.
Simptomele polioencefalitei
Simptomele de polioencefalita pot sa apara individual sau pot fi asociate cu simptome asemanatoare gripei. Simptomele includ:
- oboseala extrema (oboseala)
- anxietate
- probleme de concentrare
- convulsii
Care sunt complicatiile poliomielitei?
Poliomielita severa afecteaza capacitatea de a respira si poate provoca moartea. Complicatiile pe termen lung pentru persoanele care se recupereaza dupa poliomielita pot include:
- Paralizie permanenta
- Scurtarea muschilor si deformarea oaselor sau a articulatiilor
- Durere cronica
- Sindromul post-polio
Cum este diagnosticata poliomielita?
Metoda actuala de diagnostic este reactia in lant a polimerazei (PCR) pentru detectarea poliovirusului, care poate fi izolat din probe de scaun, din probe prelevate din orofaringe, sange si lichid cefalorahidian (LCR).
Probele de scaun ale persoanei infectate sunt sursa primara de proba. Virusul este excretat intermitent pentru o perioada lunga de una pana la doua luni dupa infectare. In total, 80% dintre persoanele expuse excreta virusul in primele doua saptamani, apoi excretia scade la aproximativ 25% in a treia saptamana. Prin urmare, doua probe de scaun trebuie recoltate in mod ideal la un interval de 24 de ore in decurs de doua saptamani pentru a maximiza sansele de izolare a virusului. Virusul este prezent in orofaringe, de obicei, la debutul infectiei. Virusul poate fi rareori izolat din lichidul cefalo-rahidian in cazurile de meningita aseptica. In prima faza a viremiei (3-5 zile dupa infectare), virusul poate fi izolat si din sange, dar nu are importanta diagnostica.
Cum este tratata poliomielita?
Nu exista tratament specific pentru a vindeca poliomielita. Daca pacientul sufera de poliomielita paralitica, pacientul poate efectua terapie fizica. Daca muschii respiratori sunt afectati sau paralizati, pacientul poate necesita ventilatie mecanica.
Simptomele pot fi gestionate prin:
- Consum crescut de lichide
- Utilizarea compreselor calde pentru ameliorarea durerilor musculare
- Administrare de analgezice
- Odihna si terapie fizica
Paralizia permanenta a poliomielitei nu poate fi inversata, doar mobilitatea poate fi imbunatatita.
Cum poate fi prevenita poliomielita?
Vaccinarea este cea mai buna modalitate de a preveni poliomielita. In 1988, Adunarea Mondiala a Sanatatii a adoptat o rezolutie pentru eradicarea poliomielitei. Vaccinarea antipoliomielita face parte din programele de imunizare de rutina a copiilor din statele membre ale UE. Vaccinul IPV poate fi administrat singur sau in combinatie cu alte vaccinuri (de exemplu, difterie, tetanos, pertussis, hepatita B si Haemophilus influenzae tip b).
Transmiterea poate fi redusa prin furnizarea de apa sigura pentru consum si practici de igiena optime.
Bibliografie:
Polio, Mayo clinic official website
Poliomyelitis, World health Organization official website
Poliomyelitis (polio), World health Organization official website
Polio, Cleveland Clinic official website
Mehndiratta MM, Mehndiratta P, Pande R. Poliomyelitis: historical facts, epidemiology, and current challenges in eradication. Neurohospitalist. 2014 Oct;4(4):223-9. doi: 10.1177/1941874414533352. PMID: 25360208; PMCID: PMC4212416.
Poliomyelitis, CDC official website
Wolbert JG, Rajnik M, Swinkels HM, et al. Poliomyelitis. [Updated 2024 Oct 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Poliomyelitis, Pan American Health Organization official website
Poliomyelitis, European Centre for Disease Prevention and Control official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona