Rabia (turbarea) (afecțiuni medicale)

Ce este rabia?

Rabia este o infectie virala, care se raspandeste cel mai frecvent prin muscatura unui animal infectat. Fara tratament precoce, boala este de obicei fatala. Odata ce virusul infecteaza sistemul nervos central si apar simptomele clinice, rabia este fatala in 100% din cazuri. Cu toate acestea, decesele cauzate de rabie pot fi prevenite cu profilaxia postexpunere prompta, prin oprirea inocularii virusului la nivelul sistemului nervos central.
Muscaturile si zgarieturile de caine cauzeaza 99% din cazurile de rabie la om si pot fi prevenite prin vaccinarea cainilor si prevenirea muscaturilor acestora. 


Care este cauza rabiei?

Cauza rabiei este virusul rabiei. Acesta este un virus ARN din familia rabdovirusurilor care poate afecta organismul in doua moduri. Poate patrunde direct in sistemul nervos periferic si poate migra catre creier. De asemenea, se poate replica in tesutul muscular, si, ulterior, poate intra in sistemul nervos prin jonctiunile neuromusculare. Odata ajuns in sistemul nervos, virusul produce o inflamatie acuta a creierului ce poate cauza coma si moarte.

 

Cum se transmite rabia?

Virusul rabiei se transmite prin saliva animalelor infectate. Animalele infectate pot raspandi virusul muscand un alt animal sau o persoana. In cazuri rare, rabia se poate raspandi atunci cand saliva infectata patrunde intr-o rana deschisa sau la nivelul unor mucoase, cum ar fi gura sau ochii. Orice mamifer poate raspandi virusul rabiei. Animalele care raspandesc cel mai frecvent virusul rabiei includ animale de companie, animale de ferma si animale salbatice precum pisici, caini, vaci, dihori, capre, cai, animale salbatice, lilieci, castori, vulpi, maimute, ratoni etc.
In cazuri foarte rare, virusul s-a raspandit prin transplantul unui organ de la un donator infectat cu rabie. 

 

Care sunt simptomele rabiei?

Perioada de incubatie pentru rabie este de obicei de 2-3 luni, dar poate varia de la o saptamana la un an, in functie de factori precum locul de inoculare al virusului si in functia de incarcatura virala. Simptomele initiale ale rabiei includ semne precum febra, durere si senzatii neobisnuite sau inexplicabile de furnicaturi, intepaturi sau arsura la locul ranii. Pe masura ce virusul se deplaseaza in sistemul nervos central, se dezvolta inflamatia progresiva si fatala a creierului si a maduvei spinarii. Forma clinica a rabiei la oameni poate fi gestionata, dar foarte rar vindecata si nu fara deficite neurologice severe.
In functia de simptomele care apar, rabia poate fi clasificata in:
- Rabia furioasa, care se manifesta prin hiperactivitate, comportament excitabil, halucinatii, lipsa de coordonare, hidrofobie si aerofobie. Moartea survine dupa cateva zile din cauza stopului cardio-respirator.
- Rabia paralitica reprezinta aproximativ 20% din numarul total de cazuri la oameni. Aceasta forma de rabie are un curs mai putin violent si de obicei mai lung decat forma furioasa. Muschii devin treptat paralizati, incepand de la locul ranii. Se instaleaza coma si in cele din urma apare moartea. Forma paralitica a rabiei este adesea diagnosticata gresit.

 

Care sunt factorii de risc pentru rabie?

Factorii care pot creste riscul de rabie includ:
- resedinta sau calatorii in tari in curs de dezvoltare, unde rabia este mai frecventa
- activitati care pot sa puna persoana in contact cu animale salbatice care pot fi infectate cu rabie
- profesia de medic veterinar
- lucrul in raborator unde sunt analizate probe posibil contaminate cu virusul rabiei

 

Cum este diagnosticata rabia?

In prezent, nu exista instrumente de diagnosticare a rabiei aprobate de Organizatia Mondiala a sanatatii pentru detectarea infectiei cu rabie inainte de debutul bolii clinice. Diagnosticul clinic al rabiei este dificil de realizat fara un istoric de identificare al contactului cu animalul turbat sau cu simptomele specifice de hidrofobie sau aerofobie.

Medicul poate recomanda mai multe teste pentru a detecta virusul rabiei, dar ar putea fi nevoie ca acestea sa fie repetate mai tarziu pentru a confirma daca pacientul este infectat cu virusul rabiei. Medicul recomanda de obicei un tratament cat mai curand posibil pentru a preveni infectarea cu virusul rabiei daca exista sansa ca pacientul sa sa fi fost expus la virusul rabiei.

Confirmarea postmortem a infectiei cu rabie se face prin diferite tehnici de diagnosticare care detecteaza virusul intreg, antigeni virali sau acizi nucleici in tesuturile infectate (creier, piele sau saliva).

Acolo unde este posibil, animalul care a cauzat muscatura trebuie testat.

 

Care este tratamentul rabiei?

Daca o persoana a fost muscata sau zgariata de un animal care ar putea avea rabie, un medic va verifica daca este necesar tratamentul.
Tratamentul implica de obicei:
- doua sau mai multe doze de vaccin antirabic
- un medicament numit imunoglobulina antirabica administrat in rana sau prin injectare (acest lucru este necesar numai daca pacentul nu a mai efectuat vaccinul antirabic inainte sau daca pacientul are un sistem imunitar slabit)
Daca pacientul este tratat rapid, tratamentul este de obicei foarte eficient in prevenirea rabiei. Rabia nu poate fi tratata daca apar simptome.

 

Cum poate fi prevenita rabia?

In fiecare an, profesionistii in managementul faunei salbatice distribuie vaccinuri orale animalelor salbatice, prin momeli, pentru a controla rabia, in special in zonele in care rabia la animalele salbatice este frecventa.
Cel mai bun mod de a preveni rabia este:
- Vaccinarea animalelor de companie cu vaccinurile antirabice
- Pastrarea distantei fata de animale salbatice pentru siguranta umana si animala
- Spalarea imediata a muscaturilor sau zgarieturilor cu apa si sapun
- Solicitarea asistentei medicale la scurt timp dupa potentiale expuneri
In intreaga lume, programele de vaccinare pe scara larga pentru caini sunt cea mai eficienta modalitate de a preveni rabia. Cu toate acestea, in multe tari, nu exista suficiente resurse pentru a vaccina toti cainii care necesita vaccinare. 

 

Bibliografie:

Rabies, Mayo Clinic official website
What you need to know about rabies, Medical News Today official website
Rabies, World Health Organization official website
Rabies, NHS official website
About Rabies, CDC official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 04-11-2024

Produse din categoria Rabia (turbarea)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale