Ce este reumatismul?
Termenul de reumatism este un termen general care descrie durerea si rigiditatea articulatiilor, si exista mai mult de 100 de boli reumatismale. Bolile reumatismale pot provoca inflamatii, degenerarea tesuturilor si disfunctii autoimune. Bolile reumatice tind sa afecteze parti ale sistemului musculo-scheletic precum articulatiile, muschii, oasele, tendoanele si ligamentele.
Reumatismul sau tulburarile reumatismale prezinta doua forme:
• Tulburari neinflamatorii, inclusiv orsteoartrita
• Tulburari inflamatorii care afecteaza articulatiile, muschii si oasele. Acestea sunt clasificate ca:
- Articulare sau care afecteaza articulatiile si includ artrita reumatoida, lupusul, guta, spondilita etc.
- Nearticulare sau cele care afecteaza tesuturile moi, muschii si conduc la sindroame dureroase
Care sunt cauzele si factorii de risc pentru reumatism?
Cele mai multe dintre aceste afectiuni apar atunci cand sistemul imunitar ataca propriile tesuturi. Cauza declansarii atacului autoimun nu este cunoscuta. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca anumiti factori de risc pot predispune la reumatism:
- Factori genetici: Unele gene pot suferi mutatii care par sa creasca riscul pentru anumite boli reumatice.
- Genul: Unele boli reumatice sunt mai frecvente la un singur sex. De exemplu, artrita reumatoida si lupusul apar mai des la femei, in timp ce spondilita anchilozanta afecteaza mai des persoanele de sex masculin.
- Greutatea corporala: obezitatea creste riscul pentru unele boli reumatice.
- Istoricul de sanatate: Unele infectii, precum si anumite traume din copilarie, sunt legate de un risc mai mare pentru anumite boli reumatice.
- Fumatul: este un factor de risc pentru artrita reumatoida si alte boli reumatice.
- Expunerea ta la toxine: Exista dovezi ca expunerea la anumiti poluanti si substante chimice pot predispune la dezvoltarea de boli reumatice.
Care sunt simptomele specifice reumatismului?
Simptomele de tip reumatic se disting prin sapte caracteristici:
- durere sau disconfort, de obicei percepute in vecinatatea uneia sau mai multor articulatii (inclusiv a coloanei vertebrale)
- durere la miscarea zonei sau a zonelor afectate
- durere la atingerea regiunii sau regiunilor afectate
- rigiditatea partii sau a partilor afectate, in special dupa o perioada de imobilitate
- ameliorarea simptomatica dupa exercitii usoare, dar agravarea dupa exercitii intense
- agravarea simptomatica ca raspuns la factorii climatici, in special la scaderea presiunii barometrice si cresterea umiditatii
- imbunatatirea simptomatica ca raspuns la incalzirea zonei afectate
Nu toate sindroamele dureroase reumatice prezinta toate cele sapte caracteristici, dar cele mai multe vor avea cel putin primele patru.
Care este tratamentul reumatismului?
Deoarece exista mai multe forme si afectiuni care sunt clasificate in tulburari reumatice, tratamentele lor sunt, de asemenea, foarte variate. Reumatismul este un termen care cuprinde atat forme inflamatorii, cat si neinflamatorii de sindroame artritice.
Managementul si ameliorarea durerii
Acesta este scopul principal al tratamentului tuturor formelor de tulburari asociate reumatismului, fie ca sunt inflamatorii sau neinflamatorii. Durerea poate fi gestionata prin utilizarea de analgezice traditionale si prin utilizarea analgezicelor care prezinta si efect antiinflamator. Primul grup include analgezice opioide precum morfina si codeina care pot ameliora durerea, dar nu au niciun efect asupra proceselor inflamatorii. Celalalt grup include agenti numiti antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si cuprinde ibuprofenul, diclofenacul, naproxenul etc. Acesti agenti amelioreaza durerea si, de asemenea, reduc procesele inflamatorii. Acest lucru este extrem de benefic pentru persoanele care sufera de boli inflamatorii articulare.
Cu toate acestea, din cauza riscului de efecte secundare severe, cum ar fi ulcer gastric, leziuni ale rinichilor, inimii si ficatului in timpul utilizarii pe termen lung, acesti agenti nu sunt prescrisi pentru utilizare pe termen lung la persoanele cu afectiuni reumatismale inflamatorii.
Reducerea inflamatiei la nivelul articulatiilor sau altor tesuturi
Un alt obiectiv major al terapiei este reducerea si prevenirea inflamatiei la nivelul articulatiilor. Acest lucru poate fi realizat folosind corticosteroizi. Acesti agenti reduc inflamatia si, in timp, pot preveni progresia leziunilor articulare. Desi utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate prezenta riscuri si reactii adverse, acesti agenti sunt inca principalul tratament al majoritatii afectiunilor reumatice. Agentii utilizati pentru a combate inflamatia acuta in alte afectiuni de tip artrititc, cum ar fi guta, includ si colchicina.
Inflamatia este, de asemenea, redusa folosind agenti mai noi numiti modificatori ai raspunsului biologic sau BRM. Acestea sunt utilizate pe scara larga in artrita reumatoida si vizeaza markerii inflamatori care duc la afectarea articulatiilor. Agentii includ adalimumab, etanercept etc. care inhiba mediatorii inflamatori precum factorii de necroza tumorala (TNF).
Reducere si preventia deteriorarii articulatiilor si pastrarea mobilitatii articulare
Majoritatea afectiunilor reumatice duc la invaliditate severa din cauza afectiunii articulatiilor de catre procesele inflamatorii. Un obiectiv important al terapiei este de a preveni deteriorarea progresiva a articulatiilor. Cu ajutorul kinetoterapiei si cu ajutorul exercitiilor fizice, poate fi mentinuta mobilitatea optima a articulatiilor si independenta relativa a pacientului.
Leziunile articulare sunt, de asemenea, prevenite si stopate in cazul artritei reumatoide, folosind agenti denumiti medicamente antireumatice modificatoare de boala (DMARD). Acesti agenti includ metotrexat, leflunomida, saruri de aur, hidroxiclorochina etc. Acestea pot preveni deteriorarea progresiva a articulatiilor si pot preveni dizabilitatea asociata cu artrita reumatoida.
In guta, agentii utilizati pentru a preveni afectarea articulatiilor sunt cei care reduc acidul uric din sange, inclusiv alopurinolul.
Bibliografie:
Hardin JG. Rheumatic Pain. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 159.
What is Rheumatism?, News Medical Life Science official website
Rheumatism Treatment, News Medical Life Science official website
Types of Rheumatism, News Medical Life Science official website
Rheumatology and Rheumatic Diseases, WebMD official website
What Are the Different Types of Rheumatic Diseases?, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona