Ce este rinita alergica?
Rinita alergica sau febra fanului este o afectiune atopica care se manifesta prin simptome precum stranut, congestie nazala, rinoree cu secretii nazale clare si prurit nazal.
Rinita alergica se dezvolta atunci cand sistemul imunitar recunoaste si reactioneaza exagerat la un alergen din mediu, fiind cauzata de reactii imunologice provocate de alergeni precum: praf (acarieni), polen, venin de insecte, mucegai, puf, pene, par de animale etc.
Tipuri de rinita alergica:
■ Rinita alergica sezoniera - simptomele rinitei alergice sezoniere pot sa apara primavara, vara si la inceputul toamnei. Acestea sunt de obicei cauzate de sensibilitatea alergica la sporii de mucegai din aer sau la polenul din copaci, iarba si flori.
■ Febra fanului - este o forma de rinita alergica sezoniera, care deseori se asociaza cu conjunctivita. Apare indeosebi primavara si vara. La inceputul primaverii, cauza majora o reprezinta polenul florilor, in timp ce vara, este cauzata de fan si de alte plante erbaceee.
■ Rinita alergica perena - dureaza tot timpul anului. Este deseori asociata cu patologia de tip astm bronsic. Este cauzata de alergeni prezenti in mod constant in mediul inconjurator: acarieni (din saltele, perne, covoare, etc), mucegaiuri, par de animale.
■ Rinita alergica profesionala - apare ca urmare a expunerii de o maniera constanta la diverse substante alergene existente la locul de munca (dizolvanti, detergenti, etc).
Care este cauza rinitei alergice?
Rinita alergica este cauzata de alergenii din aer. Un alergen este o substanta care poate declansa o reactie alergica. Cand o persoana cu rinita alergica inspira un alergen, cum ar fi polenul, mucegaiul, parul de animale sau praful, organismul elibereaza substante chimice precum histamina care provoaca simptome alergice. Febra fanului implica o reactie alergica la polen.
Care sunt factorii de risc pentru rinita alergica?
Anumiti factori pot predispune la dezvoltarea rinitei alergice:
■ prezenta altor alergii sau al astmului
■ prezenta dermatitei atopice sau al eczemei
■ membri ai familiei care sufera de alergii sau astm
■ expunerea la un mediu cu alergeni
■ expunerea la fum si mirosuri puternice care irita mucoasa nazala
Care sunt simptomele rinitei alergice?
Simptomele rinitei alergice pot pot fi prezente uneori si pe tot parcursul anului, nu doar sezonier. Rinita alergica sezoniera se poate accentua primavara, vara si la inceputul toamnei, in functie de zona geografica. In aceste perioade, concentratia de polen din aer creste. Alergiile la animalele de companie si la acarienii se pot agrava iarna, deoarece in aceasta perioada oamenii petrec mai mult timp in interior, cu ferestrele inchise.
Reactia imunologica ce sta la baza aparitiei rinitei alergice este un fenomen inflamatoriu ce duce la dilatarea vaselor de sange si la cresterea secretiilor mucoasei nazale. Rinita alergica este asociata frecvent si cu alte afectiuni precum sinuzite, conjunctivite, bronsite, astm bronsic etc.
Simptomele rinitei alergice includ:
■ Congestie nazala, stranut si rinoree
■ Prurit la nivelul nasului, gatului si ochilor
■ Inrosirea ochilor si lacrimare
■ Dureri de cap, presiune sinusala si cearcane
■ Hiperproductie de mucus
■ Oboseala
■ Durere in gat cauzata de fenomenul de picurare postnazala
■ Respiratie suieratoare, tuse si dificultati de respiratie
Diferentele dintre rinita alergica si raceala
Simptomele racelii si ale rinitei alergice se pot asemana, insa exista unele diferente precum:
■ Pruritul ocular, inrosirea ochilor, lacrimarea, stranutul sunt frecvente in cazul alergiilor, dar nu la fel de frecvente in cazul racelii
■ febra, durerile musculare sunt frecvente in cazul racelilor
■ alergiile au de regula un factor declansator precum polenul unei plante
■ raceala este provocata de un virus si este transmisibila
■ alergiile apar adesea in acelasi timp in fiecare an, cum ar fi primavara si sfarsitul verii, si au un debut rapid, simptomele mentinandu-se pana cand alergenul cauzator nu mai este prezent in mediu
■ o raceala dispare in decurs de aproximativ o saptamana
Cum poate fi stabilit diagnosticul rinitei alergice?
Pentru a diagnostica rinita alergica, medicul poate efectua un examen fizic, poate analiza simptomele (momentul apritiei acestora, in ce perioade ale anului se manifesta, modul de manifestare si intensitatea acestora) si posibilii factori declansatori.
Testele recomandate in mod uzual pentru a diagnostica rinita alergica sunt urmatoarele:
■ Testarea cutanata Prick
In cadrul acestei testari, concentratii mici din anumiti alergeni se pun in contact cu pielea de la nivelul bratului si apoi se efectueaza o mica intepatura. Ulterior, se urmareste daca apare sau nu o reactie alergica. Daca pacientul este alergic, se dezvolta semne cutanate ale reactiei alergice (roseata si umflatura). Acest test dureaza de obicei aproximativ 15 pana la 20 de minute.
■ Teste de sange pentru alergii
O proba de sange este prelevata si trimisa la un laborator pentru a masura raspunsul sistemului imunitar la un anumit alergen. Acest test masoara concentratia anticorpilor care rezulta in urma reactiei alergice, cunoscuti sub numele de imunoglobuline E (IgE).
Care este tratamentul rinitei alergice?
Tratament medicamentos
In terapia rinitei alergice pot fi selectionate substante sau asocieri de substante din diferite clase astfel incat pot fi atenuate sau combatute simptomele rinitei alergice:
■ Antihistaminicele: Acestea actioneaza asupra procesului inflamator, asupra secretiilor nazale, pruritului, stranutului. Acestea functioneaza prin blocarea histaminei pe care corpul o elibereaza in timpul unui raspuns alergic.
Exemple de antihistaminice: Loratadina, Cetirizina, Fexofenadina, Levocetirizina.
Unele antihistaminice pot provoca somnolenta.
■ Decongestionantele nazale: In asociere cu medicatia antihistaminica, scad de asemenea secretiile nazale si diminueaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale, reducand si congestia nazala.
Exemple de decongestionante: Fenilefrina, Pseudoefedrina.
Decongestionantele nazale pot crea dependenta atunci cand se administreaza mai mult de cinci zile.
■ Corticosteroizii nazali: sunt antiinflamatorii ce inhiba reactia alergica. Se indica persoanelor care au esuat in terapia cu antihistaminice, indeosebi in rinitele alergice perene.
Exemple de corticosteroizi cu administrare nazala: Fluticazona, Mometasona, Beclometasona, etc.
■ Inhibitori de leuicotriene: In timpul unei reactii alergice, corpul elibereaza leucotriene, histamina si alte substante chimice care provoaca inflamatie si simptome alergice. Disponibil doar pe baza de reteta, aceste substante blocheaza sinteza de leucotriene. Cel mai frecvent utilizat inhibitor de leucotriene este montelukast.
■ Terapia de desensibilizare: se utilizeaza atunci cand alte terapii nu prezinta eficienta si consta in injectarea unor doze progresive de alergeni. Se practica pentru alergii la polen sau acarieni.
Utilizarea unei solutii saline de clatire a nasului poate ajuta la reducerea mucusului si la eliminarea alergenilor din nas. Acestea se utilizeaza conform indicatiilor de pe prospect sau conform prescriptiei medicului.
Cum poate fi prevenita rinita alergica?
Prima si cea mai buna optiune pentru preventia rinitei alergice este evitarea contactului cu alergenii. Alte sfaturi care ajuta la prevenirea rinitei alergice sunt:
■ evitarea atingerii nasului
■ spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun
■ utilizarea unui aspirator cu un filtru certificat pentru astm si alergii pentru a reduce expunerea la alergeni
■ spalarea frecventa a lenjeriei de pat si a fetelor de perna cu apa fierbinte si detergent
■ folosirea unor huse rezistente la acarieni pentru perne, cuverturi, pilote si saltele
■ mentinerea ferestrelor inchise in perioadele cu concentratii mari de polen in aer
■ folosirea unui aparatul de aer conditionat in masina si acasa cu filtru certificat pentru astm si alergii
☐ Allergic rhinitis, Medlineplus official website.
☐ Judith Marcin M.D., Allergic rhinitis, Healthline official website.
☐ Akhouri S, House SA. Allergic Rhinitis. [Updated 2023 Jul 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
☐ Allergic rhinitis, NHS official website
☐ Allergic Rhinitis (Hay Fever), Cleveland Clinic official website
☐ Hay fever, Mayo clinic official website
☐ Nasal Allergies (Rhinitis), Asthma and Allergy Foundation of America
☐ Hay Fever, American College of Allergy, Asthma and Immunology official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona