Scabia (Raia) (afecțiuni medicale)

Ce este scabia?

Scabia reprezinta o infestare parazitara cauzata de un anumit acarian numit Sarcoptes scabiei care se inoculeaza in piele si depune oua, provocand mancarimi intense si eruptii cutanate. Scabia este contagioasa si se poate raspandi rapid prin contactul apropiat de la persoana la persoana.
Scabia poate duce la leziuni si rani ale pielii si complicatii grave, cum ar fi septicemia, boli cardiace si probleme renale. Scabia se poate trata cu creme sau medicamente orale.
Scabia este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, reprezentand un procent semnificativ din totalul bolilor de piele in tarile in curs de dezvoltare. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, se estimeaza ca afecteaza peste 200 de milioane de oameni in orice moment si peste 400 de milioane de oameni cumulativ in fiecare an.

 

Care sunt principalele tipuri de scabie?

Exista mai multe tipuri de scabie:

- Scabie tipica: acesta este cel mai frecvent tip, infestarea provoaca mancarime la nivelul mainilor, incheieturilor si a altor zone, dar nu pe fata sau pe scalp.
- Scabie nodulara: Aceasta provoaca mancarimi, formatiuni nodulare care se dezvolta de obicei in zona axilelor, degetelor sau in zona genitala.
- Scabie cu cruste (scabia norvegiana): Persoanele cu scabie tipica cu sistem imunitar slabit pot dezvolta acest tip de scabie. Acest tip de scabie se manifesta prin cruste groase, cenusii, care contin mii de acarieni si este extrem de contagioasa.

 

Cum se transmite scabia?

Scabia se poate transmite prin contact direct, prelungit, piele pe piele cu o persoana care este infectata deja cu scabie, sau, mai rar, prin utilizarea la comun a imbracamintii, prosoapelor sau lenjeriei de pat infestate.
Scabia se poate raspandi cu usurinta in aglomeratii de persoane, unde contactul apropiat cu corpul si cu pielea altor persoane este frecvent. Locurile in care apar mai frecvent focarele de scabie includ case de batrani, unitati de detentie, unitati de ingrijire a copiilor, adaposturi sau centre pentru persoane fara adapost.

 

Care este cauza aparitiei scabiei?

Acarianul Sarcoptes scabiei provoaca scabie. Oamenii dezvolta scabie atunci cand acarianul patrunde in piele. Acarienii care provoaca scabie se inoculeaza in stratul superior al pielii, unde femela adulta depune oua. Ouale eclozeaza in 3-4 zile si se dezvolta acarieni adulti in 1-2 saptamani. Dupa 4-6 saptamani, pacientul dezvolta o reactie alergica declansata de prezenta proteinelor acarienilor si a fecalelor acestora, provocand mancarimi intense si eruptii cutanate.
Contactarea acarianului poate avea loc prin:
- contact direct piele pe piele
- contactul cu un obiect infestat, cum ar fi un prosop, lenjerie de pat sau mobilier tapitat
Scabia nu se poate raspandi de la animalele infectate la oameni. 
Majoritatea oamenilor nu vor dezvolta scabie in urma unui contact fizic de scurta durata. Contactul piele-piele trebuie sa fie prelungit pentru ca acarienii sa se transmita de la o persoana la alta. Adultii contacteaza adesea scabie prin contact sexual.
Scabia cu cruste este o forma mai severa si mai contagioasa de scabie. Se raspandeste rapid si usor, chiar si prin contact direct limitat sau prin intermediul unui obiect utilizat la comun precum lenjerie sau imbracaminte.

 

Care sunt simptomele scabiei?

Simptomele scabiei debuteaza de obicei la 4-6 saptamani dupa infestare. Uneori, exista semne vizibile inainte de debutul simptomelor.

Simptomele scabiei includ:
- Mancarime: aceasta este adesea mai grava noaptea si poate fi severa si intensa. Mancarimea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale scabiei.
- Eruptie cutanata: Cand acarianul patrunde in piele, formeaza urme, cel mai frecvent in pliurile pielii. Eruptia se poate prezenta ca o urticarie, poate avea aspect de piscaturi, noduri, cosuri sau pete solzoase pe piele. Pot fi prezente si vezicule.
- Ranile: Acestea apar in zonele infestate unde pielea prezinta zgarieturi. Leziunile deschise pot duce la impetigo, care este de obicei cauzat de o infectie secundara cu Staphylococcus aureus.
- Cruste groase: Scabia cu cruste sau scabia norvegiana este o forma de scabie severa in care sunt prezenti sute pana la mii de acarieni si oua de acarieni in crustele pielii. Acest lucru provoaca simptome severe ale pielii.
Cel mai adesea, persoanele cu scabie cu cruste prezinta cruste cenusii, groase si sfaramicioase pe zone extinse. Acarienii care traiesc in crustele desprinse pot trai mai mult de o saptamana fara a avea nevoie de contact uman datorita hranei furnizate de crustele in sine.
Persoanele cu un sistem imunitar suprimat, inclusiv persoanele cu HIV, pot dezvolta scabie cu norvegiana. Scabia crusta se raspandeste foarte usor si poate provoca infectii secundare. 
Cele mai frecvente locuri de infestare la adulti si copiii mai mari includ urmatoarele zone:
- intre degete
- in jurul unghiilor
- axilele
- linia taliei
- partile interioare ale incheieturilor
Sugarii si copiii mici au tendinta de a experimenta infestari in alte zone ale corpului, inclusiv la nivelul: scalpului, fetei, gatului, palmelor mainilor, talpilor picioarelor.

 

Care sunt complicatiile scabiei?

Efectele acarienilor asupra imunitatii, precum si efectele directe ale zgarieturilor, pot duce la inocularea pielii cu bacterii, ducand la dezvoltarea impetigo (ulceri ale pielii). Impetigo se poate complica ducand la infectii mai profunde ale pielii, cum ar fi abcesele sau boli invazive grave, inclusiv septicemia.

In mediile tropicale, infectia cutanata asociata cu scabie este un factor de risc comun pentru boli de rinichi si, posibil, boli de inima reumatismale. Semne de afectare renala acuta pot fi gasite la pana la 10% dintre copiii cu infestare cu scabie in medii sarace si, in multe cazuri, acest lucru persista ani de zile dupa infectie contribuind la afectarea permanenta a rinichilor.

 

Cat dureaza scabia?

Acarienii care provoaca scabie pot trai pe corpul uman timp de 1-2 luni. In afara gazdei, acarienii supravietuiesc pana la 72 de ore.

 

Cum poate fi diagnosticata scbia?

Pentru a diagnostica scabia, medicul poate analiza aspectul pielii pentru a detecta simptomele acarienilor. Medicul poate preleva, de asemenea, un esantion de piele pentru a fi analizat la microscop. Acest lucru permite medicului sa observe daca sunt prezenti acarieni sau ouale acestora.

 

Cum este tratata scabia?

Tratamentul scabiei implica eliminarea acarienilor si a oualor. Toate tratamentele pentru scabie se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala. Uneori, pot fi necesare mai multe tratamente pentru tratarea unor simptome noi, daca acestea apar. Deoarece scabia se raspandeste foarte usor, medicul poate recomanda tratarea tuturor membrilor familiei si a persoanelor apropiate, chiar daca acestea nu prezinta simptome de scabie.

Retratarea scabiei poate fi recomandata de medic daca:
- mancarimea este prezenta la mai mult de 2 pana la 4 saptamani dupa tratament 
- apar leziuni noi de scabie
- apar noi eruptii cutanate 
- daca apar rani ale pielii sau daca pacientul dezvolta o infectie a pielii

Tratamentul medicamentos al scabiei

Conform American Academy of Dermatological Association, medicamentele care pot fi prescrise in scabie includ:

- Crema cu Permetrin (5%)

- Crema sau lotiune Crotamiton (10%) 

- Lotiune de benzoat de benzil (25%) 

- Spinosad lichid (0,9%) 

- Unguent cu sulf (5% - 10%) 

- Lotiunea cu lindan (1%) 

Scabia care acopera o mare parte a corpului si scabia cu crusta necesita adesea medicamente mai puternice. Un pacient cu acest tip de scabie poate primi o reteta pentru ivermectina. 

Unii pacienti au nevoie si de un alt tratament. Dermatologul poate prescrie:
- Antihistaminice pentru a controla mancarimea 
- Lotiune cu pramoxina pentru a controla mancarimea
- Antibiotic pentru a trata infectia
- Crema cu steroizi pentru a atenua roseata, inflamatia si mancarimea
In tratamentul scabiei nu este indicat sa se utilizeze spray-uri insecticide si fumiganti si nu este indicata utilizarea produselor fara prescriptie medicala. 

Tratament scabiei la copii mici si sugari

Pentru copii, se va aplica lotiunea sau crema cu scabicid pe intregul cap, gat si corp. Scabia poate afecta fata, scalpul si gatul, precum si restul corpului la copii.
Pentru sugari, se va utiliza numai scabicidul recomandat de medicul pediatru. Nu toate scabicidele utilizate la adulti pot fi utilizate la copii.

 

Cum poate fi prevenita scabia?

Exista anumite masuri ce pot fi adoptate pentru a preveni raspandirea scabiei:
- respectarea si administrarea tratamentului asa cum este prescris
- spalarea lenjeriilor de pat, a hainelor si a prosoapelor in apa fierbinte si uscarea intr-un uscator. Temperaturile care depasesc 50 grade Ce;sius timp de 10 minute vor ucide acarienii si ouale acestora.
- curatarea chimica sau sigilarea articoleor care nu pot fi curatate conventional intr-o punga de plastic timp de cel putin 72 de ore pana la o saptamana
- evitarea contactului direct piele pe piele cu altii pana la terminarea tratamentului.

Bibliografie:

Scabies, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) official website
Scabies: Diagnosis and Treatment, American Academy of Dermatology Association official website
Scabies, Mayo Clinic official website
Scabies Slideshow: Symptoms, Cause, and Treatments, WebMD official website
Everything you need to know about scabies, Medical News today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 15-08-2024

Produse din categoria Scabia (Raia)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale