Schizofrenia (afecțiuni medicale)

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o tulburare mintala cronica, severa, care afecteaza modul in care o persoana gandeste, actioneaza, isi exprima emotiile si modul in care percepe realitatea si relationeaza cu celelalte persoane.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, schizofrenia afecteaza aproximativ 24 de milioane de oameni sau 1 din 300 de persoane (0,32%) in intreaga lume. Aceasta rata este de 1 la 222 de persoane (0,45%) in randul adultilor. Debutul bolii are loc cel mai adesea in timpul adolescentei tarzii, iar debutul tinde sa fie mai precoce in randul barbatilor decat in randul femeilor.

 

Care sunt cauzele schizofreniei?

Cauzele exacte ale schizofreniei nu sunt cunoscute. Cercetarile sugereaza ca schizofrenia poate fi cauzata de o combinatie de factori fizici, genetici, psihologici si de mediu. Unele persoane pot fi predispuse la schizofrenie si un eveniment de viata stresant poate declansa un episod psihotic initial.

Factori genetici

Schizofrenia tinde sa apara ereditar, dar nici o gena nu este considerata responsabila de transmiterea bolii. Este mai probabil ca diferite combinatii de gene sa creeze o predispozitie de a dezvolta aceasta afectiune. Cu toate acestea, prezenta acestor gene nu determina o certitudine ca persoana poate dezvolta boala. Dovezile ca schizofrenia este partial mostenita provin din studiile pe gemeni identici. Daca unul dintre gemeni dezvolta schizofrenie, celalalt geaman are o sansa din doua de a dezvolta afectiunea chiar daca sunt crescuti separat. La gemenii care nu sunt identici si care prezinta structuri genetice diferite, atunci cand un geaman dezvolta schizofrenie, celalalt are o sansa din 8 de a dezvolta aceasta afectiune. Desi riscul de dezvoltare al afectiunii este mai mare decat in populatia generala, unde sansa este de aproximativ 1 din 100, acest lucru sugereaza ca genele nu sunt singurul factor care influenteaza dezvoltarea schizofreniei.

Dezvoltarea diferita a structurilor cerebrale

Studiile asupra persoanelor cu schizofrenie au aratat ca exista diferente subtile in structura creierului. Aceste modificari nu sunt prezente la toate persoanele cu schizofrenie si pot sa apara si la persoanele care nu prezinta schizofrenie.

Nivelul anumitor neurotransmitatori

Neurotransmitatorii sunt substante chimice care transmit mesaje intre celulele creierului. Se crede ca persoanele cu schizofrenie pot avea niveluri diferite ale anumitor neurotransmitatori la nivelul creierului.

Medicamentele care contribuie la scaderea nivelurilor anumitor neurotransmitatori, cum ar fi dopamina, pot ajuta la reducerea simptomelor schizofreniei la unele persoane. Acest lucru sugereaza ca neurotransmitatorii pot avea un rol in dezvoltarea schizofreniei.

Complicatii ale sarcinii si nasterii

Cercetarile au aratat ca persoanele care dezvolta schizofrenie pot fi persoane ce au prezentat complicatii inainte si in timpul nasterii, cum ar fi:

- o greutate mica la nastere

- travaliu prematur

- lipsa de oxigen sau asfixiere in timpul nasterii

Este posibil ca aceste evenimente sa aiba un efect subtil asupra dezvoltarii creierului.

Factori declansatori

Factorii declansatori pot determina dezvoltarea schizofreniei la persoanele care sunt expuse riscului de a dobandi aceasta afectiune.

Acestia pot fi:

- Stresul

- evenimentele de viata stresante, cum ar fi: pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca sau a casei, divort, abuz fizic, sexual sau emotional.

Aceste tipuri de experiente, desi stresante, nu provoaca schizofrenie. Cu toate acestea, ele pot declansa dezvoltarea bolii la persoane ce sunt predispuse la aceasta afectiune.

Abuzul de droguri

Conform studiilor, consumul de droguri, in special canabis, cocaina, LSD sau amfetamine, poate creste riscul de a dezvolta schizofrenie, psihoza sau o boala similara. Nu este insa clar daca consumul de droguri provoaca in mod direct simptome la persoanele care sunt susceptibile la schizofrenie. Daca persoanele in cauza au avut anterior episoade de psihoza sau schizofrenie, utilizarea medicamentelor poate provoca o recadere sau poate impiedica ameliorarea simptomelor.

Cercetarile au aratat ca adolescentii si adultii tineri care consuma canabis in mod regulat au mai multe sanse de a dezvolta schizofrenie la varsta adulta.

 

 

Care sunt semnele si simptomele schizofreniei?

Persoanele cu schizofrenie sunt de obicei diagnosticate intre 16 si 30 de ani, dupa primul episod de psihoza. Cu toate acestea, cercetarile arata ca schimbarile treptate in ceea ce priveste gandirea, starea de spirit si comportamentul social apar adesea inainte de primul episod de psihoza. Schizofrenia este rara la copiii mai mici.

Simptomele schizofreniei pot diferi de la o persoana la alta, dar in general se incadreaza in trei categorii principale: psihotice, negative si cognitive.

Simptomele psihotice includ schimbari in modul in care o persoana gandeste, actioneaza si percepe lumea. O persoana care se confrunta cu simptome psihotice are adesea ganduri si perceptii distorsionate si poate avea dificultati in a diferentia realul de ireal.

Simptomele psihotice includ:

- Halucinatii: Auzirea vocilor este comuna pentru persoanele cu schizofrenie. 

- Iluzii: Cand o persoana are convingeri puternice care nu sunt adevarate si care pot parea irationale pentru altii.

- Tulburari de gandire: Persoanele cu tulburari de gandire pot avea probleme in organizarea gandurilor si a vorbirii.

Simptomele negative includ pierderea motivatiei, pierderea interesului sau a placerii pentru activitatile de zi cu zi, retragerea din viata sociala, dificultatea de a manifesta emotii.

Simptomele negative includ:

- dificultati de planificare si de a continua activitati

- dificultati in a simti bucurie si a fi motivat de activitati de zi cu zi

- evitarea interactiunii sociale

- nivel de energie scazut. In cazuri extreme, persoana poate inceta sa se miste sau sa vorbeasca pentru un timp, ceea ce reprezinta o afectiune rara numita catatonie.

Aceste simptome sunt uneori confundate cu simptome de depresie sau de alte boli mintale.

Simptomele cognitive includ probleme de atentie, concentrare si memorie.

Simptomele cognitive includ:

- probleme in procesarea informatiilor pentru a lua decizii

- probleme in utilizarea informatiilor imediat dupa invatarea acestora

- dificultati de concentrare sau de atentie

 

Cum poate fi diagnosticata schizofrenia?

Diagnosticul schizofreniei implica excluderea altor tulburari de sanatate mintala, a abuzului de substante, de medicamente sau al altor afectiuni medicale. Determinarea unui diagnostic de schizofrenie poate include un examen fizic, teste si screening, teste pentru excluderea altor afectiuni, teste imagistice precum RMN si CT si evaluare psihiatrica.

Criterii de diagnostic pentru schizofrenie

Medicul specialist poate utiliza criteriile din Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie pentru a diagnostica schizofrenia.

 

Cum se trateaza schizofrenia?

Tratamentele actuale pentru schizofrenie se concentreaza pe gestionarea simptomelor si imbunatatirea functionarii de zi cu zi.

Medicamente antipsihotice

Medicamentele antipsihotice pot reduce intensitatea simptomelor psihotice si le pot reduce frecventa.  Daca simptomele nu se amelioreaza cu medicamentele antipsihotice obisnuite, medicul poate prescrie un medicament numit clozapina. Oamenii raspund la medicamentele antipsihotice in moduri diferite. Persoanele care administreaza medicamente antipsihotice prezinta reactii adverse, cum ar fi cresterea in greutate, uscaciunea gurii, neliniste si somnolenta atunci cand incep administrarea acestor medicamente. Unele dintre aceste reactii adverse pot disparea in timp, in timp ce altele pot persista.

Psihoterapia

Psihoterapia este adesea utilizata impreuna cu medicatie antipsihotica. Exemple de acest tip de tratament includ diferite tipuri de psihoterapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala.

Programe educationale

Programele educationale pot ajuta familia si prietenii sa invete despre simptomele schizofreniei, optiunile de tratament si strategiile pentru a ajuta persoanele care sufera de aceasta boala. Aceste programe pot ajuta prietenii si familia in gestionarea provocarilor si a sentimentelor ce apar, dar pot oferi si sustinere in a dezvolta abilitati mai bune de oferi sprijin persoanelor apropiate ce sufera de aceasta boala.

Ingrijire de specialitate coordonata

Programele coordonate de ingrijire de specialitate sunt programe axate pe recuperare pentru persoanele cu primul episod de psihoza, un stadiu incipient al schizofreniei. O echipa de specialisti colaboreaza pentru a oferi acest tip de tratament care include psihoterapie, medicatie, management de caz, angajare si sprijin educational atat pentru pacient cat si pentru familie.

In comparatie cu ingrijirea tipica, acest tip de tratament este mai eficient in reducerea simptomelor, imbunatatirea calitatii vietii si in cresterea implicarii la locul de munca sau la scoala.

Tratament pentru abuzul de droguri si alcool

Persoanele cu schizofrenie pot avea, de asemenea, probleme cu drogurile si alcoolul. Un program de tratament care include tratament atat pentru schizofrenie, cat si pentru consumul de substante este important pentru recuperare, deoarece consumul de substante poate interfera cu tratamentul schizofreniei.

 

Bibliografie:

 

Causes - Schizophrenia, NHS official website

Schizophrenia, Mayo Clinic official website

Schizophrenia, World health Organization official website

Schizophrenia, Cleveland Clinic official website

Schizophrenia: An Overview, WebMD offcial website

Schizophrenia Causes: Genetics, Environment, and More, WebMD official website

Schizophrenia, National Institute of Mental Health official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-05-2024

Produse din categoria Schizofrenia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale