Sciatica (afecțiuni medicale)

Ce este sciatica?

Sciatica, numita si radiculopatie lombara este o afectiune care este rezultatul iritarii sau comprimarii nervului sciatic sau a radacinii acestuia. Pacientii afectati prezinta dureri si parestezii in distributia nervului sciatic sau a radacinii nervului lombosacral asociat. 

 

Care sunt cauzele aparitiei sciaticii?

Nervul sciatic este format din radacinile nervoase de la nivelul vertebrelor L4 pana la vertebra S2, care se unesc la nivelul pelvisului pentru a forma nervul sciatic. Cu un diametru de pana la 2 cm, nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp. 
Orice afectiune care poate afecta sau comprima structural nervul sciatic poate provoca simptome de sciatica. 
Cea mai frecventa cauza a sciaticii este hernia lombara sau bombarea discului intervertebral lombar. La populatia in varsta, stenoza lombara a coloanei vertebrale poate provoca si aceste simptome. O aliniere defectuoasa a unei vertebre fata de alte vertebre poate duce, de asemenea, la simptome sciatice. In plus, spasmul muscular lombar sau pelvin sau inflamatia poate afecta o radacina a nervului lombar sau sacral, provocand simptome sciatice. Formatiunile maligne, hematoamele sau abcesele epidurale, pot provoca, de asemenea, simptome de sciatica.
Alte cauze ale presiunii asupra nervului sciatic pot include: obezitatea, pozitii defectuoase, tulburari nervoase.
Uneori, cauza sciaticii nu poate fi identificata.

 

Care sunt factorii de risc pentru sciatica?

Factorii de risc pentru sciatica includ:
- Varsta inaintata. Modificarile la nivelul coloanei vertebrale legate de varsta, cum ar fi hernia de disc si pintenii ososi, sunt cele mai frecvente cauze ale sciaticii.
- Obezitatea. Excesul de greutate corporala creste presiunea asupra coloanei vertebrale.
- Meseriile care solicita coloana vertebrala. O munca care necesita rasucirea spatelui, transportul de sarcini grele sau conducerea unui autovehicul pentru perioade lungi de timp poate juca un rol in sciatica.
- Diabetul. Aceasta afectiune, care afecteaza modul in care organismul utilizeaza glucoza din sange, creste riscul de afectare a nervilor.

 

Care sunt simptomele sciaticii?

Pacientii cu sciatica sufera de obicei dureri la nivelul coloanei lombare si aproape invariabil, durerea va fi unilaterala. Adesea, pacientii pot descrie durere sau o senzatie de arsura la nivelul fesei si, frecvent, pot descrie parestezie care insoteste durerea. Mai rar, pacientul poate raporta si o slabiciune a piciorului. 
Sciatica se poate simti si ca un carcel la nivelul piciorului, insotit de o durere ascutita, ca un junghi sau ca o electrocutare. Este posibil sa apara dureri mai puternice mai ales in timpul miscarii, rasucirilor, stranutului sau tusei.

 

Care pot fi complicatiile sciaticii?

Deoarece sciatica este cauzata de presiunea asupra unui nerv al coloanei vertebrale, pot aparea complicatii daca presiunea nu este atenuata. Complicatiile posibile ale compresiei nervoase neatenuate includ:
- durere intensa
- disc herniat
- senzatie de slabiciune la nivelul piciorului afectat
- pierderea functiei intestinului sau vezicii urinare
- leziuni permanente ale nervilor

 

Cum poate fi diagnosticata sciatica?

Diagnosticarea sciaticii se face pe baza evaluarii istoricului medical complet al pacientului si pe baza unei examinari fizice. O examinare fizica poate ajuta la identificarea radacinii nervoase afectate.
Radiografia si alte teste imagistice, cum ar fi o scanare prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), pot confirma diagnosticul medicului cu privire la radacina nervoasa afectata.

 

Care este tratamentul sciaticii?

De obicei, afectiunea, daca nu este complicata, se vindeca singura. Daca compresia nervului se datoreaza pintenilor ososi si stenozei spinale, tratamentul neoperator este mai putin eficient, dar va exista totusi o ameliorare. 

Tratament medicamentos

Tipurile de medicamente care ar putea fi utilizate pentru a trata durerea sciatica sunt:
- Antiinflamatoare
- Relaxante musculare
- Corticosteroizi
- Medicatie opioida

Fizioterapie

Odata ce durerea se amelioreaza, medicul sau fizioterapeutul poate recomanda un program de exercitii fizice pentru a ajuta la prevenirea unor viitoare crize de sciatica. Acesta include de obicei exercitii pentru corectarea posturii, exercitii de intindere si de intarire a muschilor si masaj terapeutic.

Injectii cu substante corticosteroide

In unele cazuri, o injectie cu un medicament corticosteroid in zona din jurul radacinii nervoase care provoaca durere poate ajuta. 

Tratamentul chirurgical

Prin interventie chirurgicala se poate indeparta pintenul osos sau portiunea de hernie de disc care apasa pe nerv. Dar interventia chirurgicala se face de obicei numai atunci cand sciatica provoaca slabiciune severa, pierderea controlului intestinului sau a vezicii urinare sau durere care nu se amelioreaza cu alte tratamente.

 

Cum poate fi prevenita sciatica?

Preventia sciaticii nu este intotdeauna posibila si afectiunea poate recidiva. Pentru a preveni sciatica pot fi adoptate urmatoarele masuri:
- Activitate fizica regulata. Miscarea este necesara pentru a mentine atat muschii spatelui cat si muschii abdomenului sanatosi, deoarece scestia sunt esentiali pentru o postura si o aliniere buna. Un fizioterapeut sau un medic poate stabili un program de exercitii.
- Pastrarea unei posturi bune atat in sezut cat si in picioare. 

 

Bibliografie:

Sciatica, Mayo Clinic official website
Sciatica, NHS official website
Sciatica, Johns Hopkins official website
Sciatica, OrthoInfo, American Academy of Orthopaedic Surgeons
Davis D, Maini K, Vasudevan A. Sciatica. [Updated 2022 May 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-10-2023

Produse din categoria Sciatica

Vezi Politica de confidentialitate date personale