Scolioza (afecțiuni medicale)

Ce este scolioza?

Scolioza reprezinta o curbare laterala, anormala a coloanei vertebrale. Cel mai adesea este diagnosticata in copilarie sau in adolescenta.

 

Care sunt cauzele scoliozei?

Scolioza poate fi clasificata dupa etiologie: 
- idiopatica
- congenitala 
- neuromusculara

Scolioza idiopatica este diagnosticata atunci cand cauza este necunoscuta si cuprinde aproximativ 80% din toate cazurile. Scolioza idiopatica a adolescentilor este cel mai frecvent tip de scolioza si este de obicei diagnosticata in timpul pubertatii.Intr-un studiu, aproximativ 23% dintre pacientii cu scolioza idiopatica au prezentat dureri de spate la momentul diagnosticului initial. Dintre acesti pacienti, 10% prezentau o afectiune asociata cum ar fi spondilolisteza, siringomielia, hernia de disc sau tumora spinarii. Datorita modificarilor formei si dimensiunii toracelui, scolioza idiopatica poate afecta functia pulmonara. Rapoarte recente privind testarea functiei pulmonare la pacientii cu scolioza idiopatica usoara pana la moderata au evidentiat functie pulmonara diminuata.

Scolioza congenitala rezulta din malformatii embrionare ale uneia sau ale mai multor vertebre si poate fi localizata in orice regiune a coloanei vertebrale. Anomaliile vertebrale provoaca curburi, dar si alte deformari ale coloanei vertebrale. Geometria si localizarea anomaliilor determina rata cu care scolioza progreseaza pe masura ce copilul creste. Deoarece aceste anomalii sunt prezente inca de la nastere, scolioza congenitala este de obicei detectata la o varsta mai mica decat scolioza idiopatica.
Scolioza neuromusculara se dezvolta secundar bolilor neurologice sau musculare. Aceasta include scolioza asociata cu paralizie cerebrala, traumatisme ale maduvei spinarii, distrofie musculara, atrofie musculara spinala si spina bifida. Acest tip de scolioza progreseaza in general mai rapid decat scolioza idiopatica si necesita adesea tratament chirurgical.

 

Care sunt simptomele scoliozei?

Exista mai multe semne care pot indica posibilitatea aparitiei scoliozei. Daca se observa unul sau mai multe dintre urmatoarele semne, este indicat consultul medical:
- O curbura vizibila a coloanei vertebrale
- Umeri, talie sau solduri care par inegale sau/si nealiniate
- Un omoplat care poate parea mai mare decat celalat
- Coaste care sunt mai eidente pe o parte a corpului decat pe cealalta

Pe langa simptomele vizibile, scolioza poate conduce la:
- Dureri lombare
- Rigiditatea spatelui
- Durere si amorteala in memebrele inferioare datorate afectarii nervilor periferici
- Oboseala cauzata de suprasolicitare musculara
- Dificultati de respiratie din cauza curburii superioare a coloanei vertebrale.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de scolioza?

Scolioza este de obicei confirmata printr-un examen fizic, o radiografie a coloanei vertebrale, o scanare CT sau RMN. 
Curbura coloanei vertebrale este masurata prin metoda Cobb si este diagnosticata dupa severitate conform numarului de grade. Un diagnostic pozitiv de scolioza se face pe baza unei curburi coronare masurata pe o radiografie posterio-anterioare mai mare de 10 grade. In general, o curbura este considerata semnificativa daca este mai mare de 25 pana la 30 de grade. Curburile care depasesc 45 pana la 50 de grade sunt considerate severe.
Un examen standard care este uneori folosit de medicul pediatru se numeste testul Adam's Forward Bend. In timpul acestui test, pacientul se apleca inainte cu picioarele impreunate si se indoaie la 90 de grade din talie. Din acest unghi, orice asimetrie a trunchiului sau orice curbura anormala a coloanei vertebrale poate fi usor detectata de catre examinator. Aceasta este un simplu test de screening initial care poate detecta potentiale probleme, dar nu poate determina cu exactitate tipul sau severitatea exacta a deformarii. Testele radiologice sunt necesare pentru un diagnostic precis.

Radiografia: Aplicarea radiatiilor pentru a produce un film sau o imagine a unei parti a corpului ce poate arata structura vertebrelor si conturul articulatiilor. 

Tomografie computerizata (CT sau CAT): Aceasta poate arata forma si dimensiunea canalului spinal, continutul acestuia si structurile din jurul acestuia. CT-ul evidentiaza foarte bine si structurilor osoase.

Rezonanta magnetica nuceara (RMN): Acesta este un test de diagnostic care produce imagini tridimensionale ale structurilor corpului folosind magneti puternici si tehnologie computerizata. Acesta poate evidentia maduva spinarii, radacinile nervoase si zonele inconjuratoare, precum si deformarile structurale.

La copii:
Scolioza la copii se clasifica dupa varsta:
- Infantila (0 pana la 3 ani). La copiii cu scolioza congenitala, exista o incidenta crescuta cunoscuta a altor anomalii congenitale. Acestea sunt cel mai frecvent asociate cu maduva spinarii (20%), sistemul genito-urinar (20 pana la 33%) si inima (10 pana la 15%). Este important ca evaluarea sistemelor neurologic, genito-urinar si cardiovascular sa fie efectuata atunci cand este diagnosticata scolioza congenitala.
- Juvenila (3 pana la 10 ani); 
- La adolescent (varsta de 11 ani si peste, sau de la debutul pubertatii pana la maturitatea scheletica). Scolioza idiopatica cuprinde marea majoritate a cazurilor care apar in perioada adolescentei. In functie de severitatea acesteia si de varsta copilului, scolioza este gestionata prin observare atenta, utilizarea corseteor si/sau interventie chirurgicala.

La Adulti
Scolioza aparuta la varsta adulta difera de cea din copilarie in ceea ce priveste modul de tratament si scopul acestuia, deoarece scheletul osos nu mai este in perioada de formare.
Majoritatea adultilor cu scolioza poate fi impartita in urmatoarele categorii:
 - Pacienti adulti cu scolioza care au fost tratati chirurgical ca adolescenti;
-  Adulti care nu au primit tratament in tinerete; 
-  Adulti cu scolioza degenerativa
Intr-un studiu de 20 de ani, aproximativ 40% dintre pacientii adulti cu scolioza au prezentat o agravare a bolii. Dintre acestia, 10 % au prezentat o progresie semnificativa, in timp ce celelalte 30 % au experimentat o progresie usoara, de obicei de mai putin de un grad pe an.
Scolioza degenerativa apare cel mai frecvent la nivelul coloanei lombare (partea inferioara a spatelui) si afecteaza mai frecvent persoanele de 65 de ani si peste. Este adesea insotita de stenoza spinala sau ingustarea canalului spinal, care afecteaza nervii spinali si le ingreuneaza functionarea normala. 

 

Care este tratamentul scoliozei?

Cand exista un diagnostic confirmat de scolioza, exista mai multe probleme ce necesita evaluare care pot ajuta la determinarea optiunilor de tratament:
- Maturitatea coloanei vertebrale 
- Gradul de curbura 
- Localizare curburii 
- Posibilitatea de progresie a curbei 
Dupa ce aceste variabile sunt evaluate, pot fi recomandate urmatoarele optiuni de tratament:

Tinerea sub observatie a afectiunii 

La majoritatea copiilor cu scolioza, curbura coloanei vertebrale este suficient de usoara pentru a nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca medicul este ingrijorat de evolutia afectiunii, poate recomanda o reevaluare la fiecare patru pana la sase luni pe parcursul adolescentei.
La adultii cu scolioza, radiografiile sunt de obicei recomandate o data la cinci ani, cu exceptia cazului in care simptomele se agraveaza in timp.

Utilizarea corsetelor

Corsetele sunt eficiente numai la pacientii care nu au atins maturitatea scheletica. Daca copilul este inca in crestere si curbura este intre 25 de grade si 40 de grade, se poate recomanda un corset pentru a preveni evolutia afectiunii. Studiile indica faptul ca utilizarea corecta a corsetului conform recomandarilor, opreste cu succes evolutia gradului de curbura al coloanei vertebrale cu aproximativ 80% la copiii cu scolioza. Pentru o eficacitate optima corsetul trebuie verificat in mod regulat si poate fi necesara purtarea acestuia intre 16 pana la 23 de ore in fiecare zi pana cand perioada de crestere se incheie.

Interventie chirurgicala

La copii, cele doua obiective principale ale interventiei chirurgicale sunt de a opri progresia curburii coloanei la varsta adulta si de a diminua deformarea coloanei vertebrale. Majoritatea medicilor specialisti recomanda interventia chirurgicala numai atunci cand curba coloanei vertebrale este mai mare de 40 de grade si exista semne de progresie. 
La adulti, interventia chirurgicala poate fi recomandata atunci cand curbura coloanei este mai mare de 50 de grade si pacientul prezinta leziuni ale nervilor ce afecteaza memebrele inferioare si/sau se confrunta cu simptome intestinale sau ale vezicii urinare. 
Stil de viata si remedii acasa
Nu exista activitati specifice despre care se stie ca pot cauza sau corecta scolioza. In general, persoanele cu scolioza nu au restrictii in ceea ce priveste ridicarea sau activitatile. Exercitiile fizice sau participarea la sporturi pot avea beneficiul de a imbunatati sanatatea generala.

Kinetoterapie
Un studiu a sugerat ca tratamentul kinetoterapeutic poate ajuta la atenuarea durerii si la cresterea flexibilitatii la persoanele diagnosticate cu scolioza.
De asemenea, stimularea electrica a muschilor poate creste tonusul muscular si poate fi de ajutor persoanelor ce sufera de scolioza.

Medicamente si suplimente alimentare

Medicamentele antiinflamatoare si analgezice pot fi de ajutor in atenuarea durerii cauzate de scolioza.
Conform anumitor studii, scolioza idiopatica poate fi corelata cu un nivel scazut de vitamina D, calciu, melatonina si mangan. Suplimentarea acestora, atunci cand exista un deficit poate ajuta atunci cand exista un diagnostic de scolioza.

Cum poate fi prevenita scolioza la varsta adulta?

Scolioza la adulti nu poate fi prevenita. 

 

Bibliografie:
Scoliosis, American Association of Neurological Surgeons official website
Scoliosis, Mayo Clinic official website
Scoliosis, NHS official website
Scoliosis, WebMD official website
Everything you need to know about scoliosis, Medical News Today official website
Adult Scoliosis, Cleveland Clinic official website
Herdea A, Dragomirescu MC, Ulici A, Lungu CN, Charkaoui A. Controlling the Progression of Curvature in Children and Adolescent Idiopathic Scoliosis Following the Administration of Melatonin, Calcium, and Vitamin D. Children (Basel). 2022 May 21;9(5):758. doi: 10.3390/children9050758. PMID: 35626935; PMCID: PMC9140159.
Thamara Bhandari, Scoliosis linked to essential mineral, Whashington Medicine Shool of Medicine in ST. Louis official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 16-08-2023

Produse din categoria Scolioza

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale