
Ce este Burnout-ul?
Burnout-ul este definit conform Clasificarii Internationale a Bolilor ( ICD-11 ) astfel:
Burnout-ul este un sindrom rezultat in urma stresului cronic de la locul de munca, care nu a fost gestionat cu succes. Se caracterizeaza prin trei aspecte:
● sentimentul de epuizare sau epuizarea energiei;
● detasare crescuta fata de locul de munca sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de munca;
● eficacitate profesionala redusa;
Burnout-ul se refera in mod specific la fenomene din contextul ocupational si nu ar trebui aplicat pentru a descrie experiente din alte domenii ale vietii.
Burn-out-ul este inclus in a 11-a revizuire a Clasificarii Internationale a Bolilor (ICD-11) ca fenomen profesional. Nu este clasificat ca afectiune medicala.
Care sunt posibilele cauze ale burnout-lui?
Epuizarea la locul de munca poate rezulta din diversi factori, inclusiv:
● Senzatia lipsei de control
O incapacitate de a influenta deciziile care va afecteaza la locul de munca - cum ar fi programul, sarcinile sau volumul de munca - ar putea duce la epuizare.
● Asteptari neclare sau nerealiste in ceea ce priveste sarcinile de la locul de munca
Daca nu stiti cu claritate gradul de autoritate pe care il detineti sau ce asteapta supervizorul dumneavoastra sau alti superiori de la dumneavoastra, probabil ca va veti simtiti inconfortabil la locul de munca.
● Dinamica disfunctionala la locului de munca
Poate ca va simtiti subminat de colegi sau de superiori la locul de munca. Acest aspect poate contribui la stresul de la locul de munca.
● Extreme legate de activitatea la locul de munca
Cand o slujba este monotona sau haotica, aveti nevoie de energie constanta pentru a ramane concentrat, ceea ce poate duce la oboseala si la epuizare.
● Lipsa suportului social
Daca va simtiti izolat la locul de munca si in viata personala, s-ar putea ca acest lucru sa contribuie la nivelul ridicat de stres.
● Dezechilibru munca-viata personala
Daca munca va ocupa aproape tot timpul si efortul, incat nu mai aveti energia necesara pentru a petrece timp cu familia si prietenii, s-ar putea sa fiti la un pas de burnout.
Care sunt factorii de risc pentru burnout?
Urmatorii factori pot contribui la aparitia fenomenului de burnout:
● Aveti un volum mare de munca si lucrati neintrerupt perioade foarte lungi de timp;
● Va luptati cu echilibrul dintre viata profesionala si viata privata;
● Lucrati intr-un domeniu de sanatate sau umanitar;
● Simtiti ca avetii putin sau deloc control asupra activitatii de la locul de munca;
Care sunt simptomele burnout-ului?
Burnout-ul este un proces gradual. Semnele si simptomele sunt subtile la inceput, dar se agraveaza pe masura ce timpul trece. Daca acordati atentie din timp starii dumneavoastra si reduceti stresul, puteti preveni burnout-ul.
Simptomele burnout-ului sunt:
● Va simtiti obosit si epuizat de cele mai multe ori;
● Imunitate scazuta, boli frecvente;
● Dureri de cap frecvente sau dureri musculare;
● Schimbarea apetitului sau a obiceiurilor de somn;
● Semne si simptome emotionale ale epuizarii;
● Sentiment de esec si indoiala de sine;
● Sentimente de neputinta;
● Sentimente de detasare;
● Pierderea motivatiei;
● Perspectiva din ce in ce mai cinica si negativa;
● Scaderea satisfactiei si a sentimentului de realizare;
● Semne si simptome comportamentale ale epuizarii;
● Sustragerea de la responsabilitati;
● Izolare fata de ceilalti;
● Amanare;
● Abuz de alimente, droguri sau alcool pentru a face fata situatiilor;
● Eliminati-va frustrarile asupra celorlalti;
Care sunt consecintele epuizarii de la locul de munca?
Epuizarea la locul de munca ignorata sau neabordata poate avea consecinte semnificative, inclusiv:
● Stres excesiv;
● Oboseala;
● Insomnie;
● Tristete, furie sau iritabilitate;
● Abuzul de alcool sau substante;
● Boli de inima;
● Tensiune arteriala crescuta;
● Diabet de tip 2;
● Vulnerabilitatea in fata bolilor si a infectiilor;
Cum puteti gestiona burnout-ul?
Confruntarea cu burnout-ul necesita abordarea celor ,,Trei R":
● Recunoastere - Urmariti semnele de avertizare ale epuizarii.
● Reparare - Remediati efectele oboselii cautand sprijin si gestionand stresul.
● Rezilienta - Puteti creste rezistenta la stres avand grija de sanatatea dumneavoastra fizica si emotionala.
Urmatoarele sfaturi pentru prevenirea sau tratarea epuizarii va pot ajuta sa faceti fata simptomelor si sa va recapatati energia, concentrarea si starea de bine.
1. Stabiliti un contact social constructiv cu persoanele din jur
Cand sunteti epuizat, problemele par de nedepasit, totul arata sumbru si este dificil sa va adunati energia necesara pentru a avea grija singuri de dumneavoastra. Dar aveti mai mult mai mult control asupra stresului decat credeti. Exista pasi pozitivi pe care ii puteti face pentru a face fata stresului si a va restabili echilibrul. Una dintre cele mai eficiente metode este de a va conecta cu cei din jur.
Contactul social este un antidot natural impotriva stresului, iar discutia fata in fata cu un bun ascultator este una dintre cele mai rapide modalitati de a-ti calma sistemul nervos si de a reduce nivelul de stres.
Adresati-va celor mai apropiati, cum ar fi partenerul, familia si prietenii. Deschiderea nu va va face o povara pentru ceilalti. De fapt, majoritatea prietenilor si celor dragi vor fi flatati ca aveti suficienta incredere in ei pentru a impartasi sentimentele si gandurile dumneavoastra.
● Fiti mai sociabil cu colegii de munca.
Dezvoltarea de prietenii cu oamenii cu care lucrati va poate ajuta sa va protejati de epuizarea de la locul de munca. Cand faceti o pauza, de exemplu, in loc sa va indreptati atentia catre smartphone, incercati sa va implicati in interactiuni cu persoanele de la locul de munca. Sau programati impreuna evenimente sociale dupa munca.
● Limitati-va contactul cu persoane negative
Daca trebuie sa lucrati cu o persoana negativa, incercati sa limitati timpul pe care il petreceti impreuna.
● Conectati-va cu o cauza sau un grup comunitar care are sens personal pentru tine
Alaturarea unui grup religios, social sau de sprijin va poate oferi un loc in care sa discutati cu persoane care au aceleasi idei despre cum sa faceti fata stresului zilnic si sa va faceti noi prieteni.
● Daruiti
A fi de ajutor altora ofera o placere imensa si poate ajuta la reducerea semnificativa a stresului, precum si la extinderea cercului social.
2. Reincadrati felul in care priviti locul de munca
Indiferent daca aveti un job care va lasa monoton si neimplinit, cea mai eficienta modalitate de a combate epuizarea la locul de munca este sa renuntati si sa gasiti un loc de munca pe care il iubiti. Desigur, pentru multi dintre noi schimbarea locului de munca sau a carierei este departe de a fi o solutie practica, suntem recunoscatori ca avem un loc de munca si un venit stabil. Oricare ar fi situatia dumneavoastra, totusi, exista inca pasi pe care ii puteti efectua pentru a va imbunatati starea de spirit.
● Incercati sa gasiti ceva de valoare in munca dumneavoastra
Chiar si in unele locuri de munca care pot fi percepute ca fiind banale, va puteti concentra adesea asupra modului in care rolul dumneavoastra ii ajuta pe ceilalti. Concentrati-va pe aspectele slujbei care va plac. Schimbarea atitudinii fata de locul de munca va poate ajuta sa va recapatati un sentiment control si va poate ajuta sa fixati un scop.
● Gasiti echilibrul in viata
Chiar daca locul de munca pe care il aveti nu este unul ideal din punctul dumneavoastra de vedere, puteti gasi sens si satisfactie in alta parte a vietii: familie, prieteni, hobby-uri sau munca voluntara. Concentrati-va pe partile vietii care va aduc bucurie.
● Luati-va timp liber
Daca burnout-ul pare inevitabil, incearcati sa luati o pauza completa de la munca. Pleacati in vacanta, cereti un concediu temporar, orice pentru a iesi din situatie. Folositi timpul liber pentru a va reincarca bateriile.
3. Reevaluati-va prioritatile
Burnout-ul este un semn incontestabil ca ceva important in viata dumneavoastra nu functioneaza. Faceti-va timp sa va ganditi la sperantele, obiectivele si visele dumneavoastra. Neglijati ceva care este cu adevarat important pentru dumneavoastra? Aceasta poate fi o oportunitate de a redescoperi ceea ce va face cu adevat fericit.
● Stabiliti limite
Invatati sa spuneti ,,nu" solicitarilor din timpul dumneavoastra. Daca vi se pare dificil, amintiti-va ca a spune ,,nu" va permite sa spuneti ,,da" angajamentelor pe care doriti sa le luati.
● Luati o pauza zilnica de la tehnologie
Setati o ora in fiecare zi cand puteti sa va deconectati complet. Puneti laptopul deoparte, opriti telefonul si nu mai verificati e-mailurile sau retelele sociale.
● Hraniti-va latura creativa
Creativitatea este un antidot puternic impotriva epuizarii. Incercati ceva nou, incepeti un proiect distractiv sau reluati un hobby preferat. Alege activitati care nu au legatura cu munca sau orice altceva ce va provoaca stres.
● Programati-va timp pentru relaxare
Tehnicile de relaxare precum yoga, meditatia si respiratia profunda activeaza raspunsul de relaxare al corpului.
●Odihniti-va mult
Oboseala poate exacerba epuizarea, determinanad un raspuns mai intens la stres.
4. Faceti o prioritate din activitatea fizica
Chiar daca nu aveti energie din cauza epuizarii, exercitiile fizice sunt un antidot puternic impotriva stresului. Acestea sunt la indemana oricui pentru si pot imbunatati starea de spirit. Incercati sa faceti exercitii timp de 30 de minute sau mai mult pe zi sau impartiti-l in intervale scurte de activitate de 10 minute. O plimbare de 10 minute va poate imbunatati starea de spirit timp de doua ore.
Exercitiul ritmic, in care iti misti atat bratele, cat si picioarele, este o modalitate extrem de eficienta de a-ti inbunatati starea de spirit, de a creste energia, de a imbunatati concentrarea si de a relaxa atat mintea, cat si corpul. Incercati sa mergeti pe jos, sa alergati, sa va antrenati cu greutati, sa inotati, sa practicati artele martiale sau chiar sa dansati.
Pentru a maximiza efectele benefice asupra stresului, in loc sa continuati sa va concentrati asupra gandurilor dumneavoastra, concentrati-va asupra corpului si asupra senzatiilor corporale.
5. Sustineti-va starea de spirit si nivelul de energie cu o dieta sanatoasa
Ceea ce mancati poate avea un impact major asupra starii de spirit si asupra nivelului de energie pe parcursul zilei.
● Reduceti consumul de zahar si carbohidrati rafinati
S-ar putea sa poftiti la gustari dulci sau alimente reconfortante, cum ar fi pastele sau cartofi prajiti, dar aceste alimente bogate in carbohidrati duc rapid la o scadere a dispozitiei si a energiei.
Reduceti consumul de alimente care va pot afecta negativ starea de spirit, cum ar fi cofeina, grasimile nesanatoase si alimentele ce contin conservanti chimici sau hormoni.
● Consumati mai multi acizi grasi Omega-3 pentru a va imbunatati starea de spirit
Cele mai bune surse de acizi grasi omega sunt pestele gras (somon, hering, macrou, hamsii, sardine), algele marine, semintele de in si nucile.
● Evitati nicotina
Fumatul, atunci cand va simtiti stresat poate parea calmant, dar nicotina este un stimulent puternic, ceea ce duce la niveluri mai mari de anxietate.
● Consumati alcool cu moderatie
Alcoolul reduce temporar ingrijorarea, dar o cantitate mare de alcool consumata frecvent poate conduce la dependenta, modificari in comportament si degradarea starii psihologice.
● Burn-out an "occupational phenomenon": International Classification of Diseases, World Health Organization official website
● Job burnout: How to spot it and take action, Mayo Clinic official website
● Melinda Smith, M.A., Jeanne Segal, Ph.D., and Lawrence Robinson, Burnout Prevention and Treatment, HelpGuide official website
● Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.