Sindromul de tunel carpian (afecțiuni medicale)

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o tulburare neurologica care apare atunci cand nervul median, care se intinde de la antebrat pana in palma mainii, sufera o compresie in zona incheieturii mainii. 
Tunelul carpian este un canal alcatuit din oasele carpiene si din ligament, localizat la nivelul incheieturii mainii. In interiorul tunelului carpian se afla nervul median si tendoanele. 

 

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este cauzat de ingustarea tunelului carpian si de presiunea exercitata asupra nervului median. Anumite afectiuni precum artrita reumatoida sau anumite traumatisme precum fracturile de la nivelul incheieturii mainii, pot cauza inflamarea nervului median si ingustarea tunelului carpian. Orice strangere, comprimare sau iritare a nervul median din spatiul tunelului carpian poate duce la sindromul de tunel carpian. De multe ori, nu exista o cauza unica a sindromului de tunel carpian. Este posibil ca o combinatie de factori de risc sa contribuie la dezvoltarea afectiunii.

 

Care sunt persoanele cu risc mai mare de a dezvolta sindrom de tunel carpian?

Persoanele expuse riscului de sindrom de tunel carpian sunt cele care intretin activitati sau care detin locuri de munca care implica utilizarea repetitiva a degetelor de la mana. 
Alti factori care pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea sindromului de tunel carpian sunt:
- Ereditatea
- Sarcina
- Hemodializa 
- Fracturi sau luxatii ale incheieturii mainii
- Deformarea mainii sau a incheieturii mainii
- Boli artritice, cum ar fi artrita reumatoida si guta
- Dezechilibru hormonal al glandei tiroide (hipotiroidism)
- Diabet
- Alcoolism
- Tumori la nivelul tunelului carpian
- Varsta inaintata
- Depozite de amiloid
Sindromul de tunel carpian este, de asemenea, mai frecvent la femei decat la barbati

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Simptomele debuteaza de obicei treptat, cu amorteala sau furnicaturi frecvente la nivelul degetelor, in special in degetul mare, degetelul aratator si degetul mijlociu. Simptomele apar adesea pentru prima data la una sau la ambele maini in timpul noptii. Mana dominanta este de obicei afectata prima si prezinta cele mai severe simptome. Simptomele precoce includ:
- Amorteala, in special noaptea
- Senzatie de degete umflate
- Senzatie de furnicaturi sau durere in degete
Pe masura ce simptomele se agraveaza, pot sa apara:
- Furnicaturi in timpul zilei, in special in timpul anumitor activitati
- Durere usoara pana la severa, uneori mai accentuata noaptea
- Slabiciunea mainii poate face dificila prinderea obiectelor mici sau efectuarea altor sarcini manuale
In cazurile cronice si/sau netratate, muschii de la baza degetului mare se pot micsora si se pot atrofia. Unele persoane cu sindrom de tunel carpian pot avea dificultati in distingerea senzatiei de cald si de rece.

 

Cum poate fi diagnosticat sindromul de tunel carpian?

Diagnosticul si tratamentul precoce sunt importante pentru a evita afectarea permanenta a nervului median.
Diagnosticarea sindromului de tunel carpian poate fi facuta prin urmatoarele proceduri:
- Examen fizic. Medicul poate verifica sensibilitatea, prezenta semnelor de inflamatie, senzatia de caldura de la nivelul incheieturii mainii. De asemenea, medicul poate verifica degetele mainii si nivelul de sensibilitate al acestora si forta muschilor de la baza mainii.
- Analize de sange si radiografii. Acestea pot ajuta la identificarea unor cauze precum fracturi, artrita si boli care afecteaza nervii, cum ar fi diabetul.
- Testele specifice pentru sindromul de tunel carpian. In Testul Tinel, medicul atinge sau apasa pe nervul median de la incheietura mainii. Testul este pozitiv atunci cand apar furnicaturi sau o senzatie de electrocutare.
Testul Phalen, sau flexia incheieturii mainii, presupune mentinerea antebratelor in pozitie verticala, indreptand degetele in jos si apasand dorsul mainilor impreuna. Testul este pozitiv daca se simt furnicaturi sau amorteala la nivelul degetelor ce cresc treptat in intensitate in decurs de 1 minut. 
- Testele de electrodiagnostic pot ajuta la confirmarea diagnosticului de sindrom de tunel carpian.
Un test de conducere nervoasa masoara cat de repede sunt transmise impulsurile nervoase de-a lungul unui nerv. Electrozii sunt plasati pe mana si la incheietura mainii si se aplica un mic soc electric si se masoara viteza cu care nervii transmit impulsurile.
In electromiografie, un ac fin este introdus intr-un muschi si activitatea electrica este vizualizata pe un ecran pentru a determina severitatea leziunii nervului median.
- Imagistica cu ultrasunete poate evidentia dimensiunea anormala a nervului median.

 

Care este tratamentul sindrmului de tunel carpian?

Terapie nonchirurgicala

Daca afectiunea este diagnosticata devreme, metodele nonchirurgicale pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian, inclusiv:
- Utilizarea atelelor la nivelul inchieturii mainii. O atela care tine incheietura mainii nemiscata in timpul somnului poate ajuta la ameliorarea simptomelor nocturne precum furnicaturile si amorteala. 
- Utilizarea medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) in tratamentul sindromului de tunel carpian. AINS pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de sindromul de tunel carpian pe termen scurt.
- Corticosteroizi. Medicul poate recomanda corticosteroizi injectabili, cum ar fi cortizonul, pentru a calma durerea. Corticosteroizii scad inflamatia, ceea ce amelioreaza presiunea asupra nervului median. Corticosteroizii orali nu sunt considerati la fel de eficienti ca injectiile cu corticosteroizi pentru tratarea sindromului de tunel carpian.
Daca sindromul de tunel carpian este cauzat de artrita reumatoida sau de alta afectiune inflamatorie, atunci tratarea artritei poate reduce simptomele sindromului de tunel carpian. 

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi o optiune adecvata de tratament daca simptomele sunt severe sau daca nu sunt eficiente alte tratamente. Scopul operatiei este de a reduce presiunea asupra nervului median prin sectionarea ligamentului ce apasa pe nervul median.
Riscurile chirurgicale pot include:
- Eliberarea incompleta a ligamentului
- Infectii 
- Formarea cicatricilor
- Leziuni ale nervilor sau ale vaselor de sange
Dupa ce ligamentul s-a vindecat, se revine treptat la utilizarea normala a mainii, evitand initial miscarile puternice ale mainii sau pozitiile extreme ale incheieturii mainii.
Durerea sau slabiciunea pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni dupa interventia chirurgicala. Daca simptomele sunt severe, este posibil ca acestea sa nu dispara complet dupa operatie.

 

Bibliografie:

Carpal Tunnel Syndrome, National Institute of Neurological Disorders an Stroke official website
Carpal Tunnel Syndrome, Mayo Clinic official website
Carpal Tunnel Syndrome, American Academy of Ortopaedic Surgeons
Carpal Tunnel Syndrome, Cleveland Clinic official website
Carpal Tunnel Syndrome, WebMD official website
Carpal Tunnel Syndrome, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 01-11-2023

Produse din categoria Sindromul de tunel carpian

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale