Ce este Sindromul ovarelor polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o problema hormonala care apare in perioada reproductiva. Pe suprafata externa a ovarelor, se dezvolta mici formatiuni cu lichid numite chisturi. Aceste chisturi contin foliculi ce nu pot elibera in mod regulat ovule.
Care sunt simptomele Sindromului ovarelor polichistice?
Simptomele PCOS variaza. Un diagnostic de PCOS este stabilit atunci cand aveti cel putin doua dintre aceste simptome:
- Perioade menstruale neregulate. Un simptom obisnuit al SOP il reprezinta perioadele menstruale neregulate, diferite ca si durata .
- Hormoni androgeni in exces. Nivelurile ridicate ale hormonilor androgeni pot conduce la exces de par facial si corporal. Acest lucru se numeste hirsutism. Uneori, poate sa aparea si acnee severa si chelie masculina.
- Ovarele polichistice. Multi foliculi care contin ovule imature se pot dezvolta in jurul marginii ovarului. Este posibil ca ovarele sa nu functioneze asa cum ar trebui.
Semnele si simptomele PCOS sunt de obicei mai severe la persoanele cu obezitate.
Care sunt cauzele Sindromului ovarelor polichistice?
Cauza exacta a SOP nu este cunoscuta. Factorii care ar putea juca un rol includ in aparitia SOP sunt:
- Rezistenta la insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas. Permite celulelor sa foloseasca glucoza, principala sursa de energie a corpului. Daca celulele devin rezistente la actiunea insulinei, atunci nivelul glucozei din sange poate creste. Acest lucru poate determina organismul sa produca mai multa insulina pentru a incerca sa scada nivelul zaharului din sange. O concentratie prea mare de insulina ar putea conduce la o concentratie mare de hormoni androgeni.
Un semn de rezistenta la insulina este pete de piele intunecate, catifelate, pe partea inferioara a gatului, axilelor, inghinelor sau sub sani. Un apetit mai mare si cresterea in greutate pot fi alte semne.
- Ereditatea. Cercetarile sugereaza ca anumite gene ar putea fi legate de SOP. Avand un istoric familial de SOP poate juca un rol in dezvoltarea afectiunii.
- Excesul de androgeni. Ovarele polichistice pot produce niveluri ridicate de androgeni. Un nivel crescut de androgeni interfereaza cu ovulatia. Acest lucru inseamna ca ovulatia nu are loc in mod regulat si ca ovulele nu sunt eliberate din foliculiin momentul formarii. De asemenea, excesul de hormoni androgeni poate duce la hirsutism si acnee.
Care pot fi complicatiile Sindromului de ovare polichistice?
Complicatiile SOP pot include:
- Infertilitate
- Diabet gestational sau hipertensiune arteriala indusa de sarcina
- Avort spontan sau nastere prematura
- Steatohepatita nonalcoolica - o inflamatie severa a ficatului cauzata de acumularea de grasime la nivelul ficatului
- Sindromul metabolic - un grup de afectiuni, inclusiv hipertensiune arteriala, glicemie crescuta si niveluri nesanatoase de colesterol sau trigliceride, care cresc semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace si ale vaselor de sange (cardiovasculare).
- Diabet de tip 2 sau prediabet
- Apnee de somn
- Depresie, anxietate si tulburari de alimentatie
- Cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial)
- Obezitatea apare de obicei simultan cu SOP si poate agrava complicatiile bolii
Cum poate fi diagnosticat Sindromul ovarelor polichistice?
Nu exista un singur test pentru a diagnostica in mod specific sindromul ovarelor polichistice (SOP). Este posibil ca medicul sa efectueze o anamneza ( o analiza a simptomelor dumneavoastra, medicamentele pe care le administrati si alte afectiuni medicale asociate). Medicul va poate intreba, de asemenea, despre perioadele menstruale si despre modificari ale greutatii. Un examen fizic include verificarea semnelor de crestere a parului in exces, rezistenta la insulina si acnee.
Medicul va poate recomanda:
- Examen pelvian
- Analize de sange. Testele de sange pot evalua nivelul hormonilor. Aceasta testare poate exclude posibilele cauze ale problemelor menstruale sau excesul de hormoni androgeni care pot avea aceleasi simptome ca si SOP. Este posibil sa fie evaluat si nivelul colesterolului si trigliceride a jeun. Un test de toleranta la glucoza poate masura raspunsul organismului la zahar (glucoza).
- Ecografie. O ecografie poate verifica aspectul ovarelor si grosimea mucoasei uterine.
Daca aveti un diagnostic de SOP, medicul va poate recomanda mai multe teste pentru a evalua posibilele complicatii. Aceste teste pot include:
- Verificari regulate ale tensiunii arteriale, tolerantei la glucoza si ale nivelurilor de colesterol si trigliceride
- Screening pentru depresie si anxietate
- Screening pentru apnee obstructiva de somn
Care este tratamentul Sindromului ovarelor polichistice?
Tratamentul SOP se concentreaza pe gestionarea simptomelor inconfortabile, deranjante sau ingrijoratoare pentru pacient. Acestea ar putea include infertilitate, hirsutism, acnee sau obezitate. Tratamentul specific poate implica modificari ale stilului de viata sau medicamente.
Schimbari ale stilului de viata
Medicul va poate recomanda pierderea in greutate printr-o dieta cu continut scazut de calorii, combinata cu activitati fizice moderate. Chiar si o reducere modesta a greutatii dumneavoastra, de exemplu o pierdere de 5% din greutatea corporala, ar putea imbunatati starea dumneavoastra de sanatate. Pierderea in greutate poate creste eficacitatea medicamentelor recomandate de medic pentru SOP si poate ajuta la reducerea riscului de infertilitate.
Medicamente
Pentru a va regla menstruatia, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
- Contraceptive combinate. Pastilele care contin atat estrogen, cat si progesteron scad productia de androgeni si regleaza estrogenul. Reglarea decalajului hormonal poate reduce riscul de cancer endometrial si poate corecta sangerarile neregulate, cresterea excesiva a parului si acneea.
- Terapia cu hormon progestativ. Administrarea de progestativ timp de 10 pana la 14 zile la fiecare 1 pana la 2 luni va poate regla menstruatia si va poate proteja impotriva cancerului endometrial. Aceasta terapie cu progestativ nu imbunatateste nivelul de androgeni si nu previne sarcina. Pilula contraceptiva cu progestativ sau dispozitivul intrauterin care contine progestativ este o alegere mai buna daca doriti si sa evitati sarcina.
Pentru a va ajuta sa ovulati, astfel incat sa puteti ramane insarcinata, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
- Clomifen. Acest medicament oral cu efect antiestrogenic este administrat in prima parte a ciclului menstrual.
- Letrozol . Acest tratament pentru cancerul de san poate functiona pentru stimulare ovariana.
- Metformin. Acest medicament antidiabetic oral imbunatateste rezistenta la insulina si scade nivelul de insulina. Daca nu ramaneti insarcinata folosind clomifen, medicul va poate recomanda adaugarea de metformin pentru a va ajuta sa ovulati. Daca aveti prediabet, metformin poate incetini progresia spre diabet de tip 2 si poate ajuta la pierderea in greutate.
- Gonadotropine. Aceste medicamente hormonale sunt administrate prin injectie.
Daca este necesar, discutati cu medicul dumneavoastra despre procedurile care va pot ajuta, cum ar fi de exemplu, fertilizarea in vitro.
Pentru a reduce cresterea excesiva a parului sau pentru a atenua manifestarile acneice, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
- Contraceptive. Aceste pastile scad productia de androgeni care pot provoca cresterea excesiva a parului si acnee.
- Spironolactona. Acest medicament blocheaza efectele androgenilor asupra pielii, inclusiv cresterea excesiva a parului si acneea. Spironolactona poate provoca malformatii congenitale, asa ca nu este recomandat daca sunteti insarcinata sau planuiti sa ramaneti gravida.
- Eflornitina. Aceasta crema poate incetini cresterea parului facial.
- Epilare. Electroliza si epilarea cu laser sunt doua optiuni pentru indepartarea parului. Electroliza foloseste un ac mic introdus in fiecare folicul de par. Acul trimite un impuls de curent electric. Curentul dauneaza si apoi distruge foliculul. Epilarea cu laser este o procedura medicala care utilizeaza un fascicul de lumina concentrat pentru a indeparta parul nedorit. Este posibil sa aveti nevoie de mai multe sedinte de electroliza sau de epilare cu laser. Barbierirea, smulgerea sau folosirea cremelor epilatoare pot fi alte optiuni. Dar acestea sunt temporare, iar parul se poate ingrosa in timp.
- Tratamente pentru acnee. Medicamentele, inclusiv pastilele si cremele sau gelurile topice, pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii. Discutati cu medicul dumneavoastra despre aceste optiuni.
Bibliografie:
Polycystic ovary syndrome (PCOS), Mayo Clinic official website
Polycystic ovary syndrome, NHS official website
Can PCOS Cause Weight Gain?, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona