Ce este sindromul Reye?
Sindromul Reye este o boala pediatrica rara si potential fatala, care afecteaza organe precum creierul si ficatul, dar si sangele. Acest sindrom este definit din punct de vedere medical ca encefalopatie acuta neinflamatorie insotita de insuficienta hepatica grasa. Sindromul Reye apare de obicei la copii, manifestandu-se prin varsaturi si confuzie, cu progresie rapida spre coma si deces. Sindromul debuteaza frecvent in zilele urmatoare recuperarii dupa o boala virala in timpul careia s-a administrat aspirina. Erorile congenitale de metabolism, reactiile la medicamente si toxinele pot, de asemenea, predispune sau provoca dezvoltarea sindromului Reye.
Care sunt simptomele sindromului Reye?
Simptomele Sindromului Reye pot include:
- Greata si varsaturi persistente
- Respiratie rapida
- Somnolenta sau letargie neobisnuita
- Schimbari bruste de personalitate, cum ar fi iritabilitatea
- Anxietate, dezorientare sau confuzie (delir)
- Convulsii
- Pierderea constientei
- Coma
Persoanele cu sindrom Reye pot prezenta un timp de sangerare prelungit in cazul unei taieturi sau a unei raniri, iar sangele s-ar putea sa nu se coaguleze asa cum ar trebui.
Care sunt cauzele si factorii de risc pentru sindromul Reye?
Oricine, la orice varsta, poate dezvolta sindrom Reye, dar acesta apare cel mai frecvent la copii si la adolescenti.
Cauza sindromului Reye este necunoscuta.
Studiile au aratat o legatura intre administrarea de aspirina (salicilat) in timpul unei boli virale si dezvoltarea sindromului Reye. Salicilatul se gaseste si in alte medicamente fara prescriptie medicala, asa ca este indicat sa se citeasca cu atentie prospectul sau sa se discute cu medicul inainte de a administra un medicament copilului.
Legatura dintre sindromul Reye si infectiile virale si bacteriene
Sindromul Reye este cel mai frecvent precedat de infectarea cu agenti patogeni virali, cum ar fi virusul gripal A si B, precum si de virusul varicelo-zosterian. Datele de supraveghere ale Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) intre 1980 si 1997 au constatat ca cazurile de sindrom Reye au fost precedate de infectia cu gripa in 73% din cazuri, infectia cu varicela in 21% si infectiile gastroenteritice in 14% din cazuri. Concentratiile serice de salicilat au fost detectabile in 82% din cazuri.
Asocieri virale mai putin frecvente sunt cele cu virusul coxsackie, parainfluenza, Epstein-Barr (EBV), citomegalovirus (CMV), adenovirus si hepatita. Agenti patogeni bacterieni, cum ar fi Chlamydia, Bordetella pertussis, Mycoplasma si Shigella, au fost, de asemenea, asociati cu dezvoltarea sindromului Reye.
Legatura dintre sindromul Reye si administrarea de aspirina la copii
Studiile epidemiologice au descoperit o legatura intre utilizarea salicilatului si dezvoltarea sindromului Reye. Peste 80% dintre copiii diagnosticati cu sindromul Reye luasera aspirina in cele 3 saptamani precedente diagnosticarii. Aceste date au condus la recomandari impotriva utilizarii aspirinei la copii. Numarul cazurilor raportate de sindrom Reye a scazut semnificativ in urma avertismentelor pe scara larga impotriva utilizarii aspirinei la copii.
La unii copii, o afectiune metabolica rara numita deficit de acil-CoA dehidrogenaza cu lant mediu (MCAD) poate provoca simptome similare cu sindromul Reye. In cazul deficitului de MCAD, care este o tulburare de oxidare a grasimilor, organismul nu poate descompune anumite grasimi pentru a le transforma in energie din cauza unei enzime care lipseste sau nu functioneaza. Pentru persoanele cu aceasta tulburare, administrarea de aspirina atunci cand dezvolta o boala virala este mai probabil sa declanseze simptomele sindromului Reye.
Cum este diagnosticat sindromul Reye?
Diagnosticul sindromului Reye se bazeaza pe semnele clinice, precum si pe testele de laborator. Cu toate acestea, nu exista un test specific pentru sindromul Reye.
Diagnosticarea sindromului Reye
Sindromul Reye este dificil de diagnosticat deoarece prezinta simptome similare cu multe alte boli, cum ar fi encefalita si meningita.
Medicii pot suspecta ca o persoana a dezvoltat sindrom Reye daca acesta prezinta o boala virala urmata de simptome ale sindromului Reye, cum ar fi varsaturi, agitatie, confuzie sau dezorientare. Pentru a exclude tulburari cu simptome similare, medicii pot solicita urmatoarele teste:
- analize de laborator de sange sau urina pentru a verifica nivelurile de amoniac din sange sau pentru a identifica toxinele din urina
- teste imagistice precum RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) sau CT (tomografie computerizata) pentru a identifica encefalopatia care poate explica simptomele precum agitatia, confuzia si dezorientarea
- o punctie spinala pentru a testa lichidul cefalorahidian pentru a diagnostica inflamatia sau infectia de la nivelul creierului si maduvei spinarii
- biopsie hepatica poate ajuta la identificarea sau excluderea afectiunilor care ar putea afecta ficatul. La persoanele cu sindromul Reye, o biopsie hepatica poate evidentia o acumulare de grasimi in celulele hepatice.
- un test de screening care poate arata daca o persoana prezinta o tulburare de oxidare a grasimilor pentru a exclude deficienta de MCAD
Care este tratamentul sindromului Reye?
Sindromul Reye este o afectiune grava si trebuie solicitata cat mai repede asistenta medicala de urgenta daca simptomele apar la scurt timp dupa o boala virala, in perioada de convalescenta. Sindromul Reye poate conduce la convulsii, pierderea constientei, coma si deces.
Nu exista tratament pentru sindrom Reye, insa exista tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor si a complicatiilor asociate. Tratamentul se concentreaza pe prevenirea leziunilor cerebrale prin reducerea edemului cerebral, oprirea evolutiei altor leziuni de la nivelul ficatului si a sangelui cauzate de lipsa de oxigen si prevenirea problemelor pulmonare. Persoanele cu sindrom Reye pot fi internate in spital pana la cateva saptamani, pana la ameliorarea starii de sanatate.
Tratamentul specific poate include:
- Fluide intravenoase
- Diuretice
- Medicamente pentru prevenirea sangerarii
Recuperarea depinde de amplitudinea edemului cerebral de concentratia de amoniac prezenta in sange. Multi copii se recupereaza complet, in timp ce altii pot prezenta probleme de durata, inclusiv:
- slabiciune musculara
- leziuni nervoase
- pierderea memoriei
- dificultati de invatare
- pierderea vederii si a auzului
- probleme de vorbire si de limbaj
- dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice
- leziuni cerebrale
- epilepsie
Bibliografie:
Chapman J, Arnold JK. Reye Syndrome. [Updated 2023 Jul 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
Reye's Syndrome, NIH official website
Reye Syndrome, Medline Plus official website
Reye's syndrome, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona