Spondiloza cervicala (afecțiuni medicale)

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala este un tip de boala degenerativa care afecteaza discurile intervertebrale de la nivelul gatului (din zona cervicala). 

 

Care sunt cauzele spondilozei cervicale?

Spondiloza cervicala apare in urma modificarilor degenerative de la nivelul coloanei vertebrale pe masura inaintarii in varsta. 
Principalele cauze ale aparitiei spondilozei cervicale sunt degenerarea discurilor intervertebrale si aparitia pintenilor ososi.
Pe masura ce discurile intervertebrale ale coloanei vertebrale imbatranesc, se taseaza si acest lucru poate duce la debutul unui proces inflamator. De asemenea, discurile intervertebrale se deshidrateaza, continutul de apa scade si structura osoasa devine uscata. In cele din urma, calitatile de amortizare ale discurilor incep sa se reduca.
Pe masura ce articulatiile suporta o presiune crescuta, incep si sa se degenereze si poate sa apara artrita. Cartilajul articular neted si alunecos care acopera si protejeaza articulatiile se uzeaza. Daca cartilajul se uzeaza complet, poate duce la frecarea osului pe os. Pentru a compensa cartilajul pierdut, organismul poate raspunde prin cresterea unei mase osoase noi in articulatie, pentru a ajuta la sustinerea vertebrelor. De-a lungul timpului, aceasta crestere excesiva a osului, numita pinten osos, poate ingusta spatiul prin care nervii si maduva spinarii trec (fenomen numit stenoza). Pintenii ososi pot duce, de asemenea, la rigiditatea si la reducerea gamei de miscari ale coloanei vertebrale.

 

Care sunt factorii de risc pentru spondiloza cervicala?

Anumiti factori de risc pot creste probabilitatea de a dezvolta spondiloza cervicala. Acestia includ:
- varsta inaintata
- ereditatea
- lipsa de miscare
- adoptarea unei pozitii sedentare pentru perioade lungi de timp
- obezitatea
- leziuni anterioare ale gatului sau interventii chirurgicale
- artrita severa
- depresia si anxietatea

 

Care sunt simptomele spondilozei cervicale?

Sspondiloza cervicala, de obicei, nu provoaca simptome. Cand apar simptome, acestea consta, de regula, in durere si rigiditate la nivelul gatului. Aceasta durere poate varia de la usoara pana la severa. Uneori se poate agrava pe parcursul unor activitati in care gatul este mentinut in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp. 
Alte simptome pot include:
- dureri de cap
- zgomot sau senzatie de pocnire la miscarea gatului
In unele cazuri, spondiloza cervicala poate provoca o ingustare a spatiului ocupat de maduva spinarii sau de radacinile nervoase. Daca se intampla acest lucru, simptomele pot include:
- amorteala si slabiciune la nivelul bratelor, mainilor si degetelor
- dificultati de mers, pierderea echilibrului sau slabiciune la nivelul picioarelor
- spasme musculare in gat si umeri

 

Care sunt complicatiile spondilozei cervicale?

Daca spondiloza cervicala comprima sever maduva spinarii sau radacinile nervoase, sechelele pot fi permanente.

 

Cum poate fi diagnosticata spondiloza cervicala?

Examinare fizica

In cadrul diagnosticarii, medicul va consulta istoricul medical al pacientului si starea generala de sanatate. Se poate efectua o examinare amanuntita a gatului, a umerilor, a bratelor si a picioarelor. Se efectueaza mai multe teste pentru a verifica prezenta unor probleme sau a unor modificari corelate cu:
- forta bratelor, mainilor si a degetelor
- senzatia de atingere
- reflexele
- circulatia sanguina
- flexibilitatea gatului si a bratelor
- mersul 

Investigatii medicale pentru spondiloza cervicala

Medicul poate recomanda teste de diagnostic pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului de spondiloza cervicala. Aceste teste pot include:
- Radiografia. Acest tip de investigatie ofera imagini ale structurilor dense, cum ar fi osul. Aceasta poate evidentia alinierea oaselor de la nivelul regiunii cervicale. De asemenea, poate identifica modificari degenerative ale coloanei vertebrale cervicale, cum ar fi pierderea inaltimii discului sau prezenta pintenilor ososi.
- Rezonanta magnetica nucleara (RMN). Scanarile RMN creeaza imagini mai concludente ale tesuturilor moi ale corpului, cum ar fi muschii, discurile, nervii si maduva spinarii, decat radiografia. RMN-ul poate ajuta la identificarea cauzelor spondilozei cervicale care au legatura cu afectarea tesuturilor moi, cum ar fi o protuberanta sau o hernie de disc.
- Tomografie computerizata (CT). CT-ul reprezinta o investigatie mai detaliata decat radiografia si poate ajuta medicul sa vizualizeze mai bine canalul spinal si pintenii ososi.
- Mielograma. In aceasta procedura imagistica, se utilizeaza o substanta de contrast care este injectata in canalul spinal pentru a face ca maduva spinarii si radacinile nervoase sa apara mai clar in timpul investigatiei. Ulterior, se efectueaza o scanare CT.
- Electromiografie (EMG). Electromiografia masoara impulsurile electrice ale muschilor in repaus si in timpul contractiilor. Studiile de conducere nervoasa sunt adesea efectuate impreuna cu EMG pentru a determina daca un nerv spinal functioneaza corect.
- Alte teste. In unele cazuri, medicul poate recomanda teste serologice pentru a determina daca este prezent factorul reumatoid sau orice alt anticorp care indica artrita inflamatorie.

 

Care este tratamentul spondilitei cervicale?

Tratament nechirurgical

In cele mai multe cazuri, tratamentul pentru spondiloza cervicala este nechirurgical. Optiunile de tratament nechirurgical includ:

- Fizioterapie. Exercitiile specifice pot ajuta la ameliorarea durerii, precum si la intarirea si intinderea muschilor slabiti sau incordati. In unele cazuri, fizioterapia poate include terapia posturala sau utilizarea exercitiilor de tractiune pentru a intinde usor articulatiile si muschii gatului. 
- Medicamente. In timpul primei faze a tratamentului, medicul poate prescrie mai multe medicamente care sa fie utilizate impreuna pentru a trata atat durerea, cat si inflamatia. Printre acestea se numara analgezicele precum paracetamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), corticosteroizii orali si relaxantele musculare. 
- Guler cervical. Medicul poate recomanda purtarea unui guler cervical pentru a limita miscarea gatului si pentru a permite muschilor gatului sa se destinda. 

- Terpia cu gheata sau caldura. Medicul poate recomanda utilizarea ghetii, caldurii, masajului si a altor terapii locale pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
- Injectii pe baza de steroizi. Prin aceasta procedura se poate obtine ameliorarea durerii pe termen scurt.
Desi mai putin invazive decat interventia chirurgicala, injectiile pe baza de steroizi sunt prescrise numai dupa o evaluare completa de catre medic. 

Tratament chirurgical

Operatia pentru spondiloza cervicala nu este recomandata in mod obisnuit, cu exceptia cazului in care medicul stabileste ca:
- un nerv spinal este afectat de o hernie de disc sau atins de un os (radiculopatie cervicala)
- maduva spinarii este comprimata (mielopatie spondilotica cervicala)
Pacientii care prezinta simptome neurologice progresive, cum ar fi slabiciune a bratului, amorteala, instabilitate in timpul mersului, pot observa imbunatatiri dupa interventia chirurgicala. Uneori, interventia chirurgicala poate fi recomandata daca exista dureri severe de gat, fara compresie nervoasa, care nu au fost ameliorate prin tratament nechirurgical. 

 

Cum poate fi prevenita spondiloza cervicala?

Urmatoarele masuri pot ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta spondiloza cervicala:
- activitate fizica regulata
- adoptarea unor posturi corecte
- utilizarea echipamentelor sportive adecvate atunci cand se intretin activitati fizice
- evitarea traumatismelor de la nivelul gatului

 

Bibliografie:

Cervical spondylosis, NHS inform official website
Kuo DT, Tadi P. Cervical Spondylosis. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Cervical Spondylosis (Arthritis of the Neck), OrthoInfo, American Academy of Orthpaedic Surgeons official website
Cervical Spondylosis, Hopkins Medicine official website
Cervical Spondylosis, Mayo Clinic official website
Cervical Spondylosis, Cleveland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 06-11-2023

Produse din categoria Spondiloza cervicala

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Antalgin, 25 capsule, Pro Natura

Antalgin, 25 capsule, Pro Natura

5,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
RumaTis crema relaxanta Dermotis, 50 ml, Tis Farmaceutic

RumaTis crema relaxanta Dermotis, 50 ml, Tis Farmaceutic

(3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Crema Apireven, 30 g, Institutul Apicol

Crema Apireven, 30 g, Institutul Apicol

(3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Crema activa No-Dol, 100 ml, EsiSpa

Crema activa No-Dol, 100 ml, EsiSpa

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Folrex crema, 100 ml, Catalysis

Folrex crema, 100 ml, Catalysis

(1)
67,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Mumio, 30 tablete, Raco

Mumio, 30 tablete, Raco

(1)
21,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale