Ce este stresul?
Stresul poate fi definit ca orice tip de schimbare care provoaca tensiune fizica, emotionala sau psihologica. Stresul este raspunsul corpului tau la orice necesita atentie sau un raspuns activ. Toata lumea experimenteaza stres intr-o anumita masura. Modul in care raspundeti la stres, totusi, face o mare diferenta pentru starea generala de sanatate.
Care sunt efectele stresului asupra creierului si asupra corpului?
Stresul afecteaza atat creierul, cat si corpul. Putin stres este benefic pentru ca oamenii sa performeze si sa se protejeze, dar prea mult stres va poate coplesi, ducand la raspuns de tip flight/fight/freeze (plutire/lupta/ingheata). Prin urmare, a invata cum sa faceti fata stresului este important pentru bunastarea dumneavoastra mentala si fizica.
Simptomele de stres va pot afecta sanatatea, chiar daca este posibil sa nu va dati seama. Ati putea crede ca boala este de vina pentru durerea de cap iritanta, insomniile frecvente sau productivitatea scazuta la locul de munca. Dar stresul poate fi de fapt cauza.
Intr-adevar, simptomele stresului va pot afecta corpul, gandurile, sentimentele si comportamentul. A fi capabil sa recunoasteti simptomele comune de stres va poate ajuta sa le gestionati. Stresul care este lasat necontrolat poate contribui la multe probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima, obezitatea si diabetul.
Simptome corporale :
- Durere de cap
- Tensiune musculara sau durere
- Dureri in piept
- Oboseala
- Schimbarea apetitului sexual
- Stomac deranjat
Simptome psihologice :
- Anxietate
- Neliniste
- Lipsa de motivatie sau concentrare
- Sentiment de coplesire
- Iritabilitate sau furie
- Tristete sau depresie
Modificari comportamentale:
- Mancatul excesiv sau subalimentarea
- Izbucniri de furie
- Abuz de droguri sau alcool
- Consumul de tutun
- Retragere sociala
- Activitate fizica redusa
Cum se poate gestiona stresul?
Daca aveti simptome de stres, adoptarea unor masuri pentru a gestionarea stresului poate avea multe beneficii pentru sanatate.
Puteti explora strategii de gestionare a stresului, cum ar fi:
- Activitate fizica regulata
- Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, meditatia, yoga, tai chi-ul sau masajul
- Pastrarea simtului umorului
- Petrecerea timpului cu familia si prietenii
Alocati timp pentru hobby-uri, cum ar fi citirea unei carti sau ascultarea muzicii.
Incercati sa gasiti modalitati active de a va gestiona stresul.
Modalitatile inactive de a gestiona stresul - cum ar fi vizionarea la televizor, navigarea pe internet sau jocurile video - pot parea relaxante, dar iti pot creste stresul pe termen lung.
Asigurati-va ca dormiti suficient si consumati o dieta sanatoasa si echilibrata. Evitati consumul de tutun, excesul de cofeina si alcool si consumul de substante ilegale.
Cand este cazul sa apelati la un specialist?
Daca nu sunteti sigur daca stresul este cauza sau daca ati luat masuri pentru a va controla stresul, dar simptomele persista, consultati-va medicul. Medicul poate dori sa verifice alte cauze potentiale. Sau luati in considerare sa consultati un psiholog care va poate ajuta sa identificati sursele de stres si sa invatati noi tehnici de adaptare.
De asemenea, cereti imediat ajutor de urgenta daca aveti dureri in piept, mai ales daca aveti si dificultati de respiratie, dureri de maxilar sau spate, durere care iradiaza in umar si brat, transpiratie, ameteli sau greata. Acestea pot fi semne de avertizare ale unui atac de cord si nu doar simptome de stres.
Bibliografie:
Stress management, Mayo Clinic official website
Stress, World Health Organization official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona