Ce este tendinita?
Tendinita reprezinta inflamarea unui tendon. Un tendon este un cordon de tesut gros si flexibil care conecteaza muschiul de os si care le confera mobilitate. Aceasta afectiune apare de obicei in urma unei actiuni repetitive ce solicita tendonul respectiv sau in urma unei leziuni. Afectiunea este mai frecventa la adultii cu varsta de peste 40 de ani si la sportivi.
Care sunt cauzele tendinitei?
Solicitarea excesiva a unui tendon este o cauza frecventa a tendinitei. Tendinita se poate dezvolta in orice parte a corpului insa afecteaza de obicei cotul, antebratul, incheietura mainii, umarul, calcaiul si genunchiul. Activitatile care pot predispune o persona la tendinita sunt: gradinaritul, pictatul, tenisul, tastatul la calculator, tenisul, golful, schiatul, etc.
Alta cauza frecveta a tendinitei este reprezentata de confruntarea cu o leziune acuta sau adoptarea anumitor posturi defectuoase pentru o perioada mai lunga de timp.
Alti factori de risc pentru tendinita includ:
- Anomalii osoase sau articulare (cum ar fi diferentele de lungime a picioarelor sau artrita la nivelul unei articulatii)
- Unele afectiuni precum artrita reumatoida, guta, artrita psoriazica si tulburarile tiroidiene sau reactiile neobisnuite la medicamente
-Suprasolicitarea unor articulatii
Ocazional, anumite infectii pot provoca tendinita, mai ales cele cauzate de muscatura unui animal precum caine sau pisica.
Care sunt persoanele predispuse la tendinita?
Oricine poate dezvolta tendinita, dar este mai frecventa la adulti, in special la persoanele cu varsta de peste 40 de ani. Pe masura ce tendoanele imbatranesc, tolereaza mai putin stres, devin mai putin elastice si devin mai predispuse la rupere.
Alte persoane cu risc crescut de a dezvolta tendinita includ:
- Anumiti sportivi si persoane care desfasoara munci ce presupun activitati repetitive. Daca jobul sau hobby-ul unei persoane presupune actiuni repetititve, atunci este foarte probabil ca persoana respectiva sa prezinte un risc mai mare de a dezvolta tendinita.
- Persoanele cu obezitate. In cazul unei persoane supraponderale sau obeze, kilogramele in exces pot exercita mai mult stres asupra tendoanelor.
- Persoanele care administreaza anumite tratamente medicamentoase. Anumite medicamente pot creste riscul de a dezvolta tendinita, inclusiv unele antibiotice.
Care sunt principalele tipuri de tendinita?
Tendinita poate afecta orice tendon din organism, dar anumite tipuri de tendinite sunt mai frecvente.
Tendinita lui Ahile
Tendonul lui Ahile este o banda groasa de tesut care conecteaza calcaiul de muschiul gambei. Acest tendon are un rol vital in procesul de mers si de alergat si suporta foarte mult stres mecanic. Din acest motiv, tendinita lui Ahile este o leziune sportiva frecventa. In plus, persoanele cu poliartrita reumatoida prezinta un risc mai mare de a dezvolta tendinita lui Ahile.
Tendinita supraspinatus
In tendinita supraspinatus, tendonul din partea superioara a articulatiei umarului devine inflamat. Acest lucru provoaca durere la miscarea bratului.
Epicondilita laterala
Acest tip de tendinita este localizata la nivelul cotului, provoaca durere atunci cand persoana indoaie incheietura spre exterior. Aceasta durere poate radia in jos spre incheietura mainii.
Epicondilita mediala
Acest tip de tendinita este localizata tot la nivelul cotului, dar durerea se manifesta in momentul in care este indoita incheietura mainii spre interior.
Tenosinovita stenozanta a lui de Quervain
Aceasta forma de tendinita apare atunci cand teaca care inconjoara tendoanele dintre degetul mare si incheietura mainii devine inflamata. Invelisul tendonului se ingroasa si se umfla, facand dureroasa miscarea degetului mare.
Tendinita incheieturii mainii
Tendinita incheieturii mainii poate afecta pe oricine efectueaza in mod repetat aceleasi miscari cu incheieturile mainii. Este frecventa la persoanele care tasteaza mult, scriu sau practica sporturi precum tenisul.
Care sunt simptomele tendinitei?
Simptomul principal al tendinitei este durerea la locul tendonului lezat, mai ales in timpul utilizariia acestuia. Durerea poate fi cronica sau poate aparea brusc.
Alte simptome includ inflamarea, incalzirea locala, sensibilitatea si inrosirea zonei afectate provocata de dilatarea capilarelor sangvine ca urmare a procesului inflamator.
Alte simptome ale tendinitei pot fi:
- articulatii rigide sau dificultati in miscarea articulatiilor
- o senzatie de trosnire sau de pocnire la utilizarea articulatiei afectate
Cum este stabilit diagnosticul tendinitei?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul specialist efectueaza de obicei un examen fizic si analizeaza simptomele si istoricul medical al pacientului.
Pentru majoritatea cazurilor de tendinita, medicul recomanda odihna, gheata si medicatie.
Rareori, daca simptomele nu se amelioreaza, medicul poate recomanda teste suplimentare precum radiografii, ecografii sau RMN.
Care este tratamentul tendinitei?
Obiectivele tratamentului tendinitei sunt ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei.
Autoingrijirea ce consta in odihna, tratament local cu gheata si administrarea de analgezice si antiinflamatoare poate fi suficienta, insa, recuperarea completa poate dura cateva luni.
Tratament medicamentos pentru tendinita
Medicamentele utilizate pentru tratarea tendinitei includ:
- Analgezice (aspirina, naproxen, ibuprofen sau paracetamol). Acestea pot ameliora durerea din tendinita. Cremele care contin analgezice pot fi aplicate local. Aceste produse pot ajuta la ameliorarea durerii si la evitarea efectelor secundare ale administrarii acestor medicamente pe cale orala.
- Steroizi. Inectiile cu steroizi administrate la nivelul tendonului afectat ar putea ajuta la ameliorarea durerii. Injectiile repetate cu steroizi pot slabi tendonul si pot creste riscul de rupere a tendonului.
- Plasma bogata in trombocite. Acest tratament implica prelevarea unei mostre din sangele pacientului si centrifugarea acestuia pentru a separa trombocitele. Solutia este apoi injectata in zona tendonului afectat.
Fizioterapie pentru tendinita
Exercitiile de kinetoterapie pot ajuta la intarirea muschilor si a tendonului afectat. Intarirea excentrica, care accentueaza contractia unui muschi in timp ce acesta se alungeste, este un tratament eficient pentru multe afectiuni cronice ale tendonului.
Terapie cald-rece pentru tendinita
O punga de gheata sau compresele reci pot reduce inflamatia din zona afectata. Aplicarea ghetii timp de 10-15 minute o data sau de doua ori pe zi poate reduce inflamatia si durerea. Pentru unele persoane ar putea fi mai eficienta alternarea compreselor reci cu cele calde. In mod normal, gheata este cea mai buna optiune pentru leziunile care au avut loc in ultimele 48 de ore. Ulterior, compresele calde pot fi o optiune mai buna.
Interventia chirurgicala in tendinita
Chirurgia este adesea considerata o ultima optiune in tratamentul tendinopatiei care persista dupa epuizarea tuturor optiunilor neoperatorii. Procedura cel mai frecvent utilizata este debridarea chirurgicala deschisa a tendonului implicat sau a tesutului peritendinos cu repararea sau lungirea tendonului, dupa cum este necesar.
Cum poate fi prevenita tendinita?
Exista cateva sfaturi care ar putea ajuta la prevenirea aparitiei tendinitei:
- Evitarea ramanerii in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp si efectuarea unor pauze, preferabil la fiecare 30 de minute
- Invatarea si adoptarea pozitiilor corporale adecvate pentru toate activitatile efectuate
- Utilizarea unei prize ferme, dar nu stranse, atunci cand se ridica obiecte
- Folosirea ambelor maini atunci cand se ridica obiecte grele
- Evitarea pozititie cu piciorul indoit sub sezut
- Oprirea oricarei activitati care provoaca durere
Cum poate fi redus riscul de tendinita?
Poate fi redus riscul de a dezvolta tendinita urmand anumiti pasi inainte de a face exercitii sau de a incepe o activitate sportiva:
- Practicarea incalzirii si a intinderii musculare inainte de a incepe activitatea fizica
- Purtarea hainelor, incaltamintii si echipamentului adecvat activitatii fizice efectuate
- Cresterea treptata a intensitatii activitatii fizice
- Oprirea activitatii fizice daca apare durere
Bibliografie:
Tendinitis, Mayo Clinic official website
Tendonitis, Cleveland Clinic official website
What to know about tendinitis, Medical News today official website
Tendonitis / Tendinitis, Hospital for Special Surgery official website
Tendinosis, WebMD official website
Tendinitis, Health Direct official website
Tendinitis and Tenosynovitis, MSD Manual Professional version official website
Tendinitis, Arthritis Foundation official website
Andres BM, Murrell GA. Treatment of tendinopathy: what works, what does not, and what is on the horizon. Clin Orthop Relat Res. 2008 Jul;466(7):1539-54. doi: 10.1007/s11999-008-0260-1. Epub 2008 Apr 30. PMID: 18446422; PMCID: PMC2505250.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona