Tetanosul (afecțiuni medicale)

Ce este Tetanosul?

Tetanosul este o boala infectioasa acuta cauzata de sporii bacteriei Clostridium tetani.

 

Care sunt cauzele Tetanosului?

Tetanusul este provocat de bacteria Clostridium tetani. Acesta este un bacil anaerob, gram-pozitiv, formator de spori. Aceasta bacterie si sporii sai se gasesc pretutindeni, insa sunt intalniti mai frecvent in climatele calde si umede, unde solul este bogat in materie organica. Sporii tetanosului sunt durabili si pot supravietui perioade prelungite in anumite medii. 
Cea mai frecventa sursa de infectie este o rana minora care poate trece neobservata, cum sunt cele provocate de aschii din lemn sau din metal sau cele provocate de spini. 
Tetanosul se poate dezvolta si ca o consecinta a unor afectiuni cronice, cum ar fi abcesele si gangrena. In plus, pacientii cu arsuri si pacientii supusi unei interventii chirurgicale pot, de asemenea, sa dobandeasca infectia.
Sporii pot patrunde in organism si prin intermediul leziunilor:
- Rani contaminate 
- Rani produse prin perforare 
- Arsuri
- Leziuni produse prin strivire unei parti a corpului 
- Leziuni cu tesut mort, necrozat
Tetanosul poate infecta, de asemenea, organismul prin:
- Curatarea ranilor superficiale (cand numai stratul superior al pielii este indepartat)
- Proceduri chirurgicale
- Muscaturi de insecte
- Infectii dentare
- Fracturi (cand osul rupt este expus)
- Rani si infectii cronice
- Droguri administrate intravenos 
- Injectii intramusculare 
Tetanosul apare de obicei la persoanele care nu sunt imunizate, care sunt partial imunizate sau la persoanele complet imunizate, dar care nu au efectuat dozele de rapel conform recomandarilor medicale.

 

Care sunt simptomele Tetanosului?

Perioada de incubatiea tetanosului este de 10 zile, insa poate varia de la 3 la 21 de zile.
Cel mai frecvent tip de tetanos se numeste tetanos generalizat. Semnele si simptomele incep treptat si apoi se agraveaza progresiv in doua saptamani. De obicei, debuteaza cu simptome ce se manifesta la nivelul maxilarelor si progreseaza in zona de jos a corpului.
Semnele si simptomele tetanosului generalizat includ:
- spasme musculare dureroase 
- rigiditate musculara
- maxilar imobil
- tensiune in muschii din jurul buzelor
- spasme insotite de durere si rigiditate in muschii gatului
- dificultate la inghitire
- muschi abdominali contractati
Progresia tetanosului are ca rezultat spasme repetate dureroase, asemanatoare convulsiilor, care dureaza cateva minute (spasme generalizate). In timpul acestor contractii, de regula, arcul gatului si spatelui, picioarele devin rigide, bratele se pozitioneaza aproape de corp, iar pumnii se strang. Rigiditatea musculara la nivelul gatului si abdomenului poate provoca dificultati de respiratie.
Aceste spasme severe pot fi declansate de evenimente minore care stimuleaza simturile precum un sunet puternic, o atingere, un curent de aer sau de catre lumina.
Pe masura ce boala progreseaza, alte semne si simptome pot sa apara:
- Tensiune arteriala crescuta
- Tensiune arteriala scazuta
- Ritm cardiac rapid
- Febra
- Transpiratie extrema

Tetanosul localizat

Aceasta forma neobisnuita de tetanos are ca si simptome spasme musculare localizate in jurul unei rani. Desi este de obicei o forma mai putin severa de boala, poate evolua spre tetanos generalizat.

Tetanos cefalic

Aceasta forma rara de tetanos rezulta in urma unei leziuni la nivelul capului. Are ca si simptome slabirea muschilor fetei si spasme ale muschilor maxilarului. De asemenea, poate evolua spre tetanos generalizat.

Tetanosul neonatal 

Acesta apare atunci cand sunt utilizate instrumentele nesterile pentru a taia cordonul ombilical sau cand sunt utilizate materiale contaminate pentru a acoperi buricul.

Definitia OMS a unui caz confirmat de tetanos neonatal este: Afectiune care apare la un sugar care are capacitatea normala de a suge si de a plange in primele 2 zile de viata, dar care isi pierde aceasta capacitate intre zilele 3 si 28 de viata si aparitia rigiditatii si a spasmelor musculare.


Care pot fi complicatiile Tetanosului?

Complicatiile infectiei cu tetanos pot include:

- Probleme respiratorii. Problemele respiratorii care pun viata in pericol pot aparea din cauza incordarii corzilor vocale si a rigiditatii musculare la nivelul gatului si abdomenului, in special in timpul unui spasm generalizat.

- Blocarea unei artere pulmonare (embolie pulmonara). Se pot forma cheaguri de sange ce pot bloca artera principala a plamanului sau una dintre ramurile sale.

- Fracturi. Spasmele generalizate pot provoca fracturi ale coloanei vertebrale sau ale altor oase.

- Moarte. Moartea din cauza tetanosului este adesea cauzata de blocarea cailor respiratorii in timpul spasmelor sau de leziuni ale nervilor care regleaza respiratia, ritmul cardiac sau alte functii ale organelor.

 

Cum poate fi diagnosticat Tetanosul?

Tetanusul este diagnosticat pe baza caracteristicilor clinice si nu necesita confirmare de laborator. 


Care este tratamentul Tetanosului?

Nu exista tratament specific pentru tetanos. O infectie cu tetanos necesita ingrijire de urgenta si de sustinere pe termen lung in timp ce afectiunea isi urmeaza cursul. 
Boala progreseaza timp de aproximativ doua saptamani, iar recuperarea poate dura aproximativ o luna.
Tetanosul este o urgenta medicala care necesita:

Ingrijirea ranilor

Ingrijirea ranilor consta in indepartarea impuritatilor, a tesutului mort si a corpurilor straine care ar putea intretine infectia bacteriana

Medicamente

Antitoxine- Terapia cu antitoxine este utilizata pentru a viza toxinele care nu au atacat inca tesuturile nervoase. Acest tratament, numit imunizare pasiva, consta intr-un anticorp uman impotriva toxinei.
Sedative - Terapia cu sedative poate modula activitatea sistemului nervos si poate ajuta la controlul spasmelor musculare.
Vaccinarea -  Administrarea vaccinurilor impotriva tetanosului poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva toxinelor.
Antibioticele- Antibioterapia orala sau injectabila poate ajuta la combaterea tetanosului.
Alte medicamente- Alte medicamente pot fi utilizate pentru a regla activitatea musculara involuntara, cum ar fi bataile inimii si respiratia. 

Stil de viata si remedii la domiciliu

Ingrijirea adecvata a ranilor este importanta in cazul oricarei taieturi sau ranai Este importanta solicitarea asistentei medicale daca exista o taietura adanca, o muscatura de animal, un obiect strain in rana sau o rana contaminata.
In cazul unor rani minore, exista pasi care pot ajuta la prevenirea infectiilor:
- Se poate aplica presiune direct pe rana pentru a opri sangerarea.
- Dupa ce sangerarea se opreste, se poate clati rana cu o solutie salina, apa imbuteliata sau apa curenta curata.
- Se poate aplica un strat subtire de crema sau unguent ce contine antibiotic care se poate elibera fara prescriptive medicala, pentru a limita dezvoltarea bacteriilor si infectarea leziunii.
- Bandajele pot mentine rana curata . Este recomandata acoperirea ranii pana cand se formeaza o crusta. Daca rana nu poate fi curatata complet, este indicat sa se apeleze la medic.
Persoanele care se recupereaza dupa tetanos nu au imunitate naturala si pot fi infectate din nou si, prin urmare, trebuie sa fie imunizate.

 

Cum poate fi prevenit Tetanosul?

Tetanosul poate fi prevenit prin imunizare cu vaccinuri specifice care sunt incluse in programele de imunizare de rutina la nivel global.
Pentru a fi protejat pe tot parcursul vietii, OMS recomanda ca o persoana sa primeasca 6 doze (3 doze primare plus 3 doze de rapel) de vaccin tetanic. Seria primara de 3 doze ar trebui sa inceapa inca de la varsta de 6 saptamani, dozele ulterioare fiind administrate cu un interval minim de 4 saptamani intre doze. Cele 3 doze de rapel trebuie administrate de preferinta in timpul celui de-al doilea an de viata (12-23 luni), la varsta de 4-7 ani si la varsta de 9-15 ani. In mod ideal, ar trebui sa existe cel putin 4 ani intre dozele de rapel.
Exista multe tipuri de vaccinuri folosite pentru a proteja impotriva tetanosului, toate fiind combinate cu vaccinuri pentru alte boli. Tetanusul neonatal poate fi prevenit prin imunizarea femeilor de varsta reproductiva cu vaccin tetanic.
In tarile in care programele nationale au mentinut o acoperire ridicata de imunizare timp de cateva decenii, ratele de incidenta a tetanosului sunt foarte scazute.

 

Bibliografie:

Tetanus, Mayo Clinic official website
Tetanus, World Health Organization
Tetanus, CDC official website
Bae C, Bourget D. Tetanus. [Updated 2023 May 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Everything you need to know about tetanus, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 24-10-2023

Medicamente din categoria Tetanosul

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale