Ce este tifosul?
Tifosul este denumirea folosita pentru mai multe tipuri diferite de infectii bacteriene provocate de bacterii din genul Rickettsia precum Rickettsia typhi (tifosul murin) Rickettsia prowazekii (tifos epidemic) si Orientia tsutsugamushi (tifos exantematic). Acestea se transmit prin muscaturi de insecte si provoaca simptome similare, cum ar fi febra mare si eruptii cutanate. Aceste simptome pot fi severe si pot duce la complicatii grave daca nu sunt tratate.
De-a lungul istoriei, milioane de oameni au murit din cauza focarelor epidemice de tifos. Astazi, este considerat o boala rara. Pe de alta parte, milioane de oameni din intreaga lume inca se imbolnavesc de tifos exantematic in fiecare an.
Care sunt tipurile de tifos?
Exista trei tipuri de boli incadrate la patologia tifosului:
- Tifosul murin (sau endemic), numit si tifos transmis prin purici, este o boala cauzata de bacteria Rickettsia typhi. Tifosul murin se transmite la oameni prin contactul cu puricii infectati, cel mai frecvent puricii orientali de sobolan (Xenopsylla cheopsis) si puricii de pisica (Ctenocephalides felis).
- Tifosul epidemic este mai frecvent in anumite parti ale Africii, Americii Centrale si Americii de Sud. Acesta mai este numit si tifos transmis prin paduchi si este o boala mai putin frecventa cauzata de o bacterie numita Rickettsia prowazekii. Tifosul epidemic se transmite la oameni prin contactul cu paduchii infectati.
- Tifosul exantematic exista in zonele rurale din Asia de Sud-Est si de Est, Insulele Pacificului, Rusia si Australia. Aceasta este o boala cauzata de o bacterie numita Orientia tsutsugamushi. Tifosul exantematic se transmite la oameni prin muscaturile de acarieni infectati (larve de acarieni).
Care este cauza tifosului?
Tifosul are cauza bacteriana:
- Rickettsia typhi cauzeaza tifosul murin.
- Rickettsia prowazekii cauzeaza tifosul epidemic.
- Orientia tsutsugamushi cauzeaza tifosul exantematic.
Care sunt simptomele tifosului?
Simptomele tifosului pot include:
- Febra mare (peste 40 grade Celsius) care poate dura cateva zile sau saptamani
- Frisoane
- Dureri musculare
- Dureri de cap
- Eruptii cutanate
- Tuse
- Greata sau varsaturi
- Dureri de stomac
- Ganglioni limfatici inflamati
- Confuzie sau stare mentala alterata
- Convulsii
- Coma
- Escara - o zona inchisa la culoare, asemanatoare unei cruste, in jurul muscaturii de chigger (in tifosul exantematic). Eruptia cutanata apare de obicei la cateva zile dupa alte simptome si debuteaza la nivelul trunchiului si se raspandeste perestul corpului (cu exceptia palmelor si talpilor).
Simptomele sunt usor diferite in functie de tipul de tifos. Nu apar obligatoriu toate simptomele la toate persoanele.
Boala Brill-Zinsser
Unele persoane pot ramane infectate, fara simptome, timp de ani de zile dupa prima boala. Rareori, aceste persoane pot avea o recidiva, numita boala Brill-Zinsser, la luni sau ani dupa primul eisod de boala. Cand se intampla acest lucru, apare adesea atunci cand sistemul imunitar al organismului este slabit. Simptomele bolii Brill-Zinsser sunt similare cu cele ale infectiei initiale, dar sunt de obicei mai usoare decat boala initiala.
Tifosul este contagios?
Nu, niciunul dintre cele trei tipuri de tifos nu este contagios (nu se raspandeste de la o persoana la alta), dar in conditii de locuit aglomerate, paduchii pot raspandi bacteria tifosului de la o persoana la alta.
Care sunt complicatiile tifosului?
Netratat, tifosul poate conduce la multiple complicatii, inclusiv:
- Formarea cheagurilor de sange
- Splina marita (splenomegalie)
- Paralizie faciala
- Gangrena
- Pierderea auzului
- Meningita
- Miocardita
- Neurita optica
- Revarsat pleural
- Pneumonie
- Insuficienta respiratorie
In cazul femeilor insarcinate, daca gravida dezvolta tifos in stadiile incipiente ale sarcinii, exista un risc mai mare de avort spontan, nastere prematura si de greutate mica la nastere a fatului.
Cum se diagnosticheaza tifosul?
Tifosul se diagnosticheaza de obicei pe baza simptomelor. Medicul va intreba pacientul daca locuieste sau daca a calatorit recent intr-o zona in care ar fi putut fi infectata. De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande un test de sange sau o biopsie.
Exista tratament pentru tifos?
Tratamentul pentru tifos include urmatoarele antibiotice:
- Doxiciclina
- Tetraciclina
- Cloramfenicol (mult mai putin frecvent)
Tetraciclina administrata pe cale orala poate pata permanent dintii care inca sunt in formare. Tetraciclina nu este de obicei prescrisa pentru:
- Copii care nu au dentitia permanenta definitivata
- Femei insarcinate
Persoanele cu tifos epidemic pot avea nevoie de oxigen si fluide intravenoase.
Persoanele cu tifos epidemic care primesc tratament rapid ar trebui sa se recupereze complet. Fara tratament, poate surveni decesul, persoanele cu varsta peste 60 de ani avand cel mai mare risc de deces.
Poate fi prevenit tifosul?
Cel mai bun mod de a preveni tifosul este evitarea muscaturilor de purici, paduchi si chiggeri. Sfaturile pentru evitarea muscaturilor includ:
- Utilizarea unui spray antiinsecte aprobat pentru protectie impotriva puricilor si chiggerilor
- Acoperirea pielii cu pantaloni lungi si sosete si bluze cu maneca lunga
- Purtarea de haine tratate cu permetrin, daca persoana se afla in zone in care este probabil sa existe chigger, purici si paduchi. Nu se aplica permetrin direct pe piele
- Dus sau spalarea corpului cu apa calda si sapun in mod regulat
- Schimbarea si spalarea frecventa a hainelor
Bibliografie:
Typhus, Cleveland Clinic official website
About Epidemic Typhus, CDC official website
Typhus, WebMD official website
Typhus, Healthline official website
Typhus Fevers, CDC official website
Typhus, Medline Plus official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona