Ce este Tiroidita autoimuna (Tiroidita Hashimoto)?
Tiroidita Hashimoto, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita cronica autoimuna sau tiroidita limfocitara cronica, este o boala autoimuna in care celulele tiroidiene sunt distruse prin intermediul proceselor imune mediate de celule si anticorpi antitiroidieni. Tiroidita cronica autoimuna este cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului in tarile dezvoltate.
Fiziopatologia tiroiditei Hashimoto presupune formarea de anticorpi antitiroidieni care ataca tesutul tiroidian, determinand fibroza progresiva. Diagnosticul poate fi dificil si afectiunea este uneori diagnosticata tarziu.
In cadrul Tiroiditei Hashimoto, testele de laborator evidentiaza niveluri crescute ale hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) si niveluri scazute de tiroxina (T4), asociate cu cresterea anticorpilor anti-peroxidaza tiroidian (anti-TPO).
Care sunt cauzele Tiroiditei autoimune (Tiroiditei Hashimoto)?
Tiroidita Hashimoto este cauzata de o reactie a sistemului imunitar care directioneaza anumiti anticorpi impotriva celulelor glandei tiroide. Afectiunea debuteaza lent si poate dura luni sau chiar ani pentru ca aceasta sa fie diagnosticata si pentru ca nivelul hormonilor tiroidieni sa scada si sa provoace hipotiroidism.
Boala Hashimoto este cel mai des intalnita la persoanele cu antecedente familiale de boala tiroidiana.
In cazuri rare, boala poate fi corelata cu alte probleme hormonale cauzate de sistemul imunitar. Aceasta poate fi asociata cu functie suprarenala deficitara si diabet de tip 1. In aceste cazuri, afectiunea se numeste Sindrom autoimun poliglandular de tip 2 (PGA II).
Rareori, de obicei la copii, Tiroidita Hashimoto apare ca parte a unei afectiuni numite Sindrom autoimun poliglandular de tip 1 (PGA I) si este asociat cu:
- reducerea functiei glandelor suprarenale
- infectii fungice ale gurii si ale unghiilor
- glanda paratiroida inactiva
Mai multi factori suplimentari pot juca un rol important in aparitia Tiroiditei Hashimoto:
- virusuri, cum ar fi virusul hepatitei C
- unele medicamente utilizate pentru a trata tulburarea bipolara sau alte probleme de sanatate mintala
- medicamente care contin iod utilizate pentru a trata ritmul cardiac anormal
- expunerea la toxine, cum ar fi radiatiile nucleare
Care sunt factorii de risc asociati Tiroiditei autoimune (Tiroiditei Hashimoto)?
Au fost identificati mai multi factori de risc pentru Tiroidita autoimuna Hashimoto.
- Genul. Riscul ca aceasta afectiune sa apara la femei este de sapte ori mai mare decat la barbati, in special la femeile care au fost insarcinate.
- Prezenta afectiunilor autoimune: Riscul de a devolta tiroidita autoimuna poate creste daca o persoana prezinta antecedente familiale de boli autoimune precum: Boala Graves, diabet de tip 1, lupus, Sindromul Sjogren, artrita reumatoida, vitiligo, Boala Addison.
- Varsta. Desi poate sa apara la toate grupele de varsta, afectiunea este cel mai frecvent intalnita la femeile cu varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.
- Exces de iod. Cercetarile sugereaza ca anumite medicamente si un aport prea mare de iod pot declansa boli tiroidiene la persoanele susceptibile.
- Expunerea la radiatii. Au fost raportate cazuri in crestere de boli tiroidiene la persoanele expuse la radiatii.
Care sunt simptomele Tiroiditei autoimune (Tiroiditei Hashimoto)?
Simptome initiale ale Tiroiditei Hashimoto
Initial, pacientii pot prezenta accese de simptome hipertiroidiene, deoarece distrugerea initiala a celulelor tiroidiene poate duce la eliberarea crescuta a hormonului tiroidian in fluxul sanguin. Insa, in timp, cand o mare parte din tesutul tiroidian este distrus, pacientii prezinta simptome de hipotiroidism care se manifesta la nivelul diferitelor sisteme si organe. Simptomele precoce pot include constipatie, oboseala, piele rece si uscata si crestere in greutate. Simptomele mai avansate pot include intoleranta la frig, reducerea transpiratiei, neuropatia periferica, scaderea energiei, depresia, dementa, pierderea memoriei, crampe musculare, dureri articulare, caderea parului, apnee, menoragie si simptome de presiune la nivelul gatului ca urmare a maririi gusii, precum si raguseala vocii.
Manifestari ale Tiroiditei hashimoto la nivel cutanat, al parului si al unghiilor
Pielea poate fi solzoasa si uscata, in special pe suprafetele palmelor si talpilor. Rata de crestere a parului incetineste, iar parul poate fi uscat, aspru, tern si fragil. Alopecia difuza sau partiala nu este neobisnuita. Unghiile casante pot fi, de asemenea, o manifestare a Tiroiditei Hashimoto.
Manifestari cardiace ale Tiroiditei Hashimoto
Scaderea functiei tiroidei poate creste rezistenta vasculara periferica cu pana la 50% - 60% si poate reduce debitul cardiac cu pana la 30% - 50%. Bradicardia poate rezulta secundar reducerii actiunii cronotrope a hormonului tiroidian asupra celulelor sinoatriale. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor prezinta rar simptome direct atribuite sistemului cardiovascular.
Manifestari la nivel pulmonar si muscular ale Tiroiditei Hashimoto
Oboseala, dispneea la efort si intoleranta la efort rezulta probabil dintr-o combinatie de rezerva pulmonare si cardiaca limitata, pe langa scaderea fortei musculare sau oboseala musculara accentuata. Slabiciunea musculara si miopatia sunt caracteristici importante ale hipotiroidismului cauzat de Tiroidita Hashimoto.
Care sunt complicatiile Tiroiditei autoimune (Tiroiditei Hashimoto)?
Atunci cand Tiroidita Hashimoto si hipotiroidismul sunt netratate, pot sa apara multe complicatii. Acestea includ:
- Gusa. Gusa reprezinta marirea tiroidei. Gusa poate fi incomoda si poate interfera cu procesul inghitirii si al respiratiei.
- Probleme cardiace. Hipotiroidismul poate afecta functionarea inimii provocand marirea miocardului si aritmii cardiace. De asemenea, se poate manifesta prin niveluri ridicate de LDL colesterol, care este un factor de risc major pentru boli cardiovasculare si insuficienta cardiaca.
- Depresia sau alte tulburari de sanatate mintala pot aparea in perioada de debut a Tiroiditei Hashimoto si pot deveni mai severe in timp.
- Disfunctii sexuale si reproductive. La femei, hipotiroidismul poate duce la scaderea libidoului, la dereglari ale procesului de ovulatie si la menstruatii neregulate si excesive. Barbatii cu hipotiroidism pot avea un libido redus, disfunctie erectila si un numar scazut de spermatozoizi.
- Probleme in timpul sarcinii. Hipotiroidismul in timpul sarcinii poate creste riscul de avort spontan sau de nastere prematura. Bebelusii nascuti din mame care sufera de hipotiroidism netratat sunt expusi riscului de a prezenta dizabilitati intelectuale, autism, intarzieri de vorbire si alte tulburari de dezvoltare.
- Mixedemul. Aceasta afectiune rara, care pune viata in pericol, se poate dezvolta din cauza hipotiroidismului pe termen lung, sever si netratat. Semnele si simptomele includ somnolenta urmata de letargie profunda si inconstienta. O coma mixedemica poate fi declansata de anumiti factori precum expunerea la frig, sedative si infectii. Mixedemul necesita tratament medical de urgenta.
Cum este diagnosticata Tiroidita autoimuna (Tiroidita Hashimoto)?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul va analiza simptomele pacientului, va efectua un examen fzic si va analiza istoricul medical familial. Dupa aceste evaluari, medicul va recomanda analize de sange pentru a confirma diagnosticul, inclusiv:
- Test de determinare al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH): Un nivel ridicat de TSH inseamna cel mai adesea ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni si semnalizeaza deseori hipotiroidism.
- Test de determinarea a tiroxinei libere (T4): Un nivel scazut de T4 sugereaza hipotiroidism.
- Test de anticorpi antitiroidieni: Prezenta anticorpilor antitiroidieni in sange indica Tiroidita Hashimoto ca si cauza a hipotiroidismului.
In unele cazuri, medicul poate recomanda o ecografie tiroidiana pentru a verifica prezenta nodulilor si dimensiunea glandei tiroide.
Care este tratamentul Tiroiditei autoimune (Tiroiditei Hashimoto)?
Trratamentul Tiroiditei Hashimoto depinde foarte mult de stadiul afectiunii, daca pacientul a dezvoltat sau nu hipotiroidism. In cazul in care pacientul a dezvoltat hipotiroidism, atunci acesta va primi de la medic o prescriptie pentru un medicament care contine ca si substanta activa levotiroxina. Levotiroxina este identica cu hormonul tiroidian natural tiroxina (T4) si este modalitatea recomandata ca si tratament a hipotiroidismului. Medicamentul este disponibil sub forma de tablete, sub forma de solutie orala sau sub forma de capsule cu gel moale. Cele din urma sunt formule mai noi si pot fi utile persoanelor care prezinta probleme digestive.
Unele alimente si suplimente pot afecta absorbtia levotiroxinei. Exemplele includ sucul de grapefruit, cafeaua, soia si multivitaminele care contin fier sau calciu. Administrarea medicamentului pe stomacul gol poate preveni acest lucru. Medicul poate recomanda administrarea levotiroxinei dimineata, cu 30 -60 de minute inainte de a consuma prima masa.
La debutul tratamentului, medicul va efectua un test de sange la aproximativ 6 pana la 8 saptamani si va va ajusta doza daca este necesar. De fiecare data cand doza este modificata, se vor efectua testele tiroidiene specifice. Odata ce s-a stabilit doza optima, medicul va repeta probabil testul de sange in 6 luni si apoi o data pe an.
Cum afecteaza alimentatia, dieta si alimentatia Tiroidita autoimuna (Tiroidita Hashimoto)?
Consumul de alimente care contin cantitati mari de iod, cum ar fi algele marine si anumite medicamente bogate in iod, pot provoca hipotiroidism sau agravarea acesteia. Administrarea suplimentelor cu iod poate avea acelasi efect.
Bibliografie:
Hashimoto's Thyroiditis: Symptoms, Causes, and Treatment, WebMD official website
Hashimoto's Disease, Cleveland clinic official website
Hashimoto's Disease, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidneys Diseases, NIH official website
Chronic thyroiditis (Hashimoto disease), Medline official website
Mincer DL, Jialal I. Hashimoto Thyroiditis. [Updated 2023 Jul 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Hashimoto's thyroiditis: What you need to know, Medical News today official website
Hashimoto's Thyroiditis, healthline official website
Hashimoto's disease, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona