Ce este traheita?
Traheita este o infectie a traheei ce poate afecta procesul respirator si reprezinta o urgenta medicala.
Traheea reprezinta o structura componeneta a aparatului respirator ce face legatura intre laringe si bronhii. Aerul traverseaza traheea atunci cand intra si iese dinplamani in procesul de respiratie.
Care sunt cauzele traheitei?
Traheita poate debuta adesea ca o infectie virala a cailor respiratorii superioare, ulterior dezvoltandu-se o infectie bacteriana. Bacteriile cel mai frecvent implicate in traheita includ:
• Staphylococcus aeureus
• Streptococcus pneumoniae
• Moraxella catarrhalis
• Haemophilus influenzae tip B (HiB)
• Haemophilus influenzae
Traheita este mult mai putin frecventa la adulti, dar riscul aparititei acesteia este mai mare la persoanele care au HIV/SIDA, un sistem imunitar slabit sau diabet. De asemenea, se poate dezvolta secundar unei traheostomii. Infectiile fungice, cum ar fi Aspergillus si Zygomycetes, pot provoca traheite asociate traheostomiei.
In traheita bacteriana, bacteriile invadeaza mucoasa traheala deteriorata si stimuleaza raspunsurile inflamatorii locale si sistemice. Se presupune ca acest lucru este accentuat si intretinut de o infectie virala a cailor respiratorii superioare deja prezenta. La pacientii cu un tub de traheostomie, se poate datora si unui aparat de traheostomie colonizat. Raspunsurile locale la nivelul mucoasei traheale cauzeaza edem, secretii mucopurulente groase, ulceratii si descuamarea mucoasei, care pot predispune pacientul la ingustarea subglotica, ingustarea traheala si/sau obstructia cailor respiratorii. Inflamatia sistemica care duce la sepsis este rara, dar poate aparea la pacientii imunocompromisi. Staphylococcus aureus a fost cel mai frecvent implicat agent patogen, desi rapoartele sugereaza ca M. catarrhalis devine din ce in ce mai frecvent, in special la copiii mai mici.
Traheita este o afectiune rara. Aceasta are o prevalenta de unu la 1 milion de infectii ale cailor respiratorii superioare. Este cea mai frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 8 ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca copiii au o trahee mai mica, care poate fi obstructionata mai usor.
Care sunt simptomele traheitei?
Simptomele traheitei pot varia de la persoana la persoana.
Simptomele cel mai frecvent intalnite la copii pot fi :
- Tuse latratoare sau insotita de secretii
- Febra mare
- Stridor la inspir (frecvent). Stridorul reprezinta un sunet asemanator unui fluierat ascutit.
- Respiratie suieratoare la expir (mai putin frecvent), denumita si weezing
- Respiratie dificila
- Colorarea buzelor sau/si a tegumentelor si unghiilor in albastru ce reprezinta un semn de cianoza sau de o slaba oxigenare a organismului
Traheita este o afectiune care pune viata in pericol. Daca copilul prezinta semne de stridor sau cianoza, este indicat ajutor medical de urgenta. Copiii cu traheita pot avea nevoie de intubare, tratament in unitatea de terapie intensiva si antibiotice intravenoase.
Simptomele la adulti sunt similare cu simptomele copiilor si pot include:
- Tuse latratoare sau tuse cu sange
- Respiratie dificila
- Febra mare
- Voce ragusita
- Durere de gat
- Stridor
- Respiratie suieratoare
Care pot fi complicatiile traheitei?
Risc de complicatii depinde foarte mult de severitatea bolii si de cat de repede este initiat tratamentul. Caile respiratorii ale copiilor mici se pot inflama rapid, impiedicand respiratia normala. Daca traheea devine complet blocata, acest lucru poate duce la stop respirator si moarte.
Daca infectia este cauzata de bacteria S. aureus, se poate dezvolta, de asemenea, sindromul de soc toxic. Aceasta complicatie poate provoca febra, soc, insuficienta de organ si chiar deces.
Cum este diagnosticata traheita?
Diagnosticul traheitei poate fi stabiit pe baza istoricului medical, examenului fizic si pe baza testelor de laborator. Testele efectuate in scopul diagnosticarii pe care medicul le poate efectua cuprind:
- Masurarea nivelului de oxigen din sange (pulsoximetrie)
- Laringoscopia in cadrul careia se poate recolta o cultura de sputa din trahee, care poate fi analizata ulterior intr-un laborator.
- Radiografia pulmonara
- Cultura nazofaringiana - este o proba de secretii din partea superioara a gatului ce poate fi testata in scopul identificarii gentului infectios.
- Endoscopia - este o procedura nonchirurgicala care permite medicului sa vizualizeze caile respiratorii folosind un tub subtire cu o camera.
Cum se trateaza traheita?
Tratamentul precoce este important in gestionarea corecta a traheitei. Tratamentele initiale vor necesita, de obicei, internarea intr-o unitate de terapie intensiva unde se pot efectua urmatoarele proceduri:
Laringoscopia
In unele cazuri, poate fi necesara o laringoscopie avansata. Practicarea acesteia se face sub anestezie generala si foloseste un tub numit laringoscop. In timpul acestei proceduri, sunt curatate secretiile si membranele din caile respiratorii pentru a preveni obstructia acestora.
Intubarea
Intubarea poate imbunatati aportul de oxigen la persoanele cu traheita.
Antibiotice
Traheita necesita tratament intravenos cu antibiotice timp de 5 pana la 6 zile, urmate de antibiotice orale timp de 10 pana la 14 zile de tratament. Antibioticele utilizate frecvent pentru tratarea traheitei includ:
- Amoxicilina-acid clavulanic
- Ampicilina-sulbactam
- Ceftriaxona si nafcilina sau vancomicina
- Clindamicina si o cefalosporina de generatia a III-a
Persoanele care sunt alergice la aceste antibiotice pot fi tratate cu vancomicina sau clindamicina si levofloxacina sau ciprofloxacina. Daca culturile revin rezistente la aceste antibiotice, tratamentul poate fi modificat de catre medicul curant.
Bibliografie:
Burton LV, Lofgren DH, Silberman M. Bacterial Tracheitis. [Updated 2023 Jun 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
Wenzel RP. Acute Bronchitis and Tracheitis. Goldman's Cecil Medicine. 2012:586–7. doi: 10.1016/B978-1-4377-1604-7.00096-8. Epub 2012 May 8. PMCID: PMC7151881.
Tracheitis, Medline Plus official website
What Is Tracheitis? Information for Parents, VerryWell Health official website
Bacterial Tracheitis: Causes, Symptoms, and Diagnosis, Healthline official website
Trachea: Everything you need to know, Medical News Today official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona