Tuberculoza (afecțiuni medicale)

Ce este tuberculoza sau TBC?

Tuberculoza (TBC) este o boala bacteriana, contagioasa care afecteaza de obicei plamanii, provocata de diferite tipuri de micobacterii, in mod special de Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch. Desi tuberculoza afecteaza in majoritatea cazurilor plamanii, in unele cazuri poate afecta si alte organe.
TBC se poate raspandi prin aer si poate infecta alte persoane atunci cand persoanele cu tuberculoza tusesc, stranuta sau cand acestea raspandesc particule de saliva in aer. 
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an, 10 milioane de oameni se imbolnavesc de tuberculoza. In ciuda faptului ca este o boala care poate fi prevenita si vindecata, 1,5 milioane de oameni mor din cauza tuberculozei in fiecare an, ceea ce o face cea mai importanta boala infectioasa mortala la nivel mondial.
TBC este principala cauza de deces a persoanelor cu HIV si, de asemenea, contribuie major la rezistenta antimicrobiana.
Se estimeaza ca aproximativ un sfert din populatia globala a fost infectata cu TBC, dar majoritatea persoanelor nu vor dezvolta boala niciodata. 

Tipuri de tuberculoza (TBC)

Tuberculoza (TBC) inactiva

Bacteriile care provoaca tuberculoza pot trai in organism fara a imbolnavipersoana purtatoare sau fara a provoca simptome de boala. Acestea nu se simt rau, nu au nici un simptom si nu sunt contagioase. Aceasta forma de tuberculoza se numeste tuberculoza inactiva sau infectie TBC latenta. 
Fara tratament, persoanele cu tuberculoza inactiva pot dezvolta tuberculoza activa in orice moment al vietii si se pot imbolnavi.

Tuberculoza (TBC) activa

Bacteriile care provoaca tuberculoza devin active daca sistemul imunitar nu le poate inhiba dezvoltarea. Cand tuberculoza este activa, cand bacteriile raspunzatoare de aparitia tuberculozei se dezvolta si se inmultesc in organism, provocand simptome de boala, apare boala activa. Persoanele cu tuberculoza activa sunt contagioase. Fara tratament, tuberculoza activa poate fi fatala.

 

Care sunt cauzele tuberculozei (TBC) si cum se transmite aceasta?

Tuberculoza este cauzata in principal de o bacterie numita Mycobacterium tuberculosis.
Persoanele cu tuberculoza activa, pot raspandi boala. Acestea pot elibera mici particule de saliva care transporta bacteriile in aer atunci cand vorbesc, canta, rad, tusesc sau stranuta. O persoana poate contacta infectia dupa ce a inhalat particulele de saliva ce transporta agentul patogen.
Tuberculoza se poate raspandi cu o mai mare usurinta in spatiile inchise. De asemenea, boala se raspandeste mai usor in aglomeratii.
Trasmiterea tuberculozei pulmonare (TBC) este determinata de patru factori:
- numarul de bacterii ajunse in aer
- concentratia acestora in aer care depinde de volumul incaperii si de ventilatia ei
- durata expunerii unei persoane sanatoase care respira aerul contaminat
- starea imunitara a persoanei expuse

Bolnavii cu infectie HIV, alcoolism, boli renale, diabet zaharat, neoplasme si cei care consuma droguri au o capacitate de aparare mai redusa si deci un risc mult mai mare de a se imbolnavi de tuberculoza.
O persoana cu o infectie latenta nu poate transmite boala altor persoane

TBC rezistent la medicamente

Unele forme de tuberculoza au devenit rezistente la medicamente. Aceasta inseamna ca medicamentele care odata vindecau boala nu mai sunt eficiente. Acest lucru se intampla, in mare parte, din cauza modificarilor genetice care apar in mod natural la agentii patogeni raspunzatori de producerea bolii. 

 

Care sunt simptomele tuberculozei (TBC)?

Infectia primara

Prima etapa a tuberculozei se numeste infectie primara. Majoritatea persoanelor nu prezinta simptome in timpul unei infectii primare. Unele persoane pot prezenta simptome asemanatoare gripei, cum ar fi:
- febra scazuta
- oboseala
- tuse

Infectie latenta

Infectia primara este de obicei urmata de o perioada de latenta a bolii. In timpul perioadei de latenta nu apar simptome.

Infectia activa

Infectia activa poate sa apara si imediat dupa infectia primara, dar de obicei dupa luni sau ani de infectie latenta. Simptomele tuberculozei active debuteaza de obicei treptat si se agraveaza in cateva saptamani. Simptomele pot include:
- tuse
- tuse insotita de expulzarea de sange sau de mucus
- dureri in piept
- febra
- frisoane
- transpiratii nocturne
- pierdere in greutate
- lipsa poftei de mancare
- oboseala
- stare generala de rau
Infectia TBC se poate raspandi de la plamani si la alte organe. Aceasta forma a bolii se numeste tuberculoza extrapulmonara. Simptomele variaza in functie de organul afectat. Simptomele comune pot include:
- febra
- frisoane
- transpiratii nocturne
- pierdere in greutate
- lipsa poftei de mancare
- oboseala
- stare generala de rau
- durere in apropierea locului de infectie
Organele frecvent afectate de tuberculoza extrapulmonara includ: laringe, rinichi, ficat, lichidul cefalo-rahidian, inima, organele genitale, ganglionii limfatici, oase si articulatii, piele, etc.

Tuberculoza la copii

Simptomele pot varia de la un copil la altul. Simptomele depind de varsta copilului. 
Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei active la copiii mici includ:
- febra
- pierdere in greutate
- crestere lenta
- tuse
- frisoane
Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei active la copiii mai mari includ:
- tuse care dureaza mai mult de 3 saptamani
- durere in piept
- sange in sputa
- slabiciune
- oboseala
- pierdere in greutate
- scaderea apetitului
 - febra
- transpiratii nocturne
- frisoane
Simptomele tuberculozei pot semana cu cele ale altor afectiuni de sanatate, de aceea, este foarte important consultul medicului.

 

Care pot fi complicatiile tuberculozei?

Infectia cu tuberculoza poate provoca complicatii precum:
- Deteriorarea articulatiilor
- Leziuni pulmonare
- Infectie sau lezarea oaselor, maduvei spinarii, creierului sau ganglionilor limfatici
- Probleme hepatice sau renale
- Inflamatia tesuturilor adiacente miocardului

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de tuberculoza (TBC)?

Organizatia mondiala a sanatatii recomanda utilizarea testelor de diagnostic molecular rapid ca test de diagnostic initial la toate persoanele cu semne si simptome de tuberculoza. Aceste teste au o acuratete de diagnosticare ridicata si pot aduce imbunatatiri majore in depistarea precoce a tuberculozei si a tuberculozei rezistente la medicamente.
Un test cutanat cu tuberculina (TST)sau un test de eliberare a interferongamma (IGRA) poate fi utilizat pentru a identifica persoanele cu infectie.
Pentru TST, medicul sau asistentul medical injecteaza o cantitate mica de substanta numita derivat proteic purificat (PPD) sub pielea antebratului. Dupa doua sau trei zile, pacientul revine la medic, acesta analizand zona injectata.
Pentru IGRA, medicul sau asistentul medical opreleca o proba de sange si o trimite in vederea testarii la un laborator.

Alte teste pentru a determina daca o infectie este activa sau daca plamanii sunt afectati includ:
- Teste de laborator pentru sputa si lichid pulmonar
- Radiografia toracica
- Tomografie computerizata (CT)
Diagnosticarea tuberculozei multirezistenta si a altor forme rezistente de tuberculoza, precum si a tuberculoza asociata cu HIV poate fi complexa si costisitoare.
Tuberculoza este deosebit de dificil de diagnosticat la copii.

 

Care este tratamentul tuberculozei (TBC)?

Tuberculoza este tratata cu antibiotice. Cele mai frecvente antibiotice utilizate sunt:
- izoniazida
- rifampicina
- pirazinamida
- etambutol
- streptomicina
Pentru a fi eficiente, aceste medicamente trebuie administrate zilnic timp de 4-6 luni. Este periculoasa oprirea administrarii precoce sau fara sfatul medicului a tratamentului. Acest lucru poate permite tuberculozei care este inca activa sa devina rezistenta la medicamente. Tuberculoza care nu raspunde la medicamentele standard se numeste tuberculoza rezistenta la medicamente si necesita un tratament mai mai complex, ce poate genera mai multe efecte nedorite.
Rezistenta la medicamente apare atunci cand tratamentul este administrat intr-un mod necorespunzator, prin prescrierea incorecta a medicamentelor sau cand tratamentul este intrerupt mult prea devreme.

Tuberculoza multirezistenta este o forma de tuberculoza cauzata de bacterii care nu raspund la izoniazida si rifampicina, unele dintre cele mai eficiente medicamente antituberculoase de prima linie. Tuberculoza multirezistenta este tratabila si vindecabila prin utilizarea medicamentelor de linia a doua. Cu toate acestea, optiunile de tratament de linia a doua necesita tratament extins, care sunt costisitoare si mai toxice.
In unele cazuri, se poate dezvolta o rezistenta mai extinsa la medicamente. Tuberculoza cauzata de bacterii care nu raspund la cele mai eficiente medicamente antituberculoase de linia a doua poate conduce la optiuni de tratament foarte limitate.

 

Cum poate fi prevenita tuberculoza (TBC)?

Urmatoarele masuri pot ajuta la prevenirea raspandirii si contactarii tuberculozei:
- efectuarea unui consult medical daca apar simptome precum tuse prelungita, febra si scadere in greutate inexplicabila, deoarece tratamentul precoce pentru TBC poate ajuta la oprirea raspandirii bolii si la imbunatatirea sanselor de recuperare.
- testarea pentru infectia cu TBC daca exista un risc crescut, cum ar fi HIV sau contact cu persoane care au TBC.
- urmarea completa si corecta a tratamentului prescris in cazul persoanelor cu tuberculoza.
- respectarea cu strictete a conditiilor de igiena, inclusiv evitarea contactului cu alte persoane si purtarea unei masti, acoperirea gurii si a nasului atunci cand persoana tuseste sau stranuta, in cazul persoanelor cu tuberculoza.

 

Bibliografie:

Tuberculosis, Mayo Clinic official website
Tuberculosis, World Health Organization (WHO) official website
Tuberculosis, US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) official website
Tuberculosis (TB): Causes, Symptoms, Treatment, WebMDofficial website
Tuberculosis, Medline official website
Tuberculosis, Cleveland Clinic official website
Dr. Anca Maria Cernea, Tuberculoza pulmonara,  Centrul Medical de Diagnostic si tratament ,,Dr. Victor Babes" platforma online oficiala
Tuberculosis (TB) in Children, University of Rochester Medical center official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 12-08-2024

Produse din categoria Tuberculoza

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale