Tulburarea afectiva sezoniera (Depresia sezoniera) (afecțiuni medicale)

Ce este tulburarea afectiva sezoniera/ depresia sezoniera?

Tulburarea afectiva sezoniera (TAS) reprizinta un tipar de episoade depresive majore recurente, sezoniere, care apare cel mai frecvent in timpul toamnei sau iernii si se remite primavara sau vara. In plus fata de tiparul sezonier previzibil al depresiei, persoanele care sufera de depresie sezoniera se confrunta si cu simptome atipice, cum ar fi hipersomnia, pofta crescuta de carbohidrati, cresterea in greutate si oboseala extrema.

 

Care sunt cauzele tulburarii afective sezoniere/ depresiei sezoniere?

Cauza exacta a tulburarii afective sezoniere sau a depresiei sezoniere nu este pe deplin inteleasa, dar este adesea corelata cu expunerea redusa la lumina soarelui in timpul zilelor mai scurte de toamna si de iarna.
Lipsa luminii solare ar putea interfera functionarea corecta a hipotalamusului, ceea ce poate afecta:
- productia de melatonina - melatonina este un hormon care are un rol important in aparitia somnului si in reglarea ciclurilor veghe-somn. La persoanele cu depresie sezoniera, organismul poate produce niveluri mai ridicate de melatonina decat este normal.
- productia de serotonina - serotonina este un hormon care afecteaza starea de spirit, apetitul si somnul. Lipsa luminii solare poate duce la scaderea nivelului serotoninei, ceea ce poate genera depresie si apatie.
- ceasul intern al organismului (ritmul circadian) - corpul foloseste lumina soarelui pentru a programa diverse functii importante, precum momentul trezirii din somn, iar nivelurile scazute de lumina in timpul iernii pot perturba ritmul circadian si astfel pot sa apara simptome ale depresiei sezoniere.
Deficitul de vitamina D poate accentua simptomele deficitului de serotonina, deoarece se crede ca vitamina D favorizeaza activitatea serotoninei. Pe langa vitamina D provenita din dieta alimentara, organismul produce vitamina D atunci cand este expus la lumina soarelui. In lunile din toamna si din iarna, persoanele cu depresie sezoniera pot avea niveluri mai scazute de vitamina D, ceea ce poate influenta activitatea serotoninei.

 

Care sunt categoriile de persoane mai expuse la tulburarea afectiva sezoniera/ depresia sezoniera?

Riscul de aparitie al depresiei sezoniere creste odata cu varsta. Depresia sezoniera esre rara la persoanele sub 20 de ani. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii.
Depresia sezoniera este mai frecventa la persoanele cu tulburare depresiva majora sau tulburare bipolara, in special tulburarea bipolara II, care este asociata cu episoade depresive si hipomaniacale recurente. In plus, persoanele cu depresie sezoniera tind sa aiba alte tulburari mintale, cum ar fi tulburarea de deficit de atentie/hiperactivitate, o tulburare de alimentatie, o tulburare de anxietate sau tulburare de panica. 
Depresia sezoniera este mai frecventa la persoanele care au rude cu alte boli mintale, cum ar fi depresia majora sau schizofrenia.

 

Care sunt simptomele tulburarii afective sezoniere/ depresiei sezoniere?

Exista doua tipuri de tulburare afectiva sezoniera:
- Depresie sezoniera cu debut toamna. Aceasta se mai numeste si ,,depresie de iarna". Simptomele depresiei incep de la sfarsitul toamnei pana la inceputul lunilor de iarna si scad in timpul lunilor de vara.
- Depresie sezoniera cu debut primavara. Aceasta se mai numeste si ,,depresie de vara". Simptomele depresiei incep la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii. Acest tip este intalnit mai rar.
Depresia sezoniera nu este considerata o tulburare separata, ci este un tip de depresie caracterizata prin modelul sezonier recurent, cu simptome care dureaza aproximativ 4 pana la 5 luni pe an. Asadar, semnele si simptomele depresiei sezoniere le includ pe cele asociate cu depresia majora si unele simptome specifice care difera in functie de momentul de debut (toamna sau primavara). Nu fiecare persoana cu depresie sezoniera manfesta neaparat toate simptomele.
Simptomele depresiei majore pot include:
- sentimente de deprimare in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi
- pierderea interesului pentru activitatile care erau considerate placute
- modificari ale apetitului sau ale greutatii corporale
- probleme cu somnul
- letargie sau senzatie de agitatie
- nivel de energie scazut
- sentimente de devalorizare sau de lipsa a sperantei
- dificultati de concentrare
- ganduri frecvente de moarte sau sinucidere

Pentru depresia sezoniera cu debut toamna, simptome specifice suplimentare pot include:
- somn excesiv (hipersomnie)
- mancat in exces, in special cu pofta de carbohidrati
- crestere in greutate
- izolare sociala 

Simptomele specifice pentru depresia sezoniera cu debut primavara pot include:
- tulburari de somn (insomnie)
- lipsa poftei de mancare, ceea ce duce la pierderea in greutate
- neliniste si agitatie
- anxietate
- episoade de comportament violent

 

Cum poate fi diagnosticata tulburarea afectiva sezoniera/depresia sezoniera?

Este necesar un consult medical de specialitate pentru a stabili diagnosticul de depresie sezoniera. Exista  chestionare specifice pentru a determina daca simptomele indeplinesc criteriile pentru a fi diagnosticat cu depresie sezoniera.

 

Cum poate fi tratata tulburarea afectiva sezoniera/depresia sezoniera?

Tratamentele disponibile pentru depresia sezoniera pot fi utilizate singure sau pot fi combinate. Acestea sunt:
- Terapia cu lumina sau ,,Light therapy"
- Psihoterapie
- Medicamente antidepresive
- Vitamina D
Medicul specialist poate stabili care tratament sau combinatia de tratamente este cel mai potrivit pentru pacient.

Terapia cu lumina

Acest tip de tratament are scopul de a expune persoanele cu depresie sezoniera la lumina puternica in fiecare zi pentru a compensa lumina naturala care se diminueaza in anumite luni ale anului.
Pentru acest tratament, persoana se expune unui flux de lumina puternic in fiecare zi timp de aproximativ 30 pana la 45 de minute, de obicei la prima ora a diminetii, de la inceputul toamnei pana primavara. Dispozitivele care emit lumina filtreaza lumina UV potential daunatoare. Cu toate acestea, persoanele cu anumite boli oculare sau persoanele care administreaza anumite medicamente pot necesita supraveghere medicala sau pot necesita o terapie alternativa.

Psihoterapie 
Terapia cognitiv-comportamentala este un tip de terapie care ajuta pacientul sa faca fata unor situatii dificile. Aceste sesiuni de terapie se concentreaza pe inlocuirea gandurilor negative legate de sezonul de iarna cu ganduri pozitive. Terapia cognitiv comportamentala adaptata depresiei sezoniere utilizeaza, de asemenea, un proces numit activare comportamentala, care ii ajuta pe pacienti sa identifice si sa programeze activitati placute, in interior sau in aer liber, pentru a-si recastiga interesul si placerea pentru anumite acestea.

Medicamente
Deoarece depresia sezoniera, ca si alte tipuri de depresie, este asociata cu tulburari ale activitatii serotoninei, medicamentele antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt, de asemenea, utilizati pentru a trata depresia sezoniera atunci cand apar simptome. Acesti agenti pot imbunatati semnificativ starea de spirit a pacientilor. ISRS utilizate in mod obisnuit sunt: fluoxetina, citalopram, sertralina, paroxetina si escitalopram.
FDA a aprobat, de asemenea, bupropiona, intr-o forma cu eliberare prelungita, care poate preveni reaparitia episoadelor depresive majore sezoniere.
Aceste medicamente se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.

Vitamina D
Deoarece multe persoane cu depresie sezoniera prezinta adesea deficit de vitamina D, suplimentele cu vitamina D pot ajuta la ameliorarea simptomelor. 

 

Poate fi prevenita tulburarea afectiva sezoniera/depresia sezoniera?

Deoarece momentul aparitiei depresiei sezoniere cu debut toamna este atat de previzibil, persoanele cu antecedente ar putea incepe utilizarea tratamentelor specifice inainte de toamna pentru a ajuta la prevenirea sau reducerea depresiei. La momentul actual insa, exista putine studii care vizeaza eficacitatea acestei metode de preventie.
Tratamentul preventiv cu bupropiona a prevenit depresia sezoniera la participantii la studiile efectuate, insa exista si un risc mai mare de reactii adverse. Persoanele care sufera de depresie sezoniera ar trebui sa discute cu medicii specialisti daca doresc sa initieze tratamentul precoce pentru a preveni episoadele depresive.

 

Bibliografie:

Nussbaumer-Streit B, Forneris CA, Morgan LC, Van Noord MG, Gaynes BN, Greenblatt A, Wipplinger J, Lux LJ, Winkler D, Gartlehner G. Light therapy for preventing seasonal affective disorder. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Mar 18;3(3):CD011269. doi: 10.1002/14651858.CD011269.pub3. PMID: 30883670; PMCID: PMC6422319.
Seasonal Affective Disorder, Johns Hopkins Medicine official website
Seasonal Affective Disorder, National Institute of Mental Health, NIH official website
Overview - Seasonal affective disorder (SAD), NHS official website
Seasonal Depression (Seasonal Affective Disorder), Cleveland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 19-10-2023

Medicamente din categoria Tulburarea afectiva sezoniera (Depresia sezoniera)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale