Tulburarea bipolara (afecțiuni medicale)

Ce este Tulburarea bipolara ?

Tulburarea bipolara, numita si boala maniaco-depresiva sau depresie maniacala, este o boala mintala care provoaca schimbari neobisnuite de dispozitie, de energie, si modificari in ceea ce priveste nivelul de activitate al persoanei si capacitatea de concentrare. Aceste episoade pot interfera cu indeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

 

Care sunt principalele tipuri de tulburari bipolare?

Tipuri de Tulburare bipolara

Exista trei tipuri de tulburare bipolara. Toate cele trei tipuri implica schimbari clare ale dispozitiei, energiei si nivelului de activitate. 
Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza perioade caracterizate de emotii neobisnuit de intense si de modificari ale tiparelor de somn si ale nivelurilor de activitate si se angajeaza in comportamente care nu sunt caracteristice. Aceste perioade distincte sunt numite episoade. Episoadele de dispozitie sunt foarte diferite de dispozitiile si comportamentele obisnuite ale persoanei. In timpul unui episod, simptomele persista in fiecare zi pentru cea mai mare parte a zilei. Episoadele pot dura, de asemenea, perioade mai lungi, cum ar fi cateva zile sau saptamani.
Episoadele maniacale se manifesta prin comportament de exaltare exagerata, iritabilitate accentuata si energie extrema. 
Episoadele depresive se caracterizeaza prin stare de tristete, indiferenta si neajutorare. 
Episoadele maniacale mai putin severe sunt cunoscute sub numele de episoade hipomaniacale.

Tulburarea bipolara I

Tulburarea bipolara I este caracterizata de episoade maniacale care dureaza cel putin 7 zile si care au o frecventa aproape zilnica, manifestandu-se aproape pe toata durata unei zile. Simptomele maniacale pot fi atat de severe incat persoana poate avea nevoie de ingrijire medicala imediata. De obicei, apar si episoade depresive, care dureaza cel putin doua saptamani. Este posibil sa apara si episoade de depresie cu simptome mixte (atat simptome depresive, cat si simptome maniacale in acelasi timp). Experimentarea a patru sau mai multe episoade de manie sau depresie in decurs de un an se numeste ,,ciclare rapida".

Tulburarea bipolara II

Tulburarea bipolara II se manifesta prin episoade depresive si episoade hipomaniacale. Episoadele hipomaniacale sunt mai putin severe decat episoadele maniacale din tulburarea bipolara I.

Tulburarea ciclotimica

Tulburarea ciclotimica (numita si ciclotimie) este caracterizata de simptome hipomaniacale si depresive ce revin, darcare nu sunt suficient de intense sau care nu dureaza suficient de mult timp pentru a fi incadrate la episoade hipomaniacale sau depresive. Ciclotimia poate evolua uneori in tulburare bipolara I sau tulburare bipolar II.

Alte tulburari bipolare si conexe specificate si nespecificate

Uneori, o persoana poate prezenta simptome de tulburare bipolara care nu se incadreaza in cele trei tipuri de tulburari bipolare. Acestea pot fi incadrate in aceasta categorie.

 

Care pot fi cauzele aparitiei tulburarii bipolare?

Cauza exacta a tulburarii bipolare este necunoscuta, dar pot fi implicati mai multi factori, cum ar fi:
- Factori biologici. Se pare ca persoanele diagnosticate cu tulburare bipolara prezinta modificari fizice la nivelul creierului. Semnificatia acestor modificari nu este pe deplin inteleasa, dar poate avea legatura cu aparitia bolii.
- Factori genetici. Tulburarea bipolara este mai frecventa la persoanele care au o ruda de gradul I diagnosticata cu aceasta afectiune.

 

Care sunt factorii de risc pentru tulburarea bipolara?

Factorii care pot creste riscul de a dezvolta tulburare bipolara sau pot actiona ca declansator al bolii includ:
- diagnosticarea unei rude de gradul I cu tulburare bipolara
- perioade de stres intens, cum ar fi evenimentele tragice sau traumatizante
- abuzul de droguri sau de alcool

 

Care sunt semnele si simptomele tulburarii bipolare?

Simptomele unui episod maniacal

- sentiment de maretie, exaltare, iritabilitate sau sensibilitate extrema
- hiperactivitate
- nevoie redusa de somn 
- logoree si trecerea rapida de la o idee la alta 
- ganduri rapide
- lipsa oboselii, capacitatea de a face foarte multe lucruri in acelasi timp 
- apetit excesiv pentru mancare, bautura, sex sau alte activitati placute
- sentiment exagerat de importanta si de putere

Simptomele unui episod depresiv

- dispozitie depresiva, cum ar fi senzatia de tristete, de gol, de dezamagire, de anxietate, de lipsa de speranta sau iritabilitate in cazul adolescentilor
- pierderea marcata a interesului pentru activitati 
- scadere sau crestere semnificativa, neintentionata, in greutate
- insomnie sau somnolenta excesiva
- comportament lent si dificultate in exprimarea sau gasirea ideilor 
- oboseala sau lipsa energiei
- sentiment de inutilitate sau de vinovatie excesiva sau sentiment de inadecvare
- dificultati de gandire sau de concentrare si dificultati in luarea unor decizii
- ganduri corelate cu moartea sau planificarea sau tentativa de sinucidere

Simptomele la copii si la adolescenti

Simptomele tulburarii bipolare pot fi dificil de identificat la copii si adolescenti. Cele mai evidente simptome ale tulburarii bipolare la copii si adolescenti pot include modificari severe ale dispozitiei, care sunt diferite de schimbarile obisnuite de dispozitie.

 

Care pot fi complicatiile tulburarii pipolare?

Netratata, tulburarea bipolara poate conduce la complicatii ce pot afecta grav diferite aspecte ale vietii:
- consum abuziv de substante precum droguri si alcool
- tentative de siucidere
- afectarea relatiilor si a vietii sociale
- reducerea performantelor scolare la copii si a performantelor profesionale la adulti


Cum poate fi diagnosticata tulburarea bipolara?

Evaluarea din cadrul stabilirii diagnosticului de tulburare bipolara poate sa cuprinda un examen fizic, teste de laborator si evaluarea psihiatrica. Psihiatrul poate compara simptomele cu criteriile pentru tulburarile bipolare din Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie. 

Pentru a fi considerata manie sau episod maniacal, starea de spirit excesiv de expansiva sau iritabila trebuie sa dureze cel putin o saptamana si sa fie prezenta in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi. Pentru a fi considerata hipomanie, starea de spirit trebuie sa dureze cel putin patru zile consecutive si sa fie prezenta aproape toata ziua, aproape in fiecare zi.
In aceasta perioada, trei sau mai multe dintre urmatoarele simptome trebuie sa fie prezente si sa reprezinte o schimbare semnificativa fata de comportamentul obisnuit:
- stima de sine exagerat de crescuta sau grandomanie
- scaderea nevoii de somn
- logoree
- ganduri rapide
- distragere 
- cresterea nivelului de activitate si agitatie psihomotorie
 - angajarea in activitati compulsive sau periculoase

Episodul depresiv major are ca rezultat o stare depresiva sau pierderea interesului pentru activitati si a bucuriei de a trai. DSM-5 afirma ca o persoana trebuie sa experimenteze cinci sau mai multe dintre urmatoarele simptome in doua saptamani pentru a fi diagnosticata cu un episod depresiv major:
- dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi
- pierderea interesului sau a placerii pentru toate sau aproape toate activitatile
- scaderea semnificativa in greutate, scaderea sau cresterea apetitului
- angajarea in miscari si activitati fara scop
- oboseala sau lipsa de energie
- sentimente de lipsa de valoare sau de vinovatie
- scaderea capacitatii de gandire sau de concentrare si dificultate in luarea deciziilor
- ganduri recurente de moarte, idei suicidale recurente fara un plan specific sau tentativa de sinucidere

Diagnosticul de tulburare bipolara la copii

Desi diagnosticul copiilor si adolescentilor cu tulburare bipolara include aceleasi criterii care sunt utilizate pentru adulti, simptomele la copii si adolescenti au adesea modele diferite si este posibil sa nu se incadreze perfect in categoriile de diagnostic.
De asemenea, copiii care au tulburare bipolara sunt adesea diagnosticati si cu alte afectiuni, cum ar fi tulburarea cu deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) sau probleme de comportament, ceea ce poate complica si mai mult diagnosticul. Se recomanda consultul unui psihiatru pediatru cu experienta in diagnosticarea si tratamentul tulburarii bipolare la copii.

 

Care este tratamentul tulburarii bipolare?

Tratamentul pentru Tulburare bipolara I

Simptomele tulburarii bipolare se amelioreaza, de obicei, cu tratament. Medicamentele cunoscute sub numele de ,,stabilizatori ai dispozitiei" (de exemplu, litiu) sunt cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul tulburararii bipolare. Tratamentul tulburarii bipolare este individualizat. Psihoterapia poate ajuta, de asemenea pacientul in privinta acceptarii bolii, a tratamentului si in prevenirea unor noi episoade.
In unele cazuri, cand medicatia si psihoterapia nu ajuta, poate fi utilizat un tratament eficient cunoscut sub numele de terapie electroconvulsiva (ECT). Aceasta terapie implica expunerea controlata la curenti electrici, in timp ce pacientul este sub anestezie. Prin ECT se induc convulsii ce pot remodela caile de semnalizare ale creierului.

Tratamentul pentru Tulburarea bipolara II

Tratamentele pentru tulburarea bipolara II sunt similare cu cele pentru tulburarea bipolara I: medicatie si psihoterapie. Cele mai utilizate medicamente sunt stabilizatoarele de dispozitie si antidepresivele, in functie de simptomele specifice. Daca simptomele depresive sunt severe si medicatia nu este eficienta, se poate utiliza ECT. Tratamentul fiecarui pacient este individualizat.

Tratamentul pentru Tulburarea ciclotimica

Tratamentul pentru tulburarea ciclotimica poate consta in medicatie si psihoterapie. Pentru multe persoane, psihoterapia poate ajuta la gestionarea stresului schimbarilor de dispozitie. Pastrarea unui jurnal al starilor experimentate poate fi o modalitate eficienta de a observa modelele de fluctuatie ale dispozitiei. Persoanele cu ciclotimie pot beneficia de un tratament temporar.

 

Bibliografie:

Bipolar disorder, Mayo Clinic official website
Symptoms - Bipolar disorder, NHS official website
Warning Signs and Symptoms of Bipolar Disorder, WebMD official website
Bipolar Disorder, NIH official website
What Are Bipolar Disorders?, American Psychiatric Association official website
Bipolar disorder, Mind UK official website
Bipolar Definition and DSM-5 Diagnostic Criteria, Psyhocom official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-02-2024

Produse din categoria Tulburarea bipolara

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale