Tulburarea borderline (afecțiuni medicale)

Ce este tulburarea de personalitate borderline?

Tulburarea de personalitate borderline este o boala mintala care afecteaza grav capacitatea unei persoane de a-si gestiona emotiile. Tulburarea borderline se manifesta prin pierderea controlului emotional, cresterea impulsivitatii si poate afecta stima de sine dar si relatiile cu celelalte persoane. 

 

Care sunt semnele si simptomele tulburarii de personalitate borderline?

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot experimenta schimbari intense de dispozitie. Sentimentele fata de celelalte persoane se pot schimba, de asemenea rapid si pot trece de la o extrema la cealalta. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline tind, de asemenea, sa priveasca lucrurile la extreme. Interesele si valorile lor se pot schimba rapid si pot actiona impulsiv sau imprudent.
Simptomele pot include:
- O teama puternica de abandon si adoptarea unor masuri extreme pentru a evita separarea sau respingerea, chiar daca aceste temeri nu sunt reale.
- Un tipar de relatii instabile si intense.
- Perioade de paranoia si pierderea contactului cu realitatea. Aceste perioade pot dura de la cateva minute pana la cateva ore.
- Comportament impulsiv si riscant, cum ar fi practicarea jocurilor de noroc, condusul periculos, sexul neprotejat, cheltuieli excesive, consumul excesiv de alimente, consumul abuziv de droguri sau sabotarea succesului renuntand brusc la un loc de munca  sau punand capat unei relatii pozitive.
- Amenintari de sinucidere sau de autovatamare, adesea ca raspuns la temerile de separare sau de respingere.
- Furie puternica, sarcasm, pierderea controlului si certuri frecvente cu cei din jur.
- Un model de relatii intense si instabile cu familia, prietenii si cei dragi.
- O imagine de sine distorsionata si instabila sau un sentiment de sine.
- Sentimente de disociere sau sentimente de irealitate.
Nu toata lumea cu tulburare de personalitate borderline va experimenta toate aceste simptome. Severitatea, frecventa si durata simptomelor depind de persoana si de boala acesteia.

 

Care sunt factorii de risc pentru tulburarea de personalitate borderline?

Studiile sugereaza ca factorii genetici, de mediu si sociali pot creste probabilitatea dezvoltarii tulburari de personalitate borderline. 
Acesti factori pot include:
- Istoricul familial: Persoanele care au un membru apropiat al familiei (cum ar fi un parinte sau un frate) cu aceasta boala pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta boala.
- Structura si functia cerebrala: Cercetarile arata ca persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot prezenta modificari structurale si functionale ale creierului, in special in zonele care controleaza impulsurile si reglarea emotiilor. Cu toate acestea, nu este clar daca aceste modificari au dus la aparitia tulburarii borderline sau au fost cauzate de boala.
- Factori de mediu, culturali si sociali: Multe persoane cu tulburare de personalitate borderline raporteaza ca au experimentat evenimente traumatice de viata, cum ar fi abuz, abandon sau dificultati in timpul copilariei. 

 

Cum este diagnosticata tulburarea de personalitate borderline?

Diagnosticul tulburarii borderline se poate face pe baza unei evaluari amanuntite a simptomelor si a istoricului medical familial. 
Tulburarea de personalitate borderline este de obicei diagnosticata la sfarsitul adolescentei sau la inceputul varstei adulte. Ocazional, persoanele cu varsta sub18 ani pot fi diagnosticate cu tulburare de personalitate borderline daca simptomele lor sunt semnificative si dureaza cel putin 1 an.

Tulburarea de personalitate borderline apare adesea alaturi de alte boli mintale, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) sau depresia. Aceste tulburari concomitente pot face mai dificila diagnosticarea si tratarea corecta a tulburarii de personalitate borderline, mai ales atunci cand tulburarile au simptome care se suprapun.

 

Care este tratamentul tulburarii de personalitate borderline?

Psihoterapie
Psihoterapia este principalul tratament pentru persoanele cu tulburare de personalitate borderline. 
Terapia dialectica comportamentala (DBT) a fost dezvoltata special pentru persoanele cu tulburare de personalitate borderline. Terapia dialectica comportamentala foloseste concepte de constientizare a situatiei prezente si a starii emotionale. DBT invata, de asemenea, abilitati pentru a ajuta persoanele sa gestioneze emotiile intense, sa reduca comportamentele autodistructive si sa imbunatateasca relatiile.
Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) poate ajuta persoanele cu tulburare de personalitate borderline sa identifice si sa isi schimbe convingerile si comportamentele de baza care provin din perceptii distorsionate. CBT poate ajuta oamenii sa reduca schimbarile de dispozitie si simptomele de anxietate si poate reduce comportamentul autovatamator sau suicidal.
Terapia centrata pe schema se concentreaza pe schimbarea tiparelor de gandire negative.
Terapia bazata pe mentalizare (MBT) ajuta la observarea gandurilor si sentimentelor si ofera o perspectiva diferita asupra lucrurilor. MBT subliniaza observarea gandirii inainte de a reactiona.
Sisteme de instruire pentru predictibilitatea emotionala si rezolvarea problemelor (STEPPS) este un program de tratament de 20 de saptamani in care se lucreaza in grupuri care includ membrii familiei , ingrijitorii, prietenii sau alte persoane semnificative. STEPPS este utilizata impreuna cu alte tipuri de terapie.
Psihoterapie centrata pe transfer (TFP). Denumita si psihoterapie psihodinamica, TFP propune constientizarea emotiilor si a problemelor legate de celelalte persoane prin crearea unei relatii intre pacient si terapeut.
Terapie de familie. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina cat de mult poate ajuta terapia de familie in cazul tulburarii de personalitate borderline. 

Medicamente

Medicamentele nu sunt de obicei utilizate ca tratament principal pentru boala. In unele cazuri, un psihiatru poate recomanda medicamente pentru a trata simptome specifice sau tulburari mentale concomitente, cum ar fi schimbarile de dispozitie sau depresia. 

 

Bibliografie:

Borderline Personality Disorder, National Institute of Mental Health official website
Borderline personality disorder, Mayo clinic official website
Borderline personality disorder, NHS official website
Borderline Personality Disorder (BPD), Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 21-05-2024

Produse din categoria Tulburarea borderline

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale