Ce este Tulburarea obsesiv-compulsiva sau TOC?
Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare de lunga durata in care o persoana experimenteaza ganduri incontrolabile si recurente, numite si obsesii sau/si se angajeaza in comportamente repetitive, numite si compulsii.
Care sunt cauzele si factorii de risc pentru Tulburarea obsesiv-compulsiva sau TOC?
Desi cauzele exacte ale Tulburarii obsesiv-compulsiva sunt necunoscute, diversi factori de risc cresc riscul de a dezvolta aceasta tulburare.
Factori genetici
Daca o ruda de gradul I este diagnosticata cu Tulburarea obsesiv-compulsiva, riscul de a dezvolta TOC este mai ridicat. Nu au fost identificate gene care sa fie corelate cu aceasta tulburare, cercetarile fiind in curs de desfasurare.
Factori biologici
Studiile imagistice ale creierului au aratat ca persoanele care sufera de Tulburare obsesiv-compulsiva prezinta adesea modificari structurale ale creierului la nivelul cortexului frontal si al structurilor subcorticale ale creierului, zone ale creierului care influenteaza capacitatea de a controla comportamentul si raspunsurile emotionale.
Temperamentul
Unele cercetari au descoperit ca oamenii care manifesta comportamente mai rezervate, experimenteaza emotii negative si prezinta simptome de anxietate si simptome depresive pe masura ce copiii au mai multe sanse de a dezvolta Tulburarea obsesiv-compulsiva.
Traume din copilarie
Unele studii au raportat o asociere intre trauma din copilariei si simptomele obsesiv-compulsive. Sunt necesare mai multe cercetari in aceasta directie.
Copiii care dezvolta brusc simptome obsesiv compulsive sau prezinta o agravare a simptomelor obsesiv compulsive dupa o infectie streptococica pot fi diagnosticati cu Tulburari neuropsihiatrice autoimune pediatrice asociate cu infectii streptococice (PANDAS).
Care sunt semnele si simptomele Tulburarii obsesiv-compulsive?
Persoanele cu Tulburare obsesiv-compulsiva pot avea obsesii, compulsii sau ambele. Obsesiile sunt ganduri, impulsuri sau imagini recurente si persistente care provoaca emotii sprecum anxietate, frica sau dezgust. Multe persoane care suffera de acest tip de tulburare realizeaza ca obsesiile sunt imaginare si excesive. Cu toate acestea, suferinta cauzata de aceste ganduri intruzive nu poate fi rezolvata prin logica sau rationament.
Obsesiile cele mai frecvente sunt:
- cele legate de germeni sau de contaminare
- cele legate de teama a uita sau de a pierde un lucru
- cele legate de frica de a pierde controlul asupra comportamentului
- ganduri agresive fata de alte persoane sau fata de propria persoana
- ganduri nedorite, interzise sau tabu
- dorinta de a avea lucrurile simetrice sau in ordine perfecta
Compulsiile sunt comportamente repetitive sau acte mentale pe care o persoana se simte determinata sa le realizeze ca raspuns la o obsesii. Comportamentele previn sau reduc temporar suferinta unei persoane legate de o obsesie si, atunci, este mai probabil sa repete comportamentul si in viitor. Compulsiile pot fi raspunsuri excesive care sunt direct legate de o obsesie (cum ar fi spalarea excesiva a mainilor din cauza fricii de contaminare) sau actiuni care nu sunt complet legate de obsesie. In cele mai severe cazuri, o repetare constanta a ritualurilor poate acapara ziua, facand imposibila o viata si o rutina normala.
Compulsiile frecvente includ:
- curatare excesiva sau spalare pe maini excesiva
- comandarea sau aranjarea articolelor intr-un mod anume, precis
- verificarea in mod repetat a lucrurilor
- numararea compulsiva
- repetarea unor cuvinte cu voce inceata
Nu toate gandurile repetitive sunt obsesii si nu toate ritualurile sau obiceiurile sunt compulsii.
Cu toate acestea, persoanele cu Tulburare obsesiv-compulsiva, in general:
- nu isi pot controla obsesiile sau compulsiile, chiar si atunci cand stiu ca sunt exagerate
- prezinta obsesii si compulsii mai mult de o ora pe zi
- compusiile nu provoaca placere, si mai repede o eliberare a anxietatii
- compulsiile si obsesiile interfereaza si afecteaza calitatea vietii
Unele persoane cu Tulburare obsesiv-compulsiva au, de asemenea, o tulburare care se manifesta prin ticuri care implica miscari sau sunete repetitive.
Ticurile motorii sunt miscari bruste, scurte, repetitive, cum ar fi clipirea ochilor si alte miscari ale ochilor, expresii ale fetei, ridicarea din umeri sau miscare brusca a capului sau a umarului.
Ticurile vocale includ lucruri precum dresul vocii in mod repetititv, mormaitul. Este obisnuit ca persoanele cu Tulburare obsesiv-compulsiva sa aiba si o tulburare de dispozitie sau o tulburare de anxietate diagnosticata.
Simptomele pot debuta oricand, dar de obicei acestea se manifesta pentru prima oara intre copilaria tarzie si varsta adulta tanara. Majoritatea persoanelor cu Tulburare obsesiv-compulsiva sunt diagnosticate la inceputul varstei adulte.
Simptomele pot incepe lent si pot disparea pentru un timp sau se pot agrava pe masura ce trece timpul. In perioadele de stres, simptomele se agraveaza adesea. Obsesiile si compulsiile unei persoane se pot schimba, de asemenea, in timp.
Tulburarea obsesiv-compulsiva la copii
Copiii pot sa nu realizeze ca feloul in care se comporta este iesit din comun si adesea se tem ca se va intampla ceva groaznic daca nu efectueaza anumite ritualuri compulsive. Parintii sau profesorii recunosc de obicei simptomele Tulburarii obsesiv-compulsive la copii.
Tulburarea obsesiv compulsiva postpartum
Este posibil, ca uneori, in timpul si dupa sarcina, sa apara o anumita Tulburare obsesiv compulsiva. Aceasta se poate manifesta prin ganduri si comportamente centrate in jurul copilului, cum ar fi teama constanta ca i se poate intampla ceva rau sau igienizarea excesiva a articolelor pentru bebelusi.
Cum poate fi diagnosticata Tublurarea obsesiv compulsiva?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul poate efectua:
- Evaluare psihologica. Acest consult are rolul de a analiza gandurile, sentimentele, simptomele si modelele de comportament pentru a afla daca au la baza obsesii sau comportamente compulsive.
- Examenul fizic. Examenul fizic poate exclude alte probleme medicale care ar putea cauza simptomele.
Cum se trateaza Tulburarea obsesiv-compulsiva?
Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor, psihoterapiei sau cu ajutorul unei combinatii de tratamente.
Psihoterapie
Psihoterapia poate fi un tratament eficient pentru adulti si copii cu Tulburare obsesiv-compulsiva. Cercetarile arata ca anumite tipuri de psihoterapie, inclusiv terapia cognitiv-comportamentala si alte terapii conexe, pot fi foarte eficiente.
Terapia cognitiv-comportamentala (CBT)
Terapia cognitiv-comportamentala este un tip de terapie prin vorbire care ajuta persoanele sa recunoasca moduri daunatoare sau neadevarate de gandire, astfel incat sa poata vedea mai clar si sa raspunda situatiilor in mod diferit. CBT este o terapie foarte bine studiata si functioneaza cel mai bine atunci cand este personalizat pentru a trata caracteristicile unice ale unor tulburari mintale specifice, inclusiv TOC.
Terapia prin expunere si prevenirea raspunsului (ERP)
Cercetarile arata ca ERP, un tip specific de CBT, reduce in mod eficient comportamentele compulsive, chiar si pentru persoanele care nu raspund bine la medicamente. In cadrul acestui tip de terapie, oamenii petrec timp intr-un mediu sigur care ii expune treptat la situatii care le declanseaza obsesia (cum ar fi atingerea obiectelor murdare) si ii impiedica sa se implice in comportamentul lor compulsiv tipice (cum ar fi spalarea mainilor). Desi aceasta abordare poate provoca initial anxietate, creand un risc de a renunta prematur la tratament, compulsiile scad pentru majoritatea oamenilor pe masura ce continua tratamentul.
Tratament medicamentos
O clasa de medicamente cunoscuta sub numele de Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), care sunt utilizate ca si antidepresive, poate fi, de asemenea, eficienta in tratamentul Tulburarii obsesiv compulsive. Doza de ISRS utilizata pentru a trata Tulburarea obsesiv compulsiva, este adesea mai mare decat cea utilizata pentru a trata depresia. Pacientii care nu raspund la un medicament ISRS raspund uneori la altul. Efectele pot fi vizibile de obicei dupa sase pana la douasprezece saptamani sau mai mult de la debutul tratamentului. Pacientii cu simptome de Tulburare obsesiv-compulsiva usoare pana la moderate sunt de obicei tratati fie cu Terapie cognitiv-comportamentala, fie cu medicamente, in functie de preferintele pacientului, de abilitatile cognitive ale pacientului si de nivelul de intelegere, de prezenta sau absenta afectiunilor psihiatrice asociate si de disponibilitatea tratamentului. Cel mai bun tratament pentru Tulburarea obsesiv compulsiva este o combinatie de terapie ognitiv comportamentala si ISRS, mai ales daca simptomele TOC sunt severe.
Alte tratamente
In 2018, FDA a aprobat utilizarea unei forme profunde de stimulare magnetica transcraniana repetitiva (rTMS) - impreuna cu medicamente, psihoterapie sau o combinatie a ambelor - pentru a trata persoanele cu Tulburarea obsesiv-compulsiva severa care nu au raspuns la alte tratamente.
Cel mai frecvent utilizat pentru a trata depresia, rTMS este o terapie neinvaziva care foloseste un magnet pentru a furniza impulsuri repetate de intensitate scazuta pentru a stimula o anumita parte a creierului. Spre deosebire de majoritatea tratamentelor, rTMS poate viza anumite zone ale creierului asociate cu Tulburarea obsesiv-compulsiva.
Stimularea profunda a creierului (DBS) este o procedura chirurgicala care utilizeaza electricitate pentru a stimula direct anumite zone ale creierului. Medicii pot utiliza stimularea profunda a creierului pentru a trata persoanele cu Tulburarea obsesiv-compulsiva severa atunci cand alte tratamente nu au functionat. Cu toate acestea, aceasta terapie este considerata experimentala.
Desi Stimularea profunda craniana a primit aprobarea FDA pentru a trata anumite tulburari neurologice, cum ar fi boala Parkinson, eficacitatea sa pentru tratarea tulburarilor mintale este inca in curs de cercetare.
Bibliografie:
Obsessive-Compulsive Disorder, National Institute of Mental health official website
Obsessive-compulsive disorder (OCD). Mayo Clinic official website
Obsessive-Compulsive Disorder (OCD): Signs and Treatment, WebMD official website
What Is Obsessive-Compulsive Disorder?, American psychiatric Association official website
Obsessive-Compulsive Disorder, Medline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona