Tuse seaca (afecțiuni medicale)

Ce este tusea seaca?

Tusea reprezinta un raspuns de aparare al organismului in fata actiunii factorilor care irita caile respiratorii superioare sau inferioare. Tusea seaca sau tusea uscata este tusea fara secretii, iritativa si este de obicei cauzata de iritarea mucoasei de la nivelul cailor respiratorii.

 

Care sunt cauzele tusei seci?

Cauzele tusei seci pot fi variate:

- infectiile respiratorii - raceala sau gripa poate debuta cu tuse seaca sau este posibil ca aceasta sa apara la final si sa persiste cateva saptamani, dupa ce toate celelalte manifestari ale infectiei respiratorii au trecut. In cazul gripei si racelilor li se pot adauga tusea convulsiva, laringita, sinuzita, ca si posibile cauze ale tusei seci;

- alergiile sau astmul - contactul cu alergenii, cum sunt mucegaiul, acarienii sau polenul, poate duce la o agravare a manifestarilor alergiilor, printre care se numara si tusea seaca. Si astmul poate fi o cauza a tusei neproductive.

- refluxul gastroesofagian - atunci cand acidul gastric din stomac urca spre gat din cauza refluxului acid, in special in timpul noptii, traheea, corzile vocale si gatul se irita, ceea ce poate provoca tuse neproductiva;

- factorii iritanti - episoadele de tuse uscata pot avea drept cauza si inhalarea unor agenti iritanti, ca fumul de tigara, compusii volatili din unele parfumuri, aerul rece, etc.;

- sindromul picaturii postnazale - este vorba despre rinoreea postnazala, adica acumularea de secretii in spatele nasului ori in gat.

- utilizarea anumitor medicamente - unele medicamente, cum sunt cele pentru hipertensiune, cele folosite in cazul afectiunilor oncologice sau pentru afectiuni psihice, dar si anumite antibiotice pot avea ca efect advers tusea seaca;

- nivelul de umiditate scazut - tusea uscata poate fi provocata de aerul prea uscat, cald sau rece, dintr-o incapere. Este o manifestare care apare pentru o perioada scurta de timp, cand organismul incearca sa se adapteze conditiilor de mediu;

- tulburarile de natura psihologica - tusea psihogena (manifestata pe fond nervos) este o consecinta a unor tulburari emotionale puternice.                                                                                                                                                                                           

Cum se manifesta tusea seaca?

Tusea seaca poate fi initiata de o senzatie de gadilat la nivelul gatului. Pe masura ce reflexul tusiv se declanseaza poate fi observata si senzatia de uscaciune si iritatie de la nivelul gatului. Tusea seaca se caracterizeaza prin absenta mucusului si prin lipsa expulzarii acestuia.

Este important consultul medical in cazul in care tusea seaca este insotita de:

- secretii cu sange
- respiratie dificila
- oboseală extrema
- febra si frisoane
- durere in piept brusca, inexplicabila
- respiratie suieratoare

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de tuse seaca?

Diagnosticul este stabilit de catre medic pe baza istoricului medical, anamnezei si a consultului fizic.

 

Care este tratamentul tusei seci?

Tusea seaca se trateaza cu medicatie specifica antitusiva si medicatie adjuvanta cu efect antispastic, emolient, calmant, antiseptic si de refacere al mucoaselor. Majoritatea cazurilor de tuse uscata se rezolva atunci cand se trateaza cauza de baza. 

Exista si remedii la domiciliu care pot ajuta:

- Consum adecvat de lichide. Hidratarea cu ceai fierbinte sau apa cu miere si lamaie pentru a calma caile respiratorii iritate pot fi de ajutor intr-un episod de tuse seaca.
- Tablete de supt sau bomboane cu efect emolient. Dizolvarea in gura a unei pastile dure sau a unei bomboane stimuleaza productia de saliva si amelioreaza simptomele gatului iritat. Acestea nu sunt indicate copiilor cu varsta sub 4 ani deoarece exista risc de sufocare. 
- Mierea. Studiile arata ca mierea actioneaza asupra tusei uscate uneori la fel de bine ca medicatia antitusiva. Mierea nu se administreaza copiilor cu varsta sub 1 an deoarece exista risc de a dezvolta botulism.
- Umidificatorul. Un umidificator creste umiditatea aerului. Aceasta umiditate suplimentara calmeaza caile respiratorii si durerile in gat si amelioreaza tusea uscata. De asemenea, un efect similar poate fi obtinut facand un dus cu aburi sau o baie fierbinte.

 

Cum poate fi prevenita tusea seaca?

Exista cateva masuri ce pot ajuta la pevenirea tusei uscate:

- Evitarea iritantilor si alergenilor precum substantele chimice, mucegaiul si parfumurile.
- Practicarea unei bune igiene si spalarea frecventa a mainilor (astfel pot fi prevenite bolile respiratorii ce pot avea ca si simptom tusea seaca).
- Renuntarea la fumat si evitarea fumatului pasiv.

 

Bibliografie:

Cough, NHS UK website

Cough, Mayo Clinic website

Dry Cough and Chest Tightness, Cleveland clinic official website

Dry Cough: What Causes It and How Do You Treat One?, Healthline official website

 
 
 

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 26-09-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Tuse seaca

Vezi Politica de confidentialitate date personale